Στο Airbnb υπάρχει ξενάγηση «Γλυκιά Αναρχία» στα Εξάρχεια

Στο Airbnb υπάρχει ξενάγηση «Γλυκιά Αναρχία» στα Εξάρχεια Facebook Twitter
Η ξενάγηση που υπόσχονται περιλαμβάνει «ιστορίες για επαναστάτες μαθητές και εξεγέρσεις αναρχικών, μια βόλτα στους κρυμμένους δρόμους και σε μυστικά μέρη των Εξαρχείων». Φωτο: EUROKINISSI
10

Όσο η κατάσταση στην πλατεία Εξαρχείων χειροτερεύει, τόσο πιο ελκυστικά γίνονται τα τουρ στο Airbnb. Αυτή η διαφήμιση για ξενάγηση είναι η απόδειξη.


Δεν είναι κάτι καινούργιο, συμβαίνει εδώ και καιρό, από τότε που ξεκίνησαν τα νυχτερινά τουρ με ποδήλατο τα Σαββατοκύριακα για να πάρουν οι τουρίστες γεύση από «συναρπαστική Αθήνα» –εν μέσω μολότοφ και δακρυγόνων–, την ώρα που γίνονταν τα μπάχαλα.

Ήταν κάτι που γινόταν για δύο τουλάχιστον χρόνια, μέχρι τα Εξάρχεια να γίνουν αρκετά τρομακτικά για να ρισκάρει κάποιος να μεταφέρει εκεί τουρίστες.

Αυτήν τη στιγμή που η πλατεία είναι στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ και οι κάτοικοι της περιοχής φεύγουν μαζικά γιατί δεν την αντέχουν, η διαφήμιση της «Ρεβέκας» στο Airbnb είναι ακόμα πιο χυδαία επειδή δεν είναι μόνο φτηνή και κακόγουστη, είναι και επικίνδυνη.


Αυτήν τη στιγμή που η πλατεία είναι στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ και οι κάτοικοι της περιοχής φεύγουν μαζικά γιατί δεν την αντέχουν, η διαφήμιση της «Ρεβέκας» στο Airbnb είναι ακόμα πιο χυδαία επειδή δεν είναι μόνο φτηνή και κακόγουστη, είναι και επικίνδυνη, γιατί «εξωτικοποιεί» και πλασάρει ως ελκυστικό για τουρίστες το αίσχος της περιοχής. Ένα αίσχος για το οποίο είναι κατά πολύ υπεύθυνο το Airbnb.


Για κάποιον που γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην πλατεία τώρα, το να προσπαθείς να εκμεταλλευθείς εμπορικά την αθλιότητα και τη μιζέρια των ανθρώπων που ασχολούνται ανενόχλητοι με κάθε είδους λαθρεμπόριο, απειλώντας ακόμα και μέρα μεσημέρι τους περαστικούς, ξεπερνάει τα όρια του εκνευριστικού.

Ειδικά όταν γίνεται διαφήμιση στο Airbnb –για ένα τουρ δυόμισι ωρών– που έχει τίτλο «Γλυκιά Αναρχία: Εξάρχεια» και ξεκινάει με την φράση: «Γεια σας ταξιδιώτες! Το όνομά μου είναι Ρεβέκα και είμαι επαγγελματίας στον τουρισμό. Μαζί με τους φίλους μου Α, Β, Γ και Δ θα χαρούμε πολύ να περπατήσουμε μαζί σας στη γειτονιά μας, τα Εξάρχεια, και να μοιραστούμε μαζί σας τη γνώση και αστεία ανέκδοτα για το μέρος. Ακολουθήστε μας σε μοναδικές περιπέτειες καθώς θα τολμήσουμε να εξερευνήσουμε την "απαγορευμένη" γειτονιά με τους επαναστάτες των Εξαρχείων».

Στο Airbnb υπάρχει ξενάγηση «Γλυκιά Αναρχία» στα Εξάρχεια Facebook Twitter
Στο Airbnb υπάρχει ξενάγηση «Γλυκιά Αναρχία» στα Εξάρχεια Facebook Twitter

Και συνεχίζει η Ρεβέκα: «Οι ντόπιοι και ο τύπος έχουν δώσει στα Εξάρχεια τον τίτλο της ελληνικής πρωτεύουσας της αναρχίας. Τα Εξάρχεια είναι γνωστά για τα φοιτητικά τους κινήματα, τις πολιτικές εξεγέρσεις και τις επαναστατικές ιδέες τους. Ελάτε μαζί μας και εξερευνήστε τα μέρη που συχνάζουν οι ντόπιοι, τα οποία δεν θα βρείτε σε κανέναν οδηγό».

Η ξενάγηση που υπόσχονται περιλαμβάνει «ιστορίες για επαναστάτες μαθητές και εξεγέρσεις αναρχικών, μια βόλτα στους κρυμμένους δρόμους και σε μυστικά μέρη των Εξαρχείων, βόλτα σε μια από τις πιο μεγάλες εκθέσεις street art στον κόσμο και σε διάφορα μαγαζιά, καταλήγοντας σε μία αξέχαστη εμπειρία σε καφενείο της περιοχής, σε ζαχαροπλαστεία» και «σπουδαίες ευκαιρίες να βγάλουν εκπληκτικές φωτογραφίες», ενώ σε όλη τη διάρκεια του τουρ θα πέσει τρελό γέλιο γιατί υπόσχονται και «happiness and laughs all over» (γιατί δεν φτάνει που θα τα δουν, αλλά πρέπει και να γελάσουν με τα χάλια μας).

Το φινάλε είναι η υπόσχεση ότι θα κάνουν φίλους από ολόκληρη την Ελλάδα και κάθε μέρος του κόσμου έχοντας γλιτώσει τα «βαρετά αξιοθέατα, τις ιστορικές διαλέξεις και τα τουριστικά μέρη που υπάρχουν σε κάθε ταξιδιωτικό οδηγό».


Το μόνο που χρειάζεται για κάθε τουρίστα –εκτός από τα 64 δολάρια ανά άτομο– είναι να φοράει άνετα παπούτσια για περπάτημα (επειδή έχει πολλές λακκούβες;), καπέλο και γυαλιά ηλίου και φυσικά να έχει μαζί του την φωτογραφική του μηχανή γιατί «θα υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες για εκπληκτικές φωτογραφίες».

Κι «ένα μπουκάλι νερό» (για να μην αφήσουν ούτε 50 λεπτά το άτομο στην περιοχή και τη «μολύνουν»).


Δυστυχώς, η Ρεβέκα δεν είναι η μόνη που κάνει ανάλογο τουρ στα Εξάρχεια. Και πού είσαι ακόμα...

Ελλάδα
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM