Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Μπαλκόνια, 2015

Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή

0

Είναι ένας ζωγράφος που μ' αρέσει πολύ. Όμως το βιογραφικό στο σάιτ του είναι αρκετά λιτό, και πέρα απ' την αναφορά των εκθέσεών του γράφει απλώς: «Γεννήθηκε το 1975 στη Μυτιλήνη.

Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου / Β" Εργαστήριο Ζωγραφικής. Αποφοίτησε το 2004.» Αποφάσισα να μάθω περισσότερα. 


— Πώς ήσουν σαν παιδί; Ποια ήταν η σχέση σου με τη ζωγραφική;

Όπως κάθε παιδί που μεγάλωνε στην Αθήνα τη δεκαετία του '80. Στο σχολείο είχα τρεις- τέσσερις καλούς φίλους. Στα διαλείμματα παίζαμε ποδόσφαιρο με μπαλάκια του τένις ή ακόμα και με πλαστικά μπουκάλια γιατί, για έναν άγνωστο λόγο, σπάνια μας αφήναν να παίζουμε με κανονικές μπάλες. 

Είχαμε και βιντεολέσχη, κάθε Παρασκευή απόγευμα μαζευόμασταν στο σπίτι κάποιου απ' τους «προνομιούχους» φίλους μας που είχε συσκευή βίντεο και είχε γράψει όλα τα επεισόδια απ' τον «Ιππότη της Ασφάλτου» ή τους «Ντιουκς» και βλέπαμε με τις ώρες τρώγοντας σπιτικά ποπ κορν. 

Μετά στο σχολείο, εν ώρα διαλείμματος, μοιράζαμε τους ρόλους και αναπαριστούσαμε τα επεισόδια ολόκληρα. Με κάνα δύο απ αυτούς τους φίλους παίζαμε και Καραγκιόζη, με μπερντέ και λαμπάκια, σαν κανονικοί καραγκιοζοπαίχτες δηλαδή. Περνούσα, όμως, πολύ καλά και μόνος μου· άκουγα πολλή μουσική, είχα αρκετές κασέτες, Beatles απ τους γονείς μου αλλά και Duran Duran και πέρναγα ατέλειωτες ώρες στο πάτωμα, στη μοκέτα, ζωγραφίζοντας σε κόλες Α4, χωρίς χρώμα, μόνο με ένα μπλε στυλό Bic. Έφτιαχνα ιστορίες επηρεασμένος απ' ό,τι έβλεπα ή άκουγα...

  

— Πότε κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς σοβαρά με την τέχνη;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγράφιζα. Έχω μεγαλώσει σε «καλλιτεχνική» οικογένεια, πατέρας μου είναι ο ζωγράφος Άγγελος Ραζής, έτσι λοιπόν στο σπίτι μας η τέχνη υπήρχε πάντα, διακριτικά όμως, ως κάτι το φυσικό και καθημερινό όπως το μαγείρεμα, το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση, κι όχι ως κάτι εξεζητημένο. Άργησα, όμως, πολύ ν' ασχοληθώ σοβαρά με τη ζωγραφική και κυρίως να μάθω να εκφράζομαι μέσα απ' αυτήν. Ίσως ακόμα και μετά τις σπουδές μου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Ως ζωγράφος θέλω να μπορώ να κάνω έργα με πρωτοτυπία και μαστοριά, αλλά που να συγκινούν τους άλλους. Έτσι δεν ήταν πάντα; Αυτό, βέβαια, είναι και το πιο δύσκολο. Νομίζω πως όταν χαθεί αυτή η πολύτιμη ισορροπία των παραπάνω στοιχείων, το έργο θα είναι κακής ποιότητας.

— Πώς ήταν η εμπειρία στην ΑΣΚΤ;

Η γενιά μου είναι κάπως τυχερή σ' αυτό το κομμάτι, γιατί πρόλαβε και το παλιό και το καινούργιο. Η σχολή μας εκείνη την περίοδο (μέσα δεκαετίας'90) άλλαζε, ακόμη και το κτήριο άλλαξε, μετακόμισε απ' το Πολυτεχνείο στην Πειραιώς. Έτσι οι παλαιότεροι δάσκαλοι συνυπήρχαν με τους κάπως νεώτερους. Επομένως μπορούσες να διαλέξεις τον πιο «παλιό» τρόπο, με το τελάρο, το γυμνό μοντέλο, τις γερές βάσεις που τόσο μας λείπουν πια δυστυχώς, ή τα «καινούργια μέσα» που ειδικά εκείνη την περίοδο, στην Ελλάδα, ήταν κάτι σαν μόδα. Κυρίως, όμως, έκανα λίγους αλλά σταθερούς φίλους με τους οποίους έχω ακόμα, μετά από τόσα χρόνια, βαθιά σχέση.

  

— Πώς θα περιέγραφες τη ζωγραφική σου;

Παραδοσιακή, αλλά και με σύγχρονες ανησυχίες, θέλω να πιστεύω. Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω τι νόημα έχει να ορίζουμε πια τα πράγματα ως «παραδοσιακά» ή «σύγχρονα». Πολλοί, ειδικά στην Ελλάδα, στο όνομα μιας κακοχωνεμένης «παράδοσης» ή «πρωτοπορίας» έχουν φτιάξει πολύ μέτρια πράγματα και προκάλεσαν άπειρες παρεξηγήσεις. Εγώ προσπαθώ να επηρεάζομαι απ' το περιβάλλον που ζω, με αυτό το υλικό ξεκινώ πάντα και πάνω εκεί προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι, μια ιστορία ή κάτι τέλος πάντων που να ξεπερνάει την πεζή πραγματικότητα. Ως ζωγράφος θέλω να μπορώ να κάνω έργα με πρωτοτυπία και μαστοριά, αλλά που να συγκινούν τους άλλους. Έτσι δεν ήταν πάντα; Αυτό, βέβαια, είναι και το πιο δύσκολο. Νομίζω πως όταν χαθεί αυτή η πολύτιμη ισορροπία των παραπάνω στοιχείων, το έργο θα είναι κακής ποιότητας.

Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Το μεγάλο πανηγύρι, 2015

— Ασχέτως αν σε επηρέασαν, ποιους εικαστικούς εκτιμάς πιο πολύ;

Τον Edward Hopper, επηρεάστηκα πολύ απ' τη δουλειά του, ιδίως στα πρώτα μου έργα. Τον David Hockney επίσης· θαυμάζω πολύ τον διαφορετικό, κάθε φορά, τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνει και αναπτύσσει τα «θέματά» του. Γι' αυτόν σίγουρα η πραγματικότητα δεν είναι στείρα, το αντίθετο θα έλεγα. Τελευταία παρακολουθώ πολύ έναν σύγχρονο Σουηδό, τον Jockum Nordström, ο οποίος δουλεύει με κολάζ. Από Έλληνες μου αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα των έργων του Κώστα Παπανικολάου. Τέλος επηρεάζομαι και κυρίως ωθούμαι στο να ξεκινήσω κάτι βλέποντας τα καινούργια έργα των φίλων μου.

— Τι σε εμπνέει για τα έργα σου;

Η ίδια η ζωή, όπως τη ζω κάθε φορά. Τα τελευταία δέκα χρόνια, παράλληλα με τη ζωγραφική μου, διδάσκω το μάθημα των καλλιτεχνικών σε δημόσια σχολεία, κι έτσι ζω κυρίως στην επαρχία· μερικές φορές μου αρέσει αυτό, μου δίνει μια ισορροπία και περισσότερες ευκαιρίες να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου. Άλλωστε με το ίντερνετ παντού πια, μόνο ξεκομμένος δεν νιώθεις. Βέβαια μια μικρή ήσυχη πόλη με τους αργούς ρυθμούς της μπορεί και να σε αποκοιμίσει, αν δεν κάνεις τίποτα. Εκεί, λοιπόν, έχω πολύ περισσότερο χρόνο να παρατηρώ τους ανθρώπους που κάνουν βόλτα στην παραλία ή ακόμα και το πώς πέφτει μια μακριά σκιά επάνω σ' έναν τοίχο το απόγευμα . Απ' αυτά ξεκινώ, φωτογραφίζω, μαζεύω υλικό και φτιάχνω ένα έργο. Παλαιότερα είχα την τάση να προσθέτω σ' ένα έργο συνεχώς καινούργια στοιχεία, από άγχος μήπως αφήσω κενά, τώρα αντίθετα, σε κάτι πανοραμικά τοπία με ανθρώπους που φτιάχνω τελευταία, προσπαθώ να είμαι πιο σαφής, λιτός και πιο οργανωμένος στη σύνθεση, γι' αυτό και κάνω περισσότερα προσχέδια. Συχνά βρίσκω πρώτα τον τίτλο του έργου και πάνω σε αυτόν «κτίζω» το έργο. Μια φορά θυμάμαι, τα πρώτα χρόνια της «Κρίσης», είχα δει σε μια εφημερίδα και συγκεκριμένα σ' ένα άρθρο που μιλούσε για κάποιους που έχασαν τα λεφτά τους απότομα, τον τίτλο «Βαλτώδεις Πισίνες». Αμέσως ξέχασα το θέμα και κράτησα τον τίτλο, μου φάνηκε πολύ εμπνευστικός για έργο ζωγραφικής. Ίσως το κάνω κάποια στιγμή.

Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Η εξέδρα, 2015

 
— Εικονογράφησες το νέο εξαιρετικό παιδικό βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη που διάβασα πρόσφατα, το "Μελάκ, μόνος". Θα ήθελες να μου μιλήσεις γι' αυτήν την εικονογράφηση;

Όταν η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη μου τηλεφώνησε για να μου προτείνει να εικονογραφήσω το βιβλίο της «Μελάκ, μόνος», δέχτηκα χωρίς να το πολυσκεφτώ. Μία απ τις δυσκολίες της εικονογράφησης είναι ότι πρέπει ν' ακολουθείς το κείμενο και να βρεις μια φιγούρα για τον κεντρικό ήρωα που να πείθει. Πολλοί ομότεχνοί μου φοβούνται την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου, μήπως περιοριστούν ή μήπως γίνουν «εμπορικοί», με την κακή έννοια του όρου. Δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχουν πια εικονογράφοι παιδικών βιβλίων, όπως ο Oliver Jeffers ή ο Βenji Davies, που η δουλειά τους έχει όλα τα συστατικά της υψηλής τέχνης. Εγώ, απ' την πλευρά μου, το είδα αμέσως σαν μια ευκαιρία να ψάξω να βρω κι άλλες, ανεξερεύνητες, περιοχές μέσα στην ίδια τη ζωγραφική μου. Έψαξα λοιπόν άλλους τρόπους, βρήκα χειροποίητα χαρτιά, δούλεψα με ματιέρες, πειραματίστηκα με τα λαδοπαστέλ, τα μολυβοχρώματα και τις ακουαρέλες, έβαλα για πρώτη φορά στοιχεία κολάζ. Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης ιστορίας είναι η κίνηση. Δύο αδέρφια δραπετεύουν απ' το σκοτάδι του πολέμου προς ένα ασχημάτιστο, αρχικά, μέλλον. Σταδιακά ο φόβος υποχωρεί και ο προορισμός αποκτά σχήμα και κυρίως φως. Αυτό προσπάθησα να δείξω κι εγώ με τις εικόνες μου. Νιώθω πολύ τυχερός που η πρώτη μου εικονογραφική δουλειά συνέπεσε με το τόσο ιδιαίτερο κείμενο της Αργυρώς Πιπίνη και, φυσικά, το τόσο ωραίο αποτέλεσμα οφείλεται και στις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο που φημίζονται για την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνουν στο εικαστικό κομμάτι κάθε βιβλίου.

Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Ο καύσωνας, 2014

— Επίσης έφτιαξες πρόσφατα το σκίτσο εξωφύλλου ενός άλλου πολύ καλού νέου βιβλίου το οποίο διαβάζω τώρα, ("Bob Dylan, 100 τραγούδια", του Βύρωνα Κριτζά). Τον Ντίλαν τον έχουν σχεδιάσει χιλιάδες καλλιτέχνες. Πώς τον προσέγγισες εσύ;

Μου αρέσουν πολύ οι τραγουδοποιοί, ίσως γιατί ο τρόπος που δουλεύουν είναι παρόμοιος μ' αυτόν του ζωγράφου. Μαζεύουν σιγά-σιγά τραγούδια που συχνά έχουν ένα κοινό θέμα ή μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα και μετά βγάζουν το δίσκο. Τη δουλειά του Dylan την ήξερα αρκετά, έτσι όταν ο Βύρωνας μου ζήτησε να φτιάξω τέσσερα πορτραίτα του σε διαφορετικές ηλικίες και φάσεις της καριέρας του για να «ντύσει» το πρώτο βιβλίο που έβγαλε ως συγγραφέας, δέχτηκα με χαρά. Δύσκολο «θέμα» ο Dylan. Τόσα έχουν ειπωθεί γι' αυτόν, εδώ και παραπάνω από πενήντα χρόνια. Αλλά και η φιγούρα του, όπως είπες κι εσύ, έχει ζωγραφιστεί, επιτυχώς ή ανεπιτυχώς, από πάμπολλους ζωγράφους, εικονογράφους και καρτουνίστες. Εγώ απ' την πλευρά μου τον προσέγγισα όσο πιο απλά μπορούσα, χωρίς περιττές «φιλολογίες».

— Επιμελήθηκες και συνδιοργάνωσες τη θεματική έκθεση «Στο Υπόγειο Νησί του-18 Εικαστικοί για τον Διονύση Σαββόπουλο», που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014 στη γκαλερί Ζουμπουλάκη. Μίλησέ μου λίγο για την έκθεση. Κι επίσης, αναρωτιέμαι: είδε ποτέ την έκθεση ο ίδιος ο Σαββόπουλος;

Την ιδέα τη σκεφτήκαμε μαζί με το φίλο μου, επίσης ζωγράφο, Στέφανο Ρόκο, που του αρέσει πολύ να συνδέει τα εικαστικά με τη μουσική: Μια έκθεση νεώτερων εικαστικών, γεννημένων απ' τη Μεταπολίτευση και μετά, που να ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο τα τραγούδια του Σαββόπουλου (που τότε έκλεινε τα 70 του χρόνια αλλά και τα 50 στη δισκογραφία), απ' το «Φορτηγό» έως τον «Χρονοποιό». Αποφασίσαμε πως θα ήταν ενδιαφέρον και πρωτότυπο κάτι τέτοιο. Και καθόλου νοσταλγικό, επίσης, γιατί εμείς δεν είμαστε η γενιά που έχει ταυτιστεί με το Σαββόπουλο. Μετά την παρουσιάσαμε σε μερικούς στενούς φίλους. Στην πορεία αποφασίσαμε ότι αυτό δεν πρέπει να μείνει μόνο σ' έναν κλειστό πυρήνα φίλων κι έτσι φτάσαμε στους 18 καλλιτέχνες. Καθένας από μας διάλεξε κάτι που τον συγκινούσε ή τον ενέπνεε: έναν στίχο, ένα τραγούδι, έναν δίσκο ή μια συγκεκριμένη περίοδο του αγαπημένου τραγουδοποιού. Υπήρχαν στην έκθεση έργα διάφορων μορφών και τεχνοτροπιών: Έργα σε καμβά, έργα σε χαρτί, εκτυπώσεις, κατασκευές στο χώρο κ.λπ . Νομίζω πως γενικά είχε επιτυχία, ακούστηκε βέβαια και το ότι δεν ήταν αρκετά «σαββοπουλικά» τα έργα, αλλά αυτό το επιδιώξαμε, ο ίδιος ο Σαββόπουλος ανταποκρίθηκε με θέρμη, και η έκθεση έκλεισε με μια μίνι συναυλία του στο χώρο της γκαλερί, την ημέρα των 70ων γενεθλίων του ειδικά για μας.

— Εδώ και καιρό, στη σύγχρονη τέχνη η ζωγραφική είναι κάπως "εκτός μόδας". Εσύ επιλέγεις όμως τη γνωστή, καλή ζωγραφική χωρίς ακραίους τεχνολογικούς ή εννοιολογικούς πειραματισμούς. Τι σε τραβάει προς τα εκεί;

Δεν μπορώ να το εξηγήσω με λόγια. Κάποια πράγματα που αγαπάς τα θεωρείς τόσο φυσικά που δεν μπορείς ή μάλλον δεν θες να τα ερμηνεύεις. Δεν νιώθω ότι υπερασπίζομαι κάποιο «στρατόπεδο» στην τέχνη, είναι κι αυτό μια νοοτροπία ξεπερασμένη. Απλώς τώρα εκφράζομαι έτσι, και μου αρκεί. Αλλά πού ξέρεις, μπορεί στα ογδόντα τόσα μου, όταν οι άλλοι θα συνταξιοδοτούνται, να ξυπνήσω και ν' αρχίσω κι εγώ τους ακραίους τεχνολογικούς και εννοιολογικούς πειραματισμούς...

Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Γέρος
Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Πλάτανος
Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Μητέρα και παιδί
Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Η πατρίδα της, 2014
Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Δρόμος 66-74 (Από την έκθεση για το Σαββόπουλο: Στο Υπόγειο Νησί του. Συνυπάρχουν στον πίνακα οι μορφές των Ασλάνογλου, Χριστιανόπουλου, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Ντίλαν, Ζάπα.)
Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Ο καταρράκτης, 2015
Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Πλατεία, 2011
Η απλή, ειρηνική Ελλάδα του Αχιλλέα Ραζή Facebook Twitter
Η τέντα, 2010

Ο ζωγράφος Αχιλλέας Ραζής μιλάει για το βιβλίο ΜΕΛΑΚ, ΜΟΝΟΣ, την πρώτη του εικονογραφική δουλειά και το πώς μεταφέρει στο χαρτί την οδύσσεια ενός μικρού πρόσφυγα από τη Συρία.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ