Επιστήμονες συνδέουν την κατάσταση του πρόσφυγα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας

Επιστήμονες συνδέουν την κατάσταση του πρόσφυγα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας Facebook Twitter
Πρόσφυγας κουβαλάει στην πλάτη το παιδί της μετά την άφιξη τους στην Λέσβο... Reuters/ Fotis Plegas
0

Σαν να μην έφτανε το ότι πρέπει να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, να πραγματοποιήσουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι και να αντιμετωπίσούν τις εξουθενωτικές διοικητικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρόσφυγες βαρύνονται από ένα ακόμα άχθος: τον αυξημένο κίνδυνο (σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό) ανάπτυξης σχιζοφρένειας. 


Ερευνητές, υπό την καθοδήγηση της Anna-Clara Hollander, από το Ινστιτούτο Karolinska στην Σουηδία, μελέτησαν 1.3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούνε στην Σουηδία και ανακάλυψαν ότι οι πρόσφυγες  έχουν προδιάθεση τρεις φορές περισσότερο να εμφανίσουν σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις σε σύγκριση με τους αυτόχθονες Σουηδούς και 70% περισσότερο από μη-πρόσφυγες μετανάστες που προέρχονται από την ίδια περιοχή.  


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ στις 5 Μαρτίου, δεν εξέτασε τους πιο πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες αλλά παρακολούθησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους γεννηθέντες μετά το 1984, από την ηλικία των 14 ετών ή από την ημερομηνία άφιξης στην Σουηδία αν αυτή ήταν μεταγενέστερη, μέχρι το τέλος του 2011. Στο σύνολο των ατόμων 3.704 ανέπτυξαν ψυχωτικές διαταραχές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ στις 5 Μαρτίου, δεν εξέτασε τους πιο πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες αλλά παρακολούθησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους γεννηθέντες μετά το 1984, από την ηλικία των 14 ετών ή από την ημερομηνία άφιξης στην Σουηδία αν αυτή ήταν μεταγενέστερη, μέχρι το τέλος του 2011. Στο σύνολο των ατόμων 3.704 ανέπτυξαν ψυχωτικές διαταραχές.

Ο έτερος συγγραφέας του άρθρου James Kirkbride, ερευνητής ψυχιατρικής στο University College του Λονδίνου δήλωσε πως η μελέτη αυτή ταιριάζει με προγενέστερη εργασία του που αναδείκνυε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο τραύμα και την ψύχωση. Ωστόσο σημειώνει πως τα στοιχεία δεν εξηγούν γιατί το να είναι κάποιος πρόφυγας πιθανά μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σχιζοφρένειας. Είναι πιθανόν οι εμπειρίες των προσφύων στις πατρίδες τους, η διαδικασία της μετακίνησης και οι εμπειρίες απομόνωσης και διακρίσεων μετά την άφιξη τους να συνδέονται με τους αυξημένους κινδύνους.  

Παρότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθούν οι λεπτομέρειες, ο Kirkbride λέει πως το να μην αναγνωρίζουμε τους κινδύνους ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σημαίνει άρνηση να θεραπεύσουμε το άχθος αυτό "με τον κατάλληλο τρόπο". 


Παρότι η σχιζοφρένεια είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομούμενη, ο Kirkbride λέει πως είναι απίθανο η γενετική προδιάθεση από μόνη της, δηλαδή οι Σουηδοί να είναι γενετικά λιγότερο προδιατεθειμένοι να εμφανίσουν σχιζοφρένεια, να αποτελεί την μόνη εξήγηση. Προηγούμενες μελέτες έχουν πραγματοποιήσει άμεσες συγκρίσεις ανάμεσα σε μετανάστες και σε εκείνους που παρέμειναν στην πατρίδα τους και τα ευρήματα επιβεβαίωναν πως εκείνοι που μετανάστευσαν εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας. Η μελέτη του Kirkbride επεκτείνεται επί των ευρημάτων της συγκεκριμένης εδραιωμένης έρευνας και υποδεικνύει πως ο κίνδυνος είναι ακόμα υψηλότερος για τους πρόσφυγες. 

 

Η θέση του Kirkbride είναι πως το περιβάλλον και η γενετική εξίσουν παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της ψύχωσης. "Πρέπει να συνυπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο πέραν του γενετικού κινδύνου που πυροδοτεί την ψυχωτική εμπειρία." υποστηρίζει.  

Ο Amir Sariaslan, ερευνητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος δεν συνδεόταν με την μελέτη, προειδοποιεί ότι παρότι η μελέτη των προσφύγων δείχνει μια σχέση ανάμεσα στο καθεστώς του πρόσφυγα και την σχιζοφρένεια, ωστόσο δεν αποδεικνύεται η αιτία του αυξημένου κινδύνου. Το να γίνει κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται και με άπειρους άλλους παράγοντες σύμφωνα με τον Sariaslan. "Οι παράγοντες που καθορίζουν γιατί κάποιος καταλήγει να ανήκει σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες θα μπορούσε να εξηγεί την ψύχωση και στην μελέτη δεν έκαναν τίποτα για να συμπεριλάβουν και αξιολογήσουν την διάσταση αυτή. Δεν μπορείς απλά να τυχαιοποιείς ανθρώπους σε μετανάστες, πρόσφυγες ή αυτόχθονες Σουηδούς" προσθέτει. 

 

Ο Sariaslan υπογραμμίζει ότι περίπου 70% με 80% των παραλλαγών της σχιζοφρένειας μπορούν να αποδοθούν σε γενετικούς παράγοντες και πως είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη τις γενετικές επιρροές εξετάζοντας ταυτόχρονα τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι απόλυτα διακριτό καθώς οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν σε φαινομενικά περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το που επιλέγουν οι άνθρωποι να ζήσουν ή την βαθμολογία στις αξιολογήσεις τους.  


Τέλος, παρότι το πρότυπο της μελέτης δείχνει κατά μέσο όρο υψηλότερο ποσοστό κινδύνου εκδήλωσης σχιζοφρένειας, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει συγκεκριμένα αυξημένος κίνδυνος για μεμονωμένα άτομα. Η έρευνα δεν χρησιμεύει σχεδόν καθόλου στην κλινική πρακτική για την αξιολόγηση του ψυχωτικού κινδύνου ενός συγκεκριμένου ατόμου.  


Για τα εκατομμύρια των προσφύγων παγκοσμίως ωστόσο οι προϋποθέσεις αυτέ δεν αποτελούν παρηγοριά. Οι ακριβείς αιτίες μπορεί να είναι απροσδιόριστες, αλλά η μελέτη δείχνει πως οι πρόσφυγες μαζί με τα άλλα βάσανα τους παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. 

Στοιχεία από το Quartz

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM