Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο τόπος μου, οι Λειψοί Facebook Twitter
Το Μονοδένδρι είναι μία από τις πανέμορφες παραλίες των Λειψών.
0

Μένω στους Λειψούς, μια «παρέα» από 24 εξωτικά νησάκια (Πολυνησία των Λειψών) ανάμεσα στην Πάτμο και στη Λέρο, στα Δωδεκάνησα. Γεννήθηκα εδώ το 1983, πήγα σχολείο –δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο– και στη συνέχεια έφυγα για σπουδές στην Αθήνα. Έμεινα δέκα χρόνια στην Αθήνα, αλλά εν τέλει επέστρεψα σχεδόν μόνιμα πίσω. Ασχολούμαι με τη διακόσμηση, τον τουρισμό και μέχρι πρότινος με την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Λειψών είναι πως εκεί σταματά ο χρόνος, εξαφανίζεται το άγχος. Οι Λειψοί σε παρασύρουν στον ρυθμό τους. 

Αγαπώ να περπατώ ως την παραλία Χοχλακούρα, όπου ακούω τη θάλασσα και τον ήχο που κάνουν τα βότσαλα. Εκεί κάνω όνειρα, βάζω νέους στόχους, καθαρίζει το μυαλό μου.

Οι επιλογές για διασκέδαση και φαγητό είναι πάρα πολλές στο νησί. Θα ξεχωρίσω μόνο το Angela Cocktail bar γιατί πιστεύω πως ο Μανώλης κάνει τα καλύτερα cocktail στους Λειψούς.

Το καλοκαίρι μού αρέσει να πηγαίνω για μπάνιο, να κοιμάμαι στην παραλία και να βλέπω την ανατολή του ήλιου, ενώ είμαι σε κάποιο πανηγύρι. Τον χειμώνα συνηθίζω να περπατώ στον περιφερειακό και να παρατηρώ τη θάλασσα φουρτουνιασμένη. 

Έναν επισκέπτη που θα ήθελα να καταλάβει μεμιάς τους Λειψούς θα τον πήγαινα αρχικά στην Παναγία του Χάρου. Το «ιδιαίτερο» όνομα της εκκλησίας του 17ου αιώνα οφείλεται στο κειμήλιο που φιλοξενεί, μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της, όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του. Μετά, θα τον πήγαινα στα αμπέλια που είναι ακριβώς δίπλα και τέλος στο Μονοδένδρι για να δει την ανατολή του ήλιου.

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης
Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης

Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν, φυσικά, ο οικισμός των Λειψών με την πλατεία και τα παραδοσιακά σοκάκια, τα οινοποιεία μας, τα παραδοσιακά καλντερίμια, που προσφέρονται για πεζοπορία, και φυσικά οι πανέμορφες παραλίες: Πλατύς Γυαλός, Μονοδένδρι, Καμάρες, Κατσαδιά, Παπανδριά, Χοχλακούρα, Τουρκόμνημα, Λιεντού. Επίσης, προτείνω ανεπιφύλακτα και το τουρ με τα καΐκια που σε πηγαίνουν στα κοντινά νησάκια (Μακρονήσι, Ασπρονήσι, Τηγανάκια, Αρκιοί).  

Να σημειώσουμε πως εδώ και πολλά χρόνια δεν επιτρέπονται ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες των νησιών. Οι παραλίες είναι ελεύθερες και θα παραμείνουν έτσι. 

Ο τόπος μου, οι Λειψοί Facebook Twitter
Ένα από τα πολλά ξωκλήσια που υπάρχουν στο νησί.
Ο τόπος μου, οι Λειψοί Facebook Twitter
Σπίτι στους Λειψούς.

Πέρσι ο δήμος Λειψών τιμήθηκε με βραβείο στα επετειακά Tourism Awards στην κατηγορία Destination Branding για τις ενέργειες σχετικά με την πρωτότυπη τοποθέτηση τουριστικού προϊόντος και το «πράσινο» κάλεσμα χωρίς οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Την ίδια στιγμή, διεθνή ΜΜΕ, όπως το ιταλικό «Vanity Fair», η βρετανική εφημερίδα «Metro» και το διεθνές δίκτυο Euronews, κατέταξαν τους Λειψούς ανάμεσα στους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας και του πλανήτη!

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε παραδοσιακή τυρόπιτα Λειψών στους ξυλόφουρνους του νησιού, τυριά από τα μικρά τυροκομεία, κρασί από τα οινοποιεία μας, μέλι θυμαρίσιο, χταπόδι ψητό στα κάρβουνα στα ουζερί του λιμανιού και κατσικάκι γεμιστό στον φούρνο. Και, φυσικά, θαλασσινά και ψάρια. 

Το καλοκαίρι μού αρέσει να πηγαίνω για μπάνιο, να κοιμάμαι στην παραλία και να βλέπω την ανατολή του ήλιου ενώ είμαι σε κάποιο πανηγύρι. Τον χειμώνα συνηθίζω να περπατώ στον περιφερειακό και να παρατηρώ τη θάλασσα φουρτουνιασμένη. 

Οι δυσκολίες της ζωής στο νησί είναι αρκετές. Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας τα θέματα υγείας μάς απασχολούν πολύ, ειδικά αν χρειαστεί κάποιος να πάει σε γιατρό και υπάρχει απαγορευτικό ή πρέπει να γίνει διακομιδή. Εξίσου σημαντικό θέμα αποτελεί η σύνδεση ή, καλύτερα, η έλλειψη αυτής με τα υπόλοιπα νησιά και τον Πειραιά τον χειμώνα. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσω και τις αρκετές διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΗΕ.

Ο τόπος μου, οι Λειψοί Facebook Twitter
Αγαπώ να περπατώ ως την παραλία Χοχλακούρα, όπου ακούω τη θάλασσα και τον ήχο από τα βότσαλα. Φωτ.: Πηγή: Δήμος Λειψών
Ο τόπος μου, οι Λειψοί Facebook Twitter
Η παραλία Ασπρονήσι.

Τα θετικά είναι αρκετά όμως, ευτυχώς! Αρχικά, να πούμε κάτι που μπορεί να ακουστεί παράδοξο ή παράξενο, αλλά στα μόλις 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα των Λειψών ζει το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό παιδιών στην Ελλάδα, περίπου 200 παιδιά σε σύνολο σχεδόν 800 κατοίκων. Ενώ διαβάζουμε για την υπογεννητικότητα που ολοένα μεγαλώνει σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε ότι στους ακριτικούς Λειψούς δεν αντιμετωπίζουμε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, αντίστοιχο πρόβλημα. Πρέπει όμως αυτά τα παιδιά να στηριχθούν, δηλαδή να στηριχθούν τα δημόσια σχολεία μας, καθώς είναι οι μοναδικοί χώροι μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης γενικότερα των παιδιών. Δεν υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ή άλλοι φορείς που να παρέχουν δραστηριότητες. Ευτυχώς, εδώ και έναν χρόνο λειτουργεί για πρώτη φορά στο νησί βρεφονηπιακός σταθμός.

Δεν ξέρω αν νικήσαμε την υπογεννητικότητα, αυτό άλλωστε είναι ένας διαρκής αγώνας, αλλά τα πάμε καλά. Πώς γίνεται αυτό; Νομίζω ότι απλώς αγαπάμε πολύ τον τόπο μας και αυτό μεταφράζεται στο ότι δεν θέλουμε να τον αφήσουμε. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η φροντίδα των παιδιών είναι αρκετά ψηλά στον αξιακό μας κώδικα.  

Ο τόπος μου, οι Λειψοί Facebook Twitter
Οι επιλογές για διασκέδαση και φαγητό είναι πάρα πολλές στο νησί.

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι πως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, μετά την κάλπη των δημοτικών εκλογών του 2023, υπερέχουν οι γυναίκες των ανδρών, επτά έναντι έξι. 

Με τη διαχρονική στήριξη και απόφαση των δημοτικών αρχών, ο δήμος, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αποθαρρύνουν και απορρίπτουν συντονισμένα την κατασκευή τεχνητών πισινών. Γενικά, στοχεύουμε στις μηδενικές διαρροές νερού και στην υδατική αυτονομία.

Ναι, πιστεύω ότι θα μπορούσε κάποιος να έρθει και να μείνει μόνιμα στο νησί. Βασικά, να επισκεφτεί τους Λειψούς, αν το έχει πάρει απόφαση. Να μην το σκεφτεί ιδιαίτερα, να μπει στο καράβι και να έρθει. Οι κάτοικοι των Λειψών είναι πολύ φιλόξενοι, θα τον αγκαλιάσουν και σε έναν μήνα θα είναι όλοι μια παρέα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM