Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Τσέλιγκας
1

Ανάμεσα στο Θέατρο Βράχων, το Κέντρο Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και το Ταπητουργείο, ο Βύρωνας, κυριολεκτικά στα μετόπισθεν του Παγκρατίου, ζει ακόμη τη ζωή μιας γαλήνιας γειτονιάς, που διατηρεί ατόφιο το μικροαστικό, προσφυγικό της προφίλ.  Εδώ ο φούρνος ψήνει ακόμη τα γεμιστά και το κατσικάκι, οι νοικοκυρές κάνουν ουρά στο τέλος του πρωινού για τη φρατζόλα του οικογενειακού τραπεζιού, μαγαζάτορες και πελατεία γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα, τα ψώνια συνδυάζονται με τα κουτσομπολιά της ημέρας κι αν είσαι νεοφερμένος, όλο και κάποια πιστή πελάτισσα θα βρεθεί να σε ξεναγήσει καλύτερα κι από το αφεντικό στα καλύτερα της κάθε επιχείρησης.

Δυο καλά μανάβικα, τρία ιχθυοπωλεία, τρία κρεοπωλεία, ένα μαγαζί με είδη σπιτιού και υαλικά για τους νοσταλγούς του 70s κιτς. Στον παράδεισο της οδού Ιθώμης θα βρεις κρέατα και γαλακτοκομικά της Αιτωλοακαρνανίας λόγω των ντόπιων που έχουν εγκατασταθεί εδώ από παλιά.

*Το κρεοπωλείο του Ιορδάνη Δημητρόπουλου (Ιθώμης 4, 2107661820) που από το 1957 θυμάται όλες τις ιστορίες της γειτονιάς, τότε που ο δίπλα δρόμος ήταν ακόμη ένα ρέμα που κατέληγε στον Ιλισό. Ντόπια κρέατα, ειλικρίνεια σε ό,τι δεν είναι ελληνικό, φρέσκα αβγά από το Άργος κι ένα εξαιρετικό, πικάντικο, σπιτικό λουκάνικο από τη Σπερχειάδα, ο λόγος για να το προτιμήσεις.

*Παντοπωλείο-Βιολογικά - Μπαλάσκας Ευ. (Νεαπόλεως 18, 2107629392). Το παλιό μπακάλικο διατηρεί την παλιά του εικόνα, η νέα γενιά του προσθέτει μερικά καλά τοπικά προϊόντα μικρής παραγωγής, τσίπουρο χύμα από την Καρδίτσα, τα διάσημα επτάζυμα παξιμάδια με γλυκάνισο της Τραχιάς, θρούμπες από το Πήλιο και βιολογικά προϊόντα. Έξω, το παρτέρι του Δήμου φυτεύεται με πιπεριές και ντομάτες, τα λαχανικά συνυπάρχουν με δενδρύλια και φυτά για τον δικό σου κήπο, με καμάρι του μαγαζιού το γκότζι, που θα σου εξασφαλίσει τη δική σου παραγωγή από σούπερ-ενεργειακά μπέρις σε ένα χρόνο.

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Κατεψυγμένα Χρήστου Ζάχου

*Κατεψυγμένα Χρήστου Ζάχου (Ιθώμης 12, 2109708062). Εδώ ξεχνάς ό,τι ήξερες για τα κλασικά μαγαζιά με κατεψυγμένα προίόντα. Το πλατύ χαμόγελο και η γελαστή διάθεση του Δημοσθένη θα σε ξεναγήσουν στον παράδεισο του πάγου, που κρύβει γκουρμέ θησαυρούς σε τιμές που αγαπούν οι καιροί. Με έμφαση στο ελληνικό προϊόν, ξεχωρίζει για την τεράστια ποικιλία σε ελληνικά ψαρικά, όπως το φιλεταρισμένο γάβρο και τη σαρδέλα από τη Χαλκίδα, μέχρι τον αστακό, το πεντάλικο φαγκρί και τη συναγρίδα, αλλά και την πολύ μεγάλη ποικιλία του σε πίτες και σφολιατοειδή, όπως τη μανιταρόπιτα βέργας, τα κουρουδάκια με τυρί, το μεσογειακό σιμίτικο, το κουλουρολουκάνικο, τις φλογέρες με Φιλαδέλφεια, το σουφλέ, το πεϊνιρλί, το χοιρινό σνίτσελ, το κεμπάπ, την πολύ καλή ποικιλία από λαχανικά, τα ορτύκια από τη Λαμία, το χειροποίητο φύλλο για πίτα. Κοντά στην ψύξη και το φρέσκο, με μικρής παραγωγής κοτόπουλο και κοκοράκι από τη Ναύπακτο, μοσχαρίσιο λουκάνικο του Νασιόπουλου, τα πολύ καλά μείγματα μπαχαρικών του Μπαγκατζούνη, το τσίπουρο του Τυρνάβου.

*Τσέλιγκας (Ιθώμης 17, 2107664193). Ο κύριος Μιχάλης Μαυρόπουλος διεκδικεί άνετα τον τίτλο του «βασιλιά της φέτας» και κανένας εραστής της δεν πρόκειται να φύγει από δω δυσαρεστημένος, κι αυτό, τα τελευταία 40 χρόνια. 12 διαφορετικές φέτες από όλη την Ελλάδα, με βασίλισσες τις βαρελίσιες της Βυτίνας, τη σκληρή του Παρνασσού και τον τελεμέ του Ναυπλίου, που παράγονται όπως πριν 50 χρόνια, από μικρούς παραγωγούς, ειδικά για την επιχείρηση. Κι επειδή στα λιγοστά τετραγωνικά αυτού του μαγαζιού χωρά μόνον ό,τι το εκλεκτότερο, θα «λυγίσετε» οπωσδήποτε με το πρόβειο βούτυρο του Συνεταιρισμού Μυτιλήνης, τις ανάλατες θρούμπες της Χαλκιδικής, το ανθότυρο από τον Αστακό, την κάπαρη της Σαντορίνης, τις ριγανάτες θρούμπες του Πηλίου, το λευκαδίτικο σαλάμι του Πολυχρονόπουλου, τον εξαιρετικό μπακαλιάρο Ισλανδίας, την ηπειρώτικη χορτόπιτα -σαν να την έφτιαξε η γιαγιά σου- και τα χοιρινά μυκονιάτικα λουκάνικα. Στα εξαιρετικά του, το παγωτό Λούσι από το Καπανδρίτι, σαν κρέμα με βύσινο της γιαγιάς, αλλά και το γιαούρτι, την κρέμα σοκολάτα και το ρυζόγαλο της ίδιας βιοτεχνίας, το παγωτό στρατσατέλα από τους Χαλβάδες της Δραπετσώνας, το χειροποίητο φύλλο κρούστας του Μυλωνά, τις χυλοπίτες και τον ξινόχοντρο «Χανίων». Κι αν μένετε μακριά, η φέτα σας θα συσκευαστεί σε τάπερ ή σε αεροστεγείς συσκευασίες που συντηρούνται για μήνες στην κατάψυξη.

*Φούρνος της αγοράς (Ιθώμης 7, 2107660571). Αυτός ο φούρνος αξίζει όχι τόσο για το ψωμί του όσο για το καταπληκτικό, τραγανό ολόφρεσκο σιμίτικο κουλούρι με αλεύρι ολικής, το τυρόψωμο, τον λουκουμά και το υπέροχο τυροκούλουρο, με σουσαμάτο κουλούρι γεμιστό με γλυκιά φέτα, χωρίς ίχνος λαδιού ή λίπους.

*Αμαλία (Ιθώμης 13, 2107664683). Το μαγαζάκι της κυρίας Αμαλίας γεννήθηκε την ίδια μέρα με κείνη, 54 χρόνια πριν. Από τον θείο της πέρασε σε κείνη, ωστόσο, ο χρόνος τίποτα δεν έχει αλλάξει στα ράφια, που φιλοξενούν ένα παρελθόν καμωμένο από αγιωτικά και μπαχαρικά αρώματα, σε ένα μαγαζί που το αγαπάς γιατί σου επιβεβαιώνει ότι ακόμη υπάρχει ένας παλιός κόσμος μέσα στην τρέλα του καινούριου. Τα λιβάνια δίπλα από το μείγμα μπαχαρικών για αρμένικο κεμπάπ, αιθέρια έλαια και μπουκαλάκια για τον αγιασμό, κορίανδρος, κακουλέ, υποφαές και μείγματα μπαχαρικών για κρεατικά, σκόνη λιαστής ντομάτας, κεραλοιφές, φυλαχτά και σταυρουδάκια, σακοράφες για το ράψιμο των κρεατικών και παλιές χαλκομανίες, κουφέτα, κεριά και ψεύτικα άνθη αλλά και βιβλιαράκια με τους βίους των αγίων και τα τροπάρια κάθε εορτάσιμης.

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Box

*Box (Κυδωνιών 36, 2107600279). Λίγο-πολύ, στα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα βρίσκεις περίπου τα ίδια προίόντα. Η διαφορά και το ενδιαφέρον «παίζονται» στο γούστο αλλά και τη γνώση του ιδιοκτήτη, που θα καταφέρει να δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα ράφια του. Μικρό σαν κουτί, το Box χωράει μόνο το καλύτερο, το πιο ενδιαφέρον από εκλεκτά προϊόντα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καμπλατζάς από μονόκοκκο σιτάρι του Πανταζή για νόστιμο σπιτικό ψωμί, πατέ λαχανικών της Ambrosia Gourmet, σάλτσα ντομάτα με τσίλι της Simply Greek, φρουτώδες ελαιόλαδο Αρμακάδι από τα Φιλιατρά και το σπάνιο «Λάδι βιώσας» της Poliana, γραβιέρα Νάξου του Πιτταρά, φέτα και κασέρι του Καρακανά από το Βόλο, ημίσκληρο κεφαλονίτικο ανθότυρο του Γιαννάκη, βουβαλίσια αλλαντικά του «Μπίλη», μπύρες Septem από τη Χαλκίδα, παλαιωμένο απόσταγμα «Puro» του Καραθάνου. Εδώ θα βρεις το ωραίο τσουρέκι από τις «Λιχουδιές της Αθηνάς», τις σπιτικές πίτες της «Αλεξάνδρας» -δοκίμασε κιμαδόπιτα και μελιτζανόπιτα- αλλά και τη νέα σειρά από σαρδελάκια και γαύρο του κουτιού της «Έργον». Από τα ξενόφερτα, ξεχωρίσαμε τις βιολογικές σοκολάτες Zotter με τους πρωτότυπους συνδυασμούς, το pesto με φυστίκι Αιγίνης της Nord Salse και τις σος για σαλάτες της A Must.

*Λυκούδης (Ιθώμης 14-16, 2107610107). Μπορεί τη φήμη στο τυρί να την κλέβει ο απέναντι «Τσέλιγκας» αλλά και ο Λυκούδης έχει τα δικά του σπάνια και πολύ καλά τυριά και αλλαντικά. Βαρελίσια, μαλακή φέτα από το Άργος, κατσικίσιο τυρί από τα Καλάβρυτα, αλλαντικά του «Μιράν» και το εξαιρετικό παγωτό παρφέ σε βανίλια ή σοκολάτα από πρόβειο γάλα της μικρής βιοτεχνίας «Δάφνη» από το Μαραθώνα.

*Δίκταμο (Καραολή & Δημητρίου 63, 2107658530). Τρία αδέλφια από την Κρήτη, η Κάλια, η Βαγγελιώ και ο Γιώργος, συνεχίζουν το μπακάλικο του μπαμπά, σε ένα μαγαζί που αγαπά εξαιρετικά τα σπάνια προϊόντα της τοπικής ελληνικής παραγωγής, τα βιολογικά από κάθε γωνιά του πλανήτη, τις υπερτροφές, τα αγνά καλλυντικά αλλά και τη θεραπευτική δράση 70 τουλάχιστον βοτάνων από τα βουνά της Κρήτης. Στην αυλή τους με τα πανέρια που φιλοξενούν γυρευτούς, άγριους χοχλιούς, παγωτό μικρής παραγωγής από μονάδες της Αττικής και λαχανικά που έχουν μεγαλώσει χωρίς λιπάσματα, όλα γύρω από τον κρητικό καναπέ θυμίζουν παζάρι, πλατεία του χωριού: η πελατεία -που λόγω των χαμηλών τιμών δεν σταματά ποτέ- κάνει μια στάση για ρακή -από τους συγγενείς στο Ρέθυμνο-, για να ανακαλύψει τα καινούρια προϊόντα, να επωφεληθεί από τις συμβουλές του Γιώργου αλλά και να δοκιμάσει ό,τι ζεστό βγάζει η Βαγγελιώ από την κουζίνα της: ζυμωτό ψωμί ντίνκελ, καλτσουνάκια, χορτοπιτάκια με σπάνια χορταρικά της Κρήτης, μπουγάτσα, τσουρέκια, τάρτες και πίτες χωρίς γλουτένη. Τα παιδιά της γειτονιάς εδώ μεγαλώνουν με αβγά «από κότα», βιολογικό κατσικίσιο και βουβαλίσιο γάλα και γαλακτοκομικά, η γαριδοσαλάτα και η χταποδοσαλάτα φτιάχνονται με ολόφρεσκα υλικά από τα χεράκια της μαμάς, το ίδιο και οι πίτσες, οι πίτες και όλα τα κατεψυγμένα και το site τους μας ενημερώνει για τις νόστιμες γευσιγνωσίες, όταν οι παραγωγοί κερνάνε τα ξεχωριστά τους προϊόντα παρέα με γνωστούς σεφ που δίνουν τις δικές τους, πρωτότυπες μαγειρικές ιδέες.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια