Υπάρχει μία εξαιρετική μέθοδος για να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών

Υπάρχει μία εξαιρετική μέθοδος για να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών Facebook Twitter
Στην αρχή δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι με κάποιο τρόπο θα καταναλώσουμε τις περιττές θερμίδες, μετά μπλέκουμε σε έναν κύκλο ενοχής και στο τέλος απλώς παραδινόμαστε πλήρως σ' αυτό που ξεκίνησε ως απλή παρασπονδία.
1

Είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα ή πρόγραμμα διατροφής, είτε όχι, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια δοκιμασία και μάλιστα πολυήμερη και πολυεπίπεδη (ειδικά στην Ελλάδα): αρκετές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και μέχρι την Πρωτοχρονιά, όπου κι αν βρεθεί κάποιος, οι πειρασμοί είναι επιεικώς αμέτρητοι. Στο γραφείο γλυκά, στον δρόμο και τα καταστήματα κεράσματα και στο σπίτι ένα μικρό χάος από παραδοσιακά γλυκίσματα, σοκολάτες και τεράστιες ποσότητες φαγητού, που "λόγω των ημερών" δεν προλαβαίνουν να μείνουν για πολύ πάνω στο τραπέζι ή έστω στο ψυγείο. 

Οι περισσότεροι αντιστέκονται με όλη τους τη δύναμη -ή όχι και τόσο- μέχρι να εμφανιστεί μπροστά τους ο προσωπικός τους τύραννος: για τον καθένα είναι διαφορετικός, άλλος υποκύπτει στις πραλίνες, άλλος στους κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα, άλλος στις δίπλες, όλοι, ωστόσο, αργά ή γρήγορα, σπάνε τη δίαιτα ή το διατροφικό τους πρόγραμμα και υποκύπτουν. Η συνέχεια είναι γνωστή,  ακόμη και στους πιο πειθαρχημένους. Στην αρχή δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι με κάποιο τρόπο θα καταναλώσουμε τις περιττές θερμίδες, μετά μπλέκουμε σε έναν κύκλο ενοχής και στο τέλος απλώς παραδινόμαστε πλήρως σ' αυτό που ξεκίνησε ως απλή παρασπονδία.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Heidi Grant Halvorson, το μυστικό για να μην εγκλωβιστεί κάποιος σ' αυτόν τον φαύλο κύκλο που προσθέτει κιλά και γεμίζει με ενοχές τον κόσμο κρύβεται ακριβώς στις συνήθειες μας και όχι μόνο τις διατροφικές. "Τα περισσότερα προβλήματα μας πηγάζουν από τις συνήθειες μας, που ωστόσο είναι προβλέψιμες. Ξέρουμε τι είναι αυτό που μας βάζει σε πειρασμό και χαλάει τη ρουτίνα μας, γι' αυτό και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Εκείνο που δεν μας περνά ποτέ από το μυαλό είναι ότι μπορεί και να αποτύχουμε και ακριβώς από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα", λέει η Halvorson.

Αν, τελικώς, δεν αποφύγουμε τον πειρασμό, κατηγορηματικά προγραμματίζουμε την επόμενη μέρα ότι δεν θα παρεκκλίνουμε καθ' οιονδήποτε τρόπο. Επίσης, ενημερώνουμε κάποιον γι΄αυτή την απόφαση, προκειμένου να μας κρατά ενός πλαισίου.

Κατά την ίδια, όλα ξεκινούν από το ότι δεν υπάρχει ένα πλάνο διαχείρισης του λάθους από την αρχή, ενώ στη συνέχεια, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της διατροφικής ατασθαλίας είναι η ενοχή. Αυτή η μέθοδος πρόβλεψης της αποτυχίας είναι γνωστή ως "αν/τότε" ή πιο αναλυτικά "αν συμβεί αυτό, φάω αυτό, κάνω κάτι που δεν πρέπει / τότε θα κάνω το άλλο", κάτι που κατά την ψυχολόγο έχει ήδη προετοιμάσει τον καθένα για το "μετά" μίας ημέρας γεμάτης πειρασμούς και τσιμπολόγημα. Η ίδια δίνει ένα χρήσιμο παράδειγμα αυτής της μεθόδου, το οποίο συνιστά πλάνο και προγραμματισμό ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο βυθιζόμαστε στην αποτυχία. 

"Αν πάω σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, θα σταθώ σε σημείο σχετικά μακριά από τον μπουφέ. Θα πάρω μόνο ένα ποτό. Θα κρατάω αυτό το ένα ποτό στο χέρι και ένα μικρό ορεκτικό στο άλλο. Θα προσπαθήσω να τα απολαύσω όσο πιο αργά γίνεται. Κι αν για κάποιον λόγο, θέλω εγώ ή κάποιος από την παρέα να επιστρέψει στον μπουφέ, θα βρω τρόπο να αποφύγω να ξαναβρεθώ στο ίδιο σημείο. Αν, τελικώς, δεν αποφύγουμε τον πειρασμό, κατηγορηματικά προγραμματίζουμε την επόμενη μέρα ότι δεν θα παρεκκλίνουμε καθ' οιονδήποτε τρόπο. Επίσης, ενημερώνουμε κάποιον γι΄αυτή την απόφαση, προκειμένου να μας κρατά ενός πλαισίου", εξηγεί η Halvorson.  

Κατά την ίδια, το 90% των αποτυχιών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατροφή, κρύβονται στη λάθος διαχείριση των ατομικών συνηθειών και στην έλλειψη "plan B", όταν παραβιάζουμε τα δικά μας προσωπικά όρια. 

Με στοιχεία από το Business Insider 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ έχω και μία άλλη καλύτερη μέθοδο! Άδεια από τη δουλειά, όσες περισσότερες μέρες γίνεται... καναπέ. καλή παρέα.. full on Χριστουγεννιάτικες ταινίες στα Novacinema, με καφεδάκι, ελαφριά σνακ και χουχούλιασμα! Ωραία τα πάρτυ - πειρασμοί δε λέω, αλλά σαν το χριστουγεννιάτικο cocooning με σειρές και ταινίες δεν έχει ;)