Με επέμβαση στον εγκέφαλο "νίκησαν" την ανορεξία

Με επέμβαση στον εγκέφαλο "νίκησαν" την ανορεξία Facebook Twitter
0

Με μία λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία παθήσεων όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και η επιληψία, Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν το βάρος γυναικών που υπέφεραν ακόμη και 37 ολόκληρα χρόνια από ανορεξία.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήσαν οι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ λέγεται "Deep Brain Stimulation" και είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται για τη "θεραπεία" της ανορεξίας. 

Στην έρευνα συμμετείχαν έξι σοβαρά ανορεκτικές γυναίκες, ηλικίας 24 έως 57 ετών, οι οποίες υπέφεραν από την ύπουλη αυτή ασθένεια, τα τελευταία 4 ή ακόμη και 37 χρόνια! Οι τρεις ασθενείς τελικά κατάφεραν και αύξησαν το βάρος τους και απέκτησαν καλύτερη ψυχική διάθεση, κάτι που είχαν επιχειρήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν, με άλλους τρόπους, όπως με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, αλλά δεν τα είχαν καταφέρει.

Η συγκεκριμένη τεχνική, ωστόσο, ενέχει και πιθανές παρενέργειες. Μία ασθενής που συμμετείχε στην έρευνα έπαθε επιληπτική κρίση δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκεφαλικής διέγερσης και άλλη μία υπέστη κρίση πανικού κατά την επέμβαση για την εισαγωγή των ηλεκτροδίων. Τέλος, μια τρίτη ανορεξική ασθενής δεν εμφάνισε την παραμικρή βελτίωση, είτε στο βάρος είτε στη διάθεσή της, ούτε με τη νέα θεραπεία. Γι' αυτό το λόγο, οι καναδοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.

Η σοβαρή ανορεξία αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου για κορίτσια 15 έως 19 ετών (έως 15% ποσοστό θνησιμότητας). Υπολογίζεται πως το 20% των ασθενών που ακολουθεί ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση και κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ