Ο μήνας των μπλε διαβόλων και των αυτοκτονιών

Facebook Twitter
0

(Απόπειρα μετάφρασης του ποιήματος του Thomas Hood)

Ούτε ήλιος –ούτε φεγγάρι!

Ούτε αυγή  -ούτε απόγευμα

Ούτε δείλι -ούτε ξημέρωμα -χωρίς κανονικές ώρες η ημέρα

Ούτε ουρανός - ούτε ορίζοντας

Καμία απόσταση γαλάζια

Χωρίς τέλος οι δρόμοι

Χωρίς ενδείξεις για το πού να πας

Χωρίς να αναγνωρίζεις οικεία πρόσωπα

Δεν υπάρχουν ευγένειες – δεν τους ξέρεις!

Χωρίς ταξίδια – χωρίς μετακίνηση

Ούτε γράμματα – ούτε δέματα

Χωρίς νέα από μακρινές ακτές

Χωρίς παρέα – χωρίς αβρότητα

Χωρίς ζέστη, ή χαρά, ή ήρεμη ησυχία

Χωρίς άνεση στο σώμα

Ούτε σκιά, ούτε πεταλούδες, ούτε μέλισσες

Ούτε φρούτα, ούτε λουλούδια, ούτε φύλλα, ούτε πουλιά

Νοέμβριος!

Από τους Αγγλοσάξονες ονομάστηκε «ο μήνας του αέρα» ή «ο μήνας του αίματος», επειδή τότε έσφαζαν μεγάλο μέρος των κοπαδιών προκειμένου να βγάλουν οι άνθρωποι το χειμώνα. Στο αγγλικό βιβλίο «The book of Days» του 1864 ο μήνας περιγράφεται ως εξής:

«Στις 22 αυτού του μήνα, ο ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Τοξότη, ο οποίος ευνοεί την κυριαρχία του κρύου το οποίο εισχωρεί στη γη και μειώνει τις δυνάμεις της φύσης.

Ο Νοέμβριος είναι ο πιο ζοφερός μήνας του χρόνου και είναι αλήθεια ότι η άντληση ευχαρίστησης είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες. Είναι ο μήνας των μπλε διαβόλων και των αυτοκτονιών. Μολυβένιος ουρανός, βροχή, συχνά μαζί με δυνατούς ανέμους, οι οποίοι ρίχνουν τα τελευταία φύλλα των δέντρων, είναι συνηθισμένα φαινόμενα το Νοέμβριο.»


 

Ο Νοέμβριος φέτος πονάει λόγω των έκτακτων εισφορών. Κατά τ’ άλλα είναι απλώς η αρχή του χειμώνα και αν τα πράγματα ήταν καλύτερα, θα μας άρεσε η ιδέα «κουβερτούλα-τσάι-χαζομάρες στην τηλεόραση».

Όταν κρυώνουμε, φοράμε πιο ζεστά ρούχα.  Αν κρυώνουμε περισσότερο, ανάβουμε το καλοριφέρ, αν χρειαστεί, ενισχύουμε με αερόθερμο και κλιματιστικό, αν το κρύο επιμένει, τυλιγόμαστε με πάπλωμα. Όταν χρειαστούμε φαγητό, πάμε και αγοράζουμε, και μετά το μαγειρεύουμε σε ηλεκτρική κουζίνα. Μπορούμε μεν να αγοράσουμε και να μαγειρέψουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι. Όμως αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα με πιο ευνοϊκό κλίμα –ή να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, μπορούμε αυτό το μήνα να τρώμε αυτά που φυτρώνουν, τα οποία εκτός του ηθικού πλεονεκτήματος, βρίσκονται και στην πιο νόστιμή τους κατάσταση:

Αγκινάρες, παντζάρια, σέλινο, κουνουπίδι, πράσα, πατάτες, κολοκύθες, αλμύρα, μήλα, κυδώνια, αχλάδια, αμύγδαλα, άγρια μανιτάρια, καρύδια και για τους μερακλήδες πάπια και λαγός.

Βιολογικό χασάπικο για σκύλους

Πριν από λίγους μήνες άνοιξε στο Μόναχο χασάπικο για σκύλους. Η Stefanie Fuchs, 28 χρονών, αναρωτιόταν γιατί οι τροφές σκύλων μύριζαν τόσο περίεργα, και αυτή η ερώτηση την έκανε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση. Στην αρχή «ο κόσμος γελούσε» λέει η Stefanie αλλά τώρα έχει 100 πιστούς πελάτες. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ότι παρακολουθεί το προϊόν από την αρχή μέχρι το τέλος: αγοράζει το κρέας από φάρμες που σφάζουν τα ζώα σε ιδανικές και σωστές συνθήκες και τρέφονται σωστά. Κάθε σκύλος ζυγίζεται και αποκτά το δικό του πρόγραμμα διατροφής, το οποίο περιέχει επίσης άλατα, λαχανικά και δημητριακά. Το κόστος είναι μεταξύ 65 και 175 ευρώ το μήνα.

Αν ισχύει η μετενσάρκωση ελπίζω να ξαναγεννηθώ ως σκύλος στο Μόναχο παρά ως αγελάδα, ακόμα κι αν είναι στην Ινδία. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ