Το σπάνιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου και οι θησαυροί του

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter
0

Μοιάζει με παραμύθι αλλά είναι αληθινό: σε ένα νησί γεμάτο ελαιόδεντρα και φλαμίνγκο, με γραφικά λιμανάκια και με πλούσια ιστορία αιώνων, με τα πανέμορφα αρχοντικά αλλά και τις οδυνηρές αναμνήσεις, έλαβε χώρα το ανήκουστο. Προτού καν η Λέσβος χαρακτηριστεί νησί, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, μια ηφαιστειακή στάχτη σκέπασε όλο το δυτικό τμήμα, όπου ανευρίσκονται ακόμα πολύτιμα ευρήματα. Η μανία του εγκέλαδου όχι μόνο συντάραξε τη γη αλλάζοντας, για πάντα, τη γεωγραφία αλλά παρέσυρε στο διάβα του δέντρα, κλαδιά και ζώα καλύπτοντας μια τεράστια περιοχή, στην οποία σήμερα βρίσκεται ένα πάρκο σπάνιας ομορφιάς.

Ουσιαστικά, όλο σχεδόν το νησί της Μυτιλήνης έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο, προστατευμένο, μάλιστα, από την Unesco, το οποίο συμπληρώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, λίγο έξω από το Σιγρί. Ανάμεσα στους θησαυρούς που φιλοξενεί το μουσείο, όπως τους κορμούς και τα σπάνια κλαδιά από τα δέντρα 20 εκατομμυρίων ετών,  έρχονται τώρα να προστεθούν τα νέα ευρήματα, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφικών εργασιών με αφορμή τον νέο δρόμο που συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού.

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter

Σε αυτό το ταξίδι της ανακάλυψης όχι μόνο των νέων ευρημάτων αλλά και της Ιστορίας που σκαλίζει κάθε πτυχή του πανέμορφου νησιού και ενώνει το παλιό κομμάτι με το νέο, σε μια ιδανική αναλογία, σύμμαχους μας έχουμε τους ντόπιους, που δείχνουν να αγκαλιάζουν με τρόπο μοναδικό την ιστορία του νησιού: από τις οικογένειες που χρόνια τώρα παράγουν το ίδιο υψηλής ποιότητας ούζο στο Πλωμάρι έως τις κυρίες που μας σερβίρουν φρέσκο καφέ στη χόβολη στην Αγιάσο αλλά και τους κεραμοποιούς και τους τεχνίτες που αιώνες τώρα έχουν στη διάθεσή τους τους ίδιους κλίβανους με τους προγόνους τους, αυτούς που επικαλούταν ακόμα και ο Όμηρος, φτιάχνοντας μοναδικές δημιουργίες από κεραμικά.

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πηλός που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα οι κεραμοποιοί δεν προέρχεται από ένα τυπικό ιζηματογενές πέτρωμα αλλά από την εξαλλοίωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων των ηφαιστείων της Λέσβου. Είναι αυτό το ηφαίστειο που έχει χαρίσει στο δυτικό μέρος του νησιού, την απόκοσμη ατμόσφαιρα και τους μαγικούς σχηματισμούς της λάβας- όπως σε αυτό τον εντυπωσιακό κρατήρα στην πλαγιά του ηφαιστείου του Λεπέτυμνου του Προφήτη Ηλία, εκεί όπου «κατοικεί» ο προφήτης, στην κορυφή ενός βράχου σαν τον Αρχαίο Ήφαιστο.

Σε έναν άλλο βράχο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νεότερης φάσης του ηφαιστειακού κέντρου, που ξεκίνησε 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, στο κέντρο του οικισμού της Πέτρας, ξεχωρίζει το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας- άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ναών και των οικισμών που «στολίζουν» τα βράχια και μοιάζουν να κρέμονται κυριολεκτικά από τον ουρανό ή να μιλούν απευθείας μαζί του. Ολόκληροι οικισμοί, όπως του Μόλυβου ή του Κάστρου έχουν χτιστεί κυριολεκτικά σε βραχώδεις λόφους, που ουσιαστικά αποτελούν ένα ηφαιστειακό δομό που σχηματίστηκε από το ηφαίστειο της Λεπέτυμνου.

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter

Αυτές οι διαδρομές, όπως και τεράστιες προστατευμένες εκτάσεις που αποκαλύπτουν τον μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων, από τους σπανιότερους στον κόσμο και τοπία φυσικού κάλλους και περιοχές μοναδικού οικολογικού ενδιαφέροντος, έχουν μια ιστορία 20 εκατομμυρίων χρόνων: καθώς φαίνεται οι ηφαιστειακές εκρήξεις σκέπασαν τη Λέσβο με την ηφαιστειακή ύλη και κορμοί τεράστιων δέντρων - μπορούμε να φανταστούμε ότι εδώ άνθιζαν, για παράδειγμα, τεράστιες σεκόγιες που πλέον συναντούμε μόνο στην Αριζόνα της Αμερικής - παρασύρθηκαν σαν σπιρτόκουτα ενώ μια απέραντη ηφαιστειακή στάχτη κάλυψε όλη αυτή την τροπική βλάστηση σε μια μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο.

Στη συνέχεια, βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή παρασέρνοντας μαζί με την ηφαιστειακή στάχτη και τους σπασμένους κορμούς, που έχουν κατά τρόπο εντυπωσιακό διατηρήσει την πιο παραμικρή λεπτομέρεια στο φλοιό και το εσωτερικό τους. Αυτοί δεσπόζουν ακόμα, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, στην ίδια περιοχή αποκαλύπτοντας αυτές τις διεργασίες που ξεκίνησαν τόσα εκατομμύρια χρόνια πριν και διαμόρφωσαν τα σύγχρονα οικοσυστήματα.

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter

Δεν μπορείς, πραγματικά, να μην νιώθεις θαυμασμό και δέος μπροστά σε αυτούς τους απολιθωμένους κορμούς, όπως αυτούς που βλέπουμε στο μοναδικό Απολιθωμένο δάσος στο Σιργί σε περίτεχνους χρωματικούς συνδυασμούς. Και είναι αυτή η σπανιότητα του τοπίου που μετέτρεψε την περιοχή σε ένα μοναδικό Γεωπάρκο που σήμερα θεωρείται το δεύτερο στον κόσμο και προστατεύεται από την Unesco.

Τα μοναδικά δεινοθήρια

Εκτός, όμως, από το μοναδικό Απολιθωμένο δάσος, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα αυτού του εντυπωσιακού γεωπάρκου - πολλοί σπάνιοι θησαυροί, όπως δέντρα και κορμοί εκατομμύριων χρόνων φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Με την πρωτοβουλία και με την επιστημονική μέριμνα και έρευνα των ανθρώπων του μουσείου όπως του Διευθυντή του μουσείου, ακαδημαϊκού και καθηγητή Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημιού του Αιγαίου, Νίκου Ζούρου και του ερευνητή δρ Ηλία Βαλιακού γίνονται έρευνες και πραγματοποιούνται ειδικά διδακτικά προγράμματα αλλά και ανασκαφές στο δυτικό μέρος. Στα πλαίσια αυτών που έγιναν κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου δρόμου, βρέθηκαν και άλλα σπάνια ευρήματα, που μεταφέρθηκαν στο μουσείο.

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter

Εκεί, εκτός από αυτούς τους θησαυρούς, μπορεί να θαυμάσει κανείς και τα ομοιώματα σπάνιων ζώων που ζούσαν τότε στην ίδια περιοχή, 20 εκατομμύρια χρόνια πριν! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός σπάνιου πλάσματος, που μοιάζει με μακρινός συγγενής το σημερινού ελέφαντα που τρεφόταν με μαλακά φύλλα δέντρων και λέγεται Δεινοθήριο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αντίστοιχα δείγματα Δεινοθηρίων εντοπίστηκαν, εκτός από τη Λέσβο, στην μακρινή Αφρική, αποδεικνύει ότι υπήρξε μετακίνηση του ζωικού αυτού πληθυσμού από την Αφρική προς την Ευρώπη, που ήταν τότε μια ενιαία περιοχή. Είναι τρομερό να φαντάζεσαι αυτό το θηρίο να ταξιδεύει στα βάθη της ιστορίας ή να βρίσκεται στο ίδιο σημείο στη λίμνη του Γαβαθά.

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter

Αντίστοιχη συγκίνηση γεννάει η σκέψη ότι αυτές οι εκρήξεις εκατομμυρίων ετών και άλλες που ακολούθησαν στο πέρας των αιώνων είναι υπεύθυνες για τους υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς που δεσπόζουν σήμερα στη φύση της Λέσβου δίνοντας μας τη δυνατότητα να χαζεύουμε μαζί με το τοπίο, τους πετρωμένους κορμούς κάνοντας ένα υπέροχο ταξίδι μέσα στο χρόνο και σε όλη τη σπάνια ιστορία του Αιγαίου και του πολιτισμού του. Εν ολίγοις, στη Λέσβο η γεωλογική ιστορία είναι ανεξίτηλα συνδεδεμένη με τα έργα των ανθρώπων της που φροντίζουν ακόμα και σήμερα να εκμεταλλεύονται με τρόπο μοναδικό τα ηφαιστειακά πετρώματα.

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter

Εκτός, όμως, από τους ντόπιους στο νησί προσέρχονται μελετητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο προκειμένου να μελετήσουν τα σπάνια αυτά ευρήματα - τις μέρες που ήμασταν εκεί, την επίσκεψη του έκανε ένα σχολείο από την Κίνα και άλλο ένα από το Ισραήλ - μετατρέποντας το νησί σε σημείο αναφοράς και διαρκών επιστημονικών ανακαλύψεων στο βάθος των αιώνων. Είναι γνωστό ότι ο Αριστοτέλης επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη, τη χρονιά του θανάτου του δάσκαλου του, του Πλάτωνα και γοητεύτηκε από όλα τα σπάνια έμβια όντα που ζούσαν στον Κόλπο της Καλλονής φτάνοντας στα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα και διαμορφώνοντας την περίφημη κατηγοριοποίηση των ειδών.

Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του Facebook Twitter

Ακολουθώντας τα βήματα του φιλοσόφου, καθώς και του μαθητή του Θεόφραστου, που θεωρείται ο θεμελιωτής της βοτανικής, της οικολογίας και της ορυκτολογίας, θαυμάσαμε τις σπάνιες περιοχές του Γεωπάρκου και περπατήσαμε στο ίδιο περιβάλλον που θαύμαζαν τότε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος. Ανεβήκαμε και στα όμορφα ξύλινα σπιτάκια από όπου παρατηρούσαμε, για ώρες, πουλιά όπως τα πανέμορφα φλαμίνγκο, ερωδιούς και γλάρους, τα οποία διαβιούν στην περιοχή μαζί με τους μαυροπελαργούς, τις καστανόπαπιες, τις αβοκέτες και τα φοινικόπτερα.

Παρέα μας είχαμε και άλλους ορνιθοπαρατηρητές, που καταφθάνουν στο νησί από όλα τα μέρη του κόσμου, αναζητώντας και αυτοί μια από τις άπειρες μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η Λέσβος που πραγματοποιεί πιο πολλά από όσα υπόσχεται και αποκαλύπτει θησαυρούς, που ούτε μπορείς να φανταστείς ότι είναι κρυμμένοι, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, στην άκρη του Βορείου Αιγαίου.

Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η φάση είναι Mountains»: Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη άφησαν την Αθήνα για τα βουνά της Πελοποννήσου

Ο Μιχάλης Γιαχαλής και η Καλλιόπη Παυλοπούλου έχουν πια τη δική τους πεζοπορική ομάδα, κατασκηνώνουν σε μέρη με πεντακάθαρο ουρανό ή βρίσκονται σε απρόσμενα πανηγύρια με άλογα να βολτάρουν στον δρόμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Ταξίδια / Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Σε περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία, ακόμα και στις selfies, και σε μια σειρά ακόμα μέτρων σε διάφορες περιοχές της έχει προχωρήσει η Ιταλία, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον υπερτουρισμό.
THE LIFO TEAM
Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με τα «Τα Ψηλά Βουνά»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Ψηλά Βουνά»: Μια ομάδα νέων κάνει πράξη την επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών

Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με την ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ζωή στις ορεινές κοινότητες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Ταξίδια / Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Το 1989, ο Τηλέμαχος Σινιόρος πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος στην τότε  Ολυμπιακή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η AEGEAN τού επιφύλασσε μια ξεχωριστή έκπληξη για τη συνταξιοδότησή του, ενώ πλέον μπορεί να καμαρώνει τον γιο του ως κυβερνήτη της εταιρείας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ