Καλοκαίρι σε βουνά και φαράγγια, για όσους δεν αντέχουν τη ζέστη και τον θόρυβο των νησιών

ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Facebook Twitter
Η Ελλάδα έχει περισσότερα βουνά και δάση απ’ όσα μπορείς να φανταστείς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Ελληνικό καλοκαίρι για τον περισσότερο κόσμο σημαίνει νησί, παραλία και θάλασσα (και επίσης συνωστισμός και πολλή φασαρία), αλλά η Ελλάδα έχει περισσότερα βουνά και δάση απ’ όσα μπορείς να φανταστείς, που προσφέρονται για εκδρομές σε μια πανέμορφη φύση με όλη την παλέτα του πράσινου, σκιές, νερά, δροσιά και αρώματα δάσους, αλλά και εικόνες που είναι μοναδικές. Η Ελλάδα είναι χώρα ορεινή και δύσβατη, έχει εκατοντάδες βουνά με χιλιάδες κορυφές που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της.

Οι πεδινές εκτάσεις που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια δεν υπερβαίνουν το 25-30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 35% του συνολικού εδάφους, που θεωρείται ορεινό, βρίσκεται σε υψόμετρο από 200 έως 600 μ., ενώ το 31% από 600 μ. και πάνω. Μέσα σε ένα τέτοιο ορεινό ανάγλυφο, η Ελλάδα έχει 413 βουνά με υψόμετρο πάνω από 1.000 μ. Από αυτά, 53 βουνά είναι πάνω από 2.000 μ., 138 βουνά μεταξύ 1.500 και 2.000 μ. και 222 βουνά μεταξύ 1.000 και 1.500 μ. Από 500 έως 1.000 μ. είναι 448 βουνά, ανεβάζοντας τον αριθμό των βουνών που είναι πάνω από 500 μ. σε 860. 

Οι πιο εντυπωσιακές διαδρομές σε ορεινή περιοχή που μπορεί να κάνει κανείς είναι ανάμεσα στα φαράγγια, συχνά περπατώντας μέσα στο νερό, με συγκλονιστικά τοπία, μικρές λίμνες, καταρράκτες, φυτά και ζώα που δεν συναντάς πουθενά αλλού – η διαδρομή καταλήγει σχεδόν πάντα σε μια έκπληξη

Οι πιο εντυπωσιακές διαδρομές σε ορεινή περιοχή που μπορεί να κάνει κανείς είναι ανάμεσα στα φαράγγια, συχνά περπατώντας μέσα στο νερό, με συγκλονιστικά τοπία, μικρές λίμνες, καταρράκτες, φυτά και ζώα που δεν συναντάς πουθενά αλλού – η διαδρομή καταλήγει σχεδόν πάντα σε μια έκπληξη.

Παράδειγμα αποτελεί το Πανταβρέχει στο Καρπενήσι, ένας εντυπωσιακός φυσικός σχηματισμός από ρυάκια που συναντιούνται με τον Κρικελοπόταμο και δημιουργούν μια μόνιμη βροχή μέσα στο φαράγγι. Μπορεί να πρέπει να διασχίσεις το πιο μεγάλο μέρος του φαραγγιού με το νερό να σε φτάνει μέχρι το στήθος, αλλά η διαδρομή σε αποζημιώνει με το παραπάνω.

Η Ευρυτανία και η Στερεά Ελλάδα, γενικά, έχουν αρκετά φαράγγια, με διαφορετικά φυσικά τοπία και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας όσον αφορά τη μετακίνηση, αλλά και διαφορετικής θερμοκρασίας νερά (κάποια παγωμένα), στα οποία μπορείς να κολυμπήσεις, όπως το φαράγγι του Βόθωνα, ένα από τα ωραιότερα και δυσκολότερα για διάσχιση της Ευρυτανίας με εννέα καταρράκτες που φτάνουν έως και τα 30 μέτρα, το μικρό Φαράγγι της Βινιανής, το Φαράγγι Κρέντη, που τερματίζει στη θέση Φτερόλακκα, το Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς, που είναι αρκετά εύκολο και έχει γεφυράκια, καταρράκτη δέκα μέτρων και γούρνες για να κολυμπήσεις. Ο νομός Φθιώτιδας έχει δεκαπέντε φαράγγια, με το Φαράγγι Μέγα Ρέμα να ξεχωρίζει, τσουλήθρες και λίμνη για βουτιές. 

Στην Πελοπόννησο τα φαράγγια του Πάρνωνα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Από το γραφικό χωριό της Σίταινας ξεκινάει το Φαράγγι του Λούλουγκα που δημιουργείται από τη συγκέντρωση των νερών του ποταμού Βρασιάτη και θεωρείται από τα εντυπωσιακότερα στην Ελλάδα.

Η διαδρομή είναι απολαυστική, με μικρές λίμνες και καταρράκτες ανάμεσα στην οργιώδη βλάστηση, εντυπωσιακές σπηλιές, όπως αυτή του Καραχάλιου και του Καλιοτζή, και έναν τεράστιο καταρράκτη, τα νερά του οποίου πέφτουν από ύψος 30-40 μέτρων.

Το Φαράγγι Λούλουγκα ενώνεται στη συνέχεια με το Φαράγγι της Κουτουπούς, κοντά στην Καστάνιτσα, κι έπειτα συναντά τα φαράγγια της Μαζιάς, κοντά στον Πραστό, και των Σπηλακίων, για να καταλήξει στο Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM