Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος Facebook Twitter
Τα κρυπτονομίσματα ήταν το «μεγάλο όχημα» μέσω του οποίου εξαπλώθηκε «ο καρκίνος του χρηματοπιστωτικού μηδενισμού».
0


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΝΕΟΙ που παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων τους: εργάζονται σκληρά και αποταμιεύουν, αγοράζουν ένα σπίτι και δημιουργούν ένα σχέδιο συνταξιοδότησης. Πολλοί άλλοι όμως έχουν χάσει την πίστη τους στις παραδοσιακές μεθόδους που φαίνονταν να λειτουργούν για τις προηγούμενες γενιές και προτιμούν να τζογάρουν, κυριολεκτικά, το μέλλον τους.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως όσοι είναι μεταξύ 20 και 35 ετών, επικεντρώνονται σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως τα κρυπτονομίσματα, τα NFTs, τα αθλητικά στοιχήματα και οι «μετοχές meme», η αξία των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από το αν ένα διαδικτυακό φόρουμ έχει συμφωνήσει να ωθήσει την τιμή προς τα πάνω. Αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι προσφέρουν τη δυνατότητα υψηλών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, αλλά και σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ειδικοί που προειδοποιούν για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις του φαινομένου εδώ και αρκετό καιρό, έχουν εντοπίσει αυτή τη συμπεριφορά των νέων ως σύμπτωμα αυτού που αποκαλούν «οικονομικό μηδενισμό». Ο όρος υποδηλώνει την απώλεια της πίστης στην ορθή λειτουργία της αγοράς και στην πραγματική αξία του χρήματος.

Ο Κοφινάς ορίζει τη φιλοσοφία αυτή ως την αντίληψη ότι τα κερδοσκοπικά assets δεν έχουν εγγενή αξία. Κάποιος δηλαδή αγοράζει ένα κρυπτονόμισμα όχι επειδή πιστεύει στις τεχνολογικές δυνατότητες ή τη χρησιμότητά του, αλλά απλώς επειδή αναμένει ότι η τιμή του θα αυξηθεί, λόγω ζήτησης.

Για έναν «οικονομικό μηδενιστή», το να στοιχηματίσει εκατό δολάρια ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα κερδίσει 3-2 μια άλλη ομάδα ή να επενδύσει σε ένα κρυπτονόμισμα για το οποίο άκουσε στο YouTube, αποτελεί μια χρήση του χρήματος εξίσου έγκυρη με οποιαδήποτε άλλη, δεδομένης της όλο και πιο αμφισβητούμενης υποκείμενης αξίας της παγκόσμιας οικονομίας. «Είναι δύσκολο να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να πλουτίσουν γρήγορα, από τη στιγμή έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητά τους να πλουτίσουν αργά», καταλήγει ο Andrew Edgecliffe-Johnson, σε πρόσφατο άρθρο των Financial Times.

cover
Ο Ελληνοαμερικανός οικονομικός αναλυτής Demetri Kofinas

Ο όρος «οικονομικός μηδενισμός» επινοήθηκε από τον Ελληνοαμερικανό οικονομολόγο Δημήτρη Κοφινά που στα νιάτα του υπήρξε οπαδός του φιλελεύθερου οικονομολόγου Φρίντριχ Χάγιεκ και του libertarian πολιτικού Ρον Πολ. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και, σε ηλικία μόλις 30 ετών, εμφάνισε άνοια, σε σημείο που ήταν αναγκασμένος να στερεώνει τα κλειδιά του στη ζώνη του από φόβο μήπως δεν μπορέσει να μπει στο σπίτι του. Τελικά, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και όταν ξύπνησε, πληροφορήθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκλεγεί στην προεδρία. «Έπρεπε να γυρίσω πίσω και να αλλάξω ολόκληρο το πλαίσιο της σκέψης μου για να καταλάβω τι είχε συμβεί», εξηγεί σήμερα.

Ο Κοφινάς άφησε πίσω τα παλιά, κοίταξε καλά το παρόν και ανέπτυξε την έννοια του «οικονομικού μηδενισμού», την οποία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 2020, σε ένα επεισόδιο του δημοφιλούς podcast του Hidden Forces, που είχε τίτλο Financial Nihilism: Price Discovery in a World Where Nothing Matters (Οικονομικός μηδενισμός: Η ανακάλυψη της αξίας σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν μετράει).

Ο Κοφινάς ορίζει τη φιλοσοφία αυτή ως την αντίληψη ότι τα κερδοσκοπικά assets δεν έχουν εγγενή αξία. Κάποιος δηλαδή αγοράζει ένα κρυπτονόμισμα όχι επειδή πιστεύει στις τεχνολογικές δυνατότητες ή τη χρησιμότητά του, αλλά απλώς επειδή αναμένει ότι η τιμή του θα αυξηθεί, λόγω ζήτησης. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεταμοντέρνο επενδυτικό πλαίσιο, όπου η τιμή έχει αυτοαναφορική αξία», λέει. «Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση».

Ο Κοφινάς υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όπως τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών και οι τεράστιες ποσότητες χρήματος που τυπώθηκαν για την τόνωση της οικονομίας, δημιούργησαν μια αντίληψη αδικίας στον γενικό πληθυσμό και κατέρριψαν τη «μυθολογία του χρήματος», δείχνοντας ότι η αξία του δεν είναι εγγενής, αλλά εξαρτάται από την εμπιστοσύνη και τις κυβερνητικές πολιτικές.

«Η ιδέα ότι όλοι παίζουμε με τους ίδιους κανόνες κατέρρευσε», συνοψίζει, συμπληρώνοντας ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν το «μεγάλο όχημα» μέσω του οποίου εξαπλώθηκε «ο καρκίνος του χρηματοπιστωτικού μηδενισμού». Ο Κοφινάς εξηγεί ότι οι πρώτοι οπαδοί του Βitcoin ήταν ιδεαλιστές που επεδίωκαν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό, αποκεντρωμένο και χωρίς μεσάζοντες νομισματικό σύστημα, όπου η αξία του νομίσματος δεν θα υπόκειται σε χειραγώγηση από κυβερνήσεις ή μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, από το 2017, με την άνοδο των ICOs (Initial Coin Offerings), ενός εργαλείου που προσφέρει στους επενδυτές κρυπτονομίσματα ή κουπόνια αντί για μετοχές εταιρειών, η αντίληψη για τα κρυπτονομίσματα έχει μετατραπεί από ουτοπική σε μηδενιστική. «Οι ιδεαλιστές μετατράπηκαν σε κερδοσκόπους... και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αποδείχθηκαν οι παραμυθάδες, όχι οι μηχανικοί», εξηγεί. «16 χρόνια μετά τη γέννηση του Bitcoin, ποιος πραγματικά πιστεύει ακόμα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει το σύστημα;»

Με στοιχεία από EL PAÍS

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ