ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης Facebook Twitter
0

Όταν ο Ρέμπραντ φαν Ράιν πέθανε σε ηλικία 63 ετών το 1669, τάφηκε σε έναν ανώνυμο τάφο, σε ένα οικόπεδο που ανήκε στην εκκλησία. Μετά από 20 χρόνια, όπως ήταν συνηθισμένο για όσους είχαν πεθάνει στη φτώχεια, τίποτα δεν μπορούσε να εντοπιστεί από τα απομεινάριά τους.

Μόλις το 1909, μία επιτύμβια στήλη στερεώθηκε στο βόρειο τοίχο του Westerkerk, της ολλανδικής μεταρρυθμισμένης εκκλησίας του Άμστερνταμ όπου είχε θαφτεί.

Μπορείτε να το δείτε ακόμη και σήμερα: είναι ένα αντίγραφο εκείνου που κοσμεί τον τοίχο από κιονοστοιχίες - ακριβώς πάνω από το πλουμιστό κράνος ενός εκ των αντρών που τελετουργικά μεταφέρουν τα δόρατα στον πιο διάσημο πίνακα του Ρέμπραντ, τη Νυχτερινή Περίπολο.

Ας σημειωθεί ότι ο Ρέμπραντ είχε βιώσει από τις μεγαλύτερες δυστυχίες που μπορούσε να αντέξει άνθρωπος: είχε δει όλα τα παιδιά του να πεθαίνουν και τη σύζυγο του, Σάσκια, να φεύγει από τη ζωή, τη χρονιά που η Νυχτερινή Περίπολός του γνώριζε τη μεγάλη της δόξα. Ο Τίτος, το μόνο από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού που κατάφερε να ζήσει, ενηλικιώθηκε, ενώ τα υπόλοιπα άντεξαν στη ζωή μόνο για λίγες εβδομάδες.  

Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης Facebook Twitter
Πορτρέτο του Titus van Rijn, περίπου 1662, ο οποίος πέθανε από πανώλη, σε ηλικία 27 ετών Φωτ. Μουσείο του Λούβρου / Getty

Όμως και ο Τίτος πέθανε πριν από τον πατέρα του, στα 27 του και μετά την επέλαση της πανώλης. Για τον ζωγράφο ήταν το τελευταίο καταστροφικό πλήγμα σε μια πορεία που στιγματίστηκε από τέτοιου είδους προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες. Η επίσης σύζυγος του καλλιτέχνη, Hendrickje Stoffels (με την οποία είχε μια κόρη) είχε πεθάνει έξι χρόνια νωρίτερα.

Ήταν ο Τίτος και η Χέντρικε, η γυναίκα που αρχικά εργάζονταν ως υπηρέτρια του καλλιτέχνη, που τον είχαν διατηρήσει σε μια κάποια οικονομική ευρωστία, ειδικά από τότε που αναγκάστηκε να πουλήσει, το 1656, το μεγάλο σπίτι του στην εβραϊκή συνοικία του Άμστερνταμ (τώρα αυτό το κτήριο στεγάζει το Μουσείο Rembrandt House).

Η περίπλοκη εικονογραφία της Νυχτερινής Περιπόλου πρακτικά αποκαλύπτει την πλεκτάνη που είχαν στήσει μέλη της πολιτοφυλακής εναντίον του Ρέμπραντ και εναντίον ενός ακόμη ανθρώπου: αυτό που βλέπουμε στον πίνακα δεν είναι παρά αυτούς τους άντρες να υλοποιούν την απειλή τους 

Η συλλογή έργων τέχνης και οι εξωτικές αντίκες του - οι οποίες συχνά εμφανίζονται ως σκηνικά στα έργα του- πωλήθηκαν με δεξιοτεχνία από αυτούς τους δύο, που ανέλαβαν να ενεργήσουν από κοινού ως έμποροι τέχνης όταν ο Ρέμπραντ δεν μπορούσε πια να κάνει χρήση του ονόματός του,  λόγω των απαγορευτικών νόμων της εποχής περί χρεοκοπίας.

Να ένα ερώτημα που έχει γίνει αφορμή για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας: γιατί ένας φημισμένος καλλιτέχνης όπως ο Ρέμπραντ –τα 350 χρόνια από τον θάνατό του γιορτάζονται παντού στον κόσμο με εκθέσεις σε Μουσεία, σεμινάρια και διαλέξεις- ξέπεσε σε τέτοια φτώχια και παρακμή;

Γιατί αναγκαζόταν να πουλά πολύτιμα αντικείμενά του για να μπορεί να συντηρηθεί και να ζήσει, αλλά και συνεχίσει να τροφοδοτεί την Τέχνη του;

Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την ταινία "Ρέμπραντ" του Alexander Korda Φωτό: Getty

Συνωμοσίες και αποδεικτικά στοιχεία

Ένας μύθος που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πώς ο Ρέμπραντ βρέθηκε σε δυσμένεια, συνδέεται ακριβώς με τη Νυχτερινή Περίπολο. Η ιστορία του πίνακα έχει εμπνεύσει ακόμη και τον σκηνοθέτη Peter Greenaway.  

Ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ του 2007 υποστηρίζει ότι η περίπλοκη εικονογραφία της Νυχτερινής Περιπόλου πρακτικά αποκαλύπτει την πλεκτάνη που είχαν στήσει μέλη της πολιτοφυλακής εναντίον του Πίερς Χάσελμπεργκ, διοικητή του 13ου λόχου πολιτοφυλακής του Αμστερνταμ. 

Οι εικασίες της εποχής ήθελαν τη συνωμοσία να εκτείνεται μέχρι και τον Ρέμπραντ, ο οποίος μέσω του έργου του ουσιαστικά έχτιζε ένα «κατηγορώ» με όλες τις πιθανές αποδείξεις: αυτό που βλέπουμε στον πίνακα δεν είναι παρά η αποκάλυψη αυτής της τρομερής συνωμοσίας, ένας φόνος και ακόμη και τον ίδιο τον ζωγράφο να στριμώχνεται μέσα σε μία σκηνή αποκάλυψης ενός εγκλήματος. 

Ίσως όχι τόσο επιδέξια, σίγουρα, όμως, γλαφυρά,  στην ταινία «Ρέμπραντ» του Alexander Korda του 1936 περιγράφεται η αντίδραση των μελών της κοινωνίας της αριστοκρατίας στα αποκαλυπτήρια του πίνακα. Οι σύζυγοι των μελών της πολιτοφυλακής στην αρχή γέλασαν, αλλά το γέλιο τους διαδέχθηκε ο προβληματισμός και η αληθινή οργή των αντρών.

Είναι η στιγμή που o ηθοποιός Charles Laughton (που υποδύεται τον Ρέμπραντ) ρωτά τον φίλο και χορηγό του, Jan Six (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι το αντικείμενο ενός από τα μεγαλύτερα ενιαία πορτρέτα του Ρέμπραντ) να του πει με ειλικρίνεια τι ακριβώς πιστεύει ότι βλέπει σ’ αυτόν τον πίνακα. «Δεν βλέπω τίποτα παρά μόνο σκιές, σκοτάδι και σύγχυση», απαντά εκείνος.

Ο ίδιος αμέσως μετά σχολιάζει: «Σίγουρα δεν περιμένετε από εμάς να θεωρήσουμε αυτό εδώ ως σοβαρή τέχνη». Λίγο μετά, ο Στρατηγός Banning Cocq, ο οποίος εμφανίζεται στον πίνακα μαζί με τον υπολοχαγό του, να λούζονται αμφότεροι σε ένα χρυσό φως, λέει στον καλλιτέχνη ότι η δουλειά του είναι ένα πραγματικό τερατούργημα, ένα σχόλιο που έγινε με γνήσια βδελυγμία και αγανάκτηση.

Πλέον γνωρίζουμε ότι στην πορεία η κριτική του Banning Cocq γρήγορα μαλάκωσε και μάλιστα έβαλε ένα αντίγραφο του συγκεκριμένου πίνακα στην οικογενειακή του συλλογή.

Είναι γνωστό μάλιστα ότι είχε ζητήσει από τον Ολλανδό ζωγράφο Gerrit Lunden να ζωγραφίσει ένα μικρότερο αντίγραφο, το οποίο είναι τώρα στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης Facebook Twitter
Ο καλλιτέχνης είναι το πρόσωπο στα δεξιά που κρύβεται ανάμεσα στον φρουρό και το πλήθος - το πρόσωπο που αχνοφαίνεται μέσα στον πανικό

Ζωγραφισμένο μέσα σε λίγα χρόνια μετά τη δημιουργία του πρωτότυπου το έργο του Lunden μας δείχνει τι αριστούργημα υπήρξε ο πίνακας του Ρέμπραντ πριν κουτσουρέψουν 4 πόδια και μερικά εκατοστά απ’ όλες τις πλευρές του το 1715, και πριν εξαφανιστεί από το έργο και ο δεύτερος κυβερνήτης, ο Van Ruytenburch.

Όλο αυτό που σήμερα θα θεωρείτο μία κοινή πράξη βανδαλισμού, τότε έγινε προκειμένου να χωρέσει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου του Άμστερνταμ. Τελικώς, το 1885 το έργο μεταφέρθηκε στο νέο Rijksmuseum…

Γιατί, όμως, η Νυχτερινή Περίπολος είναι τόσο σημαντική για την ολλανδική εργογραφία και την παγκόσμια τέχνη; Πέρα από το μέγεθος του έργου, πέρα από τις λεπτές αιθέρες φωτοσκιάσεις που επιβιώνουν σε μια εικόνα με τόσο θόρυβο, εδώ ο Ρέμπραντ αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αποκλίνει από τα ήθη που ακολουθούσαν οι καλλιτέχνες στην εποχή του: να είναι, δηλαδή, υποταγμένοι στα γούστα και τις απαιτήσεις του πάτρονά τους.

Αν σκεφτεί κανείς ότι προκάλεσε την αγανάκτηση εκείνων που του παρήγγειλαν τελικά τον πίνακα, είναι εύκολο να συμπεράνει ότι πρόκειται για πραγματική καλλιτεχνική επανάσταση.

Και μετά είναι και οι τολμηροί συμβολισμοί.

Ένα φρικτό σκυλί να γαβγίζει, ένας τυμπανιστής να χτυπά με λύσσα το μεγάλο τύμπανο του, κρατώντας τον ρυθμό του βηματισμού των φρουρών, κάποιες φιγούρες, που σπρώχνουν πίσω κάποιους από τους πιο προεξέχοντες χαρακτήρες, είναι ελάχιστα ορατές, και μέσα σ’ αυτές, αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα εντοπίσετε ένα βλέμμα πάνω και αριστερά από τον Banning Cocq.

Είναι τα μάτια του ίδιου του καλλιτέχνη, που όπως και ο Van Eyck, του άρεσε να κρύβεται και ο ίδιος σε κάποιες από τις σκηνές των έργων του.

Η αλαζονεία, η σπατάλη στα ρούχα, η εκζήτηση τονίζονται σχεδόν με κωμικό τρόπο, σε αντίθεση με τη σοβαρότητα της σκηνής… Και ποια είναι αυτή η κοπέλα που φωτίζεται με άπελρο φως και έχει ένα νεκρό κοτόπουλο δεμένο στη μέση της; Τι μακάβριο χιούμορ είναι αυτό, αν υποθέσει κανείς ότι το πτηνό είναι το έμβλημα της εταιρείας Kloveniers (ή Musketeers) του Banning Cocq!

Και τι έμβλημα! Γιατί μια εταιρεία πολιτοφυλάκων να διαλέξει για λογότυπό της μια κότα και όχι έναν αετό; Μήπως ήταν κι αυτή μια νύξη για τη γενναιότητα και τις ορέξεις του ιδιοκτήτη της; Και τι είδους φρουρός θα έκανε τέτοιο λάθος ώστε να πυροβολήσει κατά λάθος στο ίδιο του το πρόσωπο και σχεδόν να ανατινάξει το κεφάλι του υπολοχαγού; Κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης Facebook Twitter
Λέγεται ότι το πρόσωπο της κοπέλας με τη νεκρή κότα δεμένη στη μέση της, θυμίζει το πρόσωπο της Σασκία, της συζύγου του Ρέμπραντ που πέθανε την εποχή που δημιουργούσε τη "Νυχτερινή Περίπολο"

Ας σημειωθεί ότι μέχρι τότε, τους πολιτοφύλακες ως άγρυπνους φρουρούς της ειρήνης μιας χώρας, οι ζωγράφοι του επεφύλασσαν τιμητικά πορτρέτα, που αναγνώριζαν την προσφορά τους στην ηρεμία και την τήρηση της τάξης.

Όμως, εδώ ο Ρέμπραντ επιχειρεί να δώσει μια πιο ευαίσθητη, αθέατη και ανείπωτη εικόνα της δημόσιας ζωής, ένα σχόλιο που λίγοι θα τολμούσαν να κάνουν και που σχεδόν διακωμωδεί το έργο της πολιτοφυλακής…

Εδώ, λίγο τον απασχολεί η υπερηφάνεια των πολιτών και των φυλάκων τους. Εδώ τον ενδιαφέρει να δοθεί η ένταση μίας στιγμής της καθημερινής ζωής –από τις συνηθισμένες της εποχης- όπως πραγματικά είναι.

Πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας για την παρακμή του Ρέμπραντ, υπήρξαν δύο παράγοντες που ουσιαστικά συνέβαλαν σ’ αυτήν.

Από τη μία ήταν το εύρος της σημαντικής περιουσίας που είχε δημιουργήσει κι από ένα σημείο και μετά ήταν αδύνατον να συντηρηθεί: το τεράστιο σπίτι του, γεμάτο από έργα, αντίκες και αντικείμενα αξίας, όλα αυτά τα περιβόλια που εκτείνονταν στο εξωτερικό του.

Κι από την άλλη το στιλ με το οποίο ζωγράφιζε, τραχύ, ακατέργαστο φαινομενικά που έμοιαζε να ξεπερνάται από τις καλλιτεχνικές επιταγές της εποχής του. Για την ακρίβεια, τα ντελικάτα, εξιδανικευμένα έργα μαθητών του, όπως ο Dou τον έθεσαν στο περιθώριο και μόνο μέχρι να ανατείλει το κίνημα τουη ιμπρεσιονισμού και να εκτιμηθεί ξανά η Τέχνη του, ο Ρέμπραντ είχε καταδικαστεί σε παρακμή και περιθωριοποίηση.

Όσο για τη «Νυχτερινή Περίπολο» θα αποκτήσει αυτόν τον τίτλο μόνο κατά τη δεκαετία του 1790, όταν το βερνίκι του πίνακα θα σκοτείνιαζε πλέον τόσο ώστε να υποδηλώνει μία μυστηριώδη –ίσως και δολοφονική- νυχτερινή σκηνή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο πίνακας θα είχε τίτλους όπως «Η εταιρεία πολιτοφυλακής της περιοχής II υπό τις διαταγές του Frans Banning Cocq» ή απλώς τα ονόματα των δύο εικονιζόμενων αρχηγών. Το πραγματικό μυστήριο του πίνακα αναδείχθηκε μόνο όταν έγινε η πρώτη απόπειρα καθαρισμού του έργου και ανανέωσης του βερνικιού του 1946.

Με στοιχεία από το BBC.com

Εικαστικά
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεγαλειώδης έκθεση του Ρέμπραντ στην Ολλανδία ξεκινά. Δείτε μερικά αριστουργήματα σε HD

Εκθέσεις / Η μεγαλειώδης έκθεση του Ρέμπραντ στην Ολλανδία ξεκινά. Δείτε μερικά αριστουργήματα σε HD

Με αφορμή την συμπλήρωση 350 χρόνων από το θάνατο του Ρέμπραντ το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ χαρακτήρισε το 2019 ως «έτος του Ρέμπραντ» και διοργανώνει σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ