Λιγότερο κόκκινο κρέας και γαλακτομικά πρέπει να καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, αν θέλουν να σωθεί το κλίμα

Λιγότερο κόκκινο κρέας και γαλακτομικά πρέπει να καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, αν θέλουν να σωθεί το κλίμα Facebook Twitter
7

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση βόειου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αν θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δείχνει μελέτη Σουηδών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Η γεωργία και η αγροδιατροφική βιομηχανία ευθύνονται για το ένα τέταρτο των εκπομπών των αερίων αυτών, που είναι επιζήμια για το κλίμα στην ΕΕ, και οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης επισημαίνουν ότι οι τομείς αυτοί θα πρέπει να τις μειώσουν στο ένα τέταρτο ως το 2050.


"Μια μεγάλη μείωση, της τάξης του 50% ή μεγαλύτερη, της κατανάλωσης κρέατος βοοειδών είναι μάλλον αναπόφευκτη, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της ΕΕ", γράφουν οι τέσσερις ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση αυτή, οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα οικονομίας του περιβάλλοντος και βιολογίας. "Δεν θα χρειαστεί να απαρνηθούμε εντελώς το κρέας", διευκρινίζει ο Στέφαν Βιρσένιους σε ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Chalmers στο Γκέτεμποργκ. "Τα πουλερικά και οι χοίροι προκαλούν αρκετά χαμηλές εκπομπές" αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", επισημαίνει.


Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος που περιέχει ένα κιλό πρωτεΐνες προκαλεί την εκπομπή 200 κιλών CO2, έναντι μόνον 10 ως 30 κιλών CO2 που προκαλεί η παραγωγή του αντίστοιχου σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών κρέας από χοιρινό ή πουλερικό.


Για να περιοριστούν οι εκπομπές που προκαλούνται από την εκτροφή βοοειδών (τα οποία αντιπροσωπεύουν το 70% των ζώων κτηνοτροφίας σήμερα στην Ευρώπη) χρειάζεται επίσης να μειωθεί η ζήτηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα κιλό πρωτεϊνών που λαμβάνεται από γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνεται για τις τετραπλάσιες εκπομπές αερίων απ'ό,τι η αντίστοιχη ποσότητα πρωτεϊνών που προέρχεται από τα πουλερικά.


"Ένα διαρθρωτικό πέρασμα της ευρωπαϊκής παραγωγής από το βόειο κρέας στο χοιρινό κρέας και/ή σε αυτό των πουλερικών, ή από τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη φυτική διατροφή, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά, και όχι να μειώσει, την προσφορά παγκοσμίως σε πρωτεΐνες στη διατροφή", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης αυτής, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food Policy.


Οι ίδιοι διερεύνησαν κι άλλους τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και οφείλονται στη γεωργία και την αγροδιατροφική βιομηχανία. Ο πιο πολλά υποσχόμενος ήταν αυτός της βελτίωσης των αγροτικών τεχνικών, "αν καταφύγει κανείς στις τελευταίες τεχνολογίες", επισημαίνει ο κύριος συντάκτης του σχετικού άρθρου Ντάβιντ Μπρίνγκελσον.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

3 σχόλια
Να μειώσει το κρέας και τα γαλακτοκομικά αν θέλει να καταπολεμήσει τη χοληστερίνη ok. Τα άλλα είναι για να βγάζει φράγκα ο Αλ Γκορ. (2 εκ. δολλάρια προσωπική περιουσία το 2004, πάνω από 100 εκ. σήμερα ο "ακτιβιστής")...
Μια και δεν το αναφέρει το άρθρο, για όποιον δεν το γνωρίζει (αξίζει να το μάθει, καθώς είναι αρκετά αστείο), ο λόγος που τα βοοειδή είναι τόσο επιβλαβή σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι κυρίως επειδή ρεύονται και δευτερευόντως επειδή ...πέρδονται και αφοδεύουν.Το μεθάνιο που εκπέμπουν τα εκτρεφόμενα ζώα (με την μερίδα του λέοντος στις αγελάδες) αντιστοιχεί στο 18% της επιβάρυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου από τα αέρια (η μέτρηση γίνεται σε κλίμακα CO2 και τα υπόλοιπα αέρια αντιστοιχούνται σε αυτήν CO2, καθώς δεν είναι όλα το ίδιο βλαπτικά, λ.χ. το μεθάνιο αποθηκεύει θερμότητα 20 φορές περισσότερο από το CO2, άρα 1 λίτρο μεθανίου αντιστοιχεί περίπου σε 20 λίτρα CO2, εξ ου και το 18% της συνολικής επιβάρυνσης).Και το πιο "κουφό"... Η παραπάνω επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλούν οι μεταφορές !!! Άτιμες αγελάδες, θα μας καταστρέψετε :Ρhttp://www.todayifoundout.com/index.php/2014/04/cow-farts-really-significantly-contribute-global-warming/
Απίστευτο! Να σου προτείνουν τι να φας, για να προστάτεψεις το κλίμα δεν έχει ξανακουστεί. Εν τω μεταξύ οι μεγάλες βιομηχανίες συνεχίζουν και ρυπαίνουν ανερυθρίαστα το περιβάλλον.Ας μην ξεχάσουμε πλέον και έρευνες οι οποίες βγαίνουν στην επιφάνεια σιγα-σιγα και αμφισβητούν την απάτη, πέρι κλιματικής αλλαγής.
H κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα είτε το θέλουμε είτε όχι!Το 97% των επιστημόνων παρατηρεί την κλιματική αλλαγή και το υπόλοιπο ποσοστό διαφωνεί.Οι περισσότερες εργασίες κατά της κλιματικής αλλαγής ανακοινώνονται από επιστήμονες και οργανώσεις που έχουν κατηγορηθεί για χρηματοδότηση από επιφανείς εκατομμυριούχους.Επίσης,υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην θεωρία της επίπεδης γης,δεν σημαίνει όμως ότι θα τους πάρουμε στα σοβαρά,έτσι δεν είναι?
Επειδή από όσο καταλαβαίνω είσαι επιστήμονας και έχεις σπουδάσει μια αντίστοιχη φυσική επιστήμη να σου θυμίσω ή να σου γνωστοποίησω σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τους κύκλους Μιλανκοβιτς. Λίαν συντόμως ότι η αλλαγή της κλίσης του άξονα της Γης καθώς και η αλλαγή στην περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, επηρεάζει και διαμορφώνει το κλίμα της. Για παράδειγμα δεν θα λιώνανε ποτέ οι παγετώνες. Αυτό γίνεται, με μια περιοδικότητα της τάξεως των 100.000 χρόνων.Παρόλο αυτά, θα δεχθώ ότι το CO2 έχει εκτοξευτεί τα τελευταία 40 χρόνια και επηρεάζει τις ζωές μας και το κλίμα. Όμως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, γιατί η αστρονομική κλιματική αλλαγή υπερισχύει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.Σε ευχαριστώ!