ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ, στρες, μοναξιά είναι μερικά από τα συναισθήματα που νιώθουν οι σκύλοι μας όταν λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Μετά την πανδημία, που μείναμε για μεγάλα διαστήματα σπίτι μαζί τους, πολλά ήταν τα σκυλάκια που δυσκολεύτηκαν όταν επιστρέψαμε στην καθημερινότητα. «Μετά τον Covid είχα πολλές περιπτώσεις με κηδεμόνες που αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να αφήσουν τα σκυλάκια τους για πολλές ώρες. Καθώς είναι ζώα συντροφιάς και αρκετά ευπροσάρμοστα, εκείνα συνήθισαν εύκολα και γρήγορα στο να έχουν τους κηδεμόνες τους σπίτι και έτσι είδα ραγδαία αύξηση κηδεμόνων που ήθελαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα», μου είχε πει πριν από λίγους μήνες ο εκπαιδευτής Νίκος Μποφίλιος. Αυτό μπορεί να εξηγεί και την άνοδο που γνωρίζουν τα επαγγέλματα των dog walkers, των pet sitters αλλά και του daycare. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση και της προσφοράς.
Τώρα, πώς ξέρω τόσο πολλά γύρω από αυτό το ζήτημα; Γιατί είμαι και εγώ μια κηδεμόνας που πάει τον σκύλο της σε daycare όταν είμαι στη δουλειά. Όταν πρέπει να φύγω για ταξίδι, επιλέγω να έρθει κάποια να μείνει σπίτι μαζί του από το να τον πάω σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων. Ο λόγος είναι πως αντιμετωπίζει ένα ελαφρύ στρες και μέχρι να το ξεπεράσει έχουμε βρει την προσωρινή λύση του daycare. Και λέω προσωρινή γιατί σίγουρα το ιδανικό για τον σκύλο είναι να μένει ήρεμος στο περιβάλλον όπου νιώθει ασφάλεια, το σπίτι. «Το άγχος αποχωρισμού είναι σίγουρα το πιο κοστοβόρο συμπεριφορικό πρόβλημα, καθώς ο σκύλος δεν μπορεί να μείνει μόνος του», μου είχε πει η εκπαιδεύτριά μας. Και μπορεί ο δικός μου σκύλος να μην έχει σοβαρό θέμα, όμως υπάρχουν σκυλιά που παθαίνουν κρίσεις πανικού ή κάνουν πολλές ζημιές στο σπίτι όταν μένουν μόνα τους, προσπαθώντας να διαχειριστούν το στρες τους.
Τα pet sitting αλλά και το daycare δεν είναι όσο ακριβό μπορεί να φαντάζεται κανείς και έτσι πολλοί το προτιμούν από τα ξενοδοχεία σκύλων όταν πρέπει να λείψουν για κάποιο ταξίδι.
Τα daycare λειτουργούν κάθε μέρα από νωρίς το πρωί έως και το βράδυ και είναι κάτι σαν παιδικοί σταθμοί για σκυλιά. «Αρχικά, τα σκυλιά μπορεί να υιοθετήσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές ή να έχουν αρνητικές εμπειρίες, όσο κοινωνικοποιημένα κι αν είναι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον σκύλο μας να τα πηγαίνει καλά με όλα τα σκυλιά, απλώς και μόνο επειδή ανήκουν στο ίδιο είδος. Άλλωστε, ούτε εμείς τα πηγαίνουμε καλά με κάθε άτομο που γνωρίζουμε και ειδικά αν πρέπει να συνυπάρχουμε σε έναν χώρο για πολλές ώρες», μου είχε πει τότε η εκπαιδεύτριά μας και είχε απόλυτο δίκιο, καθώς ο σκύλος μου επέστρεφε με έντονο στρες. Επιπλέον, όπως θα πουν και οι εκπαιδευτές, είναι σημαντικό ο σκύλος να ξεκουράζεται και να κοιμάται αρκετές ώρες, κάτι που στα daycare είναι ιδιαίτερα δύσκολο, έως και ακατόρθωτο.
Το κενό έρχεται να καλύψει η υπηρεσία pet sitting. Μπορεί να είναι πιο κοστοβόρα, όμως σίγουρα είναι καλύτερη για τον τετράποδο φίλο μας. Η Άρτεμις χρησιμοποιεί την υπηρεσία αυτή τα τελευταία δύο χρόνια. «Όταν άρχισαν να προκύπτουν πολλά επαγγελματικά ταξίδια από την πλευρά του συντρόφου μου και εγώ έλειπα πολλές ώρες στη δουλειά, καταλάβαμε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση για τη φροντίδα της Φρέγιας μας. Την πηγαίνω τα πρωινά σε έναν sitter και την παίρνω καθώς γυρνάω από το γραφείο». Γιατί, όμως, πήραν αυτή την απόφαση; «Η Φρέγια είναι μαθημένη να τρέχει και να παίζει συνεχώς. Με την υπηρεσία αυτή δεν μένει πολλές ώρες μόνη, βγαίνει μεγάλες βόλτες καθημερινά και είναι πολύ δραστήρια. Ταυτόχρονα, ξέρω πως δεν της στερώ τη μεγάλη βόλτα της όταν γυρνάω πολύ αργά και κουρασμένη κάποια μέρα από τη δουλειά».
Πλέον, υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να δεις την υπηρεσία που σε ενδιαφέρει και να πάρεις πληροφορίες όπως ο χώρος, η διεύθυνση αλλά και οι τιμές. Μία από τις πρώτες πλατφόρμες στην Ελλάδα είναι το Κeeppet. Οι χρήστες βαθμολογούν τον επαγγελματία και αφήνουν κριτική, έτσι ο κηδεμόνας μπορεί να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει καλύτερα και να δει τη διαθεσιμότητά του για την υπηρεσία που τον ενδιαφέρει. Υπάρχει από το 2015 και προσφέρει υπηρεσίες για όλα τα κατοικίδια. «Τη μεγαλύτερη ζήτηση την έχει η φιλοξενία σε σπίτι. Πριν από 4 χρόνια λανσάραμε και τις βόλτες για σκύλους αλλά και το house sitting (οι keepers πηγαίνουν στο σπίτι των κηδεμόνων). Ειδικά το τελευταίο μάς το ζητούσαν συνεχώς, κυρίως οι κηδεμόνες γατιών, που είναι γνωστό πως στρεσάρονται όταν αλλάζουν περιβάλλον», μου εξηγεί η Νατάσσα Λιαπάκη, που είναι στην ομάδα διαχείρισης της ιστοσελίδας.

Έχοντας ήδη πολλά άτομα στο περιβάλλον μου που χρησιμοποιούν ανάλογες υπηρεσίες, σίγουρα παρατηρώ αύξηση των ατόμων που ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία, σωματική και ψυχική, των κατοικιδίων τους. «Μετά την πανδημία, πολλοί κηδεμόνες βρεθήκαμε με 2-3 κατοικίδια. Παράλληλα, εκείνα γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα και δένονται όλο και πιο πολύ με τους ανθρώπους. Είναι φυσικό, επομένως, να αναζητούμε μια αξιόπιστη λύση για τη φροντίδα τους όσο λείπουμε. Εμείς ερχόμαστε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη, καθώς είμαστε μια οργανωμένη πλατφόρμα με αξιολογήσεις και ασφάλεια, όπου μπορεί κανείς να βρει όλους τους διαθέσιμους keepers, να διαλέξει τον κατάλληλο με βάση τις αξιολογήσεις, την τιμή, τις φωτογραφίες του χώρου και να κάνει κράτηση ηλεκτρονικά (το ποσό αποδεσμεύεται μόνο όταν ολοκληρωθεί η υπηρεσία)», μου εξηγεί η Νατάσσα Λιαπάκη.
Ο Κώστας πηγαίνει επί τρία χρόνια τα δύο σκυλιά του σε daycare. «Τα πηγαίνω το πρωί και τα παίρνω το απόγευμα. Κουράζονται αρκετά εκεί, οπότε όταν επιστρέφουμε απλώς πηγαίνουν για ύπνο. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, μένουν σπίτι, ωστόσο είναι μεγαλόσωμα και έχουν πολλή ενέργεια, με αποτέλεσμα να μου κάνουν πολλές ζημιές τις ημέρες που δεν πηγαίνουν», μου εξηγεί.
Όμως, εκτός από την εκτόνωση ή την άνεση του σκυλιού μας, πολλές φορές συντρέχουν και λόγοι υγείας, όπως στην περίπτωση του Γιάννη. «Η Άρια είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι που δεν μπορεί καθόλου το αυτοκίνητο. Αυτό μας δυσκολεύει αρκετά, καθώς δεν μπορούμε να την πάρουμε μαζί μας σε ταξίδια που κάνουμε οδικώς», μου λέει ο Γιάννης. «Έχει πολύ έντονο πρόβλημα, καθώς στα πρώτα χιλιόμετρα κάνει εμετούς. Έτσι, είναι δύσκολο να την πάμε σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων, που συνήθως βρίσκονται στα προάστια ή αρκετά μακριά από το κέντρο. Οπότε, επιλέγουμε συχνά την υπηρεσία του pet sitter ώστε να έρχεται κάποιος σπίτι και να είναι μαζί της».

Η Αναστασία είναι pet sitter και φιλοξενεί στο σπίτι της κάθε είδους κατοικίδια για διανυκτέρευση ή daycare, ενώ κάνει και επισκέψεις σε σπίτια κηδεμόνων για τη βόλτα και τη φροντίδα του κατοικιδίου. Πώς επέλεξε αυτό το επάγγελμα; «Αυτό το υπέροχο επάγγελμα ήρθε στη ζωή μου σαν δώρο και ξεκίνησε από ένα love story! Ήθελα να συγκεντρώσω κάποια χρήματα για να επισκέπτομαι το αγόρι μου –και πλέον συνεργάτη μου–, τον Johnny, που τότε έμενε μόνιμα στην Κροατία. Συζητώντας τον προβληματισμό μου με τη φίλη μου την Ελεάνα, μου πρότεινε το pet sitting, γνωρίζοντας ότι από 5 χρονών δεν έχω περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να φροντίζω και να αγαπώ κάποιο ζωάκι. Ήξερε πόσο τα λατρεύω. Είναι και εκείνη pet keeper, οπότε με βοήθησε πολύ. Με χαρά μπορώ να πω ότι ο Johnny πλέον ζει μόνιμα στην Αθήνα μαζί μου και δουλεύουμε παρέα με τα ζωάκια μας, τα οποία λατρεύει και εκείνος».
Τα pet sitting αλλά και το daycare δεν είναι όσο ακριβό μπορεί να φαντάζεται κανείς και έτσι πολλοί το προτιμούν από τα ξενοδοχεία σκύλων όταν πρέπει να λείψουν για κάποιο ταξίδι. Επιπλέον, είναι πολλά τα οφέλη. «Τα κατοικίδια φιλοξενούνται σε σπιτικό περιβάλλον και έχουν συνεχή επιτήρηση. Νιώθουν πιο ήρεμα και ασφαλή, από το να είναι σε κάποιο ξενοδοχείο, όπου μένουν μόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, ακολουθούμε τις συνήθειές τους και υπάρχει συνεχής και άμεση επικοινωνία με τον κηδεμόνα για οποιοδήποτε θέμα». Οι pet sitters συνήθως στέλνουν συχνή και καθημερινή ενημέρωση μαζί με φωτογραφίες και βίντεο από τις «διακοπές» που κάνει το κατοικίδιο.
Τι μπορείς να βρεις στις πλατφόρμες φιλοξενίας; Η Νατάσσα Λιαπάκη εξηγεί πως υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και κυρίως πολλοί λόγοι για τους οποίους επιλέγονται.

«Έχουμε συνδέσει το pet sitting με τις διακοπές. Όμως πολλοί κηδεμόνες επιλέγουν τις υπηρεσίες του Keeppet για τελείως διαφορετικούς λόγους, όπως το dog walking. Μπορεί ο κηδεμόνας να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και να μην μπορεί να βγάλει τον σκύλο του βόλτα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια έγκυος από τη Θεσσαλονίκη που επέλεξε την υπηρεσία της βόλτας καθώς είχε οδηγία να μην κινείται πολύ. Άλλο παράδειγμα είναι ο Chico από τα Χανιά, που η κηδεμόνας του έλειπε για 20 μέρες στις ΗΠΑ. Είχε αφήσει το σκυλάκι της με τη μητέρα της, η οποία, λόγω ηλικίας, δεν μπορούσε να κάνει μεγάλες βόλτες μαζί του». Όπως μου λέει, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους επιλέγει κάποιος τις υπηρεσίες τους: «Όταν ο κηδεμόνας λείπει σεζόν ή σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό, μπορεί να επιλέξει τη φιλοξενία σε σπίτι. Όταν τα σκυλάκια έχουν άγχος αποχωρισμού και δεν μπορούν να μείνουν πολλές ώρες μόνα τους, οι άνθρωποι επιλέγουν daycare στο σπίτι του keeper. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εννοείται πως γίνονται και επιπλέον οικονομικές διευκολύνσεις. Τέλος, μας ζητούν πολλές επισκέψεις κατ’ οίκον για γάτες, παπαγαλάκια αλλά και κουνελάκια».
Ωστόσο, όταν φιλοξενεί κάποιος έναν σκύλο, πρέπει να είναι προσεκτικός και να κατανοεί πως πιθανότατα στρεσάρεται και εκείνος από την αλλαγή του περιβάλλοντος ή της καθημερινότητάς του. Πώς αντιμετωπίζει η Αναστασία αυτά τα περιστατικά; «Για να γίνει κανείς καλός sitter πρέπει να ξέρει τις δυνατότητες αλλά και τα όριά του. Προσωπικά, ξεκινώ με μια τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να μάθω λεπτομέρειες, κάνουμε μια πρώτη συνάντηση ώστε να γίνει η πρώτη επαφή και στη συνέχεια κάνω και μια δοκιμαστική φιλοξενία για λίγες ώρες, ώστε το ζωάκι να νιώσει άνετα στον χώρο αλλά και μαζί μου. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες για απρόβλεπτα ζητήματα, καθώς υπάρχει ήδη μια επαφή προτού έρθει να περάσει κάποιες ημέρες εδώ. Από την εμπειρία μου, θα πω απλώς ότι τα κατοικίδια δεν θέλουν να πιέζονται για χάδια ή αγκαλιές. Έτσι, τούς αφήνω χώρο και όποτε επιλέξουν με πλησιάζουν και μου δείχνουν εκείνα τι είδους επαφή προτιμούν, ειδικά αν είναι φοβικά ή επιφυλακτικά με τους αγνώστους».
Για πολλούς ίσως ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά για ένα ζωάκι, όμως ο καθένας φροντίζει την οικογένειά του όπως επιθυμεί. Πλέον, τα κατοικίδια είναι αναπόσπαστα μέλη της οικογένειας και έτσι ως κηδεμόνες επιθυμούμε να τους δώσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Άλλωστε, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά και όλη την ανιδιοτελή αγάπη που μας δίνουν.