Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter
4

Στα χέρια ενός ικανού σεφ, ένα μενού γευσιγνωσίας μπορεί να είναι ένα πολύωρο μαγικό ταξίδι που διαφορετικά δεν είναι εύκολο να ενορχηστρωθεί. Στα χέρια ενός υπερενθουσιώδους σεφ μπορεί να φτάσει και σε άκρα, με μενού 12 και 18 πιάτων που διαρκούν τρεις και τέσσερις ώρες, σε ποσότητες που είναι αδύνατον να φαγωθούν (ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι στα ακριβά εστιατόρια «δε χορταίνεις». Όποιος έχει πάει, ξέρει ότι το φαγητό είναι τόσο πλούσιο που ισχύει ακριβώς το αντίθετο). Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τα υλικά, το εστιατόριο και τις ποσότητες, και ενώ συχνά πρόκειται για πολύ καλές προτάσεις σε σχέση ποιότητας/τιμής, πάντα υπάρχουν και εστιατόρια που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλησίαστα. Τα παρακάτω μενού είναι τα πέντε πιο ακριβά της γης:

5. Joël Robuchon, Λας Βέγκας

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

660 ευρώ για δύο άτομα – 16 πιάτα

Τα αγαπημένα του κοινού είναι το Le Caviar (ένα τρίο από ψιλό κους κους) και το χαβιάρι Osetra, που συνοδεύεται από κρέμα από κουνουπίδι και ζελέ από σπαράγγια

4. Masa, Νέα Υόρκη

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

683 ευρώ για δύο άτομα – 18 πιάτα

Ο σούσι σεφ του διάσημου αυτού εστιατορίου είναι ο Masa Takayama, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους που εργάζονται στις ΗΠΑ.
Ο Masa επιβλέπει και παρασκευάζει προσωπικά το φαγητό. Τα πιο διάσημα πιάτα είναι το ριζότο με αχινό και φουά γκρα μαγειρεμένο σε σκεύος shabu-shabu.

3. L'Arpège, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

700 ευρώ για δύο άτομα – 10 πιάτα

Ο Alain Passard μαγειρεύει κυρίως λαχανικά από τον κήπο του (μια έκταση πέντε εκταρίων). Το εστιατόριο έχει τρία αστέρια Μισελέν αλλά το διάσημο πιάτο είναι το Oeuf à la Coque. Πρόκειται για ένα ελαφρά μαγειρεμένο αβγό με crème fraîche, σιρόπι μύρτιλο, ξίδι και μπαχαρικά. Δεν ακούγεται σπουδαίο αλλά υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν στο Παρίσι γι' αυτό το πιάτο (που είναι amuse bouche).

2. Alain Ducasse au Plaza Athenee, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

743 ευρώ για δύο άτομα – 6 πιάτα

Ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Γαλλίας, με σεφ τον Christophe Saintagne, ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως υπερπολυτελή υλικά. Τα αγαπημένα πιάτα είναι καραβίδες σερβιρισμένες κρύες μαζί με χαβιάρι, πίτα φραγκόκοτα με μαύρη τρούφα, ραβιόλι με φουά γκρα.

1. Guy Savoy, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

933 ευρώ για δύο άτομα – 18 πιάτα

Το μενού το έχει την πρώτη θέση μεταξύ των ακριβότερων της γης. Μεταξύ των αγαπημένων πιάτων είναι τα στρείδια με πουρέ από λεμόνι και σκόρδο, χαβιάρι με σπαράγγια και καπνιστό αβγό σαμπαγιόν.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
18 πιατα για να υπαρχει η πιθανοτητα να...χορτασεις.Διοτι ολες αυτες οι γκουρμεδιες εινα σε μεγεθος τσιχλας.Μια σκατουλα τοση δα σε ενα ΤΕΕΕΡΑΑΑΑΣΤΤΤΤΙΙΙΟΟΟΟ πιατο.Προσωπικα οσο και να μου αρεσει η γκουρμε κουζινα--σαν ιδεα γιατι λεφτα δε παιζουν--και οσο τεχνη και να ειναι το θεωρω κοροιδια να δινεις για ενα πιατο 30 ευρω και σε 2 πιρουνιες να χεις φαει.