«Νοέμβρης»: Το μοσχοφίλερο αλλιώς

«Νοέμβρης», το μοσχοφίλερο αλλιώς… Facebook Twitter
Το κρασί αυτό εκπέμπει έναν καλλιτεχνικό ρομαντισμό, ο οποίος έχει αποτυπωθεί από τον Μάριο Καρύστιο αριστοτεχνικά στην ετικέτα.
0

Ο «ΝΟΕΜΒΡΗΣ» ΗΡΘΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ και με βρήκε σαν ραντεβού στα τυφλά. Γιατί απλώς «τυφλή» ήταν η γευσιγνωσία που έκανα σε αυτό το κρασί για πρώτη φορά.

Οι τυφλές γευσιγνωσίες μού αρέσουν πάρα πολύ, γιατί με αυτόν τον τρόπο δοκιμάζεις το κρασί και αφήνεσαι, σε μια κατάσταση απόλυτης ελευθερίας, να εξερευνήσεις τι υπάρχει στο ποτήρι σου χωρίς το «βάρος» της ετικέτας.  

Ο «Νοέμβρης» λοιπόν μού ήρθε από συνάδελφο στην Prowein, στις καθιερωμένες μας «τυφλές» στα διαλείμματα από τη δουλειά μας. 

Χρώμα χρυσαφί, δάκρυα με όγκο στο ποτήρι, πράγμα που υποδηλώνει σάκχαρα, έντονα αρωματικό, τριαντάφυλλα, γιασεμιά, ανθάκια λεμονιάς, σανγκουίνι, κυδώνι, χαμομήλι και δυόσμο… στο στόμα έχει διακριτική γλύκα, με δροσιά όμως που του δίνει απόλυτη ισορροπία. Σκέφτομαι κρύο κλίμα, αλλά πάλι το κεφάλι μου έχει μπερδευτεί, γιατί ενώ κλίνω προς Ggewurtztraminer, κάτι δεν κολλάει… το μυαλό μου ταξιδεύει στην Αλσατία… η αποκάλυψη γίνεται και τελικά ο «Νοέμβρης» μάς έρχεται από την Αρκαδία… «τι Αρκαδία, τι Αλσατία», λέμε, και το πείραγμα πήγε μια χαρά, μιας και δεν βρήκα το blind.

Τα σταφύλια οδηγούνται στο πιεστήριο με ολόκληρο το κοτσάνι, η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες για 16 μήνες, τεχνικές που εντείνουν τα αρώματα και το φρούτο, τον όγκο, τα κρεμώδη χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητά του. 

Όπως και να 'χει ο «Νοέμβρης» ήρθε στο ποτήρι μου για να μείνει σαν ανάμνηση. Πήγα λοιπόν στο «περίπτερο» του οινοποιείου Μορόπουλου για να μάθω από τον Λευτέρη Αναγνώστου, τον οινολόγο του κτήματος, τα μυστικά του κρασιού αυτού.

Η πρώτη ερώτηση που του έκανα ήταν πώς του ήρθε η ιδέα να κάνει ένα τέτοιο κρασί, και μου απάντησε με τον μοναδικό του «ποιητικό» τρόπο πως ήθελε να δοκιμάσει τα όρια της ποικιλίας. Να δει τι θα μας δώσει το μοσχοφίλερο όταν τρυγηθεί όψιμα. Πού θα φτάσει το αρωματικό του δυναμικό και πού μπορεί να πάει γευστικά από άποψη φρούτου και οξύτητας. Ο Λευτέρης είναι ένας χαρισματικός και τυχερός οινολόγος· χαρισματικός γιατί το 'χει να φτιάχνει μεγάλα κρασιά και τυχερός γιατί ξεκίνησε την καριέρα του στη Σαντορίνη. Από το ασύρτικο στο μοσχοφίλερο και τη Μαντινεία. Τυχερός να μπορείς να οινοποιείς δυο από τις πιο εμβληματικές λευκές ποικιλίες της χώρας και μάλιστα στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται. 

«Νοέμβρης» το Μοσχοφίλερο αλλιώς… Facebook Twitter
Η οικογένεια Μορόπουλου έχει βαθιά αγροτική παράδοση και ξεκίνησε να ασχολείται και με την αμπελοκαλλιέργεια τη δεκαετία του 1990.

Η οικογένεια Μορόπουλου έχει βαθιά αγροτική παράδοση και ξεκίνησε να ασχολείται και με την αμπελοκαλλιέργεια τη δεκαετία του 1990. 120 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων στο Νεοχώρι, στη ζώνη της Μαντινείας, που είναι φυτεμένα κατά το 95% με μοσχοφίλερο. Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια για την παραγωγή των δικών τους κρασιών που δεν ξεπερνούν τις 30.000 φιάλες. 

Τα σταφύλια για τον «Νοέμβρη» συλλέγονται από ένα συγκεκριμένο αμπέλι, που επιλέχθηκε γιατί στεγνώνει γρήγορα σε περίπτωση βροχής, πράγμα που μπορεί να συμβεί τον Νοέμβρη που γίνεται ο τρύγος, άρα έπρεπε να μελετηθεί το σημείο του αμπελώνα για το εγχείρημα αυτό.

Τα σταφύλια οδηγούνται στο πιεστήριο με ολόκληρο το κοτσάνι, η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες για 16 μήνες, τεχνικές που εντείνουν τα αρώματα και το φρούτο, τον όγκο, τα κρεμώδη χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητά του. 

Το κρασί αυτό εκπέμπει έναν καλλιτεχνικό ρομαντισμό, ο οποίος έχει αποτυπωθεί από τον Μάριο Καρύστιο αριστοτεχνικά στην ετικέτα. Νοέμβρης, ένας μήνας που, όπως λέει και ο Λευτέρης, «δεν είναι ξενέρωτος, ενδείκνυται για συμβολισμούς». Η ετικέτα σε κάνει να αισθάνεσαι μια χαρμολύπη, χρώμα μέσα στη βροχή, όπως και το κρασί, λουλούδια από τη μια, βάθος και ένταση από την άλλη.

Το συνδυάζω εξαιρετικά με ταρτάρ από μαγιάτικο σε σάλτσα φρικασέ, με λεμονάτα μανιτάρια με φρέσκα μυρωδικά, με παραδοσιακή χορτόπιτα αλλά και πάστα με σάλτσα pesto, ενώ τα αχνιστά μύδια σβησμένα με το ίδιο είναι μια ανεξίτηλη γαστρονομική ανάμνηση. 

Το μοσχοφίλερο είναι μια ποικιλία που μπορεί να μας δώσει μεγάλα κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης και ο «Νοέμβρης» είναι εδώ για να μας το αποδείξει. Απολαύστε τη σοδειά του 2022 τώρα, αλλά αγοράστε κάποιες παραπάνω φιάλες και αφήστε τες να «ωριμάσουν» για τα επόμενα 7 με 8 χρόνια στον συντηρητή σας, αν αντέξετε... 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ