Στη νότια Κρήτη, μακριά από τον συνωστισμό

Στη νότια Κρήτη, μακριά από τον συνωστισμό Facebook Twitter
Ηλιοβασίλεμα στον Κομμό. Φωτ.: Γιώργος Κολλιδάς
0

Κατανοώ όσους δεν αλλάζουν με τίποτα την ομορφιά των Κυκλάδων ή του Ιονίου, αλλά τα τελευταία χρόνια χρειάζομαι περισσότερη χαλαρότητα στις διακοπές μου και, κυρίως, να μην ανακυκλώνω πρόσωπα και καταστάσεις της χειμερινής Αθήνας.

Συνειδητοποιώντας, πέρσι, ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα Κυκλαδονήσια, όπως η Νάξος, για να φας τον Αύγουστο χρειάζεσαι κράτηση παντού, είπα «ποτέ ξανά». Αναλογιζόμενος τη φετινή εκτόξευση των τιμών και τις ορδές ταξιδιωτών που θα καλύψουν κάθε σπιθαμή αυτών των νησιών, η λύση που ούτως ή άλλως συμπεριλάμβανα σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμά μου φάνταζε μονόδρομος.

Η νότια Κρήτη είναι ένας τόπος που, αν δεν τον επισκεφτείς, δεν μπορείς να πιστέψεις ότι υπάρχει στην Ελλάδα. Κατ’ αρχάς ο όρος «νότια Κρήτη» αποτελεί γενίκευση γιατί, πέρα από το κοινό χαρακτηριστικό πως ολόκληρη βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος, πρόκειται για μια τεράστια έκταση που διαφέρει τρομερά από τον βορρά, αλλά και από τη δύση προς την ανατολή, ενώ δεν υπάρχει ενιαία οδική αρτηρία που να τη διατρέχει απ’ άκρη σ’ άκρη, όπως ας πούμε η διαδρομή Κίσαμος - Σητεία. Τα βουνά του νησιού που φτάνουν ως τον νότο τη σπάνε σε κομμάτια κι έτσι απαιτείται πάντα η διευκρίνιση: «Πού στη νότια Κρήτη;».

Έχοντας γυρίσει σχεδόν όλη τη νότια Κρήτη, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως οι παραλίες στον νότο του νησιού είναι ασύγκριτης ομορφιάς, σε σχέση με τον βορρά. Γενικά, αν έχεις διάθεση για οδήγηση, μπορείς να το διαπιστώσεις έχοντας ως βάση σου κάποια από τις πρωτεύουσες των νομών, όμως η διαμονή σε σημεία του νότου και η τριγύρω εξερεύνηση είναι η λύση που εγώ επιλέγω τα τελευταία χρόνια.

Λοιπόν, το δικό μου αγαπημένο σημείο είναι η Σούγια του νομού Χανίων, της πρώην επαρχίας Σελίνου. Αυτό το μικροσκοπικό χωριουδάκι που απέχει περίπου μιάμιση ώρα δρόμο από τα Χανιά (από τον έναν και μοναδικό δρόμο «διαφυγής», εναλλακτική δεν έχεις) βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και δεν διαθέτει τίποτα περιττό. Δυο-τρία μαγαζιά για πρωινό, άλλα τόσα για αξιοπρεπές φαγητό και μια υπέροχη ακτογραμμή ενάμισι χιλιομέτρου που ξεκινά οργανωμένη, γίνεται ελεύθερη και καταλήγει γυμνιστών, μετά το σημείο που οριοθετεί ο μεγάλος βράχος, και ακόμα και στην ντάλα του Αυγούστου δεν ασφυκτιά.

Από το λιμανάκι της φεύγει πλοίο για Γαύδο, αλλά όχι καθημερινά, πρέπει να τσεκάρεις δρομολόγια. Το πιο κοντινό γνωστό σημείο είναι η πολύ εμπορικότερη και τουριστικότερη Παλαιόχωρα, στα 35 χιλιόμετρα. Πίσω στη Σούγια, να δοκιμάσεις τα καλτσούνια του Πολύφημου ή σουβλάκι τυλιχτό σε μαραθόπιτα στου Ηλία. Κάποια στιγμή, κάθε καλοκαίρι, γίνεται κι ένα μεγάλο βουκολικό ρέιβ πάρτι κάπου εκεί κοντά. Δεν το έχω πετύχει ακόμα.

Στη νότια Κρήτη, μακριά από τον συνωστισμό Facebook Twitter
Νύχτα στην παραλία της Σούγιας. Φωτ.: Γιώργος Κολλιδάς

Έχοντας γυρίσει σχεδόν όλη τη νότια Κρήτη, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως οι παραλίες στον νότο του νησιού είναι ασύγκριτης ομορφιάς, σε σχέση με τον βορρά. Γενικά, αν έχεις διάθεση για οδήγηση, μπορείς να το διαπιστώσεις έχοντας ως βάση σου κάποια από τις πρωτεύουσες των νομών, όμως η διαμονή σε σημεία του νότου και η τριγύρω εξερεύνηση είναι η λύση που εγώ επιλέγω τα τελευταία χρόνια. Σ’ αυτές τις εξερευνήσεις αγάπησα κι άλλα κομμάτια του νότου και τοποθέτησα «πινέζες» στις οποίες επιστρέφω. 

Ο νομός Ρεθύμνου απαιτεί πολλές στάσεις, που ευτυχώς μπορούν να ενωθούν σε μία διαδρομή. Το μικρό Αμμούδι, κοντά στον Πλακιά, είναι ένας πανέμορφος προστατευμένος όρμος, που όμως τα τελευταία χρόνια μάλλον παραέγινε γνωστός.

Η εκδρομή στην Πρέβελη αξίζει όχι μόνο για να τεστάρεις τις αντοχές σου στην ανάβαση της επιστροφής αλλά κυρίως για να περπατήσεις στη διαδρομή με το φοινικόδασος που απλώνεται δίπλα στο ποτάμι και εισχωρεί μέσα στο φαράγγι. Πράσινο και μπλε σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις.

Οι παραλίες στις Λίγκρες, την Τριόπετρα και τον Άγιο Παύλο (και η ταβέρνα με τα πεντανόστιμα μαγειρευτά πάνω από τις Λίγκρες) είναι μια τριπλέτα που χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς αμμόλοφους (αλλά και ενοχλητική αμμοβολή, όταν ο άνεμος έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και ταχύτητα). 

Στη νότια Κρήτη, μακριά από τον συνωστισμό Facebook Twitter
Η παραλία Μικρό Αμμούδι στον νομό Ρεθύμνου. Φωτ.: Γιώργος Κολλιδάς

Στον νομό Ηρακλείου το τοπίο, όσο κινείσαι προς τα ανατολικά, αλλάζει εντελώς και θυμίζει Φαρ Ουέστ. Το σημείο που προσωπικά ξεχωρίζω είναι ο Κομμός στον δήμο Φαιστού, μια ανάσα από τα Μάταλα, μια αχανής παραλία που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο στο νοτιοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Μεσαράς.

Η εντελώς δυτική κατεύθυνση της παραλίας, που είναι, εκτός των άλλων, μάλλον η πιο gay friendly ολόκληρου του νησιού, προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα που έχω δει όταν εκεί, γύρω στις 19:30 με 20:00 τα αυγουστιάτικα απογεύματα, μπορείς να χαζέψεις τον ήλιο να βουτάει κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα και να χάνεται μέσα σε μερικά λεπτά. 

Στη νότια Κρήτη, μακριά από τον συνωστισμό Facebook Twitter
Το φοινικόδασος και η παραλία της Πρέβελης. Φωτ.: Γιώργος Κολλιδάς

Κι αν το Λασίθι είναι ο λιγότερο τουριστικός νομός της Κρήτης, αυτό δεν του στερεί πόντους γοητείας – ίσα ίσα. Θεωρώ πως το καλύτερο φαγητό όλου του νησιού το βρίσκεις στον νομό Λασιθίου, ψάχνοντας σε παραθαλάσσιες ταβέρνες πιο πέρα από την Ιεράπετρα, τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, προς τον Μακρύ Γιαλό. Σημειώστε την Πιπεριά στο χωριό Πεύκοι και τον Ροβινσώνα στον Κουτσουρά.

Για το τέλος αφήνω το καλά κρυμμένο μυστικό της παραλίας του Ξερόκαμπου που ανακάλυψα μόλις πέρσι. Το νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης μπορεί να θέλει υπομονή για να φτάσεις, καθώς απέχει μία ώρα από τη Σητεία και μιάμιση από την Ιεράπετρα, αλλά αυτή η μαγική ακτογραμμή που αποτελείται από καμιά δεκαριά διακριτές, μικρότερες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, η μία καλύτερη από την άλλη, αξίζει και με το παραπάνω. Σε κάποιες από αυτές μπορείς να δοκιμάσεις και λασπόλουτρο. 

Είναι εντυπωσιακό πόσο το ίδιο νησί διαθέτει τέσσερα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους τμήματα, που φέρουν άλλα χρώματα, άλλες εικόνες κι άλλους ανθρώπους – πόσο ηρεμεί το βλέμμα από το άγριο τοπίο των Χανίων καθώς προχωράς ανατολικά, πόσο χαμηλώνει η βλάστηση μετά το Ρέθυμνο και πόσο πιο κοντά στα Δωδεκάνησα είναι το Λασίθι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα αυτοκίνητο και μέρες στη διάθεσή σου.

Στη νότια Κρήτη, μακριά από τον συνωστισμό Facebook Twitter
Ο δρόμος για την Τριόπετρα. Φωτ.: Γιώργος Κολλιδάς
Στη νότια Κρήτη, μακριά από τον συνωστισμό Facebook Twitter
Μάταλα. Φωτ.: Γιώργος Κολλιδάς
Στη νότια Κρήτη, μακριά από τον συνωστισμό Facebook Twitter
Το χωριό Πεύκοι στο Λασίθι. Φωτ.: Γιώργος Κολλιδάς
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ