Μία σύντομη και περίεργη συνέντευξη με τον «νονό» της ντίσκο Giorgio Moroder

Μία σύντομη και περίεργη συνέντευξη με τον «νονό» της ντίσκο Giorgio Moroder Facebook Twitter
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «νονός» της ντίσκο –κι ας τον σιχαίνεται τον όρο– έρχεται στην Ελλάδα.
0

Πέρσι τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε ότι τη φετινή άνοιξη ο Giorgio Moroder θα έκανε την πρώτη του live παγκόσμια περιοδεία σε ηλικία 79 χρονών. Ως μουσικός παραγωγός κάνει εμφανίσεις ανά την υφήλιο από το 2013. Του αρέσει να κάνει DJ sets περισσότερο από τα live, αν και αυτά τα έχει περιορίσει το τελευταίο διάστημα. Ήταν έκπληξη το ότι ένας από τους σταθμούς του, τελικά, θα είναι και η Ελλάδα στο πλαίσιο του καλοκαιρινού Plisskën Festival που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ο Moroder θα παίξει τη δεύτερη μέρα, την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «νονός» της ντίσκο –κι ας τον σιχαίνεται τον όρο– έρχεται στην Ελλάδα. Έχει ξαναπαίξει εδώ, αλλά είναι αρκετά λακωνικός για να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες στη συνομιλία μας. Είναι μία από τις πιο περίεργες συνεντεύξεις που έχω κάνει ποτέ. Ήθελε να στείλω τις ερωτήσεις γραπτώς και όταν έστειλε ο μάνατζέρ του τις ηχογραφημένες απαντήσεις είχα τρεις μέρες για να τις απομαγνητοφωνήσω, γιατί μετά θα καταργούσαν το link. Υποθέτω ότι δεν ήθελαν να υπάρχει μια ηχογράφηση με τη φωνή του.

Ηχογράφησαν τις οργασμικές κραυγές της 16λεπτης ηδονιστικής βερσιόν του «Love to love you» μετά από απαίτηση του Neil Bogart, τότε διευθυντή της Casablanca Records, που ήθελε ένα κομμάτι σαν μουσική υπόκρουση για τα όργια που διοργάνωνε σπίτι του. 


Η ηχογράφηση ήταν το ίδιο παράξενη με τον τρόπο που έγινε η συνέντευξη. Έμοιαζε με τους στίχους από το τραγούδι «Giorgio by Moroder» που έκανε το 2013 μαζί με τους Daft Punk. Σε αυτό εξιστορούσε με τη χαρακτηριστική ιταλική προφορά του τις απόψεις του για τη μουσική και τη σύνθεση, καθώς και τις φιλοδοξίες του όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ορτιζέι, μια κωμόπολη στις Άλπεις. Ακόμα περνάει 6 μήνες τον χρόνο στο πατρικό του. Εκεί θα πάει για διακοπές αμέσως μετά το Plisskën.

Τον υπόλοιπο καιρό ζει και δουλεύει στο Λος Άντζελες. «Ήταν διασκεδαστική η εμπειρία με τους Daft Punk» αναφέρει, αν και το κομμάτι έγινε με το ζόρι, μετά από πίεση. Τους γνώριζε αρκετά καλά πριν συνεργαστεί μαζί τους. Κατάφεραν να τον επαναφέρουν στο προσκήνιο και να του ανοίξουν ξανά την όρεξη για να κάνει μουσική. Το 2015, μετά από 23 χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, κυκλοφόρησε το «Déjà Vu» με συμμετοχές από την Kylie Minogue μέχρι την Britney Spears.

H αγαπημένη του συνεργασία ήταν, και παραμένει, όσα χρόνια κι αν περάσουν, με την Donna Summer. «Ήταν υπέροχα να δουλεύω με την Donna» λέει. «Κάναμε μαζί περίπου 70 τραγούδια. Τη γνώριζα καλά και ήξερα πώς αντιδρούσε, τον τρόπο που τραγουδούσε και πώς μπορούσα να τη βοηθήσω να τραγουδήσει ακόμη καλύτερα». Η Summer τραγούδησε ίσως το πιο influential ηλεκτρονικό κομμάτι όλων των εποχών, το «I feel love», που έγραψε ο ίδιος.

Είναι θρυλικές οι ιστορίες που βγήκαν στο φως με τα χρόνια από εκείνη τη συνεργασία, π.χ. ηχογράφησαν τις οργασμικές κραυγές της 16λεπτης ηδονιστικής βερσιόν του «Love to love you» μετά από απαίτηση του Neil Bogart, τότε διευθυντή της Casablanca Records, που ήθελε ένα κομμάτι σαν μουσική υπόκρουση για τα όργια που διοργάνωνε σπίτι του. Η Summer δήλωσε ότι το ηχογράφησε στο σκοτάδι, ξαπλωμένη στο πάτωμα του στούντιο.

Ο Moroder θυμάται ότι απλώς είχε βγάλει τον σύζυγό της και όλους τους άντρες από το δωμάτιο, επειδή η ντίβα ντρεπόταν να το κάνει κάτι τέτοιο μπροστά τους. «Έσβησα τα φώτα, εκτός από μια μικρή λάμπα, για να μπορώ να τη βλέπω, αλλά καθόταν σε μια καρέκλα. Μπορεί να έπεσε στο πάτωμα σε κάποια φάση, αλλά, απ' όσο ξέρω, εγώ ήμουν η έμπνευσή της» λέει. Για τον άνθρωπο που έγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών, η ντισκοτέκ ήταν ένα μέρος όπου μπορούσε να δοκιμάσει τις δημιουργίες του. «Δεν μου άρεσε ποτέ να χορεύω και χόρευα ελάχιστα, γι' αυτόν τον λόγο και μόνο».


Η καριέρα του απογειώθηκε με τη μουσική επένδυση που έκανε σε διάφορες αμερικανικές ταινίες, από το πολυβραβευμένο Midnight Express μέχρι την τεράστια επιτυχία του Flashdance και το διαχρονικό Cat People με τη συμμετοχή του David Bowie. Δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει σάουντρακ. «Το έκανα πιο αραιά από κάποια στιγμή κι έπειτα, επειδή βαριόμουν». Το τελευταίο που συνέθεσε ήταν για το βιντεοπαιχνίδι «Tron RUN/r».


— Πώς αισθάνεται σήμερα που τον αποκαλούν «super παραγωγό»;

«Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι όταν το ακούω. Είμαι απλώς ένας καλός παραγωγός. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα γινόμουν τόσο επιδραστικός όταν άρχισα να τα πηγαίνω καλά με τη μουσική, αλλά υποθέτω ότι αυτό είμαι σήμερα».


— Για το μέλλον της μουσικής τι πιστεύει;

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί μελλοντικά στη μουσική. Ελπίζω μόνο ότι θα είναι λίγο καλύτερα από τώρα».

Ιnfo

O Giorgio Moroder θα εμφανιστεί στο Plissken Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 27 Ιουνίου, 23:00.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 πράγματα για τον Enrico Sangiuliano

Μουσική / Enrico Sangiuliano, ένας περφεξιονιστής του dancefloor

Ο DJ που έχει δει πολλές κυκλοφορίες του να μπαίνουν στα «κομμάτια της χρονιάς», όπως το remix που έκανε με τη σύζυγό του Charlotte de Witte στο «The Age of Love», επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 9 Μαρτίου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον πριν χορέψετε στα πολλά του BPM.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Jack Lamar ένας ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή από την Γενιά Α μιλάει στη LiFO

Μουσική / Jack Lamar: Ο δεκάχρονος ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή στο ελληνικό TikTok

Συναντήσαμε τον ράπερ που ανήκει στη Γενιά Α ενώ γύριζε το βιντεοκλίπ του «Oh Oh» στην πλατεία Συντάγματος. Ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι στα οχτώ, λέει πως οι βρισιές στο τραπ δεν τον αγγίζουν, κλείνει τα αυτιά του ή τις προσπερνά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Πώς θα αφηγούμασταν μουσικά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες; Με αφορμή το ομώνυμο συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, η Ματούλα Κουστένη βουτά σε έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ