Η σκιά του γράμματος «Μ»: Βιώνει η Ιταλία την πλήρη αποκατάσταση του Μουσολίνι;

Η σκιά του γράμματος «Μ»: Βιώνει η Ιταλία την πλήρη αποκατάσταση του Μουσολίνι; Facebook Twitter
Σήμερα, το όνομα του Μουσολίνι είναι λιγότερο ταμπού από ποτέ στην Ιταλία ενώ ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος και υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης, χρησιμοποιεί ατάκες του Ντούτσε στις ομιλίες του
0

Ο Μουσολίνι προελαύνει ξανά. Τουλάχιστον στα ιταλικά βιβλιοπωλεία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το ογκώδες βιβλίο του συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι για την άνοδο του Ιταλού δικτάτορα με τίτλο απλά το γράμμα «Μ», παραμένει αμετακίνητο από τις πρώτες θέσεις της λίστας με τα μπεστ-σέλερ στη χώρα.

Ήδη μάλιστα έχει ανακοινωθεί ότι πρόκειται σύντομα να γίνει και τηλεοπτική σειρά υψηλού πρεστίζ από την Wildside, την εταιρεία παραγωγής πίσω από τη σειρά του καναλιού HBO "My Brilliant Friend" που παίζεται με επιτυχία αυτόν τον καιρό και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Έλενα Φεράντε. Πριν λίγο καιρό επίσης, στη μεγάλη έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, το βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα προκάλεσε ένα μικρό πόλεμο πλειστηριασμών μέχρι να καταλήξουν τα δικαιώματα της αγγλόφωνης έκδοσης στον εκδοτικό οίκο HarperCollins.

«Στο ιταλικό φαντασιακό, ο Μουσολίνι παραμένει ένα είδος τοτέμ, μια χαρισματική φιγούρα, ένας τύπου διεστραμμένος εθνοπατέρας που έχουμε καταπιέσει στο υποσυνείδητο», δηλώνει ο 49χρονος συγγραφέας.
Όπως ήταν αναμενόμενο η τεράστια και απροσδόκητη (;) επιτυχία του βιβλίου, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην Ιταλία σχετικά με την κληρονομιά του φασίστα ηγέτη. Οι υποστηρικτές του βιβλίου λένε ότι λειτουργεί ως υπενθύμιση των δεινών του φασισμού, ειδικά για τους νέους ανθρώπους.

Η σκιά του γράμματος «Μ»: Βιώνει η Ιταλία την πλήρη αποκατάσταση του Μουσολίνι; Facebook Twitter
«Στο ιταλικό φαντασιακό, ο Μουσολίνι παραμένει ένα είδος τοτέμ, μια χαρισματική φιγούρα, ένας τύπου διεστραμμένος εθνοπατέρας που έχουμε καταπιέσει στο υποσυνείδητο», δηλώνει ο 49χρονος συγγραφέας του βιβλίου (δεξιά).

Στην άλλη όχθη βρίσκονται αυτοί που πιστεύουν ότι το ρετουσάρισμα του Μουσολίνι για τον 21ο αιώνα εγκυμονεί κινδύνους σε μια περίοδο που εθνικιστικές, δεξιές κυβερνήσεις κυβερνήσεις εκλέγονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας βεβαίως.

Παρότι έχει διαφημιστεί ως νουβέλα (ή ιστορικό μυθιστόρημα), το βιβλίο – που αποτελείται από πολλά μικρά κεφάλαια πλαισιωμένα με αποσπάσματα από ιστορικά τηλεγραφήματα, άρθρα εφημερίδων, επιστολές και αναφορές της αστυνομίας - θολώνει συνειδητά τα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και ιστορικού εγχειριδίου.

Κάποιοι κριτικοί πάντως φάνηκαν να ανησυχούν ότι η ουδετερότητα της αφήγησης του βιβλίου, το οποίο παρουσιάστηκε ως η πρώτη νουβέλα που αφηγείται την ιστορία του φασισμού «χωρίς καθόλου πολιτικό ή ιδεολογικό φιλτράρισμα», θα μπορούσε να επανασυστήσει τον Ντούτσε όχι ως τέρας της ιστορίας, αλλά ως συμπαθή πρωταγωνιστή.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του πάντως που σπεύδει να δηλώσει αντιφασίστας, στόχος του «Μ» είναι να συλλάβει τη γοητεία που προκάλεσε στους συμπατριώτες του ο Μουσολίνι χωρίς να πέσει ο ίδιος θύμα της. Ο ίδιος ορίζει το βιβλίο του ως «ένα αντιφασιστικό μάθημα ιστορίας μεταμφιεσμένο σε νουβέλα».

Η αφήγηση του βιβλίου ξεκινά στην Ιταλία του 1919 και καταγράφει το χρονικό της ανόδου του φασισμού για να καταλήξει με την ιστορική ομιλία του Μουσολίνι στο Κοινοβούλιο στις 3 Ιανουαρίου 1925, ημερομηνία αφετηρίας, σύμφωνα με τους ιστορικούς, του δικτατορικού καθεστώτος. Ο Σκουράτι έχει στα σκαριά άλλα δύο βιβλία που θα ολοκληρώσουν την τριλογία του βίου και της πολιτείας του δικτάτορα, καταλήγοντας την αφήγηση με τον θάνατό του τον Απρίλιο του 1945.

Σήμερα, το όνομα και η κληρονομιά του Μουσολίνι είναι λιγότερο ταμπού από ποτέ στην Ιταλία. Ο Ματέο Σαλβίνι μάλιστα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης, χρησιμοποιεί ατάκες του Ντούτσε στις ομιλίες του την ώρα που ιταλικές νεοφασιστικές ομάδες παρελαύνουν τακτικά στις πόλεις της χώρας.

Με στοιχεία από τους New York Times

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σύλβια Πλαθ έλεγε την αλήθεια της, και τη διεκδικούσε

Το Πίσω Ράφι / Η Σύλβια Πλαθ μετέτρεψε το προσωπικό της τραύμα σε ποιητικό υλικό

Στην αποκατεστημένη έκδοση της εμβληματικής συλλογής «Άριελ» η Αμερικανίδα ποιήτρια μιλά για θέματα όπως ο θάνατος, η αυτοκαταστροφή, η γυναικεία ταυτότητα, η μητρότητα, η πατρική εξουσία, η οργή, η ερωτική προδοσία, κι όλα αυτά σε μια γλώσσα που βγάζει σπίθες, κοφτή, πυκνή, επιθετική, με βίαιες εικόνες και απροσδόκητες μεταφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαγειρεύοντας για τους δικτάτορες

Βιβλίο / Τι τρώνε οι δικτάτορες; Ένα βιβλίο γράφει την ιστορία της όρεξής τους

Ταξιδεύοντας σε τέσσερις ηπείρους για τέσσερα χρόνια, ο Βίτολντ Σαμπουόφσκι εντόπισε τους πιο ασυνήθιστους μάγειρες του κόσμου, καταγράφοντας κομβικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα μέσα από το φαγητό.
M. HULOT
Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Βιβλίο / Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Το βιβλίο «Με τους Ευρωπαίους περιηγητές στα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» φωτίζει όψεις αυτών των χώρων, τους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως και τον ρόλο τους στη ζωή της Ανατολής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στα «Νέα» μου έλεγαν: «Πότε θα φύγεις για να πάρουμε αύξηση;»

Συνέντευξη / Μικέλα Χαρτουλάρη: «Στα ΝEA με ρωτούσαν πότε θα φύγω για να πάρουν αύξηση»

Από τις χρυσές εποχές των εφημερίδων και τις «Κεραίες της εποχής μας» έως το «Βιβλιοδρόμιο», τις συγκρούσεις, το μπούλινγκ και την έξοδο από τα «Νέα», η Μικέλα Χαρτουλάρη μιλά για τη δημοσιογραφία ως στάση ζωής, για την αριστερά, την εξουσία καθώς και για όλα όσα δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Βιβλίο / Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Απέναντι από την Αντίπαρο, ένα ακατοίκητο νησί φέρνει σταδιακά στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά του Αιγαίου. Το νέο λεύκωμα «Δεσποτικό. Φωτογραφίες και ιστορίες» συμπυκνώνει περισσότερα από είκοσι χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και αναστήλωσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Βιβλίο / «Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Πόση Ρώμη υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη, την Εγγύς Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα; Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης της «Ρωμαϊκής Ιστορίας», Σωτήρης Μετεβελής, μιλά για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου και την κληρονομιά που άφησε πίσω της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Βιβλίο / Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Πεθαίνει σαν σήμερα ένα μεγάλο είδωλο της ποπ. Στο βιβλίο «George Michael - Η ζωή του» ο Τζέιμς Γκάβιν δεν μιλάει μόνο για τις κρυφές πτυχές του μεγαλύτερου ειδώλου της ποπ αλλά και για την αδυναμία του να αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, κάτι που μετέτρεψε το πάρτι της ζωής του σε πραγματική τραγωδία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Το πίσω ράφι/ Έλενα Χουζούρη «Δυο φορές αθώα»

Το Πίσω Ράφι / Έλενα Χουζούρη: «Δεν ξεχάσαμε απλώς την ταυτότητά μας, την κλοτσήσαμε»

Στο μυθιστόρημά της «Δυο φορές αθώα» η συγγραφέας θέτει το ερώτημα «τι σημαίνει πια πατρίδα», επικεντρώνοντας στην αίσθηση του ξεριζωμού και της ισορροπίας ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Θεσσαλονίκη πριν

Βιβλίο / «ΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Ένα σπουδαίο βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη

Το πρωτότυπο βιβλίο του Γιάννη Καρλόπουλου παρουσιάζει μέσα από 333 καρτ ποστάλ του εικοστού αιώνα –αποτυπώματα επικοινωνίας– την εξέλιξη της φωτογραφίας και της τυπογραφίας από το 1912 μέχρι τα τέλη των ’80s.
M. HULOT
Η επαναστατική φιλοσοφία του Διογένη, του αυθεντικού Κυνικού

Βιβλίο / Η επαναστατική φιλοσοφία του Διογένη, του αυθεντικού Κυνικού

Μια νέα βιογραφία αναζητεί τα ίχνη του Έλληνα φιλοσόφου: κάτι ανάμεσα σε άστεγο και αλήτη, δηλητηριώδη κωμικό και performance artist, επιδείκνυε την περιφρόνησή του για τις συμβάσεις της αστικής τάξης της αρχαίας Αθήνας.
THE LIFO TEAM