Γιατί η φυσική δραστηριότητα είναι μια άγνωστη έννοια για την Ελλάδα;

Γιατί η φυσική δραστηριότητα είναι μια άγνωστη έννοια για την Ελλάδα; Facebook Twitter
4

 Από τη Μαρία Βελάνα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η φυσική δραστηριότητα και πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας; Έχετε ακόμη αναλογιστεί πόση σημαντική είναι όσο μεγαλώνουμε; Ως φυσική δραστηριότητα ορίζεται κάθε είδους σωματική κίνηση και περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων από έναν περίπατο στην Πλάκα για να απολαύσουμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι μέχρι το τρέξιμο για να προλάβουμε το λεωφορείο κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει; Συνεχίζει να απολαμβάνει τις μικρές καθημερινές συνήθειες του ή απλώς αναγκάζεται να καθηλωθεί σε ένα διαμέρισμα; Σπουδάζοντας τον τελευταίο χρόνο στην Γερμανία διαπίστωσα ότι ναι η τρίτη ηλικία έχει δικαίωμα στην ζωή! Έχει δικαίωμα στη φυσική δραστηριότητα! Οι ηλικιωμένοι, όπως τους αποκαλούμε στην Ελλάδα, είναι δραστήριοι και χαίρονται κάθε στιγμή της ζωής τους χωρίς να κάνουν εκπτώσεις σε αυτό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης, Friedrich-Alexander-University, στην οποία συμμετέχω, αποφάσισε να μελετήσει τις τάσεις των διεθνών φοιτητών του πανεπιστημίου μας σχετικά με την φυσική δραστηριότητα και την τρίτη ηλικία. Στην έρευνα συμμετείχαν 10 φοιτητές από ευρωπαϊκές – ένας εξ‘ αυτών Έλληνας- και μη χώρες. Η συλλογή των δεδομένων μας πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν σε διάφορους χώρους, όπως οι προαύλιοι χώροι των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Ενδεικτικές ερωτήσεις ήταν: «Πόσο δραστήρια είναι τα άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία στην χώρα καταγωγής σας;», «Κατά την άποψή σας, τι είδους φυσικές δραστηριότητες είναι σε θέση να κάνουν τα άτομα τρίτης ηλικίας;» και «Κατά πόσο οι αντιλήψεις σας έχουν αλλάξει σχετικά με την φυσική δραστηριότητα και την τρίτη ηλικία απ‘ όταν ήρθατε στην Γερμανία;». Οι συμμετέχοντες μάς εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον τους για το ερευνητικό αντικείμενο, καθώς αρκετοί από αυτούς συμφώνησαν ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας στις χώρες τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προσελκύουν το ενδιαφέρον, καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες απάντησαν ότι θεωρούν τους ηλικιωμένους, άτομα με μειωμένη φυσική δραστηριότητα στις χώρες καταγωγής τους. Σε περίπτωση δε που αποφασίσουν να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα ή να ασκηθούν, αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με λόγους υγείας. Με αλλά λόγια, ένας ηλικιωμένος αποφασίζει να αθληθεί μόνο και μόνο γιατί κάποιος ειδικός του συνέστησε να το κάνει και όχι γιατί απλώς επιθυμεί να διασκεδάσει ή διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση.

 Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα φαίνεται, συνεπώς, να μην ασκείται επαρκώς σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας συμμετέχοντας ανέφερε ότι είναι σπάνιο για έναν Έλληνα ηλικιωμένο να καταπιάνεται με κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας λόγω στερεοτύπων και έλλειψης εγκαταστάσεων. Ο εν λόγω συμμετέχοντας τόνισε κυρίως ότι οι ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν πως να ασκηθούν σε ένα γυμναστήριο. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ένας ηλικιωμένος σε ένα γυμναστήριο που προσπαθεί να σηκώσει βάρη θα ήταν μια μάλλον κωμική εικόνα.. Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την φυσική δραστηριότητα των Ελλήνων ηλικιωμένων είναι η έλλειψη υποδομών. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι δεν διαθέτουμε ποδηλατοδρόμους ή πάρκα όπου κάποιος θα μπορούσε να κάνει την βόλτα του με ασφάλεια. Παρ‘όλα αυτά, ο Έλληνας της έρευνας μάς δήλωσε ότι οι αντιλήψεις του σχετικά με το θέμα έχουν αλλάξει βλέποντας τόσους Γερμανούς ηλικιωμένους να πειραματίζονται με διάφορα αθλήματα και δραστηριότητες από τη ποδηλασία και τον χορό μέχρι ακόμα και την ορειβασία. Σε αυτό συμφωνούν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες. Δηλαδή, είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένοι με την εικόνα ενός ατόμου της τρίτης ηλικίας που κάνει ποδήλατο ή τζόγκινγκ στο κέντρο της πόλης.     

 Αγαθά , λοιπόν, που για πολλές δυτικές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται αυτονόητα και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτά, είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Ελλάδα. Τι όμως μας εμποδίζει να αποκτήσουμε τις κατάλληλες υποδομές ώστε ο καθένας μας και, κυρίως, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, να απολαμβάνουμε στο μέγιστο βαθμό το περιβάλλον στο οποίο κατοικούμε; Η οικονομική κρίση...

Αν το σκεφτήκατε μάλλον κάνετε λάθος. Ήρθε ώρα η σκέψη μας να δραπετεύσει από τον μονόπλευρο αυτό τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας που έχει εγκλωβιστεί αναπόφευκτα τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα απαραίτητα συστατικά αυτής της αλλαγής είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Ο συλλογικός τρόπος σκέψης θα μας προσφέρει τα όσο στερούμαστε μέχρι τώρα. Εννοώ ότι εάν αρχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, όπως είναι η απόκτηση ενός χώρου αναψυχής, και παράλληλα να κάνουμε σωστή χρήση των προνομίων μας, τότε αυτόματα αρχίζουμε να συμπεριφερόμαστε ως άτομα μιας κοινωνίας που μεριμνούν για το κοινό συμφέρον. Το κοινό συμφέρον μεταφράζεται εδώ ως η υγεία μας. Τι θα κόστιζε η ανάπλαση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου σε ένα χώρο αναψυχής; Σε εμάς απολύτως τίποτα...

Ίσως λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Σας πληροφορώ λοιπόν αν καταφέρουμε να αλλάξουμε την νοοτροπία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες υποδομές φυσικής δραστηριότητας στην Ευρώπη γιατί η πρώτη ύλη, η φύση μας, δόθηκε απλόχερα στον τόπο μας. Εάν εκμεταλλευτούμε ό,τι έχουμε σε αφθονία και παράλληλα πιέσουμε για τη δημιουργία χώρων που θα φιλοξενούν κάθε είδους φυσικής δραστηριότητας για όλες τις ηλικίες, αυτόματα σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. 

*Aπό την Μαρία Βελάνα (Friedrich-Alexander-University Erlangen-Nürnberg / Institute of Sport Science and Sport / International Master „Physical Activity and Health").

 

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

2 σχόλια
Στην Ελλάδα έχει 6 μήνες ζέστη, πού να αθληθεί ο ηλικιωμένος όταν δεν υπάρχει πρόβλεψη κατάλληλων κατάλληλων εγκαταστάσεων; Θα πάθει έμφραγμα ο άνθρωπος! Εδώ εγώ που είμαι σε άλλη ηλικία και το σκέφτομαι αν θα τρέξω για το λεωφορείο όταν έχει ντάλα ήλιο. Αν πούμε για το γυμναστήριο, ποιός εν Ελλάδι ηλικιωμένος έχει χρήματα για το γυμναστήριο με το τσεκούρεμα των συντάξεων και το να συντηρεί με την εν λόγω κουτσουρεμένη σύνταξη και κανα-δυό άνεργα παιδιά και τις οικογένειές τους; Zείτε εκτός (ελληνικής) πραγματικότητας. Μου θυμίζει κυρίες ΒΠ που αναρωτιούνται γιατί όλες οι γυναίκες δεν προτιμούν να φορούν μεταξωτές robe de chambre ώστε να παρουσιάζουν ωραίο θέαμα στο σύζυγο και τα παιδιά και γιατί δεν κάνουν πάρτυ με cupcakes στα γενέθλια. Ίσως φταιει η νοοτροπία, "όλα είναι στο μυαλό", "όποιος θέλει το μπορεί", "no pain, no gain" μπλα μπλα μπλα.Και επιπλέον χρειάζεται και πρόσβαση σε αυτά τα μέρη τα κατάλληλα για άθληση (αν δεχτούμε ότι η αναρρίχηση στην Πεντέλη δεν είναι εύκολα βατή για τον ηλικιωμένο και η πρόσβαση στην παραλία αποτιμάται 3.5 ευρώ το κεφάλι την φορά, οπότε…). Όταν δεν υπάρχουν υποδομές συγκοινωνιών, άνετης πρόσβασης, ράμπες για τα ευαίσθητα αρθριτικά των πιο ηλικιωμένων κλπ. όλα αυτά γίνονται όνειρα καλοκαιρινού βραδιού (με θερμοκρασία 34 βαθμών…). Επιπρόσθετα απορώ έντονα με τον ισχυρισμό "Τι θα κόστιζε η ανάπλαση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου σε ένα χώρο αναψυχής; Σε εμάς απολύτως τίποτα…"Φυσικά όλα αυτά βγαίνουν από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου και κοστίζουν αρκετά!! Έχετε ιδέα από αρχιτεκτονική και μηχανική μελέτη; Εδώ ένα κοτέτσι πας να καθαρίσεις (τρόπος του λέγειν) και θα κοστίσει μερικά 10ευρα σε καθαριστικά, σκούπες, σακούλες αν μη τι άλλο. Πόσο μάλλον "η ανάπλαση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου"!Επιπλέον φαντάζομαι ότι η ρεμούλα κι η διαφθορά, η διασπάθιση του άνωθεν δημόσιου χρήματος δεν γίνεται σε τέτοιο βαθμό στην Γερμανία γιατί ακριβώς υπάρχει σκληρότερη νομοθεσία και έλεγχος του δημοσίου. Αν λοιπόν εννοείτε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία απαιτώντας συλλογικά να ζητήσουμε έλεγχο αναλυτικό και εξονυχιστικό για τα πεπραγμένα των ελληνικών έργων, τότε θα συμφωνήσω. Αλλιώς λυπάμαι αλλά οι προτροπές περί συλλογικότητας ακούγονται σαν αιθεροβάμων έκθεση Γ'γυμνασίου. Tι ιδανικά που είναι οι ηλικιωμένοι στην Γερμανία και πόσο fit. Προτείνω να συνταξιοδοτηθείτε εκεί.
Το αυτό όμως ισχύει και για τις νεότερες ήλικιες.Πχ η Ολλανδία των 15Μ κατοίκων έχει λέει 1Μ ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές (δηλ γραμμένους σε συλλόγους, με αγώνες καθε ΣΚ κτλ κτλ)Πόσοι Ελληνες 18-55 θα παρατούσαν τα καφέ/ταβερνεία/ καναπέ για να πάνε Σάββατο μεσημεράκι για προπόνηση?
Ως πρώην αθλητής στίβου, έχω να σημειώσω τα εξής:Στην Ελλάδα απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια να αχοληθείς οργανωμένα με κάποιο άθλημα - εξ΄ου και όσοι ασχολούνται εντατικά (και ίσως και διακρίνονται), το κάνουν καθαρά από "τρέλα", από αγάπη. Έλλειψη υποδομών πάσης φύσεως, από καθαρά αθλητικές υποδομές, έως μέσα μαζικής μεταφοράς, έλλειψη εξοπλισμού και τεχνογνωσίας απαιτούν έξτρα χρόνο, χρήμα και κόπο από τον ενδιαφερόμενο. Προσθέστε σε αυτά το εργασιακό χάος, με άπειρες και απρογραμμάτιστες υπερωρίες, εν αντιθέση με τον Ολλανδό που έχει αυστηρά προκαθορισμένο πρόγραμμα στην εργασία του και καταλαβαίνετε ότι το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι.Παρεμπιπτόντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα των 11 Μ έχει συνολικά 750 χιλιάδες ποδοσφαιριστές και η (απόλυτα επίπεδη και με πληθώρα γηπέδων) Ολλανδία με 17 Μ έχει τους διπλάσιους (και κάτι).http://www.fifa.com/worldfootball/bigcount/allplayers.html