Οι γάτες είναι αγαπημένα μέλη πολλών οικογενειών και χρειάζονται χώρο για να περιφέρονται και να παίζουν. Σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές όπου οι κήποι, τα πάρκα και τα δέντρα είναι λιγοστά ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται και μακριά από τα σπίτια, αρχιτέκτονες που αγαπούν τις γάτες  δημιούργησαν σπίτια που διαθέτουν άνετα σημεία για να κοιμούνται τα αγαπημένα μας κατοικίδια αλλά και να κινούνται με ευκολία.

 

Το σπίτι ενός γατόφιλου βιβλιοφάγου

Οι αρχιτέκτονες της BFDO σχεδίασαν αυτό το σπίτι στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης για έναν καθηγητή που αγαπά τις γάτες και που συνάμα είναι και ποιητής. Το σπίτι διαθέτει μια βιβλιοθήκη φιλική προς τις γάτες με γωνίες και μια πασαρέλα στην κορυφή. Οι καταπακτές και στις δύο πλευρές του διαμερίσματος επιτρέπουν στη γάτα του ιδιοκτήτη να έχει πρόσβαση στα πάνω δωμάτια.

 

Παιδική χαρά για γάτες

Η Ιndot, μια εταιρεία Interior design με έδρα την Ταϊβάν, σχεδίασε αυτό το «κουτί» για τις τέσσερις γάτες του πελάτη της. Το ξύλινο πλαίσιο και τα εσωτερικά μέρη του γατόσπιτου έρχεται σε συνέχεια με την αισθητική του χώρου ενώ μέσα από τη τζαμένια επιφάνεια κανείς μπορεί να παρακολουθήσει τα παιχνίδια των γατιών.


 

 

Στα «χνάρια» της γάτας

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Akira Koyama σχεδίασε αυτό το σπίτι στο Τόκιο λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις της γάτας των ιδιοκτητών. Τα σκαλοπάτια στον τοίχο και τα υψηλής στάθμης ανοίγματα επιτρέπουν στη γάτα να κινείται μεταξύ των δωματίων χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί τις σκάλες ή να προσγειώνεται στο πάτωμα.

 

 

 

Εύκολη πρόσβαση από μέσα προς τα έξω και τούμπαλιν

Ο αρχιτέκτονας από το Τόκιο Takeshi Hosaka δημιούργησε αυτό το σπίτι για ένα ζευγάρι που ζει με δύο γάτες του. Χαρακτηριστικό του τα στρατηγικά σχεδιασμένα ανοίγματα στην οροφή και οι τοίχοι που επιτρέπουν στις γάτες να κινούνται με ευκολία.


 

 

Μίνιμαλ αισθητική

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Scenario Architecture με έδρα το Λονδίνο σχεδίασε αυτή την επέκταση σε ένα σπίτι με βεράντα στο Χάκνεϊ. Ο τοίχος, που πλαισιώνει την κουζίνα, σταματά λίγο πριν φτάσει στο ταβάνι. Αυτό προσφέρει χώρο στις δύο γάτες του ιδιοκτήτη να περπατούν στην κορυφή του δωματίου.


 

 

Ράφια και δοκάρια για άπειρα σκαρφαλωματα

Το γραφείο Seiji Iwama Architects ανακαίνισε αυτό το μινιμαλιστικό σπίτι στο Τόκιο τοποθετώντας ράφια και δοκάρια τα οποία χρησιμεύουν ως διάδρομοι για τη λευκή γάτα του ιδιοκτήτη.

 

 

 

 

Έξι σπίτια σχεδιασμένα ειδικά για ανθρώπους που συγκατοικούν με γάτες