TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Αντισημίτης ο Κόρμπιν; Η ύπουλη προπαγάνδα.

Αντισημίτης ο Κόρμπιν;

Η ύπουλη προπαγάνδα

 

 

*

 

[...] "Η συκοφάντηση μιας αριστεράς που έγινε υποτίθεται αντισημιτική ανθεί ταυτόχρονα στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις οριστεί ο στόχος, αρκεί να βρεθεί μια αδέξια, υπερβολική ή άθλια κρίση στη σελίδα του Facebook ή στο λογαριασμό του Twitter ενός από τα μέλη του πολιτικού ρεύματος που θέλουμε να ατιμάσουμε (το βρετανικό Εργατικό Κόμμα αριθμεί περισσότερα από 500 000 μέλη ). Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν τα μέσα ενημέρωσης. Μπορούμε επίσης να προσπαθήσουμε να καταστρέψουμε έναν αντίπαλο αποδίδοντάς του μια αντισημιτική φαντασίωση που του είναι ξένη -του τύπου: η δημοκρατία, η δημοσιογραφία και το χρηματιστικό κεφάλαιο είναι στην υπηρεσία των Εβραίων - μόλις αυτός ο αντίπαλος διατυπώσει μια κριτική για την ολιγαρχία, τα μέσα ενημέρωσης ή τις τράπεζες.

Και τα πράγματα παίρνουν έτσι τον δρόμο τους. "Αν ο [Τζέρεμι] Κόρμπιν εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, για πρώτη φορά μετά τον Χίτλερ, ένας αντισημίτης κυβερνά μια ευρωπαϊκή χώρα", ισχυρίζεται ο ακαδημαϊκός Αλέν Φινκιελκρότ. Η κατάσταση είναι το ίδιο απειλητική και στις ΗΠΑ αφού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με την εκλογή στο Κογκρέσο πολλών αριστερών βουλευτών, "το Δημοκρατικό Κόμμα έγινε ένα αντι-ισραηλινό, ένα αντι-εβραϊκό κόμμα". "Οι Δημοκρατικοί μισούν τον ισραηλινό λαό", προσθέτει. [...]

Στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, Εβραίοι δολοφονήθηκαν από αντισημίτες. Μια τέτοια τραγωδία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως ιδεολογικό όπλο από τον Πρόεδρο Τραμπ, την ισραηλινή κυβέρνηση και από κάλπικους διανοούμενους. Αν πρέπει να εγκαταστήσουμε έναν "κλοιό ασφαλείας" ας μας προστατεύει τουλάχιστον από εκείνους που κατηγορούν τους αντιπάλους τους για μία ατιμία που ξέρουν καλά πως δεν έχουν διαπράξει."

Serge Halimi, Le Monde Diplomatique, Απρίλης 2019

 

Αντισημίτης ο Κόρμπιν; Η ύπουλη προπαγάνδα. Facebook Twitter
Ο Jeremy Corbin σε μία επίσκεψη στον φίλο του Walter Wolfgang, γερμανοεβραίο σοσιαλιστή αγωνιστή και ειρηνιστή. "Deeply saddened to hear that my old friend Walter Wolfgang has died.Walter escaped Nazi Germany and has campaigned for peace and socialism ever since, including his passionate opposition to the Iraq War.Yesterday, we said our goodbyes. He will be greatly missed". (Jeremy Corbin) Φωτ. Tweeter

"Πήγα την περασμένη εβδομάδα στην αποικία Psagot. Περιβάλλεται από έναν ηλεκτρικό φράχτη που τοποθετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι άποικοι να μπορούν να οικειοποιούνται δια της βίας δεκάδες εκτάρια ιδιωτικής παλαιστινιακής γης που περιλαμβάνονται στην εσωτερική πλευρά αυτού του φράχτη, και το κράτος δεν σηκώνει το δάχτυλάκι του."

Gideon Levy

 

 

Το συμβόλαιο για τον Corbyn

 

Ο Corbyn δεν είναι αντισημίτης. Η πραγματική του αμαρτία είναι ότι αγωνίζεται ενάντια στην αδικία στον κόσμο, που συμπεριλαμβάνει και την εκδοχή του Ισραήλ.

 


Gideon Levy

Haaretz, 28.11.2019


Το Εβραϊκό κατεστημένο στη Βρετανία και η Ισραηλινή μηχανή προπαγάνδας έχουν συνάψει ένα συμβόλαιο με στόχο τον Jeremy Corbyn, τον αρχηγό του βρετανικού Εργατικού Κόμματος. Το συμβόλιο έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό, και είναι ξεκάθαρο ότι όσο πιο κοντά στην πρωθυπουργία πλησιάσει ο Corbyn, τόσο πιο σκληρή θα είναι η σύγκρουση.

 

Κορυφώθηκε την Τρίτη με ένα άρθρο στους Times του αρχιραβίνου της Βρετανίας, Ephraim Mirvis. Ο Mirvis αποφάσισε ότι η ανησυχία που προκαλεί ο Corbyn στους Βρετανούς Εβραίους είναι δικαιολογημένη και γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. Κάλεσε τους Εβραίους να μην ψηφίσουν τους Εργατικούς στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.


Γεννημένος στη Νότια Αφρική και απόφοιτος της Har Etzion Yeshiva [θρησκευτική σχολή -σ.σ.] στον οικισμό Alon Shvut [παράνομη ισραηλινή αποικία στη Δυτική 'Οχθη -σ.σ.], ο Mirvis είναι η φωνή των Βρετανών Εβραίων. Στο Κέιπ Τάουν, στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Χαρ Ετζιόν, θα έπρεπε να είχε μάθει τι είναι το απαρτχάιντ και γιατί πρέπει να καταπολεμηθεί. 'Οπως και οι γονείς του εξάλλου, αλλά αμφιβάλλει κανείς αν έβγαλε κάποιο ηθικό μάθημα από τις ανελεύθερες περιοχές στις οποίες ζούσε στη Νότιο Αφρική και τη Δυτική Όχθη.


Σε αντίθεση με τον απαίσιο Corbyn, ο Mirvis δεν βλέπει τίποτα το μεμπτό στη συνεχιζόμενη κατοχή, δεν ταυτίζεται με τον αγώνα για την παλαιστινιακή ελευθερία και δεν συναισθάνεται καμία ομοιότητα ανάμεσα στη Νότιο Αφρική της παιδικής του ηλικίας, το Har Etzion της εφηβείας του και το Ισραήλ του 2019. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο απορρίπτει τον Corbyn. Οι Εβραίοι της Βρετανίας θέλουν επίσης έναν πρωθυπουργό που να υποστηρίζει το Ισραήλ - δηλαδή, να υποστηρίζει την κατοχή. Ένας πρωθυπουργός που επικρίνει το Ισραήλ είναι γι' αυτούς ένα παράδειγμα του νέου αντισημιτισμού.


Ο Corbyn δεν είναι αντισημίτης. Ποτέ δεν ήταν. Η πραγματική του αμαρτία είναι η σταθερή του θέση ενάντια στην αδικία στον κόσμο, που συμπεριλαμβάνει και την εκδοχή του Ισραήλ. Σήμερα αυτό ονομάζεται αντισημιτισμός. Ο Ούγγρος Viktor Orban, το αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας και η άκρα δεξιά στην Ευρώπη δεν αντιπροσωπεύουν τον κίνδυνο για τους Εβραίους. Ο Corbyn είναι ο εχθρός. Η νέα και αποτελεσματική στρατηγική του Ισραήλ και του σιωνιστικού κατεστημένου χαρακτηρίζει αντισημίτη όποιον αναζητά την δικαιοσύνη ενώ κάθε κριτική απέναντι στο Ισραήλ στιγματίζεται ως μίσος κατά των Εβραίων. Ο Corbyn είναι θύμα αυτής της στρατηγικής, η οποία απειλεί να παραλύσει την Ευρώπη και να την κάνει να σιωπά σε ό, τι έχει να κάνει με το Ισραήλ.


Οι Βρετανοί Εβραίοι ίσως να μην έχουν άδικο που ανησυχούν, αλλά σίγουρα μεγαλοποιούν τον κίνδυνο. Υπάρχει σίγουρα αντισημιτισμός και στην αριστερά, αν και λιγότερο από αυτό που παρουσιάζεται. Περίπου οι μισοί Βρετανοί Εβραίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν, αν εκλεγεί ο Corbyn. Αφήστε τους να φύγουν. Η δημοσκόπηση που κατέδειξε αυτόν τον αριθμό αυτό θα μπορούσε πραγματικά να ενθαρρύνει τον αντισημιτισμό: Είναι οι Εβραίοι της Βρετανίας υπό όρους Βρετανοί; Και απέναντι σε ποιόν εκφράζεται η πίστη τους;


Το μέλλον όλων των Βρετανών Εβραίων είναι πολύ πιο ασφαλές από το μέλλον οποιουδήποτε Παλαιστινίου που ζει κάτω από την κατοχή και πιο ασφαλές ακόμη κι απ' αυτό των Αράβων που ζουν στο Ισραήλ. Οι Εβραίοι διώκονται και είναι θύματα διακρίσεων και ρατσισμού λιγότερο από τους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ της καρδιάς τους. Επιπλέον, η ισλαμοφοβία στην Ευρώπη είναι πιο διαδεδομένη από τον αντισημιτισμό, αλλά ο κόσμος μιλάει λιγότερο γι' αυτό.


Ο Mirvis δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη για τον αντισημιτισμό του Corbyn. Του αρκεί να σημειώσει το γεγονός ότι ο Corbyn αναγνωρίζει ως "φίλους" εκείνους που "υποστηρίζουν τη δολοφονία των Εβραίων" - μία αναφορά στα σχόλια του Corbyn για την Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Ο Corbyn είναι πράγματι ένας πολύ σκληρός επικριτής της κατοχής, στηρίζει το μποϊκοτάζ και συγκρίνει τον αποκλεισμό της Γάζας με την πολιορκία του Στάλινγκραντ και του Λένινγκραντ. Αυτές είναι αντι-ισραηλινές θέσεις, αλλά όχι απαραίτητα αντισημιτικές. Οι Εβραίοι της Βρετανίας διαστρέφουν αυτή τη διαφορά όπως και πολλοί Εβραίοι σε όλο τον κόσμο, σκόπιμα. Κάποιος μπορεί (και πρέπει) να είναι ένας σκληρός επικριτής του Ισραήλ χωρίς να είναι αντισημίτης.

Αν οι Εβραίοι της Βρετανίας και ο αρχιραβίνος τους ήταν πιο ειλικρινείς και θαρραλέοι, θα αναρωτιόνταν: μήπως είναι η βίαιη πολιτική κατοχής του Ισραήλ το ισχυρότερο κίνητρο για τον αντισημιτισμό σήμερα; Υπάρχει αντισημιτισμός, πρέπει να καταπολεμηθεί, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ότι το Ισραήλ τον τροφοδοτεί με πολλές δικαιολογίες και αιτίες.

Οι Εβραίοι και οι αληθινοί φίλοι του Ισραήλ πρέπει να ελπίζουν στην εκλογή του Corbyn. Είναι ένας πολιτικός που μπορεί να αλλάξει τον διεθνή λόγο για την κατοχή και τον αγώνα εναντίον της. Είναι μια ακτίνα ελπίδας για έναν διαφορετικό κόσμο και για ένα διαφορετικό Ισραήλ - και τι άλλο θα μπορούσαμε να θέλαμε;

Gideon LEVY

 

 

* * *

 

 

Σήμερα, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, μία πρόταση ψηφίσματος που θέτει εκ νέου τον ορισμό του αντισημιτισμού, κατατίθεται στο γαλλικό κοινοβούλιο από έναν βουλευτή της "μακρονικής" πλειοψηφίας. Αν και έχει την υποστήριξη του προέδρου Μακρόν, μόνο το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματός του προτίθεται να την ψηφίσει. Εν όψει αυτής της συζήτησης, 127 Εβραίοι διανοούμενοι απευθύνουν έκκληση στους γάλλους βουλευτές να απορρίψουν το "πολύ προβληματικό" αυτό ψήφισμα: "Εμείς, Εβραίοι πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι από το Ισραήλ κι αλλού, πολλοί από τους οποίους με ειδίκευση στον αντισημιτισμό, στην ιστορία του ιουδαϊσμού και του Ολοκαυτώματος, υψώμουμε την φωνή μας κατά αυτής της πρότασης ψηφίσματος.

 

Η άνοδος του αντισημιτισμού στον κόσμο, όπως και στην Γαλλία, μας ανησυχεί βαθιά. Αντιμετωπίζουμε τον αντισημιστισμό, καθώς και τις άλλες μορφές ρατσισμού και ξενοφοβία, σαν μία πραγματική απειλή ενάντια στην οποία χρειάζεται να αγωνιστούμε με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, και παροτρύνουμε το γαλλικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να το πράξουν."[...]

 

'Οπως αναφέρουν στη συνέχεια, το ψήφισμα είναι "ιδιαίτερα προβληματικό". Πρώτον, επειδή "εξισώνει (...) τον αντι-σιωνισμό με τον αντισημιτισμό". Ωστόσο, "επειδή πολλοί Εβραίοι θεωρούν τους εαυτούς τους αντι-Σιωνιστές, αυτό το αμάλγαμα είναι βαθιά προσβλητικό". Επίσης, "πολλά θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν αντι-σιωνιστές". "Για τους Παλαιστινίους, ο Σιωνισμός αντιπροσωπεύει την εκδίωξη, τον εκτοπισμό, την κατοχή και τις δομικές ανισότητες. (...) Αντιτίθενται στον σιωνισμό όχι από μίσος για τους Εβραίους, αλλά επειδή βιώνουν τον σιωνισμό ως ένα καταπιεστικό πολιτικό κίνημα ".

 

Ο ορισμός του αντισημιτισμού [που αναπαράγεται από την πρόταση ψηφίσματος -σ.σ.] από την Διεθνή 'Ενωση για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) είναι "εξαιρετικά προβληματικός", "ασαφής" και "ανακριβής". "'Εχει εξάλλου χρησιμοποιηθεί για να στιγματίσει και να φιμώσει τους επικριτές του κράτους του Ισραήλ, και ιδίως τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

 

"Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε όλα αυτά ανεξάρτητα από την κύρια πολιτική ατζέντα της ισραηλινής κυβέρνησης που στοχεύει στην εδραίωση της κατοχής και της προσάρτηση της Παλαιστίνης". Οι υπογράφοντες της έκκλησης ανησυχούν, τέλος, για "την πολιτική στήριξη που λαμβάνει ένα τέτοιο σχέδιο, ως και στη Γαλλία".

 

***

Από τότε που η Γαλλία τιμά τη μνήμη του Vel d'Hiv [το 1942, 13.000 Εβραίοι συνέληφθησαν από την γαλλική αστυνομία, κατ' απαίτηση του 3ου Ράϊχ, για να οδηγηθούν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης] δεν είχε προσκληθεί ποτέ ισραηλινός πρωθυπουργός. Για έναν απλό λόγο: το 1942, το Ισραήλ δεν υπήρχε και η Yishuv, η εβραϊκή κοινότητα της Παλαιστίνης, δεν μπορούσε να βοηθήσει τους ευρωπαίους αδελφούς της που κινδύνευαν. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν καινοτομεί: προσκαλεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην τελετή της 16ης Ιουλίου 2017, τον αποκαλεί "αγαπητέ Μπιμπί" και του δηλώνει: "Δεν θα υποχωρήσουμε καθόλου απέναντι στον αντι-σιωνισμό, επειδή είναι η νέα μορφή του αντισημιτισμού".

Η φράση αυτή που εξισώνει ένα αδίκημα, τον αντισημιτισμό με μία γνώμη, δηλαδή τον αντι-σιωνισμό, ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο, όπου μερικοί θα σπεύσουν να κάνουν τη γνώμη αδίκημα και έτσι να φιμώσουν οποιαδήποτε κριτική απέναντι στην ισραηλινή πολιτική. Μετά από την απόπειρα ποινικοποίησης της καμπάνιας Boycott Désinvestissement Sanction (BDS), θα θέσουν και τον αντι-σιωνισμό εκτός νόμου;

Dominique VIDAL

Orient XXI, 02.10.2019

 


Μτφ. Σ.Σ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ