Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή Facebook Twitter
Για να μην κολλήσετε κάποια λοιμώδη ασθένεια, χρειάζεστε γερό ανοσοποιητικό σύστημα, υγιεινό φαγητό και επαρκή ξεκούραση.
0

Αποκτήστε ενέργεια και ευεξία à la carte, κάνοντας υγιεινές επιλογές στο τραπέζι, φροντίζοντας να μην παραλείπετε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το πρωινό, και διαλέγοντας «επικουρικά» τις κατάλληλες πολυβιταμίνες, οι οποίες θα δώσουν το «συν» στην καθημερινή σας διατροφή.

Στον κλοιό των μικροβίων

Μπορεί να μπήκε η άνοιξη, αλλά τα μικρόβια εξακολουθούν να κάνουν πάρτι στα γραφεία, στις σχολικές αίθουσες, στα φροντιστήρια, στα σινεμά. Για να μην κολλήσετε κάποια λοιμώδη ασθένεια, χρειάζεστε γερό ανοσοποιητικό σύστημα, υγιεινό φαγητό και επαρκή ξεκούραση.

Αν τρώτε συχνά στο πόδι, δεν προσλαμβάνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά, οπότε βάλτε στη ζωή σας ένα συμπλήρωμα διατροφής που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού και επιταχύνει τη διαδικασία της ανάρρωσης.

Μην ξεχνάτε, όμως, τη σοφή συμβουλή του κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Μανώλη Μανωλαράκη: «Προτού καταφύγετε σε πολύχρωμα χαπάκια, γεμίστε το πιάτο σας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε».

Μυαλό ξυράφι Deadlines, πρότζεκτ, διάβασμα...

Η ζωή απαιτεί μυαλό ξυράφι για να έχετε άριστη απόδοση σε ό,τι κάνετε, αλλά η κούραση και οι ιώσεις σάς καταβάλλουν. Οι έντονοι ρυθμοί δουλειάς, η έλλειψη ύπνου και οι απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία, που «αποσυντονίζουν» τον οργανισμό, οδηγούν σε συσσώρευση κούρασης, μειωμένα αντανακλαστικά, αφηρημάδα, εκνευρισμό, θολή κρίση και δυσκολία συγκέντρωσης.

«Για περισσότερη εγρήγορση πιείτε καφέ χωρίς γάλα που δημιουργεί ένα στρώμα στο εσωτερικό του στομαχιού και καθυστερεί την απορρόφηση της διεγερτικής καφεΐνης» συνιστά ο καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Ζαμπέλας.

«Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, καθώς ύπνος κάτω των 5,5-6 ωρών καθημερινά οδηγεί σε χρόνια προβλήματα υγείας» προσθέτει ο παθολόγος Τάσος Σπαντιδέας.

Επίσης, εμπλουτίστε το καθημερινό σας μενού με «εγκεφαλικά» τρόφιμα. Αυτά είναι όσα περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με πρώτα στη λίστα τα ψάρια, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, τη μαύρη σοκολάτα, το ρόδι και τον κρόκο Κοζάνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όπως επισημαίνει η Νικολέτα Κοΐνη, γιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού μελετώνται ως φάρμακο για τη θεραπεία νευρο-εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως το Πάρκινσον, ενώ προγενέστερες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στα αντιοξειδωτικά του κρόκου Κοζάνης για την πρόληψη και το «φρενάρισμα» του Αλτσχάιμερ.

Πέρα από αυτά, υπάρχει πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής που τονώνουν τη μνήμη για υγιή νου και σώμα, με το μουρουνέλαιο να ξεχωρίζει ως το ιδανικό τονωτικό της μνήμης.

Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή Facebook Twitter
Πρόσφατες έρευνες χαρίζουν τον τίτλο της υπερ-υπερτροφής στον κουρκουμά

Superfoods

Μπορεί οι υπερτροφές να έγιναν σχετικώς πρόσφατα μόδα, αλλά είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι Φαραώ παράγγελναν ολόκληρες καραβιές με μανδραγόρα, το τονωτικό βοτάνι των Φούρνων Κορσεών, ενώ ο Βουκεφάλας μασουλούσε ιπποφαές στα καταπράσινα λιβάδια της Μακεδονίας, προτού ξεχυθεί, με αναβάτη του τον Μέγα Αλέξανδρο, στις μάχες εναντίων των Περσών.

Πολύ αργότερα, οι Θιβετιανοί μοναχοί κολάτσιζαν με goji berries, ενώ οι πιλότοι της RAF στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έτρωγαν μαρμελάδα cranberry και bilberry για να έχουν καλή νυχτερινή όραση.

Σήμερα, τα superfoods σε σπόρους δημητριακών για το πρωινό, ενεργειακά ροφήματα και συμπληρώματα διατροφής προορίζονται για κάθε σκληρά εργαζόμενο, κάθε αθλητή που αναζητά να βρει τη δύναμη για να συνεχίσει τη μέρα του.

Μουρουνέλαιο, ιπποφαές, σπιρουλίνα, αποξηραμένα berries, λιναρόσπορος, διάφορα πιπέρια, καυτερές chili πιπεριές, τζίντζερ, ginkgo biloba και άλλα συστατικά συνθέτουν τις σοφιστικέ φόρμουλες των high-tech βιταμινούχων συμπληρωμάτων που σας δίνουν δύναμη να συνεχίζετε, ενώ οι πρόσφατες έρευνες χαρίζουν τον τίτλο της υπερ-υπερτροφής στον κουρκουμά και στο χρυσάφι της ελληνικής γης, τον κρόκο Κοζάνης.

Βιταμίνες για παιδιά

Σε έναν κόσμο φτιαγμένο για μεγάλους, τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζονται ως μικροί ενήλικες και φορτώνονται με αμέτρητες δραστηριότητες, με συνέπεια να κουράζονται πολύ. «Μόνο που τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες και δεν αντέχουν σαν κι εμάς, τους μεγάλους, την κούραση και την πίεση, ενώ έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών» διευκρινίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας.

Για να βοηθήσετε τα πιτσιρίκια σας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, μην τους μεταδίδετε το άγχος σας (γιατί τα «βραχυκυκλώνει»), φροντίστε να παίζουν καθημερινά τουλάχιστον μία ώρα στο ύπαιθρο (γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη το παιχνίδι, ώστε να μη χάσουν την παιδικότητά τους), να κάνουν αθλητικές δραστηριότητες, εξασφαλίστε τους 9-10 ώρες ήρεμου ύπνου και σπιτικό φαγητό.

«Κανείς δεν έπαθε τίποτα τρώγοντας μία φορά την εβδομάδα σουβλάκι ή πιτόγυρο, αλλά αυτά τα φαγητά δεν είναι για χόρταση» υπενθυμίζει ο Αντώνης Ζαμπέλας.

Και επειδή συν Αθηνά και χείρα κίνει, για τα παιδιά που έχουν απαιτητικά προγράμματα και κάνουν σπορ υπάρχουν ειδικές βιταμίνες με χαριτωμένη εμφάνιση (σαν ζελεδάκια, σοκολατάκια ή σοκολατένια smarties) και σούπερ γεύση. Γιατί είναι γνωστό πως τα παιδιά, εκτός από αυθόρμητα και απρόβλεπτα, είναι συχνά και ιδιότροπα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ