Οι 6 καλύτερες σοκολατίνες της Αθήνας

Οι 6 καλύτερες σοκολατίνες της Αθήνας Facebook Twitter
5

 

 

Από όλα τα παραδοσιακά γλυκά, για κείνο που έχω τρέξει τα περισσότερα χιλιόμετρα για να το αναζητήσω στα πιο ιδανικά του είναι η σοκολατίνα. Κι ενώ δεν έχω στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη από τα παλιά, πάντα από κείνη ζητάω το σχεδόν ανέφικτο: το απόλυτο γλυκό, εκείνο που σε κάνει να παραληρείς όπως ο Γιώργος Κωνσταντίνου και το προφιτερόλ του, το γλυκό που θα το φας και μετά θα νοιώσεις το “και τώρα μπορώ να κλείσω τα μάτια”. Ωστόσο, στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία την έχω βρει βαριά, ψωμένια, με κείνη την ενοχλητική έλλειψη φινέτσας ενώ στα νέας γενιάς είναι σαν να την έχεις στείλει να σπουδάσει στα Παρίσια και σου γύρισε με αξάν. Κάπου στο ενδιάμεσο ελπίζω κάποτε να συναντηθούμε, έτσι όπως ελπίζεις ότι κάποτε θα συναντήσεις το πριγκιπόπουλο, που ξέρεις ότι έχει πεθάνει από αιώνες. Από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει, οι κυρίες που ακολουθούν:

 

Chocolat, Βεϊκου 32, Γαλάτσι, 2102133414

Η μεγαλύτερη, ολοστρόγγυλη σαν ολοκληρωμένη σοκολατένια αμαρτία, με χορταστική πικρή σοκολάτα στο περιτύλιγμα, ελαφρύ παντεσπάνι στη βάση και γεμάτη με μια αληθινά σοκολατένια, σκουρόχρωμη, πλούσια μους που στο τέλος αφήνει μια φινετσάτη επίγευση φουντουκιού. Η πιο νόστιμη στην κατηγορία σοκολατίνα νέας γενιάς και άριστης ποιότητας.

 

La Cigale, Λ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, 2108013873

Στρογγυλή και μαζεμένη, με χορταστική σοκολατένια και αφράτη επικάλυψη με γκανάς ντεκόρ, που όμως από μέσα αποκαλύπτει μια σεράνο κρέμα με διακριτικό παντεσπάνι που σίγουρα δεν περιμένεις από μια σοκολατίνα. Υποψιάζομαι ότι αυτή φταίει για τη λιπαρή επίγευση.

 

Pastry Family, Ριζάρη 19, 2107235090

Σκοτεινή νόστιμη σοκολάτα της επικάλυψης, μια επιπλέον γερή σοκολατένια δόση στη γκανάς της ομορφιάς, λεπτό παντεσπάνι στη βάση και στο εσωτερικό, μια σκουρόχρωμη, σφιχτή μους. Η πιο «άγλυκη» απ’όλες, αφήνει δυστυχώς μια αίσθηση βουτυρίλας στην επίγευση.

 

Ασημακόπουλος, X. Τρικούπη 82, 2103610092

Στη λογική της σοκολατίνας των παιδικών μας χρόνων, πλούσια σε τρουφάκι και με σοκολατένιο, σκληρό γλάσο στην επιφάνεια, στην καρδιά της κλείνει μια ανοιχτόχρωμη κρέμα σοκολάτας και έντονα σιροπιαστό παντεσπάνι, σε ένα όχι και τόσο αφράτο σύνολο. Καλή η νοσταλγία, αλλά μου έλειψε το άρωμα και η γεύση της σοκολάτας.

 

Desire, Δημοκρίτου 6, 2103632333

Η επιτομή της παλιάς, καλής σοκολατίνας που θυμούνται όσοι γεννήθηκαν μέχρι το ’70. Αφράτη, σοκολατένια, βουτυράτη, με τις τρεις κλασικές στρώσεις παντεσπάνι, στο ίδιο νοσταλγικό σχήμα και ντεκόρ, όπως τη μάθαμε και όπως ξετρελαθήκαμε μαζί της.

 

Fresh, Λ. Κηφισίας 359, Κηφισιά, 2108000072

Η πιο μακρινή συγγενής μιας κλασικής σοκολατίνας, γυαλίζει υπερβολικά και σκούρα, και η πλούσια, αέρινη, πικρή-αληθινά ωστόσο, σοκολατένια- γκανάς της φλερτάρει περισσότερο με τη νέα γενιά της γαλλικής patisserie, παρά με την ελληνική πάστα της παράδοσης.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Mon Quartier στη Βουλα. Με πασπαλισμενη τρουφα σοκολατας, με γεμιση μους να λιωνει στο στομα. Δεν φανταζεστε γευση υφη και επιγευση. Το ανακαλυψα απο ενα site για τα νοτια δειτε φωτο και λιωστε:http://www.nou-pou.gr/articles/kati-glyko/sokolatina-apo-mon-quartier-esy-soyperstar/