Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα

Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Η κατάβαση με χιονοποδήλατα είναι ένα σχετικά νέο σπορ στη χώρα μας.
0

Το χιονοποδήλατο, ή αγγλιστί ski bike, είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: ένας σκελετός ποδηλάτου πάνω σε πέδιλα του σκι.

Η κατάβαση με χιονοποδήλατα μπορεί να είναι ένα σχετικά νέο σπορ στις πλαγιές του Χελμού και στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, όμως ο Γιάννης Μαρίνος ο οποίος διοργάνωσε και τον πρώτο αγώνα ski bike στη χώρα μας λέει ότι η αρχική ιδέα για ένα ποδήλατο πάνω σε πέδιλα του σκι είχε κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ήδη από το 1892, και το ski bike, που τότε λεγόταν skibobbing, ήταν ένα είδος μεταφοράς στις Άλπεις. Στην συνέχεια βέβαια η πατέντα εξελίχθηκε αρκετά, η όψη των χιονοποδηλάτων άλλαξε εντελώς ενώ προστέθηκαν και ένα σωρό καινούριες τεχνικές.

«Το ωραίο με αυτό το άθλημα είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς ούτε να είναι ειδικός στα σπορ του χιονιού αλλά ούτε και να είναι άσσος στην ποδηλασία για να περάσει καλά», διατείνεται ο Μαρίνος. Αν και ο ίδιος υπήρξε αθλητής στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας κάποια στιγμή αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ζωή στην Αθήνα και να πάει να ζήσει σε ένα μέρος κοντά στα Καλάβρυτα.

Σήμερα εργάζεται στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ως εκπαιδευτής χιονοσανίδας (snowboard) και χιονοποδηλάτου (skibike) ενώ τα καλοκαίρια δουλεύει στην γύρω περιοχή ως προπονητής και οδηγός βουνού με mountain bikes.

«Το ωραίο με αυτό το άθλημα είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς ούτε να είναι ειδικός στα σπορ του χιονιού αλλά ούτε και να είναι άσσος στην ποδηλασία για να περάσει καλά», διατείνεται ο Μαρίνος.

Η πρώτη του επαφή με τα χιονοποδήλατα ήταν μέσα από μια εικόνα σε ένα ειδικό περιοδικό. «Το 2006 που ασχολούμουν αρκετά με την κατάβαση πλαγιάς (downhill) με mountain bike είδα ότι στην Αμερική κυκλοφορούσαν αντάπτορες με τους οποίους μπορούσες να προσαρμόσεις στο ποδήλατο σου και να κατεβαίνεις  σε χιονοδρομικές πίστες. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά».

Δυσκολεύτηκε όμως αρκετά να τους αγοράσει, προσπάθησε πολύ να κατασκευάσει δικές του πατέντες και ύστερα από αρκετές αποτυχίες κατάφερε να βρει τα σωστά ανταλλακτικά για να φτιάξει κάτι αρκετά ασφαλές για τις ταχύτητες που κατεβαίνει εκείνος στο βουνό. «Το όριό μου είναι τα 100χλμ την ώρα και προσπαθώ να μην το ξεπερνάω», λέει ο ίδιος.

Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Η αίσθηση είναι απερίγραπτη για κάποιον που ντριφτάρει μέσα στις χιονοδρομικές πίστες με ένα χιονοποδήλατο.

«Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Έχεις ένα σκελετό ποδηλάτου βουνό και δύο πέδιλα χιονοδρομίας. Ναι, όλα μπορούν να μετατραπούν. Το θέμα είναι πού το καβαλάς. Αν έρθεις σε χιονοδρομικό και θες να ανεβάσεις γρήγορα επίπεδο θα χρειαστείς ένα μοντέρνο ποδήλατο βουνού κοινός downhill ή enduro», λέει ο Μαρίνος.

Αν και έχω την αίσθηση ότι το άθλημα είναι πιο προσφιλές στους αθλητές του mountain bike και ιδιαίτερα όσους κάνουν downhill (κατάβαση), μιας και είναι πιο εξοικειωμένοι με την ιδέα τού να κατεβαίνουν μια πλαγιά με ταχύτητα, ο Μαρίνος με διαβεβαιώνει ότι είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι. «Αν ξέρεις να καβαλάς ένα ποδήλατο, τότε θα βρεις τον τόπο να κάνεις και και χιονοποδήλατο».

Η αίσθηση είναι απερίγραπτη για κάποιον που ντριφτάρει μέσα στις χιονοδρομικές πίστες με ένα χιονοποδήλατο. «Μπορείς να συνδυάσεις τις τεχνικές ποδηλασίας αλλά και της χιονοδρομίας. Είναι ένα είδος υβριδικής ποδηλασίας. Η πλαγιολίσθηση που σου προσφέρει το ποδήλατο πάνω στο χιόνι είναι απίστευτη και όποιος τολμήσει να το δοκιμάσει θα θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια που έκανε τις λεγόμενες «κωλιές» σε βρεγμένο οδόστρωμα και χάλαγε τα λάστιχα του ποδηλάτου του».

Η άποψή του σχετικά με τους κινδύνους στα λεγόμενα extreme σπορ είναι ότι από μόνα τους τα σπορ δεν είναι επικίνδυνα. «Εμείς τα κάνουμε επικίνδυνα. Χρειάζεται πάντα να έχεις γνώσεις ισορροπίας αλλά να είσαι ισορροπημένος και στο μυαλό. Πάντα πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες ασφαλείας».

Info:

Ο Γιάννης Μαρίνος θα διοργανώσει και φέτος αγώνα ski bike (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα) ενώ οι επίδοξοι snow ski bikers μπορούν να τον αναζητούν τα σαββατοκύριακα στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων όπου παραδίδει μαθήματα και δίνει πληροφορίες σε όσους σκέφτονται να μετατρέψουν το ποδήλατό τους σε χιονοποδήλατο.

Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Το χιονοποδήλατο είναι ένα είδος υβριδικής ποδηλασίας.
Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Κατάβαση με 100 χλμ. την ώρα με χιονοποδήλατο στα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ