Γιορτές Χριστουγέννων: 10 χαρίσματα όσων γνωρίζουν ότι το να καλείς κόσμο στο σπίτι είναι Τέχνη

Ο καλός οικοδεσπότης έχει αυτά τα 10 χαρίσματα Facebook Twitter
Εικονογράφηση από το ‘Cock Robin’s Picture Book’, από τον Kronheim & Co.
1

Οι μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι μέρες που όλοι υποδέχονται κόσμο στο σπίτι, συνήθως φίλους αγαπημένους, συγγενείς και καλούς συναδέλφους. Η οικειότητα που φέρνει η γνωριμία υπαγορεύει πιο χαλαρή συμπεριφορά και οι παλιοί κανόνες καλής συμπεριφοράς προς καλεσμένους σίγουρα μοιάζουν παλιοί στους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Παλιοί, ίσως ναι, όχι όμως και ξεπερασμένοι, σύμφωνα με το αιώνιο savoir vivre, το οποίο εκτός από καλούς τρόπους, παρέχει και μερικά εργαλεία ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται αρκετά καλά. 

Έτσι, πέρα από τη χαρά που νιώθει μία οικοδέσποινα ή ένας οικοδεσπότης που υποδέχεται φίλους στο σπίτι, καλό είναι -και όχι μόνο για λόγους τυπικής ευγένειας- να θυμάται και κάποια (αν όχι όλα) από τα εξής χαρίσματα. Έτσι, οι πραγματικά φιλόξενοι της παρέας που αποφασίζουν να ανοίξουν το σπίτι τους σε φίλους και μεγάλες παρέες:

1.

Καλούν εγκαίρως. Ειδικά άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν καλά, φροντίζουν να τα ειδοποιήσουν και με ένα ευγενικό γραπτό μήνυμα. Και να υπενθυμίσουν την ώρα και τη μέρα του όποιου καλέσματος 3 μέρες πριν. Επίσης, ενημερώνουν για το αν κάποιος μπορεί να συνοδεύεται, να φέρει μαζί φίλο /-η ή φίλους για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με το «καλησπέρα σας». 

2.

Όσο πολυτελές κι αν είναι το πάρτι, το δείπνο ή η συγκέντρωση που ετοιμάζουν, διατηρούν χαμηλούς τόνους. Δεν το παρακάνουν με ακριβά ενδύματα, κοσμήματα ή ό,τι άλλο μπορεί να  λάμψει -με την κακή έννοια- εκείνο το βράδυ. Επίσης, ενημερώνουν για το dress code της βραδιάς, ώστε κανείς να μη νιώσει παράταιρα και άβολα με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.  

Στην περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους φέρει γλυκά, ποτά ή λουλούδια, αυτά δεν καταλήγουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Προσφέρονται στους προσκεκλημένους, σερβιρισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

3.

Για περισσότερους των 20 καλεσμένων, φροντίζουν να είναι πολύ προσεκτικοί με τον υπολογισμό αναγκών σε φαγητό και ποτό. Επίσης ενημερώνονται για τα αγαπημένα εδέσματα των καλεσμένων τους και ρωτούν αν υποφέρουν από κάποια αλλεργία. Θυμούνται ότι πάντα τα σερβίτσια -και ειδικώς τα ποτήρια- υπερτερούν των καλεσμένων και είτε καπνίζουν οι ίδιοι είτε όχι, το σπίτι και οι ανοιχτοί χώροι του (αν υπάρχουν) είναι εξοπλισμένοι με αρκετά σταχτοδοχεία. Αυτό σώζει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού την επόμενη μέρα (οπότε και συνήθως αποκαλύπτονται αποτσίγαρα ακόμη και κάτω από τα χαλιά).

4.

Όσο χαρούμενες, ομιλητικές και εκδηλωτικές κι αν φαίνονται οι παρέες που έχουν δημιουργηθεί, αυτοί που αρχικά απηύθυναν την πρόσκληση οφείλουν να μιλούν και να περνούν ώρα με όλους τους προσκεκλημένους. Αν πρόκειται για μικρότερο κάλεσμα, οι οικοδεσπότες φροντίζουν οι καλεσμένοι να περάσουν καλά, αν υπάρχει αμηχανία «σπάνε τον πάγο» με κουβέντες και ευχάριστη διάθεση και δεν αφήνουν κανέναν να νιώσει μόνος ή αποκομμένος από τους υπόλοιπους.

5.

Δεν καλούν άτομα που δεν ταιριάζουν με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους και μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα. Επίσης, ένας παλιός αστικός μύθος λέει ότι είναι ντροπή να ενημερώνουμε φίλους ότι δεν θα τύχουν ενός καλέσματος. Δεν είναι ντροπή: όσοι σέβονται πραγματικά τις φιλίες και τις γνωριμίες τους ενημερώνουν ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί παρεξήγηση που εν τέλει θα φέρει σε δύσκολη θέση τους πάντες. 

6.

Δεν σχολιάζουν ποτέ άτομα που δεν είναι παρόντα. Ούτε παρίστανται σε ένα τέτοιο σχόλιο, ούτε γελούν ακόμα και με κάποιο αστείο, ειδικά αν πρόκειται για φίλο. Δεν είναι απλώς άκομψο, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω συζητήσεις που, τελικώς, θα εμπλέξουν αυτόν που δεν έφταιγε, μόνο και μόνο επειδή άκουσε, το όποιο σχόλιο. 

7.

Ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, μπορούν να μεριμνήσουν για ένα μικρό δωράκι - ακόμη και κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι- αν όχι για τον κάθε καλεσμένο ξεχωριστά, τουλάχιστον για τα παιδάκια της παρέας. Κάποιο γλυκό, κάποιο μικρό παιχνίδι, είναι μια ευγενική χειρονομία για να ευχαριστήσει κανείς τους φίλους του που ανταποκρίθηκαν σ' ένα κάλεσμα. 

8.

Υποδέχονται οι ίδιοι τους προσκεκλημένους καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς, αποχαιρετούν οι ίδιοι τους πάντες και στο τριήμερο που θα ακολουθήσει, τηλεφωνούν ή στέλνουν ένα γλυκό μήνυμα για να ευχαριστήσουν για την παρέα και την ωραία βραδιά. Δεν είναι τύποι, είναι ουσία και αυτή συντηρεί όλες τις σχέσεις. 

9.

Στην περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους φέρει γλυκά, ποτά ή λουλούδια, αυτά δεν καταλήγουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Προσφέρονται στους προσκεκλημένους, σερβιρισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

10.

Δεν σχολιάζουν ποτέ τα δώρα που έφεραν ή δεν έφεραν οι καλεσμένοι τους, ούτε μετά από καιρό. Ο καθένας έχει το δικό του γούστο και κυρίως τα δικά του οικονομικά προβλήματα. Δεχόμαστε πάντα ένα δώρο με χαμόγελο και με εγκάρδιες ευχαριστίες, όχι για το αντικείμενο, αλλά για τη χειρονομία και την όμορφη σκέψη. 

Με στοιχεία από Forbes, New Yorker, Emilypost.com

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ