Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου

Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου Facebook Twitter
Η Ελένη Ξένου σε ένα από τα γυρίσματα
0

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη της online ταξιδωτικής εκπομπής της Κύπριας δημοσιογράφου Ελένης Ξένου στο YouTube. Η σειρά ονομάζεται Bus Diaries και είναι μια ολιγόλεπτη καταγραφή ενός ταξιδιού με δημόσιο λεωφορείο σε προορισμούς λιγότερο γνωστούς στη Κύπρο.

Η αλήθεια είναι πως αρχικά η ιδέα της χρήσης του λεωφορείου ως μεταφορικό μέσο ξενίζει. Το επιβεβαιώνει και η ίδια η συν-δημιουργός της σειράς ότι στο νησί η πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι εξοικειωμένη με την δημόσια συγκοινωνία. Δεν χρησιμοποιούν πολύ το λεωφορείο και ούτε είναι μέσα στην κουλτούρα του Κύπριου να ταξιδεύει με αυτό. «Ο καθένας προτιμά τις διαδρομές με το αμάξι του και στερεί έτσι από τον εαυτό του την δυνατότητα να εκτεθεί σε μια νέα περιπέτεια. Και όταν λέω περιπέτεια εννοώ τις τυχαίες συναντήσεις, τις ιστορίες που ακούς από τους συνεπιβάτες, την δυνατότητα να γνωρίσεις κόσμο και να μιλήσεις αλλιώς μαζί τους από ό,τι ποτέ θα φανταζόσουν και την ευκαιρία να οξύνεις την παρατηρητικότητα σου. Το λεωφορείο είναι ένα μέσο το οποίο σου προσφέρει το πεδίο για πολλούς συνειρμούς και συμβολισμούς. Είναι τόσο γειωμένο σε μια καθημερινότητα που γι'αυτό ακριβώς έχει τις προδιαγραφές να αποκτήσει μια ποιητική διάσταση. Επέλεξα το λεωφορείο γι'αυτό ακριβώς τον λόγο. Αλλά και γιατί όπως σου είπα και πριν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου σαν ταξιδιώτη. Πάντα σε όποια χώρα κι'αν υπήρξα ταξίδευα με το λεωφορείο, ακόμα και στα πιο υποανάπτυχτα μέρη όπου συνεπιβάτες μου ήταν μέχρι και...κότες», μου εξηγεί η Ελένη Ξένου.

H εκπομπή ανακαλύπτει και επισκέπτεται χωριά της Κύπρου που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητα τους και στα οποία η φύση έχει καθοριστικό ρόλο είτε γιατί είναι κοντά σε υπέροχες παραλίες είτε γιατί συνδέονται με μαγικά μονοπάτια της φύσης.

Η ιδέα για τo Bus Diaries ξεκίνησε όταν η Ελένη Ξένου και ο σύντροφός της και σκηνοθέτης της εκπομπής Χριστόφορος Ροδίτης συνειδητοποίησαν πόσο πολύ τους άρεσε να ταξιδεύουν με λεωφορείο στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. «Νιώθουμε πως μέσα από αυτό μπορείς να αισθανθείς καλύτερα την αυθεντική γεύση ενός τόπου και να παρατηρήσεις τους ανθρώπους του μέσα στις αλήθειες της καθημερινότητας τους. Ανέκαθεν έγραφα ταξιδιωτικά ημερολόγια. Τώρα αυτά τα ημερολόγια απέκτησαν εικόνα και ήχο».

Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου Facebook Twitter

Στα Bus Diaries δεν βλέπουμε αμιγώς τουριστικά και τα μέρη, τα χωριά ή η κάθε διαδρομή δεν προσεγγίζεται με την «γραφική» προδιάθεση που έχουν συνήθως οι τηλεοπτικές εκπομπές. Αντιθέτως ανακαλύπτει και επισκέπτεται χωριά της Κύπρου που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητα τους και στα οποία η φύση έχει καθοριστικό ρόλο είτε γιατί είναι κοντά σε υπέροχες παραλίες είτε γιατί συνδέονται με μαγικά μονοπάτια της φύσης.

«Είμαστε και οι δύο on the road ιδιοσυγκρασίες. Μας αρέσει να είμαστε ανοιχτοί στο τυχαίο και στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει μια περιπέτεια. Την ίδια ώρα θέλαμε να ταξιδέψουμε στον τόπο μας και να τον εξερευνήσουμε όπως εξερευνούμε μια ξένη χώρα. Με μια περιέργεια σχεδόν παιδική και με μια χύμα διάθεση για περιπλάνηση. Και το λεωφορείο ήταν το πιο κατάλληλο μέσο», λέει η Ελένη Ξένου.

 

Βus Diaries - Mουτουλλάς

«Μ' αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους και να κρυφακούω τις ιστορίες του. Μ' αρέσει να παρατηρώ τις εκφράσεις τους. Ηλικιωμένοι που γελάνε σε μικρά παιδάκια, ασιάτισσες με τεράστια χρυσοποίκιλτα γυαλιά ηλίου, φοιτητές, τουρίστες με σακίδια, λατιναμερικάνοι που εργάζονται στα Ηνωμένα Έθνη, συνταξιούχοι Εγγλέζοι που διαμένουν εδώ. Το πάζλ της κυπριακής πραγματικότητας που δεν βγαίνει συχνά στην επιφάνεια. Διάφορες εικόνες αντιφατικές μεταξύ τους αλλά που συνθέτουν αυτό το πολύ γοητευτικό πάζλ και αποκαλύπτουν μια άλλη πτυχή της Κύπρου με την οποία πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι γιατί ξεφεύγει από την περιορισμένες εικόνες των συνηθειών τους. Ακούω ένα σωρό αλλιώτικες ιστορίες οι οποίες μοιάζουνε ξέχωρες αλλά στην ουσία δεν είναι», λέει με ενθουσιασμό Ελένη Ξένου.

Αν μας μπορούσε να διαλέξει μόνο ένα μέρος για να μας προτείνει για εκδρομή την Άνοιξη στην Κύπρο θα διάλεγε τον Πωμό. «Εκεί, όπως λέω και στο αντίστοιχο φιλμάκι, ο αέρας του βουνού ραντίζεται από το αλάτι της θάλασσας και κάθε χρώμα έχει την δική του μυρωδιά.»

 

Βus Diaries - Πωμός

Info:

Κάθε επεισόδιο των Bus Diaries διαλέγει να ταξιδεύει με συνθέσεις και τραγούδια Κύπριων μουσικών (ως επί τo πλείστoν)
Μπορείτε να βλέπετε τα καινούρια επεισόδια του Bus Diaries εδώ

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ