Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ - Φροντίζουμε μαζί τους πρόποδες του Υμηττού

Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ - Φροντίζουμε μαζί τους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Κυριακή πρωί. Η ώρα είναι περίπου 10:00 και ενώ αρκετοί από τους Αθηναίους βρίσκονται στις παραλίες για μπάνιο, οι πρόποδες του Υμηττού έχουν γεμίσει με κόσμο. Βρισκόμαστε στην Αργυρούπολη, στο σημείο «Πατητήρι», και είμαστε έτοιμοι για την ετήσια Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ.

Στον χώρο επικρατεί αναβρασμός. Δεκάδες οικογένειες με τα παιδιά τους, έτοιμες να καθαρίσουν και να φροντίσουν το βουνό, εθελοντές να μοιράζουν μπλουζάκια για την ημέρα και ο Dj που, κάτω από μια ομπρέλα, δίνει ρυθμό.

Όλα, όμως, φαίνονται πολύ οργανωμένα, καθώς εδώ και 9 χρόνια, η ΑΒ έχει καθιερώσει μια μέρα αφιερωμένη σε δράσεις υπευθυνότητας που πραγματοποιούνται εθελοντικά από τους δικούς της ανθρώπους: την Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ, έναν θεσμό που αξιοποιεί το ευρύ δίκτυο της εταιρίας και κάνει τη διαφορά σε όλη τη χώρα, σε κάθε γειτονιά.

Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ - Φροντίζουμε μαζί τους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter

Φέτος, που η εταιρεία γιορτάζει τις οκτώ δεκαετίες παρουσίας της, αφιερώνει την Ημέρα Εθελοντισμού 2019 στο περιβάλλον. Οι εκδηλώσεις, βέβαια, δεν μένουν μόνο στην Αττική καθώς πάνω από 300 καταστήματα ΑΒ με χιλιάδες εθελοντές - εργαζομένους σ' όλη την Ελλάδα, με σύνθημα #allazoumesinithies και κεντρικό μήνυμα «Φροντίζουμε την πόλη μας!», πρόκειται να συμμετάσχουν παράλληλα με εμάς σε καθαρισμούς παραλιών και χώρων πρασίνου.

Συνολικά υπολογίζεται πως στην Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ πρόκειται να πραγματοποιηθούν δράσεις καθαρισμού σε 131 σημεία σε όλη την Ελλάδα -67 χώρους πρασίνου και 64 παραλίες- ενώ οι εθελοντές αγγίζουν τους 5.000, όλοι τους εργαζόμενοι της ΑΒ.

Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ - Φροντίζουμε μαζί τους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter

«Σήμερα είναι μία πολύ χαρούμενη ημέρα για μας. Συγκεντρωνόμαστε για να πραγματοποιήσουμε για 9η συνεχόμενη χρονιά την Ημέρα Εθελοντισμού των εργαζομένων της ΑΒ» δήλωσε η Όλγα Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας ΑΒ Βασιλόπουλος ενώ ο Βασίλης Κρητικός, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης συνέχισε: «Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα, υποδεχόμαστε την ΑΒ Βασιλόπουλος που αυτή τη στιγμή βοηθάει την προσπάθεια που κάνουμε στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης. Η ΑΒ έχει καταφέρει να προσελκύσει εκατοντάδες εθελοντές - εργαζόμενους και να αναδείξει το κοινωνικό πρόσημο της εταιρείας.

Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ - Φροντίζουμε μαζί τους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter

Είμαστε όλοι έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις δράσεις. Υπολογίζεται πως εκείνη την ώρα στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί 250 εθελοντές από 11 συνολικά καταστήματα μαζί με τα κεντρικά γραφεία της ΑΒ.

Οι τομείς δράσης μας τρεις, όσες και οι ομάδες που δημιουργήθηκαν. Η πρώτη ομάδα ανέλαβε τον καθαρισμό 30 στρεμμάτων για αποφυγή πυρκαγιών, ένας μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Μέλη της πρώτης ομάδας συμμετείχαν, επίσης, και στο πότισμα των δέντρων της πρόσφατης αναδάσωσης.

Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ - Φροντίζουμε μαζί τους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter

Η δεύτερη ανέλαβε να ποτίσει πάνω από 1.000 δέντρα από τις πρόσφατες αναδασώσεις και να καθαρίσει τα μονοπάτια στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης από τα σκουπίδια, ενώ οι εθελοντές της τρίτης φρόντισαν την περιοχή γύρω από το Πατητήρι, όπου έβαψαν και καθάρισαν την ευρύτερη περιοχή.


Στις δράσεις συμμετείχε και η περιβαλλοντική εκστρατεία του Let's Do It Greece, η οποία ξεκίνησε από το μηδέν και έχει καταφέρει μέσα σε μερικά χρόνια να συντονίζει εκατοντάδες περιβαλλοντικές δράσεις σ' όλη τη χώρα, κάθε χρόνο.


Μερικές μέρες πριν τη δράση, δημοτικά μηχανήματα είχαν προχωρήσει στο κόψιμο των ξερών χόρτων στους πρόποδες, τα οποία έφταναν, μάλιστα, σύμφωνα με εθελοντή του Let's Do It Greece, τα 2 μέτρα ύψος, καθώς είχαν να κοπούν αρκετά χρόνια. Κάτω από αυτά, ωστόσο, υπήρχε ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών τα οποία μέχρι πρότινος δεν φαίνονταν καν.

Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ - Φροντίζουμε μαζί τους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter


Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύπαθη καθώς ψηλά στον Υμηττό, τον Ιούλιο του 2015, είχε καεί μεγάλη δασική έκταση εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία μάλιστα είχε απειλήσει κατοικίες στην περιοχή του Καρέα. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, το δάσος φαίνεται να αναγεννάται πάλι από την αρχή.


Μπορεί η ζέστη να είναι δυνατή, ωστόσο όλοι οι εθελοντές, εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα εργαλεία, αλλά και αντηλιακά - καπέλα, έχουν πέσει στη δουλειά. Ο απολογισμός στο τέλος των δράσεων: Καθαρισμός 30 στρεμμάτων στον Υμηττό μέσα από τη συλλογή 250 κιλών απορριμμάτων και χόρτων, πότισμα 1.000 δέντρων, φροντίδα ενός όμορφου χώρου αναψυχής στους πρόποδες του δάσους, όπου εθελοντές έβαψαν τοιχάκια και σκαλοπάτια, και ενός κηπίσκου με πενήντα αρωματικά φυτά. Την ίδια ώρα σ' όλη την Ελλάδα υπολογίζεται πως οι τόνοι απορριμμάτων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού ΑΒ έφτασαν τους 10 τόνους, εκ των οποίων το 80% σε πλαστικό.

Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ - Φροντίζουμε μαζί τους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter


Η επιστροφή μάς βρίσκει πάλι στο σημείο συνάντησης στο Πατητήρι. Τα κρύα νεράκια που είχε φροντίσει να προμηθεύσει η ΑΒ φέρνουν μια ανάσα δροσιάς. Το λόγο παίρνει ο Νίκος Κιούσης, Ιδρυτής και Πανελλαδικός Συντονιστής της Περιβαλλοντικής Εκστρατείας Let's Do It Greece. «Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας την καταπληκτική ομάδα της ΑΒ για αυτή την υπέροχη δράση. Μαζί σήμερα αλλάξαμε συνήθειες ενωμένοι για το περιβάλλον που μας χρειάζεται και αποδείξαμε πως οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από τις πιο απλές ιδέες».


Ανάμεσα στους εθελοντές που συμμετείχαν και ο 18χρονος Κωνσταντίνος, ο οποίος μόλις τελείωσε τις Πανελλήνιες και ήρθε μαζί με τους γονείς του που εργάζονται στην ΑΒ για να βοηθήσει στην Ημέρα Εθελοντισμού. Όλοι τους φαίνονται κουρασμένοι από τις δράσεις αλλά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Ραντεβού πάλι του χρόνου. Στην 10η Ημέρα Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ