Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή...
5

Όσο ο δρόμος ανηφορίζει τα λιγοστά (31) χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα στη Στενή της Εύβοιας, η Δίρφυς μεταμορφώνει ελβετικά το τοπίο, μια βουνίσια φύση σε ταξιδεύει σε βοσκοτόπια, ψηλές κορφές και πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πέτρινες βρύσες. Η Στενή με τα γραφικά πετρόκτιστα σπιτάκια είναι η χασαποταβέρνα της Εύβοιας. Εδώ θα ανηφορίσουν όλοι κάθε Σαββατοκύριακο για αρνάκι στη λαδόκολλα, κοντοσούβλι, παϊδάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, αφού το χωριό φημίζεται για τα κρέατά του και το ειδυλλιακό σκηνικό της Βρύσης του Γιατρού. Κάπου εκεί, κατηφορίζοντας προς τον πολιτισμό θα κάνεις μια στάση στον «Λάμπρο» για να ψωνίσεις το πιο διάσημο, χειροποίητο λουκάνικο του χωριού, με οικογενειακή συνταγή και παράδοση από το 1904, το οποίο σου λέει, έρχονταν άνθρωποι να το πάρουν να το στείλουν ως την Αμερική.

Στην αρχή, οι συντοπίτες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και καχυποψία. Σήμερα τις παραδέχονται, που ακολούθησαν το δικό τους όνειρο: να αναβιώσουν τα αρώματα του τόπου και της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, αυτή που θαυμάζουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.


Μπαίνοντας, όμως, σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα, τα κρέατα κουκλάκια κομμένα σε έτοιμες λαχταριστές συνταγές να τα βάλεις κατευθείαν στο φούρνο και μέσα σε φιγουράτα βαζάκια και αβαν-γκαρντ συσκευασίες όλη την αγνή κι αθώα παραγωγή της περιοχής: χυλοπίτες και ζυμαρικά, μαρμελάδες και μέλι, σύκα και λικέρ, κρασιά και όσπρια.

  

Πίσω από τον πάγκο, αρσενικό κανένα. Μόνον δυό λεπτεπίλεπτα, σαν κλαράκια κορίτσια-από κείνα που τα λες κοριτσάκια όσο κι αν μεγαλώσουν, γλυκά και ευγενικά σαν τηγανίτες με μέλι, κομψά και καλοντυμένα και αμέσως θαρρείς πως έχεις προσγειωθεί σε κείνα τα boutique Αρμάνι χασάπικα της Τοσκάνης που πουλάνε τη βέρα μπιστέκα Φιορεντίνα.

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Μπαίνοντας σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα...


Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή. Μετά, ο παππούς Θοδωρής ανοίγει το πρώτο χασάπικο στο χωριό, ο μπαμπάς Λάμπρος επεκτείνει τις μπίζνες με ντελίβερυ ανά την Ελλάδα. Τα κορίτσια μεγαλώνουν την παιδική ηλικία της Χάιντι στο χωριό, κάθε απόγευμα σταματούν τα παιχνίδια στην πλατεία για να ταΐσουν τα ζώα της οικογενειακής φάρμας, ο μπαμπάς που δεν ευδοκίμησε γιό, τις μαθαίνει να βόσκουν, να σφάζουν, να κόβουν, χασαπάκια εκπαιδευμένα από μικρές.


Η ζωή, όμως, γυρνά άσχημα, ήταν στην εφηβεία όταν ο μπαμπάς σκοτώθηκε σε ατύχημα. Η μαμά Γιαννούλα παίρνει τη σκυτάλη, δεν αφήνει την επιχείρηση να πεθάνει. Η Ευαγγελία σπουδάζει Διοίκηση Υγείας και Πρόνοιας, η Γεωργία αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Ρέθυμνο. Όταν παίρνουν το πτυχίο τους έρχεται το δίλημμα: ακαδημαϊκή καριέρα ή επιστροφή στις ρίζες;


Στο τέλος μιλά το αίμα. Το οικογενειακό και των σφαγίων. Το 2010 το κατάστημα λιανικής γυρίζει σελίδα, το παλιό χασάπικο σουλουπώνεται από χέρι γυναικείο και με γούστο, μια αθηναϊκή εταιρία σχεδιάζει σε απόλυτη 60's αισθητική το εταιρικό brand name, η διαδικασία της τυποποίησης του λουκάνικου ακολουθεί την επιστημονικότερη διαδικασία, όσο κι αν τα κορίτσια μαζεύουν ακόμη μόνα τους στα ψηλά βουνά τα μυρωδικά και μειώνουν το λίπος αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο από τις ελιές που μαζεύουν οι ίδιες από τα οικογενειακά χωράφια. Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα.

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα...


Στην αρχή, οι συντοπίτες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και καχυποψία. Σήμερα τις παραδέχονται, που ακολούθησαν το δικό τους όνειρο: να αναβιώσουν τα αρώματα του τόπου και της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, αυτή που θαυμάζουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Προσωπικά, ουδέποτε θα ξεχάσω την πρώτη εμπειρία της γίδας τους: ένα κατακόκκινο, τετραγωνισμένο, ολοζώντανο, λαχταριστό κομμάτι κρέας από αυτά που αποθαυμάζεις στις γαλλικές boucheries, χωρίς ίχνος λίπους. Το πέρασα για μοσχαρίσιο φιλέτο-γίδα επέμειναν τα κορίτσια! Το μαγείρεψα με ένα υλικό: σούπα με τραχανά από το χωριό τους. Μια πανδαισία, μια μοναδική, πρωτόγνωρη κρεατένια εμπειρία. Η γίδα με όλη τη γεύση, χωρίς τη μυρωδιά, χωρίς το λιπαρό ρουστίκ της. Τώρα μου τη στέλνουν σπίτι, μαζί με τα προϊόντα της περιοχής, για την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία του χωριού στο τραπέζι της πόλης.

Τηλ. 2228 051400, Στενή Εύβοιας

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν δουλειές στην Ελλάδα; Αρκεί να μην τα θέλεις όλα έτοιμα. Στην τελική δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να γίνουν όλοι μηχανικοί, γιατροί ή δικηγόροι.