Οι 6 καλύτερες σοκολατίνες της Αθήνας

Οι 6 καλύτερες σοκολατίνες της Αθήνας Facebook Twitter
5

 

 

Από όλα τα παραδοσιακά γλυκά, για κείνο που έχω τρέξει τα περισσότερα χιλιόμετρα για να το αναζητήσω στα πιο ιδανικά του είναι η σοκολατίνα. Κι ενώ δεν έχω στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη από τα παλιά, πάντα από κείνη ζητάω το σχεδόν ανέφικτο: το απόλυτο γλυκό, εκείνο που σε κάνει να παραληρείς όπως ο Γιώργος Κωνσταντίνου και το προφιτερόλ του, το γλυκό που θα το φας και μετά θα νοιώσεις το “και τώρα μπορώ να κλείσω τα μάτια”. Ωστόσο, στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία την έχω βρει βαριά, ψωμένια, με κείνη την ενοχλητική έλλειψη φινέτσας ενώ στα νέας γενιάς είναι σαν να την έχεις στείλει να σπουδάσει στα Παρίσια και σου γύρισε με αξάν. Κάπου στο ενδιάμεσο ελπίζω κάποτε να συναντηθούμε, έτσι όπως ελπίζεις ότι κάποτε θα συναντήσεις το πριγκιπόπουλο, που ξέρεις ότι έχει πεθάνει από αιώνες. Από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει, οι κυρίες που ακολουθούν:

 

Chocolat, Βεϊκου 32, Γαλάτσι, 2102133414

Η μεγαλύτερη, ολοστρόγγυλη σαν ολοκληρωμένη σοκολατένια αμαρτία, με χορταστική πικρή σοκολάτα στο περιτύλιγμα, ελαφρύ παντεσπάνι στη βάση και γεμάτη με μια αληθινά σοκολατένια, σκουρόχρωμη, πλούσια μους που στο τέλος αφήνει μια φινετσάτη επίγευση φουντουκιού. Η πιο νόστιμη στην κατηγορία σοκολατίνα νέας γενιάς και άριστης ποιότητας.

 

La Cigale, Λ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, 2108013873

Στρογγυλή και μαζεμένη, με χορταστική σοκολατένια και αφράτη επικάλυψη με γκανάς ντεκόρ, που όμως από μέσα αποκαλύπτει μια σεράνο κρέμα με διακριτικό παντεσπάνι που σίγουρα δεν περιμένεις από μια σοκολατίνα. Υποψιάζομαι ότι αυτή φταίει για τη λιπαρή επίγευση.

 

Pastry Family, Ριζάρη 19, 2107235090

Σκοτεινή νόστιμη σοκολάτα της επικάλυψης, μια επιπλέον γερή σοκολατένια δόση στη γκανάς της ομορφιάς, λεπτό παντεσπάνι στη βάση και στο εσωτερικό, μια σκουρόχρωμη, σφιχτή μους. Η πιο «άγλυκη» απ’όλες, αφήνει δυστυχώς μια αίσθηση βουτυρίλας στην επίγευση.

 

Ασημακόπουλος, X. Τρικούπη 82, 2103610092

Στη λογική της σοκολατίνας των παιδικών μας χρόνων, πλούσια σε τρουφάκι και με σοκολατένιο, σκληρό γλάσο στην επιφάνεια, στην καρδιά της κλείνει μια ανοιχτόχρωμη κρέμα σοκολάτας και έντονα σιροπιαστό παντεσπάνι, σε ένα όχι και τόσο αφράτο σύνολο. Καλή η νοσταλγία, αλλά μου έλειψε το άρωμα και η γεύση της σοκολάτας.

 

Desire, Δημοκρίτου 6, 2103632333

Η επιτομή της παλιάς, καλής σοκολατίνας που θυμούνται όσοι γεννήθηκαν μέχρι το ’70. Αφράτη, σοκολατένια, βουτυράτη, με τις τρεις κλασικές στρώσεις παντεσπάνι, στο ίδιο νοσταλγικό σχήμα και ντεκόρ, όπως τη μάθαμε και όπως ξετρελαθήκαμε μαζί της.

 

Fresh, Λ. Κηφισίας 359, Κηφισιά, 2108000072

Η πιο μακρινή συγγενής μιας κλασικής σοκολατίνας, γυαλίζει υπερβολικά και σκούρα, και η πλούσια, αέρινη, πικρή-αληθινά ωστόσο, σοκολατένια- γκανάς της φλερτάρει περισσότερο με τη νέα γενιά της γαλλικής patisserie, παρά με την ελληνική πάστα της παράδοσης.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Mon Quartier στη Βουλα. Με πασπαλισμενη τρουφα σοκολατας, με γεμιση μους να λιωνει στο στομα. Δεν φανταζεστε γευση υφη και επιγευση. Το ανακαλυψα απο ενα site για τα νοτια δειτε φωτο και λιωστε:http://www.nou-pou.gr/articles/kati-glyko/sokolatina-apo-mon-quartier-esy-soyperstar/