Μας απειλεί όντως μια νέα οικονομική κρίση; Ρωτήσαμε το κατάλληλο πρόσωπο

Η απειλή μιας νέας οικονομικής κρίσης Facebook Twitter
Διερχόμαστε μια περίοδο χρηματοπιστωτικής αναταραχής που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO
0

— Όλοι αναρωτιούνται αυτή την περίοδο αν ζούμε μέρες 2008, με την απειλή μιας νέας οικονομικής κρίσης. Η αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές δεν δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς;
Το 2008 (με τη χρηματοοικονομική αναταραχή να έχει ξεκινήσει το 2007 στις ΗΠΑ) είχε ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά που ευθύνονταν για την έκταση που πήρε η κρίση. Το πρώτο ήταν ιδεολογικό: η κυβέρνηση Μπους με τον Πόλσον φλέρταραν για μεγάλο χρονικό διάστημα με την επικίνδυνη ιδεοληψία «ας αφήσουμε την αγορά να εκκαθαρίσει την κατάσταση». Έκαναν έναν χρόνο περίπου να αντιδράσουν αποφασιστικά (Νοέμβριος 2008). Το δεύτερο ήταν πραγματικό αλλά όχι άμεσα ορατό: υπήρχαν παντού «διαστημικά» χρηματοοικονομικά προϊόντα σε όλους τους ισολογισμούς, με απίστευτα στοιχήματα σε απίθανες μεταβλητές, που συνέθεταν περίπλοκα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Το τρίτο ήταν ότι η προηγούμενη σημαντική χρηματοοικονομική κρίση ήταν το 1997 στην Ασία, άρα η οικονομική πολιτική δεν είχε πρόσφατες μνήμες.

Εξάλλου, τα ρυθμιστικά εποπτικά πλαίσια ελέγχου επάρκειας των κεφαλαίων ήταν μόνο αυτά της Βασιλείας ΙΙ (2004), που δεν κάλυπταν μια σειρά από ζωτικά ζητήματα ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Και στις δύο περιπτώσεις, αφού εκδηλώθηκε το πρόβλημα, οι αρχές αντέδρασαν πολύ γρήγορα, έχοντας λύσει με αποτελεσματικό τρόπο το μεγάλο ζήτημα της ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους.

Μετά την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, οργανώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Dodd-Frank) ελέγχου της τραπεζικής επάρκειας και στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν υποδομές της ενιαίας τραπεζικής αγοράς (Single Supervisory Mechanism κ.λπ.) και τα τραπεζικά stress tests, τα οποία ελέγχουν τακτικά την τραπεζική κεφαλαιακή επάρκεια στην Ευρωζώνη.

Τώρα τα αίτια της κρίσης έχουν ένα κοινό υπόβαθρο, που είναι η άνοδος των επιτοκίων, άρα η αξία των τραπεζικών χαρτοφυλακίων (επενδύσεις σε ομόλογα) μειώνεται, αλλά παρ’ όλα αυτά η εξέλιξη είναι στα όρια της πρόβλεψης, αφού οι αυξήσεις δεν είναι πολύ μεγάλες ούτε αιφνιδιαστικές. Η σημερινή, εξάλλου, κρίση έχει δύο διαφορετικές πηγές: την κρίση στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες (κάτω από 250 δισ. δολάρια ενεργητικό) και την κρίση στην Credit Suisse.

portrait
Παναγιώτης Πετράκης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

Και οι δύο έχουν ένα κοινό στοιχείο: την προβληματική τραπεζική διοίκηση που στις ΗΠΑ υποβοηθήθηκε από την απορρύθμιση του Τραμπ (2018) και στην Ελβετία από τη διστακτικότητα των ελβετικών αρχών να αντιμετωπίσουν τη μακροχρόνια έλλειψη συμμόρφωσης της Credit Suisse. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, αφού εκδηλώθηκε το πρόβλημα, οι αρχές αντέδρασαν πολύ γρήγορα, έχοντας λύσει με αποτελεσματικό τρόπο το μεγάλο ζήτημα της ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους.

Και σήμερα υπάρχουν ζητήματα που, εάν έλθουν στην επιφάνεια, επειδή έχει πληγεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Όμως η ταχύτατη αντίδραση των αρχών στις ΗΠΑ, στην Ελβετία και στην Ε.Ε. έχει θέσει, προς το παρόν, την κρίση εμπιστοσύνης υπό έλεγχο.

— Όσον αφορά τη χώρα μας και το κεφάλαιο των ζημιών από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί;
Τα «κόκκινα» δάνεια στις ελληνικές τράπεζες από το 2021 και μετά έχουν μειωθεί με έναν τρόπο που στο μέλλον θα αποτελέσει δείγμα «ηράκλειας» εξυγίανσης ενός τραπεζικού συστήματος μετά από μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Από τα 100 δισ. ευρώ που είναι, τα 14 δισ. ανήκουν σε τράπεζες και τα 86 δισ. σε funds. Εξάλλου τα 42 δισ. είναι οφειλές επιχειρήσεων, τα 42 δισ. είναι οφειλές νοικοκυριών και τα υπόλοιπα ελεύθερων επαγγελματιών.

— Θα αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια με την άνοδο των επιτοκίων;
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξησή τους, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Από τον μηχανισμό της έκδοσης βεβαίωσης «ευάλωτων δανειοληπτών» μαθαίνουμε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 25.000 αναζητήσεις για έκδοση παρόμοιας βεβαίωσης.

Δεν γνωρίζουμε εάν όλοι είναι πράγματι «ευάλωτοι δανειολήπτες», αλλά με έναν μέσο όρο 100.000 ανά δάνειο, η μέγιστη οροφή νέων «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να είναι τα 2,5 δισ. ευρώ. Είναι ένα αξιόλογο θέμα για τα νοικοκυριά που πλήττονται, αλλά δεν έχει πάρει διαστάσεις που να απειλούν την οικονομία. Συμπερασματικά, διερχόμαστε μια περίοδο χρηματοπιστωτικής αναταραχής που θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε η ώρα για πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα;

H κατάσταση των πραγμάτων / Ήρθε η ώρα για πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα;

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, δρ. Χρήστος Χουσιάδας, μιλά με αφορμή την επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας στον δημόσιο διάλογο, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο η κυβέρνηση αναφέρθηκε ανοιχτά στην ανάγκη να εξεταστεί ο πιθανός ρόλος της στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό με νέα, φρέσκια ματιά

The Review / Σε κάποιους άρεσε ο «Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό

Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο Χρήστος Παρίδης διαβάζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την παράσταση του Εθνικού, θυμούνται τους «Βυσσινόκηπους» που έχουν δει και ξεφυλλίζουν τη θαυμάσια μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μανώλης Μαυροματάκης: «Ο ηθοποιός έχει ανάγκη από την πίεση του σκηνοθέτη»

Μανώλης Μαυροματάκης / Μανώλης Μαυροματάκης: «Ο ηθοποιός έχει ανάγκη από την πίεση του σκηνοθέτη»

Με πορεία δεκαετιών στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ο γνωστός ηθοποιός ξετυλίγει τη διαδρομή του, σκαλίζει τη σχέση του με την υποκριτική και μιλά για όσα τον προβληματίζουν ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αόρατη» κατάθλιψη: Όταν φαίνεσαι καλά, αλλά δεν είσαι

Ψυχή & Σώμα / «Αόρατη» κατάθλιψη: Όταν φαίνεσαι καλά, αλλά δεν είσαι

Δεν είναι όλες οι μορφές κατάθλιψης ορατές. Υπάρχει και εκείνη που δεν σε καθηλώνει στο κρεβάτι, σου επιτρέπει να είσαι λειτουργικός, να δουλεύεις, να γελάς, να συνεχίζεις. Μόνο που μέσα σου κάτι δεν πάει καλά. Ο ψυχίατρος Μάριος Ζίττης εξηγεί.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιατί δεν πείθει σήμερα η αριστερά;

LiFO politics / Γιατί δεν πείθει σήμερα η αριστερά;

Ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγεί γιατί, κατά τη γνώμη του, ο χώρος αριστερά του κέντρου δεν καταφέρνει σήμερα να εκφράσει πειστικά την κοινωνία, σχολιάζει τον ρόλο και τις δυνατότητες του Αλέξη Τσίπρα και εξηγεί γιατί αισιοδοξεί πως η περίοδος που διανύουμε μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη πολιτική υπέρβαση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τιμοτέ Σαλαμέ, και η εθνική μας εμμονή με καλτ πράματα

Άλλο ένα podcast 3.0 / Τιμοτέ Σαλαμέ, και η εθνική μας εμμονή με καλτ πράματα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με αντιπάθειες, υπαρξιακές ανησυχίες και μια βαθιά και ελαφρώς ανησυχητική βουτιά στο ελληνικό φαινόμενο του «καλτ». Από τον Τιμοτέ Σαλαμέ μέχρι την «Πέπα το γουρουνάκι», δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Όταν οι αλγόριθμοι αποφασίζουν τι βλέπεις και τι διαβάζεις στο διαδίκτυο

Άκου την επιστήμη / Όταν οι αλγόριθμοι αποφασίζουν τι βλέπεις και τι διαβάζεις στο διαδίκτυο

Πώς οι πλατφόρμες, οι αλγόριθμοι και η οικονομία της προσοχής επηρεάζουν τη συζήτηση στο διαδίκτυο; Ο συγγραφέας του βιβλίου «Social Media - Η ελευθερία να μιλάς χωρίς να ακούγεσαι», Κωνσταντίνος Πουλής εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Το σώμα μου μού φώναξε ότι κάτι δεν πάει καλά»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Το σώμα μου μού φώναξε ότι κάτι δεν πάει καλά»

Η γνωστή ηθοποιός μιλά με ειλικρίνεια για το άγχος που τη συνόδευε από μικρή, την απώλεια της μητέρας της που τη σημάδεψε βαθιά, τη μάχη με την κατάθλιψη και τη σημασία της ψυχοθεραπείας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η σκληρή αλήθεια για τους Κόρε. Ύδρο.: Τα Βράδια της Κρίσης

Σκληρές Αλήθειες / Η σκληρή αλήθεια για τους Κόρε. Ύδρο.: Τα Βράδια της Κρίσης

Η ταραχώδης διάλυση, η αναβίωση και η δικαίωση: Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική ιστορία ενός συγκροτήματος που ήταν μπροστά απ' την εποχή του. Το δεύτερο και τελευταίο μέρος
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Βρήκα άλογα να λιμοκτονούν και από τότε η ζωή μου έγινε η φροντίδα τους»

Lifo Videos / «Βρήκα άλογα να λιμοκτονούν και από τότε η ζωή μου έγινε η φροντίδα τους»

Η Μαρία Μαρόλια σε μια βόλτα με τα σκυλιά της συνάντησε ένα κοπάδι αλόγων να περιφέρονται ελεύθερα, αφυδατωμένα και υποσιτισμένα. Εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε ότι αυτή η εικόνα θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της.
Πώς δεν θα υπάρξουν άλλες Βιολάντες;

H κατάσταση των πραγμάτων / Πώς δεν θα υπάρξουν άλλες Βιολάντες;

Με αφορμή το δυστύχημα στο εργοστάσιο των Τρικάλων, ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Μηχανικών του Δημοσίου, εξηγεί τι πρέπει να αλλάξει ώστε μονάδες και εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εύα Στεφανή: «Κάθε βέλος στην καρδιά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο»

ΛΙΓΗ ΖΩΗ / Εύα Στεφανή: «Κάθε βέλος στην καρδιά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο»

Η γνωστή σκηνοθέτις, με αφορμή την τελευταία της ταινία «Η καρδιά του ταύρου», μιλά για τη συνεργασία της με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ανατρέχει στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας της και στέκεται στα πρόσωπα που τη βοήθησαν να βρει τον προορισμό της.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Κύπρος στο κάδρο των συγκρούσεων λόγω των βρετανικών βάσεων

LiFO politics / Oι βρετανικές βάσεις βάζουν την Κύπρο σε κίνδυνο

O Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος εξηγεί πώς οι βρετανικές βάσεις στις περιοχές Ακρωτηρίου και Δεκέλειας τοποθετούν το νησί στο γεωπολιτικό κάδρο των συγκρούσεων. Ποια είναι η σημασία τους για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, γιατί θεωρούνται κρίσιμος κόμβος για στρατιωτικές επιχειρήσεις και τι σημαίνει αυτό σήμερα για την Κύπρο;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ