Ο σωστός τρόπος για να καλυφθεί ειδησεογραφικά μια αυτοκτονία

Ο σωστός τρόπος για να καλυφθεί ειδησεογραφικά μια αυτοκτονία Facebook Twitter
0

Οι περιπτώσεις αυτοχειρίας διασήμων ήταν αρκετές αυτή την εβδομάδα και εν γένει το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι και πρακτικές ώστε οι δημοσιογράφοι να καλύπτουν αυτά τα θλιβερά γεγονότα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον μιμητισμό (ναι, υπάρχει κάτι τέτοιο);

Υπάρχει τρόπος τα post που αναρτούν διασημότητες στα social media να λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους τουλάχιστον διακατέχονται από αυτοκτονικό ιδεασμό;  

Σύμφωνα με τον Dan Reidenberg, επικεφαλής της οργάνωσης SAVE, που στόχο έχει την αποτροπή αυτοκτονιών, εδώ και χρόνια, έχει καταρτιστεί ένας πρακτικός οδηγός για το πώς οφείλουν τα ΜΜΕ να καλύπτουν τις αυτοκτονίες. 

Βάσει αυτού, το Μέσο και ο δημοσιογράφος οφείλουν στα σχετικά ρεπορτάζ:

- Να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με τα προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας. 

- Να περιλαμβάνουν μηνύματα που αναφέρουν ότι η αυτοκτονία δεν είναι φυσιολογική ή μοιραία και επόμενη έκβαση σε μια αντιξοότητα. Στο ρεπορτάζ πρέπει να εμπεριέχονται μηνύματα ελπίδας και αποτροπής. Ότι αν κάποιος σκέφτεται το απονενοημένο, μπορεί και να ανακάμψει. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έστω και μία φορά έχουν σκεφθεί να βάλουν τέλος στη ζωή τους, συνήθως επανακάμπτουν και παραιτούνται αυτής της σκέψης. 

- Να αποφεύγονται οι αναφορές στα μέσα και τις συνθήκες θανάτου. Ναι, όλοι είμαστε περίεργοι για το πώς κάποιος επέλεξε να τερματίσει τη ζωή του ή για τους λόγους που αποφάσισε να το κάνει. Ωστόσο, τα υπεύθυνα ειδησεογραφικά πρακτορεία που νιώθουν αναγκασμένα να παρέχουν τέτοιου είδους πληροφόρηση, συνήθως την μεταδίδουν χαμηλά μέσα στο κείμενο που αναφέρεται στην αυτοκτονία. Επίσης, δεν παρέχουν τέτοιου είδους λεπτομέρειες στους τίτλους, στους υπότιτλους ή στις επικεφαλίδες τους στα social media. 

- Κατά τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιούν ουδέτερες, όχι συναισθηματικά φορτισμένες φωτογραφίες του ανθρώπου που έβαλε τέλος στη ζωή του.  Αποφεύγουν κυρίως φωτογραφίες που αποπνέουν μελαγχολία και προβληματισμό. Κυρίως αυτές, οι πολύ ήπιες, πολύ νοσταλγικές που δίνουν την εντύπωση ότι η αυτοκτονία οδηγεί κάποιον σε ένα ήρεμο μέρος. 

- Το σωστό είναι τα αυτοκτονικά γεγονότα να περιγράφονται με ακρίβεια, χωρίς συναισθηματική φόρτιση και αίσθηση συναγερμού. Μπορεί τα περιστατικά αυτοκτονιών να αυξάνονται, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να περιγράφεται με επικολυρικούς δραματισμούς ή την αίσθηση της εκτόξευσης των ποσοστών. 

- Καλό είναι να χρησιμοποιείται παθητική φωνή και έμμεσος λόγος στην περιγραφή των γεγονότων. Μπορεί αυτός να μην είναι ένας ωραίος τρόπος αρθρογραφίας ωστόσο μειώνεται η περίπτωση ταύτισης με τον αυτόχειρα. "Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αιτία θανάτου ήταν αυτή". Να ένα παράδειγμα συρρίκνωσης του αισθήματος ταύτισης, αλλά και περιέργειας.  

- Σε τέτοιου είδους ρεπορτάζ καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται και συμβουλές ειδικών για την πρόληψη και αποτροπή μιας αυτοκτονίας. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιούνται ουδέτεροι τίτλοι. Γα παράδειγμα, "ο Τζον Ντο, 69 ετών, βρέθηκε νεκρός". 

Με στοιχεία από poynter.org

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM