Πού θα φας καλό κρέας την Τσικνοπέμπτη

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Το στέκι του Ηλία

Όταν έρχεται ο λόγος στα καλά παϊδάκια, αυτόματα η πυξίδα δείχνει το Στέκι του Ηλία, μια ταβέρνα στο Θησείο που ξεκίνησε πριν από τον Μεσοπόλεμο, διατηρεί την παράδοση και αντιστέκεται στους μοντερνισμούς. Στο ίδιο στέκι αμέτρητοι πεινασμένοι πελάτες έχουν γευτεί τα ζουμερά παϊδάκια του – είναι το σουξέ. Εδώ είναι όλα απλά και με παρεΐστικη διάθεση. Το μενού δεν θα σε προβληματίσει: προσφέρει χειροποίητες τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, χόρτα και χύμα κρασί από τη Νεμέα, ό,τι πρέπει για να συνοδέψεις τις μπριζόλες αλλά και τα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος, που το μυστικό της νοστιμιάς τους βρίσκεται στο μαστόρικο ψήσιμο.
Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, 210 3422407

Κορομηλάς

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Κάποιες ταβέρνες που μετράνε την ιστορία τους με δεκαετίες επιμένουν στη λογική τού να προσφέρουν «λίγα και καλά, απαράλλαχτα στο πέρασμα του χρόνου». Και η μακροβιότητά τους επιβεβαιώνει την ορθότητα της συνταγής. Ο Κορομηλάς στην Αγία Παρασκευή είναι από τα κλασικά στέκια με ψητά στα κάρβουνα και ιστορία 60 χρόνων και. Μια οικογενειακή ταβέρνα που αρκετοί έχουν συνδέσει με τα παιδικά τους χρόνια, όταν έτρωγαν νόστιμα παϊδάκια στην καταπράσινη αυλή με το λευκό χαλικάκι. Η νέα γενιά στο τιμόνι διατηρεί το άρωμα της παράδοσης, με τα ξύλινα τραπέζια ντυμένα με καρό τραπεζομάντηλα και το τζάκι σε περίοπτη θέση. Από τη σχάρα βγαίνουν τα κρεατικά, αλλά τα παϊδάκια, ζουμερά και τραγανά ταυτόχρονα, αφήνουν γλύκα που δεν παίζεται.
Ελ. Βενιζέλου 72, Αγ. Παρασκευή, 210 6510496

Καραβίτης

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αυθεντικό κουτούκι, που η πατίνα του χρόνου διατηρεί ανέπαφη τη φυσιογνωμία του. Μόλις διαβείς το κατώφλι του είναι σαν να γυρίζεις πολλά χρόνια πίσω – βαρέλια με κρασί που σιγοντάρουν την παραδοσιακή κουζίνα του. Πιάτα κλασικά: χόρτα, κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές και παϊδάκια. Δύσκολο να αντισταθείς στα άπαιχτα ζουμερά παϊδάκια που βγαίνουν λιμπιστικά από τα κάρβουνα, έρχονται σωστά ψημένα και σε κάθε μπουκιά αποκαλύπτουν τη βαθιά νοστιμιά τους. Το μεγαλείο της παράδοσης κρατά τα σκήπτρα.
Αρκτίνου & Παυσανίου, Παγκράτι, 210 7215155

Το Ρεμούτσικο

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter

Ταβέρνα με τριάντα χρόνια ιστορίας και παράδοση στο ψήσιμο στα κάρβουνα. Ο χώρος αποπνέει την αύρα του παρελθόντος, τότε που οι παρέες έδιναν το ραντεβού τους για να πιούν κρασί από το καινούργιο γιοματάρι και να κουβεντιάσουν. Τα κατρούτσα, όπως τότε, έτσι και σήμερα γεμίζουν με κρασί που συνοδεύει τους μεζέδες και τη χαλαρή διάθεση. Το αναμμένο τζάκι κρατάει ζεστή τη συντροφιά, αλλά τον πρώτο λόγο έχει το παϊδάκι. Τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά και ψήνουν με μαεστρία φέτα και λουκάνικο χωριάτικο για να ανοίξει η όρεξη πριν δώσει τη σκυτάλη στο ερεθιστικό κοντοσούβλι και το μοσχαρίσιο συκώτι. Από την πυρά βγαίνουν τα εξαιρετικά αρνίσια παϊδάκια γάλακτος. Τρώγονται με το χέρι, μόνο έτσι καταλαβαίνεις τη νοστιμιά από το λιπάκι τους. Η φιλοξενία των νέων ανθρώπων που τρέχουν το μαγαζί επιβεβαιώνεται με τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά που κερνάνε τις παρέες στο τέλος.
Αγ. Δημητρίου 120, Άγ. Δημήτριος, 210 9704515

Κολοβός

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτ: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ένα υπόγειο κουτούκι στην Αγία Παρασκευή μάζευε από το 1954 τις παρέες του παππού Βασίλη, που οι απλοί μεζέδες του και η ρετσίνα συνόδευαν τις χαρές και τις λύπες τους. Τα χρόνια κύλησαν και το καπηλειό έδωσε τη θέση του στην παραδοσιακή ταβέρνα που συνέχισε να μαζεύει κόσμο. Τα παλιά αντικείμενα δίνουν τον τόνο της διακόσμησης και ζωντανεύουν τις μνήμες μιας άλλης εποχής. Δίπλα στο τζάκι οι παρέες γεύονται παραδοσιακούς μεζέδες, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και όταν το κέφι ανάβει, πιάνουν τα τραγούδια. Από την κουζίνα βγαίνουν χωριάτικη σαλάτα, λουκάνικο, κοκορέτσι, γουρουνοπούλα στη σούβλα, πατάτες τηγανητές και, φυσικά, περιποιημένα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια, μαστόρικα ψημένα.
Πελοποννήσου 75, Αγ. Παρασκευή, 210 6510989

Ρούμελη

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην ίδια θέση από τη δεκαετία του 1930 βρίσκεται η ταβέρνα «Ρούμελη» στον Βύρωνα. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε μορφές εκείνη και το περιβάλλον της, αλλά ο Νίκος Κυριανάκης, απόγονος της οικογένειας που άνοιξε την ταβέρνα, συνεχίζει να προσφέρει καλό φαγητό με τον ίδιο τρόπο που το κάνει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Εδώ ξέρεις ότι θα βρεις παϊδάκια με υπογραφή, από τα καλύτερα της Αθήνας, ψημένα στο κάρβουνο, στο οποίο ο Νίκος επιμένει φανατικά, παρά το κόστος και την ταλαιπωρία που προκαλεί η «ζωντανή φωτιά» στην κουζίνα. Το κρέας είναι καλά επιλεγμένο, πέφτει σε σωστή φωτιά και το αποτέλεσμα σε κάνει να μην μπορείς να σταματήσεις εύκολα. Το σουξέ είναι τα τρυφερά, ζουμερά παϊδάκια που τρώγονται μέχρι και το κόκαλο, αλλά εδώ θα βρεις και εξαιρετική σταβλίσια μπριτζόλα, συκώτι, ζουμερά μπιφτέκια και φρεσκοκομμένη πατάτα.
Κωνσταντινουπόλεως 34 & Προύσσης, Βύρωνας, 210 7658347

Τα Βλάχικα

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η ταβέρνα «Τα Βλάχικα» από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή, που ήταν από τους πρώτους προορισμούς φαγητού της Αττικής και συγκέντρωνε τόσο πολλές ταβέρνες-ψησταριές. Αν πας μια βόλτα έως εκεί, διαπιστώνεις ότι ο Δημήτρης Κωστάκος, που ανέλαβε την ταβέρνα το 1980, «όταν στην περιοχή έβοσκαν πρόβατα», και η ομάδα του προσφέρουν αυτό που ήξεραν να κάνουν πάντα καλά: καλό ψητό κρέας σε διάφορες παραλλαγές. Τα γαρδουμπάκια βγαίνουν από την παραδοσιακή γάστρα ψημένα στη χόβολη και σε αποπλανούν με τη νοστιμιά τους, ο μποξάς με το συκώτι και τα γλυκάδια σε παραπέμπει σε άλλες εποχές, το μελωμένο αρνάκι σούβλας κλέβει την παράσταση, το ψητό γουρουνόπουλο με τη ροδοκόκκινη τραγανή πετσούλα του είναι ποίημα και τα λιμπιστικά παϊδάκια σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.
Λεωφόρος Βάρης & Πρεβέζης, Βάρη, τηλ. 210 8956141

Ο Σπανός

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Για σχεδόν τρεισήμισι δεκαετίες ο Σπανός στα Κάτω Πατήσια θεωρείται μία από τις ταβέρνες όπου θα φας καλό παϊδάκι. Σε έναν ήσυχο συνοικιακό δρόμο και με τα παλιά κρασοβάρελα να κυριαρχούν στη σάλα και να δένουν με διάφορα αντικείμενα βγαλμένα από την παράδοση, η ταβέρνα αυτή ξέρει καλά το παιχνίδι της κλασικής γεύσης. Τα λεπτοκομμένα παϊδάκια –ελληνικής προέλευσης, όπως τονίζουν πάντα–, ψημένα στο κάρβουνο, ξεχειλίζουν από νοστιμιά, αλλά το ρεπερτόριο της κουζίνας δεν εξαντλείται εκεί. Προβατίνα, κοντοσούβλι με αρνίσια μπόλια, κοκορέτσι, θα σε τραβήξουν από τη μύτη, αλλά μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και άλλες «σπεσιαλιτέ» που φτιάχνει η κ. Γεωργία, όπως οι αρωματικοί κολοκυθοκεφτέδες, τα πλούσια τυροπιτάκια και η λευκαδίτικη λαδόπιτα.
Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, 210 8327381

Biftekakia & Souvlakia

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter

Όποιο μαγαζί και να επιλέξεις από τα τρία, στα «Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια» το σίγουρο είναι ότι θα φας από τα καλύτερα κρεατικά στη σχάρα σε πλούσιες μερίδες και σούπερ τιμές, για να τιμήσεις με τον καλύτερο τρόπο την Τσικνοπέμπτη. Το μενού συμπληρώνουν ολόφρεσκες σαλάτες και τόσο μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά (μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα, κριθαρένιος ντάκος κ.ά.), που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

Extra tip: Διαθέτει πολύ γρήγορο delivery.
Λ. Μαραθώνος 1, Δροσιά, τηλ. 2108130005 / Λεωφ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Νέο Ψυχικό, 210 6723900-910 / Ιλισίων 26, Νέα Κηφισιά, 210 8001036, www.biftekakiasouvlakia.gr

Peppers

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουβλατζίδικα των βορείων προαστίων, με δυνατό χαρτί, φυσικά, τα σουβλάκια του αλλά και το πολύ καλό κεμπάπ. Στην κουζίνα του Peppers θα βρείτε ακόμη κασερλί, μοσχαρίσιο σουτζούκι και δεκάδες σπιτικά ορεκτικά σε πολύ χορταστικές μερίδες. Οι μοναδικές του γεύσεις, σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση και τις καλές τιμές, το κάνουν αναμφίβολα ένα από τα πιο ξεχωριστά μαγαζιά του είδους στην Αθήνα.

Extra tip: Στο τέλος θα σας γλυκάνουν με κέρασμα ζεστούς λουκουμάδες.
Χ. Tρικούπη 156, Νέα Ερυθραία, 210 8001040, facebook/pages/Peppers, www.thepeppers.gr

Η Πόλη

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter

Η Πόλη είναι η καινούργια πρόταση της Νέας Φιλαδέλφειας, που προσφέρει ένα μοναδικό μενού με πινελιές ανατολίτικης κουζίνας, χρησιμοποιώντας πάντα φρέσκα και αγνά υλικά, σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον που φέρει στοιχεία ρετρό. Αυθεντικό κεμπάπ, πεϊνιρλί στον ξυλόφουρνο και χειροποίητο κιουνεφέ με μοναδικές γεύσεις παγωτού, όπως το τριαντάφυλλο.
Δεκελείας 130 & Φωκών 1, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2521000

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 3.3.2016

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ