Emma Gonzalez: Ποια είναι η νεαρή μαθήτρια που έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της οπλοκατοχής Facebook Twitter

Emma Gonzalez: Ποια είναι η νεαρή μαθήτρια που έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της οπλοκατοχής

0

Στις 24 Μαρτίου του 2018, η Emma González ανέβηκε στη σκηνή στο πλαίσιο της διαδήλωσης «March for our Lives» στην Ουάσινγκτον. Το κύριο θέμα ήταν η καταπολέμηση της βίας των όπλων και η άρση της οπλοκατοχής, η οποία κατοχυρώνεται επίσημα στις ΗΠΑ από το δεύτερο άρθρο του Συντάγματος της χώρας.

Ούσα μία εκ των επιζώντων του τελευταίου μεγάλου σχολικού πυροβολισμού, στο Parkland της Φλόριντα, η González ήταν αυτή που θα μιλούσε εκ μέρους των μαθητών, αλλά η ίδια επέλεξε τη σιωπή για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα.

Αφού ανέβηκε στη σκηνή, η Emma άρχισε να κατονομάζει τους νεκρούς που χάθηκαν από το όπλο του Nikolas Cruz στις 14 Φεβρουαρίου στο λύκειο Stoneman Douglas και επεσήμανε:

«Μέσα σε λίγο περισσότερο από έξι λεπτά, 17 από τους φίλους μας έφυγαν, 15 τραυματίστηκαν και οι ζωές όλων αλλοιώθηκαν για πάντα. Όλοι όσοι ήταν εκεί καταλαβαίνουν. Όλοι όσοι έχουν βιώσει την ψυχρή λαβή της βίας των όπλων καταλαβαίνουν».

Και μετά σιωπή.

Οι άνθρωποι με ρωτάνε διαρκώς αν πίσω από το κούρεμά μου εκφράζεται ο φεμινισμός μου. Όχι, καμία σχέση. Είμαστε στη Φλόριντα. Τα μαλλιά είναι ένα επιπλέον πουλόβερ που είμαι υποχρεωμένη να φοράω.

Τα λεπτά περνούσαν και για 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, η δεκαοχτάχρονη ακτιβίστρια με τα ξυρισμένα μαλλιά απλώς κοιτούσε δακρυσμένη το κοινό. Αφού ακούστηκε ο ήχος της υπενθύμισης, η González απευθυνόμενη προς το κοινό ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Από την ώρα που ανέβηκα εδώ πάνω, έχουν περάσει 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Ο θύτης έχει ήδη πυροβολήσει και σύντομα θα εγκαταλείψει την καραμπίνα του, θα μπλεχτεί με τους υπόλοιπους μαθητές που θα προσπαθούν να αποδράσουν και θα κυκλοφορήσει ελεύθερος για μία ώρα μέχρι τη σύλληψή του. Παλέψτε για τις ζωές σας πριν σας αναγκάσει κάποιος άλλος».

 

Η viral ομιλία της Emma González στο «March of Our Lives» - 24 Μαρτίου 2018

Η «σιωπηρή» ομιλία της González έγινε viral και, σύντομα, απέκτησε παραπάνω followers στο Twitter από την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) της Αμερικής.

Ποια είναι όμως η Emma González;

Η ίδια, σε ένα κείμενο που έγραψε στο Harper's Bazaar, αναφέρθηκε στον εαυτό της ως «18, Κουβανή, bisexual και τόσο αναποφάσιστη που δεν μπορεί να διαλέξει ένα αγαπημένο χρώμα».

Ο πατέρας της, δικηγόρος, εγκατέλειψε την Κούβα για να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη το 1968, λίγα χρόνια αφού ο Fidel Castro ανέβηκε στην εξουσία, ενώ η μητέρα της, καθηγήτρια μαθηματικών, έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για την κόρη της, η οποία, όσο δυνατή και να δείχνει, είναι ακόμα ένα μικρό κορίτσι.

Τη φετινή μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τη μέρα που η ίδια ήρθε αντιμέτωπη με την αμερικανική πραγματικότητα των σχολικών πυροβολισμών, η ζωή της θα άλλαζε για πάντα. Ο δίσκος της ζωής της, η οποία ήδη διέφερε από την τυπική ζωή μίας έφηβης, ξαφνικά μπήκε στο pause. Κι εκείνη ήταν ακριβώς η στιγμή που πάτησε play στον αγώνα της κατά της βίας των όπλων. Οι ομιλίες της, με αποκορύφωμα την προαναφερθείσα, έπαιξαν σε όλα τα εθνικά δίκτυα, και παγκόσμιες πλατφόρμες ενημέρωσης αναμετέδωσαν το μήνυμά της.

Η 18χρονη, Κουβανή, bisexual μαθήτρια, που έχει σκοπό μετά την αποφοίτησή της να σπουδάσει στο New College της Φλόριντα, ακόμα κι αν έχει ήδη γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό TIME, είναι πλέον το πρόσωπο που πολεμάει την οπλοκατοχή.

Αυτή είναι η Emma González.

Το εξώφυλλο του περιοδικού TIME (τεύχος 2 Απριλίου) με μαθητές που πολεμούν την οπλοκατοχή

Η εξωτερική της εμφάνιση που κατάφερε να γίνει ορόσημο

Τα σχόλια σχετικά με την εξωτερική της εμφάνιση και το κατά πόσο είναι ένας τρόπος για να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μία περσόνα δεν ήταν λίγα. Η εικόνα μιας ακτιβίστριας χωρίς καθόλου μαλλιά στο κεφάλι της, άλλωστε, σε πολλούς μπορεί να ακουστεί σχετικά γραφική.

«Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτήν τη skinhead λεσβία που να με εντυπωσιάζει και δεν υπάρχει τίποτα που έχει να πει στον κόσμο εκτός κι αν είσαι ένας εξαγριωμένος αριστερός», έγραψε σε ένα tweet του ο Leslie Gibson, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και μετά την εναντίωση τόσο ρεπουμπλικανών όσο και δημοκρατών πολιτικών παραιτήθηκε.

Η ίδια η Emma όμως αναφέρει ότι οι λόγοι πίσω από το ξυρισμένο της κεφάλι είναι περισσότερο πρακτικοί παρά ένας τρόπος έκφρασης:


«Οι άνθρωποι με ρωτάνε διαρκώς αν πίσω από το κούρεμά μου εκφράζεται ο φεμινισμός μου. Όχι, καμία σχέση. Είμαστε στη Φλόριντα. Τα μαλλιά είναι ένα επιπλέον πουλόβερ που είμαι υποχρεωμένη να φοράω», είπε σε μία συνέντευξή της στη Sun Sentinel.

«[Τα μαλλιά μου] ήταν ακριβά για να τα κρατήσω και καθώς πλησίαζε ο σχολικός χορός, θεώρησα ότι θα ήταν πιο φτηνό να μη χρειάζεται να ανησυχώ για το πώς θα χτενιστώ».

Πορτρέτο της Emma González στο λογαριασμό του σχολείου της στο Instagram, Humans of MSD

Οι γονείς της δε συμφώνησαν με τη στυλιστική της αλλαγή αλλά η González, για να τους πείσει, έφτιαξε μια παρουσίαση στο Power Point που ανέφερε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ένα ξυρισμένο κεφάλι. Και το κατάφερε.

Emma Gonzalez: Ποια είναι η νεαρή μαθήτρια που έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της οπλοκατοχής Facebook Twitter
Η «σιωπηρή» ομιλία της González έγινε viral και, σύντομα, απέκτησε παραπάνω followers στο Twitter από την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) της Αμερικής. (EPA)
Emma Gonzalez: Ποια είναι η νεαρή μαθήτρια που έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της οπλοκατοχής Facebook Twitter
H González αγκαλιάζει τον πατέρα της αμέσως μετά την ομιλία της.

Τα LGBTQ δικαιώματα και η μάχη κατά της βίας των όπλων

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες κόσμου διαδήλωναν στη Λεωφόρο Pensylvania στην Ουάσινγκτον για το «March of our Lives», μία ακόμα μικρή διαδήλωση λάμβανε χώρα σε ένα μικρό πάρκο λίγα χιλιόμετρα μακριά. Εκεί ήταν όπου μόλις 100 ακτιβιστές από τη Νέα Υόρκη, μέλη του κινήματος Gays Against Guns (GAG) είχαν κατασκηνώσει με σκοπό να διαδηλώσουν κατά της οπλοκατοχής.

Τα μέλη της GAG είχαν εγκαταστήσει πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Όχι στο δικό μου σχολείο», «Σταματήστε τις δολοφονίες των τρανς» και «Skinhead λεσβία», αποδίδοντας φυσικά έναν φόρο τιμής στη González, η οποία τότε είχε ήδη δηλώσει ότι ήταν και πρόεδρος σε ένα κίνημα του σχολείου της με όνομα «Gay-Straight Συμμαχία» (GSA).

Φυσικά, το LGBTQ κίνημα δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βία των όπλων, αλλά η Cathy Marion-Thomas, μέλος του Gays Against Guns, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση:

«Πάντα ήμασταν αμυντικοί ως κοινότητα άρα [η διεκδίκηση] έρχεται φυσικά. Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Πιστεύω ότι είμαστε μια κοινότητα που φοβάται πολύ λιγότερο να διεκδικήσει αυτά που θέλει γιατί, κατά πολλούς τρόπους, έχουμε πολύ λιγότερα να χάσουμε και μόνο να κερδίσουμε. Ιστορικά μιλώντας, κανένας δεν έχει παλέψει για τη gay κοινότητα. Μόνοι μας έπρεπε να παλέψουμε για τους εαυτούς μας».

Emma Gonzalez: Ποια είναι η νεαρή μαθήτρια που έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της οπλοκατοχής Facebook Twitter
Με το March for our lives,η Αμερική και ο κόσμος άρχισαν να βλέπουν τους εφήβους σαν κάτι περισσότερο από εθισμένους χρήστες των social media: τους είδαν σαν μια εκρηκτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία

Η ίδια η Emma επιβεβαιώνει αυτή τη σύνδεση και λέει πως ο σεξουαλικός της προσανατολισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με τον προσωπικό της αγώνα γιατί, όπως ανέφερε στο Yahoo Lifestyle, αν δεν ήταν τόσο ανοιχτή με το ποια είναι, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει αυτό που κάνει:

«Στο λύκειο παρακολούθησα ένα μάθημα δημιουργικής γραφής το οποίο με βοήθησε τόσο στο να επικοινωνήσω το πώς ένιωθα αλλά και να δεχτώ τον εαυτό μου. Τότε ήταν που κατάλαβα ποια ήμουν και, όταν το αγκάλιασα, μπόρεσα να το πω στους περισσότερους ανθρώπους. Το να εκφράζω ανοιχτά τη σεξουαλικότητά μου με βοήθησε να καταλάβω ότι όλοι, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή πώς μοιάζουν, περνάνε από διαφορετικές καταστάσεις».

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι είναι πρόεδρος της Gay-Straight Συμμαχίας του σχολείου της, τη βοήθησε πολύ να αναπτύξει τις ακτιβιστικές της δεξιότητες:

«Όλο αυτό με έχει βοηθήσει να αλλάζω σχέδια πολύ γρήγορα, να προγραμματίζω προκαταβολικά και να είμαι πιο ευέλικτη. Το γεγονός ότι πολλά παιδιά στο GSA είτε παλεύουν με την κατάθλιψη είτε αντιμετωπίζουν πολλές δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι μού θυμίζει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια εξαιτίας της βίας των όπλων.

»Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσοι άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να συναναστρεφόμαστε καθημερινά έχουν πυροβοληθεί στο παρελθόν ή έχουν χάσει κάποιον από όπλο. Το ίδιο συμβαίνει και με το GSA. Τα πάντα είναι επεκτείνονται και σε μεγάλη κλίμακα».

Παρά την όποια σύνδεση, η σεξουαλικότητα της González έχει απασχολήσει αρκετά τον τύπο. Μέσα στις αμέτρητες εμφανίσεις της στα media, το νέο LGBTQ εγχείρημα της Teen Vogue που ακούει στο όνομα «them» ανέφερε στον τίτλο του: «Αυτά Είναι τα Queer Έφηβα Κορίτσια που Ηγούνται του Κινήματος κατά της Οπλοκατοχής».

Όσο υπερβολή κι αν ακούγεται αυτό, αφού μόνο η González και μία ακόμα συμμαθήτριά της, η Sarah Chadwick, έχουν μιλήσει για τη σεξουαλικότητά τους, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κοινό χαρακτηριστικό και στα δύο κινήματα. Και αυτό είναι η αλλαγή.

Μόλις πριν από 20 χρόνια ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ως δεδομένο στην πλειοψηφία των χωρών του δυτικού κόσμου, ακουγόταν αστείο. Παρ' όλα αυτά, η κοινωνία προχώρησε και τα δικαιώματα μίας ομάδας, που όντως πάλεψε μόνη της, είναι πλέον αξιώματα.

Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι μέσα στην ίδια ζωή μπορούν να συμβούν τεράστιες αλλαγές που μεταβάλλουν τη ροή της ιστορίας από τον πυρήνα της, με μοναδικό μέσο ανθρώπους που παλεύουν για έναν κοινό στόχο χωρίς πολιτική ατζέντα και με κύριο άξονα τον άνθρωπο.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και η Emma González. 

 
Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι είναι οι μαθητές και οι δάσκαλοι που έχασαν τη ζωή τους στη Φλόριντα - Οι ήρωες που σκοτώθηκαν σώζοντας άλλους

Διεθνή / Ποιοι είναι οι μαθητές και οι δάσκαλοι που έχασαν τη ζωή τους στη Φλόριντα - Οι ήρωες που σκοτώθηκαν σώζοντας άλλους

Η ένοπλη επίθεση του 19χρονου Νίκολας Κρουζ, στο λύκειο Marjory Stoneman Douglas από το οποίο είχε αποβληθεί, βύθισε στο πένθος 17 οικογένειες στο Παρκλαντ της Φλόριντα, σοκάροντας τις ΗΠΑ
«Ορκίζομαι στο Θεό, μια μέρα θα αιματοκυλίσω το σχολείο» - Σοκαριστικά στοιχεία για τον δράστη της φονικής επίθεσης στη Φλόριντα

Διεθνή / «Ορκίζομαι στο Θεό, μια μέρα θα αιματοκυλίσω το σχολείο» - Σοκαριστικά στοιχεία για τον δράστη της φονικής επίθεσης στη Φλόριντα

Ο δράστης του μακελειού στο σχολείο στη Φλόριντα είχε εμμονή με τα όπλα και από πολλούς είχε παρατηρηθεί προβληματική συμπεριφορά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM