Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου

Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου Facebook Twitter
Η Ελένη Ξένου σε ένα από τα γυρίσματα
0

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη της online ταξιδωτικής εκπομπής της Κύπριας δημοσιογράφου Ελένης Ξένου στο YouTube. Η σειρά ονομάζεται Bus Diaries και είναι μια ολιγόλεπτη καταγραφή ενός ταξιδιού με δημόσιο λεωφορείο σε προορισμούς λιγότερο γνωστούς στη Κύπρο.

Η αλήθεια είναι πως αρχικά η ιδέα της χρήσης του λεωφορείου ως μεταφορικό μέσο ξενίζει. Το επιβεβαιώνει και η ίδια η συν-δημιουργός της σειράς ότι στο νησί η πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι εξοικειωμένη με την δημόσια συγκοινωνία. Δεν χρησιμοποιούν πολύ το λεωφορείο και ούτε είναι μέσα στην κουλτούρα του Κύπριου να ταξιδεύει με αυτό. «Ο καθένας προτιμά τις διαδρομές με το αμάξι του και στερεί έτσι από τον εαυτό του την δυνατότητα να εκτεθεί σε μια νέα περιπέτεια. Και όταν λέω περιπέτεια εννοώ τις τυχαίες συναντήσεις, τις ιστορίες που ακούς από τους συνεπιβάτες, την δυνατότητα να γνωρίσεις κόσμο και να μιλήσεις αλλιώς μαζί τους από ό,τι ποτέ θα φανταζόσουν και την ευκαιρία να οξύνεις την παρατηρητικότητα σου. Το λεωφορείο είναι ένα μέσο το οποίο σου προσφέρει το πεδίο για πολλούς συνειρμούς και συμβολισμούς. Είναι τόσο γειωμένο σε μια καθημερινότητα που γι'αυτό ακριβώς έχει τις προδιαγραφές να αποκτήσει μια ποιητική διάσταση. Επέλεξα το λεωφορείο γι'αυτό ακριβώς τον λόγο. Αλλά και γιατί όπως σου είπα και πριν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου σαν ταξιδιώτη. Πάντα σε όποια χώρα κι'αν υπήρξα ταξίδευα με το λεωφορείο, ακόμα και στα πιο υποανάπτυχτα μέρη όπου συνεπιβάτες μου ήταν μέχρι και...κότες», μου εξηγεί η Ελένη Ξένου.

H εκπομπή ανακαλύπτει και επισκέπτεται χωριά της Κύπρου που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητα τους και στα οποία η φύση έχει καθοριστικό ρόλο είτε γιατί είναι κοντά σε υπέροχες παραλίες είτε γιατί συνδέονται με μαγικά μονοπάτια της φύσης.

Η ιδέα για τo Bus Diaries ξεκίνησε όταν η Ελένη Ξένου και ο σύντροφός της και σκηνοθέτης της εκπομπής Χριστόφορος Ροδίτης συνειδητοποίησαν πόσο πολύ τους άρεσε να ταξιδεύουν με λεωφορείο στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. «Νιώθουμε πως μέσα από αυτό μπορείς να αισθανθείς καλύτερα την αυθεντική γεύση ενός τόπου και να παρατηρήσεις τους ανθρώπους του μέσα στις αλήθειες της καθημερινότητας τους. Ανέκαθεν έγραφα ταξιδιωτικά ημερολόγια. Τώρα αυτά τα ημερολόγια απέκτησαν εικόνα και ήχο».

Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου Facebook Twitter

Στα Bus Diaries δεν βλέπουμε αμιγώς τουριστικά και τα μέρη, τα χωριά ή η κάθε διαδρομή δεν προσεγγίζεται με την «γραφική» προδιάθεση που έχουν συνήθως οι τηλεοπτικές εκπομπές. Αντιθέτως ανακαλύπτει και επισκέπτεται χωριά της Κύπρου που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητα τους και στα οποία η φύση έχει καθοριστικό ρόλο είτε γιατί είναι κοντά σε υπέροχες παραλίες είτε γιατί συνδέονται με μαγικά μονοπάτια της φύσης.

«Είμαστε και οι δύο on the road ιδιοσυγκρασίες. Μας αρέσει να είμαστε ανοιχτοί στο τυχαίο και στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει μια περιπέτεια. Την ίδια ώρα θέλαμε να ταξιδέψουμε στον τόπο μας και να τον εξερευνήσουμε όπως εξερευνούμε μια ξένη χώρα. Με μια περιέργεια σχεδόν παιδική και με μια χύμα διάθεση για περιπλάνηση. Και το λεωφορείο ήταν το πιο κατάλληλο μέσο», λέει η Ελένη Ξένου.

 

Βus Diaries - Mουτουλλάς

«Μ' αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους και να κρυφακούω τις ιστορίες του. Μ' αρέσει να παρατηρώ τις εκφράσεις τους. Ηλικιωμένοι που γελάνε σε μικρά παιδάκια, ασιάτισσες με τεράστια χρυσοποίκιλτα γυαλιά ηλίου, φοιτητές, τουρίστες με σακίδια, λατιναμερικάνοι που εργάζονται στα Ηνωμένα Έθνη, συνταξιούχοι Εγγλέζοι που διαμένουν εδώ. Το πάζλ της κυπριακής πραγματικότητας που δεν βγαίνει συχνά στην επιφάνεια. Διάφορες εικόνες αντιφατικές μεταξύ τους αλλά που συνθέτουν αυτό το πολύ γοητευτικό πάζλ και αποκαλύπτουν μια άλλη πτυχή της Κύπρου με την οποία πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι γιατί ξεφεύγει από την περιορισμένες εικόνες των συνηθειών τους. Ακούω ένα σωρό αλλιώτικες ιστορίες οι οποίες μοιάζουνε ξέχωρες αλλά στην ουσία δεν είναι», λέει με ενθουσιασμό Ελένη Ξένου.

Αν μας μπορούσε να διαλέξει μόνο ένα μέρος για να μας προτείνει για εκδρομή την Άνοιξη στην Κύπρο θα διάλεγε τον Πωμό. «Εκεί, όπως λέω και στο αντίστοιχο φιλμάκι, ο αέρας του βουνού ραντίζεται από το αλάτι της θάλασσας και κάθε χρώμα έχει την δική του μυρωδιά.»

 

Βus Diaries - Πωμός

Info:

Κάθε επεισόδιο των Bus Diaries διαλέγει να ταξιδεύει με συνθέσεις και τραγούδια Κύπριων μουσικών (ως επί τo πλείστoν)
Μπορείτε να βλέπετε τα καινούρια επεισόδια του Bus Diaries εδώ

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ