«Heroin Chic»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ θυμάται τον πρόωρα χαμένο φωτογράφο Davide Sorrenti

«Heroin Chic»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ θυμάται τον πρόωρα χαμένο φωτογράφο Davide Sorrenti Facebook Twitter
H Milla Jojovich φωτογραφημένη από τον Davide Sorrenti, μέσα '90s
0

Όταν ακούς το όνομα Sorrenti σε συνδυασμό με την τέχνη της φωτογραφίας, συνήθως το μυαλό σου πάει στον Mario Sorrenti και όχι τόσο στον πρόωρα χαμένο αδελφό του Davide, που πέθανε σε ηλικία 21 μόλις χρονών το 1997, πρόλαβε όμως να αφήσει έντονη τη σφραγίδα του στην εικονογραφία της δεκαετίας του '90 με τις ωμές και άγριου λυρισμού φωτογραφίες του οι οποίες είχαν καταγραφεί ως υπόδειγμα της "heroin chic" αισθητικής στο χώρο της μόδας και του στυλ.

Και το ντοκιμαντέρ που γύρισε ο σκηνοθέτης Charles Curran με τίτλο "See Know Evil" στόχο έχει να διορθώσει αυτή την αδικία παρουσιάζοντας μέσα από πλούσιο υλικό τη σύντομη και πολυτάραχη ζωή του χαρισματικού φωτογράφου – που δεν πέθανε τελικά από υπερβολική δόση ηρωίνης όπως είχε τότε ευρέως κυκλοφορήσει – όπως την αφηγήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, οι στενοί του φίλοι, οι συνεργάτες του.

O Davide Sorrenti «ακολούθησε την παράδοση φωτογράφων όπως ο Bob Richardson, ο Richard Avedon και η Nan Goldin, με την έννοια ότι αντιλαμβανόταν καταρχήν τον εαυτό του ως φωτογράφο του ρεπορτάζ, που κατέγραφε σκηνές αληθινής ζωής, και όχι ως φωτογράφο μόδας».

Ο Davide είχε γεννηθεί το 1976 στη Νάπολη αλλά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των «Κορλεόνε της φωτογραφίας μόδας» - η μητέρα του Francesca και ο αδελφός του Mario είναι φωτογράφοι και η αδελφή του Vanina στυλίστρια – μετακόμισαν στα '80s στη Νέα Υόρκη. Με την αυγή της επόμενης δεκαετίας, ο μικρός Davide που είχε ήδη τη φήμη «κακομαθημένου ταραχοποιού ιδιωτικών σχολείων» είχε ήδη κατοχυρωθεί ως ένας από τους πιο συναρπαστικούς νέους φωτογράφους, με τις εικόνες που τραβούσε από την τελετουργική παρακμή των νυχτόβιων πλασμάτων που αποτελούσαν την παρέα του και τις επιρροές του από το φωτογραφικό έργο του Larry Clark και της Nan Goldin.

«Heroin Chic»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ θυμάται τον πρόωρα χαμένο φωτογράφο Davide Sorrenti Facebook Twitter
O Davide Sorrenti λίγο καιρό πριν τον πρόωρο θάνατό του

Σύντομα ήταν περιζήτητος στο χώρο της μόδας που έμοιαζε να έχει ερωτευθεί την δυσανεξία του στην γκλαμουριά και τις απέριττα αλλά «οικεία» πορτρέτα του, όπως εκείνα της Milla Jovovich και της κοπέλας του, μοντέλου (και αργότερα ηθοποιού) Jaime King.

Μαζί με τον αδελφό του Mario, ο οποίος είχε γίνει επίσης διάσημος σε ανάλογο ύφος με τα απογυμνωμένα πορτρέτα της τότε συντρόφου του Kate Moss, χρίστηκαν πρωτοπόροι του νέου «ανθυγιεινού», «επικίνδυνου», "heroin chic" λουκ που άρχιζε τότε να κατακλύζει τα editorial μόδας.

Δυστυχώς, η θεαματική καριέρα του νεαρού φωτογράφου – που εξαιτίας μιας ασθένειας στο αίμα φαινόταν ακόμα μικρότερος – κόπηκε απότομα με τον πρόωρο θάνατό του το 1997. Παρά την πρωτοποριακή δουλειά του, το αφήγημα της φήμης του επικεντρώθηκε αποκλειστικά σχεδόν στις συνθήκες θανάτου του από «υπερβολική δόση ηρωίνης» όπως εσφαλμένα είχε γραφτεί παντού σχεδόν τότε.

«Heroin Chic»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ θυμάται τον πρόωρα χαμένο φωτογράφο Davide Sorrenti Facebook Twitter
Η κοπέλα του, Jaime KIng, μοντέλο και αργότερα ηθοποιός, φωτογραφημένη από τον ίδιο .

Παρότι σαφώς και είχε κατά καιρούς υπάρξει χρήστης ηρωίνης (μεταξύ άλλων ουσιών), η αιτία θανάτου του είχε να κάνει με την ασθένεια που τον βασάνιζε από βρέφος. Έπασχε από «Cooley's Anemia», μια σπάνια μορφή αναιμίας που τον ανάγκαζε να νοσηλεύεται και να κάνει μεταγγίσεις σε τακτική βάση σε όλη τη σύντομη ζωή του.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, ο Davide Sorrenti «ακολούθησε την παράδοση φωτογράφων όπως ο Bob Richardson, ο Richard Avedon και η Nan Goldin, με την έννοια ότι αντιλαμβανόταν καταρχήν τον εαυτό του ως φωτογράφο του ρεπορτάζ, που κατέγραφε σκηνές αληθινής ζωής, και όχι ως φωτογράφο μόδας».

«Heroin Chic»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ θυμάται τον πρόωρα χαμένο φωτογράφο Davide Sorrenti Facebook Twitter
Ο Davide με το "εμβληματικό' λογότυπο "Models Suck" στο t-shirt του
 

Με στοιχεία από το Dazed

 

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ