Οι Έλληνες 17χρονοι στον πλανήτη Εκλογές: Τι λένε, τι ψηφίζουν...

Οι Έλληνες 17χρονοι στον πλανήτη Εκλογές: Τι λένε, τι ψηφίζουν... Facebook Twitter
«Στη Βουλή οι κόντρες είναι λίγο αστείες, γιατί μιλούν χειρότερα από μας μέσα στην τάξη. Βλέπω και αναρωτιέμαι πώς γίνεται να έχουν εκλεγεί αυτοί οι άνθρωποι». Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
14

Πριν από 3 χρόνια αναρτήθηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» διατάξεις που αφορούν τις επερχόμενες ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2019. Ανάμεσα σ' αυτές και μία καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά στα ιστορικά του ελληνικού κράτους δίνεται το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος και έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Όπως παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης στον News 24/7, το σύνολο των 17χρονων που θα ψηφίσουν στις εκλογές φτάνει περίπου τους 106.000, ενώ αυτοί που θα το κάνουν για πρώτη φορά τους 500.000.

Μεταξύ αυτών, ο Στράτος, ο Νώντας, η Αναστασία και η Αλεξάνδρα, όλοι τους, εκτός από την τελευταία, μαθητές της Β' Λυκείου του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών. Τους συναντήσαμε ένα απόγευμα κοντά στο σχολείο τους, λίγο πριν ξεκινήσουν το εντατικό διάβασμα για τις Πανελλήνιες που έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται, αν και έχουν ακόμα έναν χρόνο μπροστά τους.

«Μια χαμένη ψήφος μειώνει τη δημοκρατία. Δεν εκτιμάς το δικαίωμα που σου δίνεται. Μήπως θα ήθελες κάποιον βασιλιά από πάνω σου να σου λέει τι θα κάνεις, αφού βαριέσαι να πας να ψηφίσεις;»

Και οι τέσσερις γνώριζαν εδώ και καιρό πως μπορούν να ψηφίσουν, ωστόσο δεν έλειψαν κι εκείνοι που στην πορεία του ρεπορτάζ έμαθαν από εμάς πως έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Ποια ήταν η πρώτη τους αντίδραση όταν το έμαθαν; Ο Στράτος το γνώριζε καιρό, ωστόσο δεν κρύβει ότι αυτός και οι φίλοι του ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης. Αυτή η απόφαση, όμως, τον προβλημάτισε κιόλας. «Πώς γίνεται να ψηφίζουμε, αλλά να μην μπορούμε να βγάλουμε δίπλωμα ή να μας ζητούν ταυτότητα για να πιούμε μια μπίρα;».

Το ίδιο και ο Νώντας. «Όταν αποφασίζεις να δώσεις αυτό το δικαίωμα, δώσ' τα όλα. Για να δώσουμε αυτήν τη συνέντευξη, έπρεπε να υπογράψει για μας ο κηδεμόνας μας. Μπορώ να ψηφίσω, δεν μπορώ, όμως, να επιλέξω αν θα συμμετάσχω σε μια συνέντευξη; Υπάρχει μια αντίφαση εδώ» εξηγεί.

«Το πιο περίεργο για μένα είναι πως δεν μας έχουν ενημερώσει. Εγώ πριν από μία βδομάδα δεν ήξερα καν πώς ψηφίζω. Θα μπω εκεί και θα κάνω τι; Είχα πάει μόνο μικρός με τη μητέρα μου. Είναι και πολλές οι εκλογές. Νομίζω πως έπρεπε να γίνει μια ενημέρωση γι' αυτό» λέει ο Στράτος.

 

Τώρα ψηφίζεις από τα 17! Το βίντεο του ΥΠΕΣ για τους νέους που ψηφίζουν 1η φορά

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, τρέχει μια καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενημερωθούν οι νέοι ψηφοφόροι για τις διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθήσουν στην κάλπη και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφίσει κανείς στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση, η οποία έριξε το εκλογικό δικαίωμα στα 17, έγινε η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η τρίτη συνολικά σε όλη την Ευρώπη που καθιερώνει την ψήφο σε νέους κάτω των 18 ετών. Με αυτή την απόφαση έπαψε να ισχύει εκείνη που είχε λάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου το μακρινό 1982, η οποία καθιέρωσε το γνωστό για χρόνια 18 και κατέρριψε με τη σειρά της εκείνη της κυβέρνησης Καραμανλή, που τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το 1977, το είχε οριοθετήσει στα 22 έτη.

Οι περισσότεροι είναι ακόμη αναποφάσιστοι για το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Οι γονείς τους δεν έχουν εμπλακεί, όπως λένε γελώντας. Άλλωστε κι εκείνοι δεν έχουν καταλήξει. Αυτό που τους τραβά, ωστόσο, μακριά από την πολιτική είναι οι σκηνές που βλέπουν να εκτυλίσσονται στο Κοινοβούλιο το τελευταίο διάστημα. «Στη Βουλή οι κόντρες είναι λίγο αστείες, γιατί μιλούν χειρότερα από μας μέσα στην τάξη. Βλέπω και αναρωτιέμαι πώς γίνεται να έχουν εκλεγεί αυτοί οι άνθρωποι» λέει ο Στράτος.

«Είναι σαν να βλέπεις τελικό ποδοσφαίρου. ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Δημοκρατία, όπως Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Να πει ο καθένας τα συνθήματά του. Δεν ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα αλλά με το πού πήγε διακοπές ο πρωθυπουργός» παρεμβαίνει ο Νώντας.

Οι Έλληνες 17χρονοι στον πλανήτη Εκλογές: Τι λένε, τι ψηφίζουν... Facebook Twitter
«Όταν αποφασίζεις να δώσεις αυτό το δικαίωμα, δώσ' τα όλα. Για να δώσουμε αυτήν τη συνέντευξη, έπρεπε να υπογράψει για μας ο κηδεμόνας μας. Μπορώ να ψηφίσω, δεν μπορώ, όμως, να επιλέξω αν θα συμμετάσχω σε μια συνέντευξη; Υπάρχει μια αντίφαση εδώ». Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Την ίδια ώρα όλοι τους διαμαρτύρονται πως το ζήτημα της παιδείας δεν έχει μπει καν στον δημόσιο διάλογο, καθώς, όπως καταγγέλλουν, σε μερικούς μήνες ξεκινούν τη Γ' Λυκείου και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η ύλη των μαθημάτων, ύστερα από τις τελευταίες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πανελλήνιων εξετάσεων.

Γελούν, όμως, πάρα πολύ όταν βλέπουν κόμματα και πολιτικούς να προσεγγίζουν τους νέους με κάπως άγαρμπο, κατά τους ίδιους, τρόπο. «Βλέπουν, για παράδειγμα, πως η νεολαία ακούει ραπ και σκέφτονται: ''Ας βγάλουμε ένα σποτ με κάποιον να ραπάρει''. Το αποτέλεσμα είναι πολύ cringe όμως» λέει ο Στράτος.

Η κουβέντα γρήγορα έρχεται στη ραπ μουσική, στη νεανική κουλτούρα και στο πώς αυτή πολλές φορές γίνεται αντικείμενο χλευασμού από πολλούς. «Δεν νομίζω πως πρέπει να μας προσδιορίζει η μουσική που ακούμε. Εμένα μπορεί να μου αρέσει κάτι γιατί το βάζω με την παρέα μου και κάνουμε πλάκα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Τον λόγο παίρνει ο Νώντας. «Πάνω στη μουσική και στην τεχνολογία βγαίνει το κόμπλεξ των μεγαλυτέρων, που υπάρχει όλα τα χρόνια. Τώρα είναι το "Mama" και το "Fortnite". Παλιότερα ήταν το "PacMan" και το "Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι". Κάθε εποχή έχει τα δικά της. Πέρα από το "Mama", υπάρχουν κι άλλοι ράπερ, η Φαβέλα, ο Λεξ. Πού είναι το κακό να υπάρχει ένα πιασάρικο τραγούδι;

»Ποιος το ακούει και λέει ''αυτό με εκφράζει, αυτό είμαι ως άνθρωπος''; Στο playlist μου, αυτήν τη στιγμή, μπορεί να έχω, για παράδειγμα, ένα παρεμφερές του "Mama" τραγούδι και από κάτω ακριβώς Παπακωνσταντίνου. Ποιος είναι ο άλλος που θα μου πει ''α, ακούς αυτό το τραγούδι, είσαι ρηχός άνθρωπος''; Οk, εσύ έπαιζες μπάλα, αλλά αν δεις απέναντί μας, τα παιδιά στο μπασκετάκι είναι ακόμη. Το ότι μετά θα μιλήσουν στο κινητό τους δεν αλλάζει κάτι».

Αυτό, ωστόσο, που φοβούνται όλοι τους είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής, ιδιαίτερα απ' αυτά που ακούν από πολλούς συνομηλίκους τους. Όταν η συζήτηση πηγαίνει εκεί και οι τέσσερίς τους φαίνονται κουμπωμένοι, αγχωμένοι και επιφυλακτικοί να μιλήσουν ανοιχτά εναντίον της. «Απ' ό,τι ακούω σε άλλα σχολεία, το θέμα της Χρυσής Αυγής είναι πολύ έντονο. Και το χειρότερο δεν είναι ότι θα τους ψηφίσουν αλλά το ότι πιστεύουν σ' αυτήν τη ιδεολογία» λένε ο Αναστασία και ο Στράτος.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνουν όλοι τους, η συμμετοχή στις εκλογές είναι η μόνη επιλογή, ακόμα και για την Αλεξάνδρα, την οποία μπορεί να μην την εκφράζει κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, αλλά θα συμμετάσχει κανονικά. «Μια χαμένη ψήφος μειώνει τη δημοκρατία. Δεν εκτιμάς το δικαίωμα που σου δίνεται» καταλήγει ο Νώντας. «Μήπως θα ήθελες κάποιον βασιλιά από πάνω σου να σου λέει τι θα κάνεις, αφού βαριέσαι να πας να ψηφίσεις;».

Ελλάδα
14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Τα περισσότερα σχόλια στο ίδιο μοτίβο: "τι ξέρει ο 17χρονος που δεν έχει καν δουλέψει?"Και εσύ που το ξέρεις ότι δεν έχει δουλέψει? Υπάρχουν παιδιά που βοηθούν στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 12. Υπάρχουν παιδιά που τελείωσαν το Γυμνάσιο και βγήκαν να δουλέψουν για να συντηρήσουν την οικογένεια τους.Και να μην έχει δουλέψει όμως, τι σημασία έχει? Έχει μεγάλη διαφορά από τον 18χρονο ή τον 19χρονο? Αν σπουδάζεις το πιθανότερο είναι να σπουδάζεις μέχρι τα 21-22. Μήπως να πάει εκεί το όριο ηλικίας? Μήπως να πηγαίνεις να ψηφίσεις μόνο αν έχεις πάρει το πτυχίο? Ή μόνο αν έχεις από χ ένσημα και πάνω? Τι άλλο θα ακούσουμε!Και ναι, ένας 17χρονος έχει ήδη κάνει κάποιες σημαντικές επιλογές για τη ζωή του, γιατί να μην κάνει και για την κυβέρνηση που θα έχει στα χρόνια της ενηλικίωσης του? Και γιατί να αποφασίσει για αυτόν ένας 80χρονος που μπορεί σε μερικούς μήνες να μην είναι εδώ?Να σημειώσουμε επίσης πως λόγω υπογεννητικότητας είναι όλο και περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τους νέους της χώρας, αυτό δηλαδή δεν είναι διαστρέβλωση του εκλογικού σώματος?
Συνοψίζω: Ώριμος ο 17ρης, αν μας ψηφίζει, αλλά παιδεραστία αν κάνει σεξ με στέλεχος της ΝΔ. Ακόμη, ιατρικές εξετάσεις, ώστε να ξέρουμε αν ο παππούς θα ζήσει να λουστεί τη ΝΔ που ψήφισε, κι ενισχυμένη αναλογική στις ψήφους υπέρ ΣΥΡΙΖΑ λόγω υπογεννητικότητας.Ε, κι αν ούτε έτσι κλείσει η ψαλίδα, όλο και κάτι ακόμη θα σκεφτούμε!
σωστα το σκεφτηκα κι εγω. Πιο πολυ ειναι εμπειρα στο σεξ α[πο την πολιτικη. ποτε ενοιωσαν ως πολιτες; Σπιτι σχολειο, μπαρακι. (εκτος αν εισαι ΚΝΕ οποτε περισσος)
Ξέρουμε, υπάρχουν ανήλικοι παραγιοί και παιδιά καπνοδοχοκαθαριστές στα πολιτικά τζάκια.Πριν μόλις 5 χρόνια είχε πάει να γίνει της μόδας η ΧΑ σε κάτι τέτοιες τρυφερές ηλικίες, ή θυμάμαι λάθος; Μετά σκοτώσανε Έλληνα--και μάλιστα ράπερ--και γίνανε uncool.
13% πήρε η ΧΑ στους δεκαεπτάχρονους. Θα μου πεις ο Συριζαίος Εξωτερικού μέχρι πρότινος πίστευε πως θα κερδίσει τελικά τις εκλογές ο Αλέξης, και και πως όλες οι δημοσκοπήσεις ήταν σικέ. Τέτοια οξυδέρκεια...
Το βρίσκω αστείο να ψηφίζουν ανήλικοι. Μπορούμε αν θέλουμε να κατεβάσουμε το όριο που κάποιος θεωρείται ενήλικας, αλλά όταν γίνεται ειδικά στην ψήφο, είναι απλά ένα εκλογικό μαγείρεμα.Κατά τα άλλα, η Ελλάδα έχει προοδεύσει πολύ, κάθε νέα της γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη, κι είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα συμβεί και με αυτά τα παιδιά σε σχέση με εμάς.
Εγώ λέω ψήφο στα 12. Τρίχες να'χεις βγάλει...Πάμε παιδιά... Όχι καρμοιριές. Ακούς εκεί 17... Πφφφτ! Γερόντια...Μαξιμαλισμος για όλους.Πρώτος μισθός στα 1500€. Σύνταξή στα 45. Θα σου κάνω εγώ το πιο αριστερό προεκλογικό πρόγραμμα που έχεις ονειρευτεί.
Μια χαρά τα λένε τα παιδιά, μπράβο τους. Πολύ θετική και η στάση που κρατάνε και απέναντι στην Χρυσή Αυγή. Τελικά έκανε και ένα καλό αυτή η παράταξη: πείθει κάποιους να πάνε να ψηφίσουν υπό τον φόβο ανόδου της. Έγινε πολύς ντόρος για την ψήφο από τα 17. Και όμως ήταν καινοτομία. Παραδόξως η πλειοψηφία των αλλαγών της μεταρρύθμισης που εφαρμόστηκε στο εκλογικό σύστημα της χώρας (πχ 40% των υποψηφίων ναναι γυναίκες). Τα παιδιά καλά σκέφτονται, καλύτερα από όταν οι γονείς ήταν στην ηλικία τους την δεκαετία του 80 ας πούμε. Ας μην υποτιμούμε τους 17αρηδες τόσο πολύ. Θα έχουν ενδιαφέρον φέτος, αυτοί και όσοι είναι εως 22 ετών έχουν δύναμη στα χέρια τους. Έχουν χρόνια να γίνουν εκλογές, σχεδόν εξαντλήθηκε η συνταγματική θητεία, συσσωρεύτηκαν μισό εκατ. νεαροί που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Σωστό το ότι δεν τους δίδονται και άλλα δικαιώματα στα 17 αλλά είναι λίγα πχ αλκοολ και δεν είναι και τόσο αναγκαία. Κατα τα άλλα πλέον προωθούν και οδήγηση απ τα 17 με παρουσία γονέα στο αμάξι.
Καμία αντίρρηση αν όλοι οι 17δες σκέφτονται όπως τα συγκεκριμένα παιδιά και δεν παρασύρονται απο κάθε απίθανο που τους κουνάει καθρεφτάκια για να θεωρείται cool (σχολείο στις 9, δήθεν αναρχία, υποστήριξη απο ραπερ(!) ευκολια στα μαθήματα με ισοπέδωση προς τα κάτω κλπ) συν το χαρτζιλίκι απο τον παππού που εντελώς τυχαία πληρώθηκε 2 ημέρες πριν τις εκλογές απο τον cool πρωθυπουργό... Απο την άλλη βέβαια η πολιτική ενηλικίωση δεν έχει αγγίξει πολύ μεγαλύτερες ηλικίες..
Η πολιτική ενηλικίωση πράγματι δεν γνωρίζει από ηλικία. Υπάρχουν 17ρηδες πιο ώριμοι από μεγάλους ανθρώπους (όπως τα παιδιά του άρθρου, ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσουν) αλλά και το αντίστροφο. Ο χρόνος θα δείξει, μιας και έτσι θαναι απο εδώ και πέρα ίσως η ψήφος στα 17 κάνει περισσότερα παιδιά να σκεφτούν και ίσως τους φανεί και πιο ενδιαφέρον το αντίστοιχο μάθημα που υπάρχει στο Λύκειο. Ίσως βέβαια θα έπρεπε να ήταν και μόνο για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Nαι το ότι ενώ πέρασε το Πάσχα παρολαυτά το δώσανε ήταν λόγω εκλογών που έτυχε ναναι τώρα. Πάντως η καθιέρωση της 13ης σύνταξης μακάρι να διατηρηθεί διότι όσο ναναι αρκετές περικοπές έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, συν το κόψιμο όλων των δώρων το 2012 (ή 2013). Ε ας πάρουν και κάτι πίσω... Θα έχει επίδραση το χαρτζηλίκι, όχι φοβερή όμως. Καλά για το ραπερ το σχολίασαν και τα παιδιά ότι προσπαθούν λίγο άγαρμπα να προσεγγίσουν την μαθητική νεολαία, το βλέπω και με υποψηφιους Δημάρχους, δεν πετυχαίνει πάντα :P
Καινοτομία ναι. Καλό; Δεν ξέρω. Όταν θες να δώσεις το δικαίωμα ψήφου σε ένα 17χρονο που επηρεάζεται εύκολα και είναι αντιδραστικό στοιχείο, δεν θεωρώ ότι είναι καλό. Στο άρθρο διάλεξαν παιδιά που είχανε αυτή την αντίληψη πραγμάτων και μπορείς να πεις ότι είναι θετικό το να ψηφίσουν. Όταν όμως υπάρχουν και χιλιάδες 17χρονα που θα ψηφίσουν ΧΑ επειδή τα επηρέασε ο συμμαθητής τους, ο γονιός τους, κάποιο βίντεο στο διαδίκτυο, αυτομάτως δεν γίνεται καλό. Βέβαια αν είσαι 25-40-55 χρόνων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξέρεις τι ψηφίζεις. Αλλά σίγουρα έχεις 5 εμπειρίες παραπάνω απ'ότι ένα 17χρονο. Θυμάμαι εμένα στις πρώτες εκλογές μου. Ήμουν 21-22; Δεν θυμάμαι. Ψήφισα κάτι που τώρα ούτε να το ακούω δεν θέλω. Και όχι, δεν ψήφισα ΧΑ. Δεν θα μου το συγχωρούσα. Αλλά μέσα σε μερικά χρόνια, μέσα απ τις εμπειρίες μου, άλλαξα εντελώς τρόπο σκέψης και τον τρόπο που προσέγγισα τέτοια θέματα.
Καλό? Θα δείξει. Ίσως τα κάνει να ενδιαφερθούν παραπάνω (όπως πάνω κάτω λένε τα παιδιά του άρθρου που τώρα ήταν κάπως "ξαφνικό"). Δεν είναι και δα 15 ή 16 όπως σε άλλα κράτη. Δεν έχουν και μεγάλη διαφορά από τον 18χρονο συμμαθητή τους που πάει Γ Λυκείου. Και γιατί να μην συναποφασίζουν για το ποιοι θα κυβερνάνε χώρα, περιφέρεια και τις γειτονιές τους τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης? Από γερόντια άλλο τίποτα άλλωστε. Οκ ίσως θα έπρεπε πρώτα Δημοτικές να το έκαναν και αργότερα και για Ευρώπη και Εθνικές αλλά προφανώς υπήρχαν και πολιτικά κίνητρα. Ναι αρκετά παιδιά επηρεαζονται απ την ΧΑ. Και ενήλικοι όμως. Γενικά υπάρχουν νεαροί ωριμότεροι από μεγάλους αλλά και το αντίστροφο. Δεν είναι λάθος ο συλλογισμός σου. Καλά το ότι νέος ψηφισες κατι που δεν θες τώρα δεν λέει απαραίτητα κάτι. Αλλάζει ο άνθρωπος, βλέπει δοκιμάζει διάφορα. Παλιά πχ ήταν της μόδας και η ΚΝΕ στα ΑΕΙ. Δεν νομίζω όλοι να το ρίξαν ΚΚΕ μετά. Ίσα ίσα αρκετοί πήγαν στο ακριβώς αντίθετο μετά. ΧΑ να μην είναι και ας ήταν ό,τι ήταν φίλε.
Γνωστό και στις πέτρες ότι όσο πιο νέος ο ψηφοφόρος, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να ψηφίσει κάτι αντιδραστικό/ριζοσπαστικό. Και αυτός είναι ο μονός λόγος που ο σύριζα πέρασε αυτόν τον νομό και η Ελλάδα πρωτοπόρησε σε κάτι, μιας και είμαστε ο τελευταίος τροχός τις αμάξης σε οτιδήποτε άλλο πλανητικά. Ούτε ρομαντισμοί για δημοκρατία, ούτε για να ακουστει η φωνη της νεολεας, μιλαμε για μαθητες. οχι ανεργους, οχι φοιτητες, οχι ευπαθεις ομαδες. απλα για μαθητες λυκειου. Πραγματικά ποια η λογική να ψηφίζουν άνθρωποι που δεν φορολογούνται, δεν εργάζονται, δεν είναι άνεργοι, συντηρούνται από άλλους και δεν έχουν μπει ποτε σε δημόσια υπηρεσία να καταλαβουν τι εστι ελληνικο κρατος και εθνικη οικονομια!
"ποια η λογική να ψηφίζουν άνθρωποι που δεν φορολογούνται, δεν εργάζονται, δεν είναι άνεργοι, συντηρούνται από άλλους"Δεν είναι σωστό να κάνεις φωτογραφικές περιγραφές της μεταπολιτευτικής αριστεράς...