«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη

«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη Facebook Twitter
Ο χώρος είναι cozy και αποπνέει φινέτσα και καλό γούστο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Ovio» στη μιλανέζικη σλανγκ σημαίνει «ξεκάθαρο», «προφανές» και όταν ο δημιουργός ενός εστιατορίου επιλέγει αυτό το όνομα δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του. «Ovio, όπως ακριβώς θα είναι και η κουζίνα του» λέει ο Πάνος Ιωαννίδης που μας υποδέχεται με χαρά στο νέο το εστιατόριο, τον δικό του χώρο στην καρδιά της Αθήνας, που αποτελεί γι' αυτόν ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά.


Ο Πάνος Ιωαννίδης έχει γίνει πασίγνωστος μέσω της παρουσίας του στο τηλεοπτικό «MasterChef», αλλά, πριν από αυτό, είχε μεγάλη πορεία σε επαγγελματικές κουζίνες. Ξεκίνησε να μαγειρεύει σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ιταλίας, δίπλα σε διακεκριμένους σεφ. Ήταν executive chef στη βασιλική Πρεσβεία της Δανίας, αλλά δούλεψε και ως private chef στον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, στον βασιλιά της Ολλανδίας, στον πρίγκιπα Edward Egon von Fürstenberg της Αυστρίας κ.ά. Όμως τα τελευταία χρόνια αναζητούσε την ευκαιρία για έναν δικό του χώρο. «Ήθελα να επικοινωνήσω μέσω της μαγειρικής μου με το ευρύ κοινό. Έχω δουλέψει πολύ στις συνταγές και πιστεύω ότι θα ευχαριστήσω γευστικά τους επισκέπτες μας. Είμαι έτοιμος να με κρίνουν», λέει με χιούμορ αλλά και πάθος στη φωνή του ο κριτής του «MasterChef» και προσθέτει: «Το μενού έχει προκύψει από την προσωπική μου γεύση, τις εμπειρίες, τις μνήμες και τις τεχνικές. Δεν θέλω να είναι κουραστικό, με πολλά υλικά. Είναι casual fine dining. Στόχος μου είναι η πραγματική ουσία και η γεύση ενός καλομαγειρεμένου φαγητού».

Στο Ovio, αν και τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, όλα λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Το προσωπικό είναι αποτελεσματικό, ευγενικό και σε κάνει να νιώθεις φιλοξενούμενος.

Ο χώρος είναι cozy και αποπνέει φινέτσα και καλό γούστο. Η αρχιτέκτων Αφροδίτη Μπονάτσου επέλεξε έπιπλα design από ξύλο σε φυσική απόχρωση και σίδερο, και άφθονα φυτά. Στο πρώτο επίπεδο η μικρή μπάρα με τα ξύλινα στουλ προσφέρεται για τσιμπολόγημα και οπτική επαφή με τον ξυλόφουρνο, απ' όπου ξεφουρνίζονται οι πίτσες. Μια σιδερένια σκάλα σε φέρνει στο δεύτερο επίπεδο με το γουστόζικο μπαλκονάκι που χαρίζει μια ρομαντική νότα. Η αίσθηση που έχεις είναι αυτή της άνεσης και του οικείου, fine dinning.

«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη Facebook Twitter
Η κουζίνα του Πάνου Ιωαννίδη, χωρίς φιοριτούρες και ακροβατισμούς, σε μεταφέρει άνετα στις γεύσεις που εκείνος αγαπά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η ψιλόλιγνη φιγούρα του Πάνου, που είναι ζωσμένος με τη μαγειρική του ποδιά, περιφέρεται ανάμεσα στα τραπέζια για να εξηγήσει τα πιάτα αλλά και να ανακαλύψει με ικανοποίηση τα ευχαριστημένα πρόσωπα των συνδαιτυμόνων που δοκιμάζουν το φαγητό του. Η φιλοξενία και η μαγειρική πάνε χέρι-χέρι και είναι στο DNA του Πάνου, αφού έχει μεγαλώσει με δύο Πολίτισσες γιαγιάδες, δεινές μαγείρισσες. Η φιλοσοφία του είναι πολύ συγκεκριμένη: «φρέσκα και χειροποίητα». Ο σεφ επιμένει στην επιλογή των καλύτερων ποιοτικών υλικών. «Οι πρώτες ύλες, όπου είναι απαραίτητο, έρχονται από Ιταλία, αλλά επιλέγουμε και αρκετά ελληνικά προϊόντα», εξηγεί και προσθέτει: «Όλα είναι χειροποίητα. Οι σάλτσες, οι ζωμοί, τα φρέσκα ζυμαρικά φτιάχνονται στην κουζίνα μας».

Το μενού δεν είναι φλύαρο, προτείνει είκοσι πιάτα και οκτώ πίτσες. «Όλα έχουν νόημα» λέει ο Πάνος και προσθέτει με χαμόγελο: «Γεύσεις αγαπημένες, αυτές που μου αρέσουν να γεύομαι». Άρεσε όμως και σ' εμάς η σαλάτα Caprese με burrata, ντοματίνια μαριναρισμένα σε εσπεριδοειδή και μυρωδικά ραντισμένα με λάδι βασιλικού και δίπλα τα ζελεδάκια ντομάτας που προσθέτουν στο πιάτο το κάτι παραπάνω (€15). Το πιάτο με τον tonno tonnato, στημένο σαν τριαντάφυλλο, είναι ελκυστικό στο μάτι και στη γεύση. Μαριναρισμένα φιλέτα τόνου σε μεσογειακά μυρωδικά και καπνισμένα σε ξύλο ελιάς που απογειώνονται γευστικά από τη σάλτσα με αντζούγιες, κάππαρη, λάιμ και τσίλι και συνδυάζονται σωστά με καππαρόμηλα, κρίταμο και ντοματίνια (€15). Υφή βελούδινη και γεύση απολαυστική, με τα υλικά να κρατούν ιδανική ισορροπία. Στην κουζίνα μαγειρεύουν η Κατερίνα Βάχλα και ο Δημήτρης Παπαπαναγιώτου, «ο οποίος θα έχει τη θέση μου όταν θα απουσιάζω στο "MasterChef"» εξηγεί ο Πάνος.

«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τα ποιοτικά υλικά αλλά και την καλή τεχνική ανακαλύπτεις στο χειροποίητο λαβράκι gravlax, που είναι καπνισμένο σε δρυ και έρχεται μαζί με μεσογειακή σαλάτα από όμορφα μαριναρισμένα ντοματίνια, κρίταμο, ψιλοκομμένη κάππαρη και κρεμμύδι πίκλα που ανεβάζει τις εντάσεις (€10). Το carpaccio affumicato από μοσχαρίσιο φιλέτο μαρινάρεται σε ροζ πιπέρι, αλάτι, ζάχαρη και μυρωδικά, καπνίζεται σε οξιά και συνοδεύεται με λάδι ρόκας, κρέμα παρμεζάνας, φιλέτα πορτοκαλιού και πίκλα παντζάρι (€14).


Οι πίτσες, που βασίζονται με παραδοσιακή ναπολιτάνικη ζύμη και ψήνονται σε ξυλόφουρνο, είναι ο ιδανικός πειρασμός για όσους είναι επιρρεπείς στην περιπέτεια της επιθυμίας. H salsiccia lahmacun με μυρωδικά (€13) έρχεται πάνω σε ξύλινη βάση και είναι φτιαγμένη με λεπτή ζύμη και γεύση πικάντικη, με νότες από άγριο μάραθο. Ο Πάνος δηλώνει απερίφραστα ότι είναι από τις αγαπημένες του πίτσες και μας προετοιμάζει για το πιάτο που θα ακολουθήσει: ριζότo με σπαράγγια και λάιμ (€22) ‒ όλη η φινέτσα σε ένα πιάτο. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια κι ευχόμαστε καλή επιτυχία.

«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη Facebook Twitter
Η αίσθηση που έχεις είναι αυτή της άνεσης και του οικείου, fine dinning. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η κουζίνα του Πάνου Ιωαννίδη, χωρίς φιοριτούρες και ακροβατισμούς, σε μεταφέρει άνετα στις γεύσεις που εκείνος αγαπά. Το ανακαλύπτεις ευθύς και στην πίτσα Μarinara με μαριναρισμένο σε mirin λεπτοκομμένο χταπόδι, αντζούγιες και σάλτσα μαρινάρα (€13). Απολαυστική εμπειρία που γίνεται γευστική ανάμνηση. «Έχω κάνει πολλές δοκιμές για να πετύχω τη σωστή ισορροπία των μπαχαρικών» λέει ο σεφ. Το σπαγγέτι κιτάρα με ντοματίνια, σάλτσα πομοντόρο και βασιλικό προσφέρει μια διαφορετική γευστική εμπειρία (€11). «Αυτήν τη σάλτσα που φτιάχνεται με βούτυρο και μυρωδικά τη δοκίμασα στο πρώτο μου ταξίδι στην Ιταλία και με σημάδεψε γευστικά, αφού τότε πήρα την απόφαση να γίνω μάγειρας» εκμυστηρεύεται ο Πάνος. Πληθωρικό είναι το σιγομαγειρεμένο οσομπούκο με άγρια μανιτάρια (μορχέλες, πορτσίνι, αγαρικά) που συνοδεύεται με τηγανητό risotto al salto, μια μιλανέζικη συνταγή (για 2 άτομα/36 ευρώ). Και εδώ, σε αυτό το πλούσιας νοστιμιάς πιάτο, ο σεφ ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του: «Χρόνια πριν το είχα δοκιμάσει στο Μιλάνο από τα χέρια ενός παππού μάγειρα και είχα ενθουσιαστεί».

Η γλυκιά γεύση από τη σοκολάτα αμαρέτο και την crème brûlée βασιλικού και passion fruit θα σας ακολουθεί στον δρόμο της επιστροφής. Η οινική λίστα προσφέρει αρκετές επιλογές από τον ιταλικό κυρίως αλλά και τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ η μπάρα σερβίρει πολλές και διαφορετικές εκδοχές σε ammaro. Στο Ovio, αν και τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, όλα λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Το προσωπικό είναι αποτελεσματικό, ευγενικό και σε κάνει να νιώθεις φιλοξενούμενος. Αποχαιρετώντας τον φιλόξενο οικοδεσπότη, τον ρωτώ πώς αισθάνεται στον νέο χώρο του. Και μου απαντά χωρίς περιστροφές: «Την πρώτη μέρα που άνοιξε το Ovio ήταν σαν το πρώτο μου παιδικό πάρτι».

«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ovio, Απόλλωνος 4, Σύνταγμα, 211 4115755

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκράτι: Πώς το Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή μεταμορφώνει μια ολόκληρη γειτονιά

Αθήνα / Παγκράτι: Πώς το Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή μεταμορφώνει μια ολόκληρη γειτονιά

Νέα καταστήματα εστίασης, τουριστική άνθηση, αλλά και προβλήματα στάθμευσης και μίσθωσης ακινήτων σε μια περιοχή που αποκτά νέο δυναμισμό μετά τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος Γουλανδρή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ