Ωρίμασε ο Τζάστιν Μπίμπερ; Το «Seasons», πάντως, η βαρετή σειρά του YouTube για τη ζωή του, δεν λύνει τις απορίες. Facebook Twitter
Για ένα άτομο που μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στην δημοσιότητα ο Bieber στα 25 του φαίνεται ευάλωτος αλλά τραγικά αποστασιοποιημένος και όχι και τόσο άνετος μπροστά στην κάμερα. Φωτο: Joe Termini, courtesy of Def Jam

Ωρίμασε ο Τζάστιν Μπίμπερ; Το «Seasons», πάντως, η βαρετή σειρά του YouTube για τη ζωή του, δεν λύνει τις απορίες.

2

Κάθε παραμύθι τελειώνει με το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Έτσι και ο Τζάστιν Μπίμπερ πήγε και παντρεύτηκε με την προϋπόθεση να βγει από το παραμύθι που έμοιαζε περισσότερο με εφιάλτη και να ζήσει και αυτός καλύτερα όπως εμείς.


Τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί το Seasons, η καινούργια (και αρκετά βαρετή) σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο YouTube και αφορά τη ζωή του. Χρειάστηκε μια πιστή σύζυγο που τον ακολουθεί παντού και τον φροντίζει για να καταφέρει να βρει μια ισορροπία στην καθημερινότητά του. Α, και εκτός από γυναίκα, πληροφοριακά βρήκε και τον θεό.


Τo Seasons αποτελείται από 10 επεισόδια. Κάθε επεισόδιο από τα 8 που έχουν προβληθεί μέχρι στιγμής διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Τα πρώτα τέσσερα είναι αφιερωμένα στο making of του τελευταίου του άλμπουμ, Changes, τα δυο επόμενα στις καταχρήσεις και στις ασθένειες από τις οποίες δήλωσε πέρσι στο Instagram ότι πάσχει. Τα δυο τελευταία μας πάνε πίσω από τις σκηνές του λαμπερού γάμου του – καλά, όχι και τόσο, μόνο το νυφικό άξιζε. Παρεμπιπτόντως, σε όλα σχεδόν γίνονται συνέχεια αναφορές στην Drew House, τη σειρά ρούχων που κυκλοφορεί.


Για να πάρουμε την υπόθεση από την αρχή, η σειρά ξεκινάει με μια βουτιά στο παρελθόν. Το 2017, ο Bieber αναγκάστηκε να ακυρώσει τις τελευταίες 14 ημερομηνίες της τότε 16μηνης περιοδείας για την προώθηση του τότε νέου άλμπουμ του Purpose, χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση. Μεταξύ μας, δεκαέξι μήνες ατελείωτων εμφανίσεων ανά τον κόσμο ακούγονται αν μη τι άλλο εξαντλητικοί. Εξαφανίστηκε από το προσκήνιο για τα επόμενα χρόνια, με τις φήμες να οργιάζουν.

Πουθενά δεν γίνεται λόγος ούτε για τα προβλήματα του με τον νόμο: τους βανδαλισμούς, την οδήγηση επί την επήρεια ουσιών το 2014 ή τη σύλληψή του, τον ίδιο χρόνο, επειδή το αμάξι του συγκρούστηκε με ένα minivan, καθώς και τον τρόπο που αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος τις γυναίκες. Αν έχει μάθει κάτι από αυτές τις εμπειρίες του, αν έχει ωριμάσει, δεν το βλέπεις ποτέ.


Καθώς, όμως, παρακολουθείς το ντοκιμαντέρ, πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο εξοργιστικό: το ότι δεν μαθαίνεις τίποτα ουσιαστικό ή ότι αυτό το πράγμα στοίχισε περίπου 20 εκατομμύρια, μόνο και μόνο για να δεις τους μάνατζερ του υπερχαρούμενους που νοικοκυρεύτηκε και που επιτέλους κυκλοφόρησε νέα μουσική και μπορεί να βγει πάλι σε περιοδεία. Συχνά αναρωτιέσαι για ποιον λόγο δεν αναφέρεται στην άλλη πιο σημαντική γυναίκα που μπαινόβγαινε στη ζωή του, τη Selena Gomez, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι η σχέση της μαζί του ήταν συναισθηματικά κακοποιητική.

Πουθενά δεν γίνεται λόγος ούτε για τα προβλήματα του με τον νόμο: τους βανδαλισμούς, την οδήγηση επί την επήρεια ουσιών το 2014 ή τη σύλληψή του, τον ίδιο χρόνο, επειδή το αμάξι του συγκρούστηκε με ένα minivan, καθώς και τον τρόπο που αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος τις γυναίκες. Αν έχει μάθει κάτι από αυτές τις εμπειρίες του, αν έχει ωριμάσει, δεν το βλέπεις ποτέ.

 
Παραδέχεται, βέβαια, και αυτός και η γυναίκα του(!) ότι ήταν μια σκοτεινή περίοδο της ζωής του, γεμάτη καταχρήσεις, τις οποίες ξεκίνησε σε ηλικία 19 ετών. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι πάσχει από βορρελίωση, τον ιό Epstein-Barr και από κατάθλιψη που εν μέρει εξηγεί, σύμφωνα με τον ίδιο και την ομάδα του, τα προβλήματά του και την απροσάρμοστη συμπεριφορά του.

Σε ένα σημείο ομολογεί: «Μπορεί να είναι εύκολο για τον καθένα να σηκώνεται από το κρεβάτι του κάθε πρωί αλλά για μένα ήταν μια αρκετά δύσκολη διαδικασία και γνωρίζω ότι αρκετός κόσμος νοιώθει το ίδιο. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που το περνάνε μαζί σας». Τίμια δήλωση αλλά το γεγονός ότι έχει ένα κενό βλέμμα κάθε φορά που μιλάει, σαν να συμβαίνουν σε κάποιον άλλον όλα αυτά, σου αφήνει μια περίεργη αίσθηση.

Ωρίμασε ο Τζάστιν Μπίμπερ; Το «Seasons», πάντως, η βαρετή σειρά του YouTube για τη ζωή του, δεν λύνει τις απορίες. Facebook Twitter
Ο Τζάστιν Μπίμπερ με τη σύζυγό του, Χέιλι Μπάλντουιν, στην πρεμιέρα της σειράς «Seasons». Φωτο: Jon Kopaloff/Getty Images


Για ένα άτομο που μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στην δημοσιότητα –ο ατζέντης του, Scooter Brown, τον ανακάλυψε το 2008, όταν ανέβαζε βιντεάκια στα 13 του στο YouTube– ο Bieber στα 25 του φαίνεται ευάλωτος αλλά τραγικά αποστασιοποιημένος και όχι και τόσο άνετος μπροστά στην κάμερα. Πάντως, δεν είναι τυχαίο που έχει επιλέξει να έχει έναν τόσο μικρό κύκλο ανθρώπων γύρω του.


Οι πιο προσωπικές στιγμές ολόκληρης της σειράς είναι όταν βλέπεις τη Χέιλι Μπάλντουιν να τον κλείνει μέσα σε ένα φουσκωτό μονοθέσιο θάλαμο αποσυμπίεσης για τη θεραπεία που κάνει με υπερβαρικό οξυγόνο ή όταν, σε μια επίσκεψη στον γιατρό, του βάζουν έναν ορό που περιέχει μια αρκετά αμφιλεγόμενη ουσία για να γιατρέψει, όπως λέει η Χέιλι, τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου του. Η μέλλουσα σύζυγός του ακούγεται ουκ ολίγες φορές περισσότερο σαν νοσοκόμα και φροντιστής του παρά σαν το ισότιμο έτερον ήμισυ του. Παρόλα αυτά δεν λείπει η τρυφερότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, που την εκφράζει συχνά, όσο κι αν δυσπιστεί κανείς για την αυθεντικότητά της.


Είναι το ντοκιμαντέρ μια προσπάθεια προώθησης του Changes; Νομίζω ότι δεν χωράει αμφιβολία. Ίσως όμως λειτουργεί εις βάρος του εν τέλει. Τα άρθρα που γράφουν για την επιστροφή του στη μουσική επικεντρώνονται περισσότερο σε αυτό και σε δεύτερη φάση στο νέο του άλμπουμ.


Στο Changes κάνει μια ηχηρή στροφή προς το R&B και την urban αισθητική. Αναδεικνύει τις φωνητικές του ικανότητες σε ένα άλμπουμ που, παρά την άψογη παραγωγή, έχει τα θέματα του. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν κατάφερε να ανεβεί απευθείας στην κορυφή των τσαρτ όπως παλιότερα. Χρειάστηκε χρόνος με αρκετό κόσμο να μην πιστεύει ότι θα το καταφέρει.  Πρώτα, ανέβηκε στη Βρετανία και μετά στην Αμερική - αφού πρώτα κατέκτησε τα R&B τσαρτ του Billboard. Είναι το έβδομο άλμπουμ του Bieber που το καταφέρνει αυτό και ως κερασάκι έσπασε και ένα ρεκόρ που είχε ο Έλβις με τα περισσότερα άλμπουμ στο νούμερο 1 από άντρα καλλιτέχνη. Αφού ο συγκεκριμένος στόχος έχει επιτευχθεί, μπορούμε επιτέλους να δούμε και τα δυο εναπομείναντα επεισόδια του ντοκιμαντέρ.

Ωρίμασε ο Τζάστιν Μπίμπερ; Το «Seasons», πάντως, η βαρετή σειρά του YouTube για τη ζωή του, δεν λύνει τις απορίες. Facebook Twitter
Είναι το ντοκιμαντέρ μια προσπάθεια προώθησης του «Changes»; Νομίζω ότι δεν χωράει αμφιβολία.


Όσον αφορά το Seasons, μπορεί να ήταν μια σωστή κίνηση σε μια εποχή που οι εξομολογήσεις των ποπ σταρ, είτε σε φιλμ είτε με τη μορφή βιβλίων, είναι της μόδας. Ως μια σειρά που υπόσχεται ότι θα μας λύσει όλες τις απορίες και θα μας βάλει μέσα στην καθημερινότητα του μεγαλύτερου ποπ σταρ της γενιάς του, αποτυγχάνει.


Ξεπερνάει σε βαρεμάρα ακόμη και το Miss Americana της Τέιλορ Σουίφτ που προβάλλεται τώρα στο Netflix. Αν επιχειρήσεις να τα συγκρίνεις, γράφουν στο Atlantic, τότε «εκεί που η Σουίφτ εμφανίζεται να προσπαθεί να απελευθερωθεί από τις στερεοτυπικές ιδέες που απορρόφησε ως έφηβη και αφορούσαν την αυτοεκτίμηση της, το Seasons υπονοεί ότι οι απαιτήσεις της κοινωνίας μπορεί να ικανοποιηθούν με τη σωστή προσπάθεια, αν απευθυνθείς στη γυναίκα σου, τον μάνατζερ σου, την τέχνη σου ή και, γιατί όχι, τους γιατρούς σου».


Για κάποιον που δεν είναι φαν του Μπίμπερ, ίσως και να δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για το άλλοτε συμπαθές εφηβικό είδωλο. Βέβαια, ελάχιστη σημασία έχει. Και τίποτα να μην έκανε και να χαιρόταν τα λεφτά του όλη μέρα, παραμένει, με 127 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, ο πιο πετυχημένος άντρας μουσικός. Απλά πιάνεις καμιά φορά τον εαυτό σου να σκέφτεται τι συνέβη στα 15χρονια κορίτσια, τις beliebers, που τον ακολουθούσαν με τόσο θέρμη παλιότερα. Συνεχίζουν να τον λατρεύουν ή απλά μεγάλωσαν και τον ξεπέρασαν; Ας ελπίσουμε το δεύτερο.

 

Leaving the Spotlight - Justin Bieber: Seasons. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

Μουσική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια