Είσαι 17 ετών, είναι τέλη Μαΐου και το σχολείο ακόμα να κλείσει. Το τελευταίο πράγμα που θες είναι να χάσεις έστω και πέντε λεπτά από την πολύτιμη Κυριακή σου.

 

Αν όμως γεννήθηκες έως τις 31/12/2002, πρώτον σε φθονώ που έχεις τα μισά μου χρόνια και, δεύτερον, μπορείς για πρώτη φορά στη ζωή σου να ψηφίσεις, στις εκλογές της Κυριακής.

 

Όταν ήμουν στην ηλικία σου, νεαρέ μου/νεαρά μου, στα κινητά παίζαμε μόνο ασπρόμαυρο φιδάκι και οι 17άρηδες δεν είχαμε δικαίωμα ψήφου. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται, οι νόμοι αλλάζουν και εσύ έχεις πολύ καλύτερο smartphone και τo δικαίωμα να ψηφίσεις πρώτη φορά από τα 17.

 

Ο John F. Kennedy είχε πει «μην αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για εσάς, αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα σας». Εξίσου εύλογο όμως είναι το ερώτημα τι μπορεί να κάνει η πατρίδα μας για εμάς, τι μπορεί να κάνει ο δήμος μας για εμάς και, πολύ περισσότερο, τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για εμάς, τον δήμο και την πατρίδα.

 

Και όλα αυτά, θα εξαρτηθούν αυτή την Κυριακή μόνο από εμάς.

 

Θα αγόραζες ποτέ ένα ρούχο χωρίς να το προβάρεις, επειδή στο πρότεινε ο πωλητής; Όχι. Θα έστελνες έναν φίλο σου στο πρώτο ραντεβού σου αντί για σένα; Ούτε καν. Ε τότε μην αφήσεις τους άλλους να αποφασίσουν για σένα και για την καθημερινότητά σου.

 

Και σε ρωτώ: όταν βγαίνεις έξω αφήνεις τον σερβιτόρο να διαλέξει τι καφέ θα πιεις; Όχι. Λες στον μπάρμαν να πιάσει στην τύχη ένα ποτό για πάρτη σου; Όχι. Ζητάς από τα διπλανά τραπέζια να αποφασίσουν τι θα φας; Όχι, όχι και οπωσδήποτε όχι. Καταλαβαίνεις που το πάω: όταν κάτι σε αφορά άμεσα, σε βολεύει και σε συμφέρει να αποφασίζεις εσύ, εξίσου άμεσα, και όχι οι άλλοι για σένα.

 

Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου για να βγεις, αυτό που αντικρίζεις εξαρτάται από εσένα: η καθαριότητα, οι δρόμοι, τα πάρκα, οι ευρωπαϊκές οδηγίες για το κάπνισμα και τα σκουπίδια, οι επιδοτήσεις: κάποιος αποφασίζει για όλα αυτά και εσύ μπορείς να αποφασίσεις για το ποιος θα αποφασίζει την επόμενη τετραετία ή πενταετία.

 

Το 'χεις πιάσει το νόημα: θα αγόραζες ποτέ ένα ρούχο χωρίς να το προβάρεις, επειδή στο πρότεινε ο πωλητής; Όχι. Θα έστελνες έναν φίλο σου στο πρώτο ραντεβού σου αντί για σένα; Ούτε καν. Ε τότε μην αφήσεις τους άλλους να αποφασίσουν για σένα και για την καθημερινότητά σου. Μην τους αφήσεις να αποφασίσουν για τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια της γειτονιάς σου και της (ελαφρώς μεγαλύτερης από τη γειτονιά σου) ΕΕ.

 

Αν είσαι ένας από τους 106.760 και πλέον 17άρηδες που μπορούν να ψηφίσουν φέτος, μην αφήσεις τους άλλους να αποφασίσουν χωρίς εσένα. Αν είσαι μία από τους 527.000 νέους ψηφοφόρους, ψήφισε τους υποψήφιους που προτιμάς για τον δήμο σου, για την Ευρώπη, για σένα.

 

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Είσαι 17; Έχεις 10 πολύ καλούς λόγους να ψηφίσεις
Εσύ ποιους εμπιστεύεσαι περισσότερο για την Περιφέρεια και σε τι Δήμο θες να ζήσεις; Ποια Ευρώπη θες να γίνει πραγματικότητα; Ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή σου και αποφάσισε, πρώτη φορά, για τη ζωή σου. Φωτο: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

 

Τα βασικά

Φέτος ψηφίζουμε όχι μία, ούτε δύο (ούτε τρεις) αλλά τέσσερις φορές. Στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζεις (δες εδώ πού) η μία κάλπη περιμένει την ψήφο σου για τις Ευρωεκλογές. Αντίθετα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα υπάρχουν τρεις κάλπες:

 

-Μία για τις περιφερειακές εκλογές

-Μία για τις δημοτικές εκλογές και

-Μία για τα όργανα Διοίκησης Τοπικών Κοινοτήτων

 

Επομένως έχουμε 4 εκλογές σε 1 εκλογικό κέντρο (κάποιο σχολείο ή άλλο δημόσιο κτίριο). Μέσα στο εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν δύο εκλογικά τμήματα, συνήθως σε διπλανές αίθουσες διδασκαλίας, και συνολικά 4 κάλπες: δύο σε κάθε εκλογικό τμήμα.

 

Γιατί να ψηφίσεις στις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές του 2019 θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σου. Αυτές θα αναδείξουν το ευρωκοινοβούλιο της επόμενης πενταετίας, που θα πάρει καθοριστικές αποφάσεις για το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή και την απασχόληση.


Οι επόμενοι ευρωβουλευτές θα αποφασίζουν τα επόμενα πέντε χρόνια για την ασφάλεια στις μετακινήσεις, για τις προδιαγραφές σε τρόφιμα και ποτά και για την ελεύθερη και ορθή χρήση της τεχνολογίας και κάθε καινοτομίας. Οι ίδιοι θα αποφασίσουν για τα κοινωνικά και τα εργασιακά σου δικαιώματα και θα κληθούν να διαχειριστούν τη μετανάστευση.

 

Σίγουρα έχεις δει και έχεις ακούσει έστω και «στα πεταχτά» τους υποψήφιους. Σίγουρα προτιμάς κάποιους από τους υπόλοιπους και ΣΙΓΟΥΡΑ, για πρώτη φορά στη ζωή σου, μπορείς με την ψήφο σου να διαμορφώσεις το αποτέλεσμα. Η Ευρώπη που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια, περνά κυριολεκτικά από το χέρι σου και μπορεί να είναι η Ευρώπη που θες, αρκεί να σηκωθείς και να ψηφίσεις.

 

Γιατί σε νοιάζουν οι Περιφερειακές Εκλογές;

Οι περιφερειάρχες και τα περιφερειακά συμβούλια είναι υπεύθυνοι για τα έργα, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες στην περιφέρεια που ζεις.


Αποφασίζουν για το περιβάλλον, τις μεταφορές και την επικοινωνία. Για τον τουρισμό, το εμπόριο και την απασχόληση διαμορφώνοντας το άμεσο μέλλον της βιομηχανίας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

 

Ψηφίζεις για τις δημοτικές εκλογές, ψηφίζεις για την ποιότητα της ζωής σου

Αν νομίζεις ότι δεν αξίζει να ψηφίσεις στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, ξανασκέψου το: οι δήμαρχοι και τα συμβούλια που θα εκλεγούν είναι αυτά που θα αποφασίζουν για την καθαριότητα στην περιοχή σου. Για τα σχολεία, το Πράσινο και τους χώρους αναψυχής, για τα αθλητικά κέντρα και για τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς.


Το οδικό δίκτυο, το κυκλοφοριακό και η ρυμοτομία - όλα εξαρτώνται από εκείνους, όπως και η ηλεκτροδότηση, το φυσικό αέριο, η ανακύκλωση και τα έργα της ΕΥΔΑΠ. Οι καλοκαιρινές συναυλίες στην πλατεία καθώς και όλες οι υπόλοιπες δράσεις Πολιτισμού εξαρτώνται από την υπογραφή τους.


Ανακεφαλαιώνοντας, σε αυτές τις εκλογές ψηφίζεις:

1) για τον δρόμο σου

2) για την γειτονιά σου

3) για την ποιότητα της ζωής σου

4) για το περιβάλλον

5) για τον πολιτισμό

6) για τις αλλαγές που θέλεις να δεις

7) για τα δικαιώματά σου

8) για το παρόν σου

9) για το μέλλον σου

10) για να μην αποφασίσουν οι άλλοι για σένα, αλλά όλοι μαζί για εμάς.


Εσύ ποιους εμπιστεύεσαι περισσότερο για την Περιφέρεια και σε τι Δήμο θες να ζήσεις; Ποια Ευρώπη θες να γίνει πραγματικότητα; Ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή σου και αποφάσισε, πρώτη φορά, για τη ζωή σου.


Για να μάθεις πού ψηφίζεις μπορείς να επισκεφτείς αυτόν τον ιστότοπο είτε είσαι Έλληνας, είτε Ευρωπαίος πολίτης.