Ποιο συμπλήρωμα μαγνησίου να πάρω;

Ποιο συμπλήρωμα μαγνησίου να πάρω; Facebook Twitter
Το μαγνήσιο είναι οικονομικό, ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες, ωστόσο κυκλοφορεί σε τόσες μορφές που συχνά μπερδευόμαστε για το ποια είναι η καλύτερη και ποια ταιριάζει στις ανάγκες μας.
0

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με πολλαπλά οφέλη: βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, διαχείριση του άγχους, μείωση της αρτηριακής πίεσης, των μυικών πόνων, γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την άθληση και βελτίωση του μεταβολισμού. Είναι οικονομικό, ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες, ωστόσο κυκλοφορεί σε τόσες μορφές που συχνά μπερδευόμαστε για το ποια είναι η καλύτερη και ποια ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Κιτρικό μαγνήσιο

Το κιτρικό μαγνήσιο περιέχει μαγνήσιο και κιτρικό οξύ, το οξύ που υπάρχει στο λεμόνι. Είναι μια από τις πιο ασφαλείς μορφές του μαγνησίου, τόσο που χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό ή ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα. Απορροφάται εξαιρετικά καλά, άρα είναι μια μορφή μαγνησίου με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, και αυτή η γρήγορη απορρόφησή του το καθιστά κατάλληλο για ηρεμιστική και υπναγωγή δράση, δηλαδή όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας. Αντιθέτως, δεν προτείνεται σε ανθρώπους με δυσπεπτικά ενοχλήματα, αυξημένα οξέα στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστριτίτιδα, καθώς το κιτρινό οξύ ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα.

Οξείδιο του μαγνησίου

Πρόκειται για την πιο οικονομική μορφή μαγνησίου που θα βρείτε στην αγορά και το είδος του μαγνησίου που υπάρχει στο γάλα μαγνησίας. Προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς φαίνεται να δρα πιο αποτελεσματικά στο έντερο. Δυστυχώς δεν απορροφάται το ίδιο καλά με άλλες μορφές μαγνησίου και έτσι δεν συστήνεται για αντιμετώπιση άλλων παθήσεων.

Χλωριούχο μαγνήσιο

Το χλωριούχο μαγνήσιο κυκλοφορεί σε ταμπλέτες με αντιόξινα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση δυσπεπτικών ενοχλημάτων, ενώ υπάρχει επίσης σε αλοιφές μαγνησίου, τις οποίες προτιμούν αρκετοί αθλούμενοι για τραυματισμούς και πόνους από την προπόνηση.

Γαλακτικό μαγνήσιο

Το γαλακτικό μαγνήσιο αποτελείται από μαγνήσιο και γαλακτικό οξύ και χρησιμοποιείται εκτεταμένα ως πρόσθετο σε τροφές και ποτά, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές μαγνησίου, απορροφάται σχετικά αργά, κάτι που είναι χρήσιμο στις εξής περιπτώσεις: για όσους έχουν γαστρεντερικά ενοχλήματα και δεν ανέχονται άλλες μορφές μαγνησίου και για όσους χρειάζονται να πάρουν μαγνήσιο το πρωί για τη διαχείριση του στρες, αλλά φοβούνται ότι μπορεί να τους φέρει υπνηλία.

Μαλικό μαγνήσιο

Πρόκειται για μια μορφή που θα βρούμε εύκολα σε σκευάσματα και έχει αντίστοιχη δράση με το γαλακτικό μαγνήσιο, ωστόσο με υψηλότερο κόστος. Χρησιμοποιείται και αυτό για τη διαχείριση του στρες χωρίς να προκαλεί υπνηλία, αν φυσικά το κόστος του δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Ταυρικό μαγνήσιο

Το ταυρικό μαγνήσιο προκύπτει από τον συνδυασμό του μαγνησίου με την ταυρίνη, ένα αμινοξύ. Στοιχεία από μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της αρτηριακής υπέρτασης.

Ωστόσο, μια ιδιαιτερότητά του είναι πως η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία είναι τα 3 γραμμάρια σε σκόνη, μια ποσότητα μεγάλη και μη πρακτική, ενώ το κόστος του υπερβαίνει αυτό των άλλων σκευασμάτων.

Θρεονικό μαγνήσιο

Το θρεονικό μαγνήσιο προέρχεται από συνδυασμό μαγνησίου και θρεονίνης, ενός απαραίτητου για το σώμα αμινοξέος. Μελέτες σε ζώα δείχνουν πως είναι η ιδανική μορφή για να αυξηθεί το μαγνήσιο στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προωθείται στην αγορά για παθήσεις που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, την κατάθλιψη, την αρχόμενη ή εγκατεστημένη άνοια αλλά και τις διαραραχές μνήμης.

Ωστόσο, οι μελέτες αυτές έχουν γίνει σε ζώα και όχι σε ανθρώπους, ενώ δεν είμαστε σίγουροι ακόμη αν η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από το κεντρικό νευρικό σύστημα βοηθά στην καλύτερη διαχείριση ή πρόληψη των παραπάνω παθήσεων.

Θειικό μαγνήσιο

Πρόκειται για το είδος του μαγνησίου που θα βρούμε στα άλατα EPSOM. Θα μπορούσε να έχει διάφορες χρήσεις, αλλά η γεύση του δεν είναι καλή και ελάχιστοι άνθρωποι τη βρίσκουν ανεκτή, άρα δεν είναι κατάλληλη για κατάποση.

Τα άλατα EPSOM χρησιμοποιούνται ως άλατα στο μπάνιο, με το σκεπτικό ότι το μαγνήσιο περνάει μέσα από το δέρμα και βοηθά στη χαλάρωση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Γλυκινικό μαγνήσιο

Αυτή η μορφή μαγνησίου προέρχεται από τον συνδυασμό μαγνησίου και γλυκίνης, που είναι επίσης αμινοξύ. Το γλυκινικό μαγνήσιο έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και απορροφάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό και σχετικά γρήγορα, ενώ υπάρχουν κάποια πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Οροτικό μαγνησιο

Άλλη μία μορφή μαγνησίου με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα που δεν έχει την υπακτική δράση που έχουν οι πιο οικονομικές μορφές μαγνησίου. Πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι χρήσιμο σε άτομα που κάνουν αθλητισμό, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθάει την καρδιά να αποδώσει καλύτερα. Από την άλλη, το κόστος του είναι εξαιρετικά αυξημένο και σπάνια δικαιολογείται, γιατί δεν έχει αποδείξει στην πραγματικότητα ότι είναι καλύτερο από τις άλλες μορφές μαγνησίου.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να πούμε πως καλύτερο είναι να αποφεύγουμε σκευάσματα με συνδυασμό μορφών μαγνησίου: τα περισσότερα χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό τις φθηνές, μη βιοδιαθέσιμες μορφές, ενώ η περιεκτικότητα στις πιο βιοδιαθέσιμες μορφές είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε ένα σκεύασμα που να γράφει στην ετικέτα οτι περιέχει οξείδιο του μαγνησίου, κιτρικό μαγνήσιο και γλυκινικό μαγνήσιο. Στην πραγματικότητα, το μαγνήσιο προέρχεται κατά 70% από οξείδιο του μαγνησίου, 25% από το κιτρικό μαγνήσιο και μόλις 5% από το πιο πολυτελές γλυκινικό μαγνήσιο. Πληρώνοντας λοιπόν δύο και τρεις φορές το κόστος, στην πραγματικότητα παίρνουμε ένα σκεύασμα που έχει κυρίως οξείδιο του μαγνησίου, και ένα μικρό ποσοστό από τις άλλες μορφές. Το καλύτερο είναι να πάρουμε μεμονωμένες μορφές στις σωστές δοσολογίες και να περιμένουμε αρκετά για να δούμε αν το συγκεκριμένο σκεύασμα μας βοηθάει.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Υγεία & Σώμα / Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Η ζωή σας κάθε μέρα είναι ένας μαραθώνιος γεμάτος επαγγελματικές υποχρεώσεις και μοναδικές οικογενειακές στιγμές που δεν πρέπει να χάσετε. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω από αυτό που σας δίνει το καθημερινό μενού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
bad sleep

Υγεία & Σώμα / Ύπνος, το βασικό κομμάτι στο παζλ της υγεiας

Οι επαρκείς ώρες ύπνου, χωρίς αφυπνίσεις, εφιάλτες κι εμάς να μετράμε προβατάκια, είναι απαραίτητες για να αποκτήσουμε ενέργεια, γερό ανοσοποιητικό σύστημα και ψυχική ισορροπία, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM