Το φως στην άκρη του τούνελ και η λάμψη του μυαλού λίγο πριν το τέλος

Το φως στην άκρη του τούνελ και η λάμψη του μυαλού λίγο πριν το τέλος Facebook Twitter
Όσοι βιώνουν αυτές τις επαφές με το υπερπέραν συχνά αναφέρουν ότι κατακλύζονται από ένα αίσθημα γαλήνης και αρμονίας με το σύμπαν, ότι βλέπουν τον εαυτό τους χωριστά από το σώμα τους ή ότι περιβάλλονται από ένα λαμπρό φως.
0


«Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ είχε προχωρημένο Αλτσχάιμερ. Δεν μας αναγνώριζε πλέον και έδειχνε αδιάφορη για τους αγνώστους που την επισκέπτονταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μια μέρα πριν πεθάνει όμως, όλα άλλαξαν. Όχι μόνο μας αναγνώρισε, αλλά ήθελε να μάθει τι είχε συμβεί στον καθένα μας τον τελευταίο χρόνο». Αυτή η μαρτυρία μιας Γερμανίδας που συγκεντρώθηκε το 2019 από τον Alexander Batthyány, διευθυντή του Ινστιτούτου Viktor Frankl στη Βιέννη, αναδεικνύει μια περίπτωση αυτού που έχει ονομαστεί τερματική διαύγεια, μια σύντομη επιστροφή του εαυτού σε ανθρώπους και καταστάσεις που φαινόταν να έχουν ξεθωριάσει εδώ και καιρό λόγω εγκεφαλικών κακώσεων ή Αλτσχάιμερ.

Στο βιβλίο του “Threshold” («Κατώφλι»), ο Batthyány αφηγείται την έρευνά του σχετικά με αυτό το ελάχιστα μελετημένο φαινόμενο, περιγράφοντας περιπτώσεις μελών της οικογένειας και επαγγελματιών υγείας που γίνονται μάρτυρες αυτού που φαίνεται να είναι μια προσωρινή επιστροφή της διαύγειας σε κάποιον που νόμιζαν ότι είχε χαθεί για πάντα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, έως και το 6% των ανθρώπων που φαίνεται να έχουν χάσει για πάντα τις γνωστικές λειτουργίες τους το βιώνουν. Για τον ίδιο, αυτές οι περιπτώσεις αμφισβητούν την τρέχουσα αντίληψη ότι ο νους αποτελεί μόνο μια αναδυόμενη ιδιότητα του εγκεφάλου και ότι όταν ο εγκέφαλος υποστεί βλάβη, η συνείδηση εξαφανίζεται για πάντα.

Οι υποστηρικτές των δυϊστικών θεωριών του θανάτου υποστηρίζουν ότι αυτό που βλέπουμε κατά τη διάρκεια μιας επιθανάτιας εμπειρίας ή στις τελευταίες στιγμές διαύγειας είναι ένα παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο όπου οι κανόνες αυτού του κόσμου δεν ισχύουν.

Για τον Batthyány, η ιδέα της τερματικής διαύγειας αμφισβητεί τον «αφελή υλισμό» που συνδέει ικανότητες όπως η μνήμη ή η όραση με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Πιστεύει ότι ενδεχομένως υπάρχει μια συνείδηση ανεξάρτητη από τον εγκέφαλο. «Υπό κανονικές συνθήκες, ίσως το καλύτερο μοντέλο είναι το υλιστικό, αλλά καθώς πλησιάζουμε στο τέρμα, ο υλισμός δεν ισχύει πλέον», υποστηρίζει.

Για επιστήμονες σαν τον Batthyány, η τερματική διαύγεια και οι επιθανάτιες εμπειρίες (Near Death Experiences ή NDEs) είναι ένα σημάδι ότι –παράλληλα με τη συνείδηση που αναδύεται από τον εγκέφαλο και εξαφανίζεται όταν ο εγκέφαλος παρακμάζει– υπάρχει μια άλλη προστατευμένη, αιθέρια συνείδηση η οποία αναδύεται στις τελευταίες στιγμές της ζωής, απελευθερωμένη τελικά από τα δεσμά της ύλης. Αυτό θα εξηγούσε τις τελευταίες αναλαμπές συνείδησης ή τις μαρτυρίες ανθρώπων που επανέρχονται στη ζωή αφού ήταν κλινικά νεκροί. Με άλλα λόγια, θα εξηγούσε «το φως στην άκρη του τούνελ», τις συναντήσεις με αποθανόντα αγαπημένα πρόσωπα, την αίσθηση της διάλυσης του εγώ και της ενότητας με το σύμπαν, η οποία μεταδίδει μια απερίγραπτη γαλήνη και οδηγεί πολλούς που έχουν μια τέτοια εμπειρία όχι μόνο να χάσουν το φόβο τους για τον θάνατο αλλά ακόμη και να τον αποζητούν.  

Προς το παρόν, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιες φιλόδοξες υποθέσεις, και ο ίδιος ο Batthyány το αναγνωρίζει αυτό. Υπάρχουν όμως πλέον διάφοροι επιστήμονες που αρχίζουν να εργάζονται σ’ αυτόν τον τομέα. Όπως η επιστημονική ομάδα Coma Science Group του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο. Φέτος, μέλη της ομάδας αυτής, με επικεφαλής τη Charlotte Martial, δημοσίευσαν ένα άρθρο στο Nature Reviews Neurology, παρουσιάζοντας ένα νευροεπιστημονικό μοντέλο των επιθανάτιων εμπειριών, σύμφωνα με το οποίο προτείνει οι εμπειρίες αυτές αποτελούν έναν καταρράκτη νευροφυσιολογικών και ψυχολογικών διεργασιών που ενεργοποιούνται σε κρίσιμες καταστάσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, η στέρηση οξυγόνου ή οι αλλαγές στον εγκέφαλο προκαλούν αυξήσεις νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη και ενισχύουν τη νευρωνική διεγερσιμότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις ζωηρές αισθήσεις, την ηρεμία ή την αίσθηση ότι κάποιος εγκαταλείπει το σώμα του – στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις επιθανάτιες εμπειρίες.

Οι υποστηρικτές των δυϊστικών θεωριών του θανάτου υποστηρίζουν ότι αυτό που βλέπουμε κατά τη διάρκεια μιας επιθανάτιας εμπειρίας ή στις τελευταίες στιγμές διαύγειας είναι ένα παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο όπου οι κανόνες αυτού του κόσμου δεν ισχύουν. Όσοι βιώνουν αυτές τις επαφές με το υπερπέραν συχνά αναφέρουν ότι κατακλύζονται από ένα αίσθημα γαλήνης και αρμονίας με το σύμπαν, ότι βλέπουν τον εαυτό τους χωριστά από το σώμα τους ή ότι περιβάλλονται από ένα λαμπρό φως. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η Martial, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να βρίσκονται κοντά στο θάνατο για να έχουν τέτοιες εμπειρίες. Η διέγερση συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου με ενδοκρανιακά ηλεκτρόδια μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες εμπειρίες, όπως επίσης και οι ψυχεδελικές ουσίες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα συγκοπτικό επεισόδιο (λιποθυμία).  

Σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο, η ίδια και η ομάδα της μελέτησαν 22 υγιείς εθελοντές που προκάλεσαν ένα τέτοιο επεισόδιο στον εαυτό τους. Κατά τη διάρκεια των σύντομων λιποθυμιών τους, το 36% ανέφεραν μια υποκειμενική εμπειρία που πληρούσε τα κριτήρια μιας επιθανάτιας εμπειρίας σύμφωνα με την κλίμακα που δημιούργησε ο ψυχίατρος Bruce Greyson για την αξιολόγησή τους. Το 88% βίωσε συναισθήματα γαλήνης ή ευφορίας, το 50% ένιωσε χαρά, το 100% ένιωσε σαν να αποχωρίζεται από το σώμα του και το 50% πίστεψε ότι εισήλθε σε έναν πιο αιθέριο κόσμο. «Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχουν πειστικά αποτελέσματα», παραδέχεται η ερευνήτρια, ο οποία αναγνωρίζει ότι, με την τρέχουσα τεχνολογία, όπως το εγκεφαλόγραφημα και η μαγνητική τομογραφία, δεν είναι ακόμα δυνατόν να ελεγχθεί η θεωρία για το αν υπάρχει μια πηγή συνείδησης ξεχωριστή από τον εγκέφαλο.

Με στοιχεία από El Pais

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM