Οι 6 καλύτερες σοκολατίνες της Αθήνας

Οι 6 καλύτερες σοκολατίνες της Αθήνας Facebook Twitter
5

 

 

Από όλα τα παραδοσιακά γλυκά, για κείνο που έχω τρέξει τα περισσότερα χιλιόμετρα για να το αναζητήσω στα πιο ιδανικά του είναι η σοκολατίνα. Κι ενώ δεν έχω στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη από τα παλιά, πάντα από κείνη ζητάω το σχεδόν ανέφικτο: το απόλυτο γλυκό, εκείνο που σε κάνει να παραληρείς όπως ο Γιώργος Κωνσταντίνου και το προφιτερόλ του, το γλυκό που θα το φας και μετά θα νοιώσεις το “και τώρα μπορώ να κλείσω τα μάτια”. Ωστόσο, στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία την έχω βρει βαριά, ψωμένια, με κείνη την ενοχλητική έλλειψη φινέτσας ενώ στα νέας γενιάς είναι σαν να την έχεις στείλει να σπουδάσει στα Παρίσια και σου γύρισε με αξάν. Κάπου στο ενδιάμεσο ελπίζω κάποτε να συναντηθούμε, έτσι όπως ελπίζεις ότι κάποτε θα συναντήσεις το πριγκιπόπουλο, που ξέρεις ότι έχει πεθάνει από αιώνες. Από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει, οι κυρίες που ακολουθούν:

 

Chocolat, Βεϊκου 32, Γαλάτσι, 2102133414

Η μεγαλύτερη, ολοστρόγγυλη σαν ολοκληρωμένη σοκολατένια αμαρτία, με χορταστική πικρή σοκολάτα στο περιτύλιγμα, ελαφρύ παντεσπάνι στη βάση και γεμάτη με μια αληθινά σοκολατένια, σκουρόχρωμη, πλούσια μους που στο τέλος αφήνει μια φινετσάτη επίγευση φουντουκιού. Η πιο νόστιμη στην κατηγορία σοκολατίνα νέας γενιάς και άριστης ποιότητας.

 

La Cigale, Λ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, 2108013873

Στρογγυλή και μαζεμένη, με χορταστική σοκολατένια και αφράτη επικάλυψη με γκανάς ντεκόρ, που όμως από μέσα αποκαλύπτει μια σεράνο κρέμα με διακριτικό παντεσπάνι που σίγουρα δεν περιμένεις από μια σοκολατίνα. Υποψιάζομαι ότι αυτή φταίει για τη λιπαρή επίγευση.

 

Pastry Family, Ριζάρη 19, 2107235090

Σκοτεινή νόστιμη σοκολάτα της επικάλυψης, μια επιπλέον γερή σοκολατένια δόση στη γκανάς της ομορφιάς, λεπτό παντεσπάνι στη βάση και στο εσωτερικό, μια σκουρόχρωμη, σφιχτή μους. Η πιο «άγλυκη» απ’όλες, αφήνει δυστυχώς μια αίσθηση βουτυρίλας στην επίγευση.

 

Ασημακόπουλος, X. Τρικούπη 82, 2103610092

Στη λογική της σοκολατίνας των παιδικών μας χρόνων, πλούσια σε τρουφάκι και με σοκολατένιο, σκληρό γλάσο στην επιφάνεια, στην καρδιά της κλείνει μια ανοιχτόχρωμη κρέμα σοκολάτας και έντονα σιροπιαστό παντεσπάνι, σε ένα όχι και τόσο αφράτο σύνολο. Καλή η νοσταλγία, αλλά μου έλειψε το άρωμα και η γεύση της σοκολάτας.

 

Desire, Δημοκρίτου 6, 2103632333

Η επιτομή της παλιάς, καλής σοκολατίνας που θυμούνται όσοι γεννήθηκαν μέχρι το ’70. Αφράτη, σοκολατένια, βουτυράτη, με τις τρεις κλασικές στρώσεις παντεσπάνι, στο ίδιο νοσταλγικό σχήμα και ντεκόρ, όπως τη μάθαμε και όπως ξετρελαθήκαμε μαζί της.

 

Fresh, Λ. Κηφισίας 359, Κηφισιά, 2108000072

Η πιο μακρινή συγγενής μιας κλασικής σοκολατίνας, γυαλίζει υπερβολικά και σκούρα, και η πλούσια, αέρινη, πικρή-αληθινά ωστόσο, σοκολατένια- γκανάς της φλερτάρει περισσότερο με τη νέα γενιά της γαλλικής patisserie, παρά με την ελληνική πάστα της παράδοσης.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

3 σχόλια
Mon Quartier στη Βουλα. Με πασπαλισμενη τρουφα σοκολατας, με γεμιση μους να λιωνει στο στομα. Δεν φανταζεστε γευση υφη και επιγευση. Το ανακαλυψα απο ενα site για τα νοτια δειτε φωτο και λιωστε:http://www.nou-pou.gr/articles/kati-glyko/sokolatina-apo-mon-quartier-esy-soyperstar/