«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη» Facebook Twitter
Συχνά ρωτάω τον εαυτό μου αν υπήρχε κάτι καλό σε όλη αυτή την κατάσταση, αν κέρδισα κάτι σε δύναμη ή σε γνώση. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΛΕΕΙ: «Αφαιρέστε απ' τον καρκίνο τον χαρακτηρισμό “κακή αρρώστια”. Με ξεφούσκωτη την πεποίθηση του ανίατου είναι λιγότερο κακοτράχαλος ο δρόμος και πέφτει ο τοίχος του φόβου». 

Ναι, μπορεί να σε σκοτώσει, όπως μπορεί να σε σκοτώσει το αυτοκίνητο στο οποίο μπαίνεις καθημερινά. Ακούμε δεκάδες ιστορίες ανθρώπων που «έλιωσαν στο σεντόνι» απ' την «ανίατη» νόσο και  δεν στεκόμαστε σε όλα εκείνα τα περιστατικά που αντιμετώπισαν τον καρκίνο και πέθαναν από βαθιά γεράματα, όπως η γιαγιά μου που απ' την πρώτη της διάγνωση έζησε άλλα τριάντα χρόνια.

Εντάξει, όταν σου ανακοινώνουν ότι έχεις καρκίνο δεν είναι κάτι εύκολα διαχειρίσιμο. Θυμάμαι ακόμα το βουητό στα αυτιά μου και το υπαρξιακό βραχυκύκλωμα. 

Φοβόμουν ότι θα χάσω τα μαλλιά μου, ότι θα πεθάνω και θα αφήσω το παιδί μου ορφανό.

Άθελά του μου είχε δώσει τη φράση-κλειδί, «ο καρκίνος μου έπαθε Τζούλη» και όχι εγώ καρκίνο. Άρα αυτός είχε μπλέξει. Αυτόν θα εξολοθρεύαμε. Αυτός ήταν ο αδύναμος. Μια αστεία μετατόπιση, που όμως δεν ήταν άστοχη.

Ευτυχώς, ένας φίλος, προσπαθώντας να βρει τον τρόπο να με καθησυχάσει, είπε χιουμοριστικά: «Μη φοβάσαι, ενημέρωσε τον καρκίνο σου ότι έπαθε Τζούλη». 

Άθελά του μου είχε δώσει τη φράση-κλειδί, «ο καρκίνος μου έπαθε Τζούλη» και όχι εγώ καρκίνο. Άρα αυτός είχε μπλέξει. Αυτόν θα εξολοθρεύαμε. Αυτός ήταν ο αδύναμος. Μια αστεία μετατόπιση, που όμως δεν ήταν άστοχη.

Μέρες μετά σκεφτόμουν αυτήν τη φράση και χαμογελούσα· είχα βρει κάτι για να προχωρήσω. Αν το έριχνα στην «τρελή», αν τελικά μπλόφαρα με το παλιόχαρτο που 'χα τραβήξει, θα βάδιζα με πιο ανάλαφρο βηματισμό στην προδιαγεγραμμένη ανηφόρα μου.

 «Άλλος αφαιρεί τη χολή του, εγώ τον όγκο στο στήθος», τέτοια μου έλεγα για να το ελαφρύνω. Προσπαθούσα να αφαιρέσω απ' τον καρκίνο τον «καρκίνο», τον έλεγα «καρίνιο» για να μου 'ναι λιγότερο αποκρουστικός. 

Το πραγματικά δυσάρεστο όταν διαγιγνώσκεσαι με τη συγκεκριμένη νόσο είναι ότι χάνεις αυτόματα το καθαρό ποινικό σου μητρώο στην υγεία. Και αυτό δεν χωράει πλακίτσα. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε γίνεται στο σώμα σου χτυπάει αμέσως συναγερμός και σε ψάχνουν εξονυχιστικά για όλα. Παρανυχίδα βγάζεις, μπορεί να 'ναι κάτι «κακό». Υπάρχει χειρότερη λέξη απ' τον καρκίνο; Ναι, η λέξη μετάσταση. Για να αποκλείσουν, λοιπόν, τη μετάσταση έπρεπε να κάνω ένα σωρό εξετάσεις των οποίων τα αποτέλεσματα έκαναν μέρες να βγουν – διόλου ευχάριστο, όμως και γι' αυτό βρήκα λύση.

Έβαζα στα ακουστικά μου καλή μουσική, έπαιρνα ένα ενδιαφέρον βιβλίο και ήταν σαν να φορούσα παρωπίδες. Μου απαγόρευα να κοιτάω δεξιά και αριστερά. Ήταν το σύστημά μου. Έλεγα «μπαίνω, διεκπεραιώνω, φεύγω». Και, φυσικά, μετά από κάθε εξέταση, μου έταζα πάντα κάτι ωραίο. Ένα ωραίο μασάζ, ένα ωραίο φαγητό, ένα καλό κρασί. Και ένα μεγάλο ταξίδι στο τέλος, για επιβράβευση.

Η επιλογή του γιατρού ήταν το Α και το Ω. Άπαξ και βρεις τον γιατρό και τον εμπιστευτείς είναι σαν να αφήνεις το βάρος σου σε άλλον. Μετά αυτός αναλαμβάνει δράση και σε βάζει σε σειρά. Σαν ιχνηλάτης στα δύσκολα περάσματα.

Το δικό μου χειρουργείο ήταν σχετικά γρήγορο, έμεινα μόνο ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Η αποθεραπεία δεν ήταν το ίδιο απλή. Για καιρό παρέμενε μουδιασμένο το δεξί μου χέρι. Το στήθος ήταν μελανιασμένο και με οίδημα και ένα κομμάτι στο σημείο που αφαίρεσαν τον όγκο ήταν σαν «ποντικοφαγωμένο». Αυτό δεν το λες καλό.

Με έβλεπα στον καθρέφτη και σκοτείνιαζα. Η θηλυκή μου πλευρά είχε ηττηθεί. Μετά βέβαια σκεφτόμουν ότι αυτή η ουλή σημαίνει ότι απαλλάχθηκα απ' τον όγκο και αυτό το τραύμα ήταν πια η ιστορία μου. 

Δεν θα πω ψέματα, μου πήρε καιρό να συμφιλιωθώ με την ιδέα. Το ένιωθα σαν κακοποίηση. Υπήρχε κάτι λαβωμένο που έπρεπε να το αντέξω και να το παρηγορήσω μέχρι να το αποδεχτώ και να κάνω την ουλή δικό μου γαλόνι.

Εκείνο το διάστημα, μαζί με την επούλωση, περίμενα και την πιο σημαντική εξέταση. Είχαν στείλει για εξέταση τα καρκινικά κύτταρα για να δουν πόσο επιθετικός ήταν ο καρκίνος και αν θα χρειαζόταν τελικά χημειοθεραπεία. Με θυμάμαι να χτενίζω τα μαλλιά μου σαν παρθένα της Αναγέννησης και νομίζω ότι δεν έχω υπάρξει πιο πιστή στη ζωή μου. Είχα τάξει λαμπάδες σε όλες τις Παναγίες: στην Τήνο, την Υπαπαντή, την Παναγιά Κανάλα, τη Σουμελά, όποια Παναγιά ήξερα στην Ελλάδα τέλος πάντων.

Σ' αυτό το σημείο να πω ότι δεν τα πάω καλά με τη θρησκεία ούτε με την πίστη. Κι όμως, ο καρκίνος με έκανε από αγνωστικίστρια να στραφώ σε κάτι μεγαλύτερο από μένα και να ζητήσω  βοήθεια – ακόμα χρωστάω τις λαμπάδες. 

Το θαύμα έγινε. Τελικά τη χημειοθεραπεία τη γλίτωσα, έπρεπε να κάνω μόνο ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία. 

Τι ήταν αυτά; Τι έπρεπε να περιμένω; Τι θα συνέβαινε στο σώμα μου μετά την ορμονοθεραπεία; Τι θα άλλαζε; Το να συμβουλεύεσαι για θέματα υγείας το Google είναι ό,τι χειρότερο. Οι δε γιατροί δεν σ' τα λένε όλα, γιατί ξέρουν ότι είναι γολγοθάς και σ' το δίνουν κομμάτι κομμάτι. Ίσως να 'χουν δίκιο. Οι γυναίκες που το έχουν περάσει έχουν συνήθως έναν παράξενο σαδισμό: ή σε φοβίζουν υπερβολικά ή σου λένε ότι είναι σαν να πηγαίνεις για καθαρισμό στα δόντια, πράγμα που δεν ισχύει. Αποφάσισα να μην ακούω τίποτα και κανένα και να το πάρω με τη μέρα.

Συνέχεια μου έλεγα το ίδιο: «Σκέψου το Ρίο ντε Τζανέιρο, σκέψου ότι είσαι στην Ipanema με ένα μικρό μπικίνι και πίνεις Καϊπιρίνια».

Τις περισσότερες μέρες σκεφτόμουν θετικά. Υπήρχαν όμως και μερικές μέρες που ξεστράτιζα απ' τη χαρά και άρχιζα πάλι τα βασανιστικά ερωτήματα. Με τον καιρό, μου βρήκα κάποιες προκάτ, αστείες απαντήσεις, να τελειώνω με την κλάψα.

Το «γιατί σ' εμένα;» είχε απάντηση «γιατί ο καρκίνος έχει γούστο». «Γιατί τώρα;» - «Γιατί το προτιμούσες αύριο;». «Γιατί να πίνω το χάπι;» - «Γιατί είναι το χάπι εντ». Τέτοια έλεγα που με έβγαλαν απ' τη μίρλα. Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τυχερή γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη.

Ήταν σίγουρα κάτι που μου έλαχε. Θυμάμαι ότι έπρεπε να το πω στον γιο μου, που ήταν τότε οκτώ χρονών. Του είπα «πώς να σου πω ότι έχω καρκίνο χωρίς να σου πω ότι έχω καρκίνο;». Μου λέει τελικά «μαμά ή έχεις ή δεν έχεις». «Έχω», του είπα, «αλλά είναι νωρίς και θα περάσει». Σίγουρα έγραψε παράξενα στην ψυχή του και του έχει βγάλει μια σειρά από κρυφούς και φανερούς φόβους. Αλλά αυτή είναι η ιστορία μας.

Συχνά ρωτάω τον εαυτό μου αν υπήρχε κάτι καλό σε όλη αυτή την κατάσταση, αν κέρδισα κάτι σε δύναμη ή σε γνώση. Δεν ξέρω τι να πω. Θα πω μόνο ότι έκτοτε έβγαλα από το ντουλάπι τα καλά μαχαιροπίρουνα και τις πορσελάνες που κρατούσα για τους καλεσμένους μου και τα έβαλα στην καθημερινότητά μου και πολλές φορές. Ακόμα και όταν βαριέμαι, λέω στον εαυτό μου «πάμε» και με ξεσηκώνω να ζήσω ακόμα μία εμπειρία, ακόμα μία μέρα, ακόμα κάτι.

Χρόνια μετά κατάφερα να κάνω το ταξίδι που μου 'χα τάξει. Στην παραλία Leblon στο Ρίο ήπια την πιο δροσερή Καϊπιρίνια και την ήπια στην υγειά μου. Μπορώ να πω ότι ένιωθα πιο ζωντανή παρά ποτέ. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το παρασκήνιο πίσω από τη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον μετά τη χημειοθεραπεία - Δεν ήταν προγραμματισμένη

Διεθνή / Το παρασκήνιο πίσω από τη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον μετά τη χημειοθεραπεία - Δεν ήταν προγραμματισμένη

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας επισκέφθηκε μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ το Σάουθπορτ για να συναντήσουν τις οικογένειες των τριών κοριτσιών, που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση με μαχαίρι τον Ιούλιο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ