MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές»

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Ως παρορμητική που είμαι, έχω ξεχωρίσει ήδη ποιον θα υποστηρίξω με σθένος φέτος. Τη Μαρία! Τι κορίτσι είναι αυτό;
0ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ!
Οι πρώτες auditions ολοκληρώθηκαν!


Kαι έχουμε ήδη τους πρώτους έξι παίκτες που έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο σπίτι. Κι άλλους δεκαπέντε που θα ξαναδιαγωνιστούν μεταξύ τους, για μία ακόμα φορά, σαν δεύτερη ευκαιρία, σε μελλοντικά επεισόδια στο τελικό bootcamp!

Μας είχαν προϊδεάσει ότι όλα θα είναι διαφορετικά αυτήν τη σεζόν και περίμενα κι εγώ να δω φαντασμαγορικές αλλαγές. Παίξαμε «Βρείτε τις 5 διαφορές στις δύο εικόνες» καθώς το βλέπαμε το παιχνίδι και μηδέν εις το πηλίκον.

Η μόνη αλλαγή που διάβασα βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, καθώς food stylist της εκπομπής αναλαμβάνει ο καταξιωμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος. Oι παίκτες του ριάλιτι είναι απίστευτα τυχεροί που θα μάθουν από τους καλύτερους μέντορες/δάσκαλους, τον σεφ Χαραλαμπόπουλο και, βέβαια, τον καθιερωμένο πια σεφ Νίκο Θωμά πώς να δημιουργούν και να διακοσμούν, πώς να στήνουν ένα πιάτο και όλα τα μυστικά της επαγγελματικής κουζίνας που αν δεν έμπαιναν στο παιχνίδι, ίσως ποτέ δεν θα τα διδάσκονταν δωρεάν. Έχω πει ότι το να ενταχθείς στο «MasterChef» είναι σαν να έκανες ένα Master στη μαγειρική, ακόμα κι αν δεν έχεις τελειώσει σχολή.

Προς το παρόν, από τους παίκτες που πήραν ποδιές, τα κορίτσια σκίζουν. Καιρός μας δεν ήταν;

Διαφορά είδα, όμως, στη συμπεριφορά των κριτών. Ίσως να είναι και σκηνοθετική, δεν λέω.

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter


Το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, Πάνος Ιωαννίδης, έχει γλυκάνει απίστευτα πολύ! Αισθάνομαι ότι είναι πολύ πιο ξεκούραστος από πέρσι, μάλλον λόγω κορωνοϊού. Δεν είναι μόνο τα χαμόγελα που απλόχερα μας χάρισε αλλά και η κρίση του απέναντι στους παίκτες.


Ο θείος Λεό για μένα είναι έτοιμος να κάνει την τελική στροφή και να ασχοληθεί πια μόνο με τη μουσική. Αν ήμουν παραγωγός, θα του είχα προτείνει ήδη εκπομπή μουσικής στην τηλεόραση. Το Samano Radio σκίζει κι εκείνος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις γνώσεις του. «Μουσική Βιβλιοθήκη» είναι ο άνθρωπος, τι να λέμε τώρα;


Το τραγούδι «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη μάς χάρισε με το που ξανανταμώσαμε.

Ό,τι φαντάστηκα ήταν απάτη
κι αν κάτι έλπιζα, έχει χαθεί
τέτοιο φθινόπωρο χωρίς αγάπη
τέτοιο φθινόπωρο μην ξαναρθεί


Τέτοιο φθινόπωρο με πανδημία, όντως να μην ξανάρθει, σεφ!

Το αφιέρωσε στο πιάτο της βουδίστριας Χριστίνας, που πήρε μάλιστα και την πολυπόθητη ποδιά, και παρουσίασε το πιάτο της σαν να ήταν δασκάλα στο «Εμείς και ο κόσμος».


Τέλος, ο σεφ Κοντιζάς. Έχει φύγει εντελώς πλέον η μάσκα της περσόνας του αυστηρού Sensei και έχει γίνει η γλυκιά φατσούλα από τα Άνω Πορόια.

Ως παρορμητική που είμαι, έχω ξεχωρίσει ήδη ποιον θα υποστηρίξω με σθένος φέτος. Τη Μαρία! Τι κορίτσι είναι αυτό; Σεμνή, ταπεινή, με μάτια γεμάτα όρεξη για τη μαγειρική. Το πιάτο της, με το που το είδα, έτρεξαν τα σάλια μου!

Προς το παρόν, από τους παίκτες που πήραν ποδιές, τα κορίτσια σκίζουν. Καιρός μας δεν ήταν; Με τόσα που γράψαμε πέρσι, νομίζω ότι η παραγωγή έλαβε το μήνυμα.


Η Ηρώ, τι τυπάκι τρελό είναι αυτό; Την πάω με σφαίρες την τσαούσα Κρητικιά. Έχει αυτοπεποίθηση που σπάει κόκαλα ξεκοκαλισμένης πάπιας.


Η Μαρίνα, πάλι, να αφήσει το οκτάμηνο για να πάει στο «MasterChef»; Ελπίζω η διαφήμιση να βοηθήσει το εστιατόριο που έχει μαζί με τον σύζυγό της.


Ο Κωνσταντίνος πολύ μου άρεσε επίσης. Το πιάτο του, μοντέρνο, πρωτότυπο, με προχωρημένες τεχνικές. Ελπίζω στο μέλλον να μας δείξει πολλά πιάτα που θα μας κάνουν να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό.

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Βουλιμία για τηλεόραση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών, Στέφανε;

Άφησα τελευταίο τον Στέφανο. Ο άνθρωπος αυτός είχε πάει στο ριάλιτι μαγειρικής του λατρεμένου σεφ Τσιοτίνη, είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο, αλλά προφανώς δεν του έφτασε! Θέλει να πάρει κι άλλο. Να θυμίσω ότι κριτής σ' εκείνον τον τελικό ήταν ο σεφ Ιωαννίδης. Επίσης, στην τελική τριάδα ήταν ο Σταύρος Βαρθαλίτης, ο οποίος έχασε από τον Στέφανο. Βουλιμία για τηλεόραση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών, Στέφανε;


Αν ήμουν σεναριογράφος τηλενουβέλας, θα έκανα πολλά σενάρια. Αλλά επειδή είμαι μια απλή τηλεθεάτρια εν μέσω πανδημίας, δεν επικροτώ ότι στερήθηκε κάποιο άλλο νέο παιδί μια ευκαιρία. #γνώμη_μου.

Δεν αναλύω τους παίκτες που θα ξαναπάνε στα bootcamps, για να μη μακρηγορώ. Έχω σημειώσει κάποιους που μου άρεσαν και κάποιους που δεν μου άρεσαν. Θα τους κρίνουμε στο μέλλον. Στενοχωρήθηκα πιο πολύ όμως, και βάζω ένα το κρατούμενο, που δεν έβαλαν στο παιχνίδι τη Νίνα. Σαφώς ήταν εξαιρετικό το πιάτο της και το έκριναν αυστηρά επειδή ήταν, λέει, μόνο ένα ταρτάρ. Το πιάτο της ήταν πίνακας ζωγραφικής και η ίδια ταμάμ για να μπει στο παιχνίδι. Αλλά, τηλεόραση βλέπουμε. Αυτό που έγινε με τη Νίνα μάς το θύμισε. Δεν πρόκειται περί διαγωνισμού του Chef's Club. Η τηλεθέαση κερδίζει, όχι η γεύση.

————————————————


ΠOΣΟ ΧΑΡΗΚΑ που η Μαρία έκανε μια τόσο παλιά παραδοσιακή γαλλική συνταγή και την πέτυχε. Έδειξε πόσο είχε κοπιάσει για να φτάσει στα bootcamps. Σχεδόν δεν το πίστευα. Τόσο, που ρώτησα για να βεβαιωθώ τι έβλεπα. Για κάποιον λόγο η παραγωγή δεν έγραψε τίτλους στα πιάτα που βλέπαμε. Είναι κι αυτό, ως φαίνεται, κομμάτι των «αλλαγών».

Οι φουσκωτές πατάτες, οι «Pommes soufflées», είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος τρόπος παρασκευής πατάτας και πρέπει να ξέρεις πολύ καλά να μαγειρεύεις για να τις πετύχεις. Βρήκα μια συνταγή στο αγαπημένο μου βιβλίο γαλλικής κουζίνας της Madame Saint-Ange του 1925.


Αλλά τελικά σας δίνω τη συνταγή του 1976, από το βιβλίο του Paul Bocuse, «La cuisine du marché» (σελ. 363).

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Pommes soufflées


Πατάτες φουσκωτές

Καθαρίζουμε τις πατάτες, χωρίς να τις πλύνουμε. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους 3 mm, οπωσδήποτε με μαντολίνο, καθώς έχει μεγάλη σημασία να έχουν όλες το ίδιο πάχος. Μετά τις σχηματίζουμε με στρογγυλό τσέρκι, για να έχουν όλες ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Τις πλένουμε σε δροσερό νερό, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά με πετσέτα.

Ετοιμάζουμε δύο φριτέζες, με δύο διαφορετικές θερμοκρασίες. Η πρώτη να έχει 150 βαθμούς και η δεύτερη 190 βαθμούς. Στην πρώτη θα τηγανίσουμε τις πατάτες για περίπου 7 λεπτά. Ανακατεύουμε το λάδι συχνά, κουνώντας το καλάθι μπρος-πίσω με προσοχή, γιατί δεν θέλουμε να τραυματίσουμε τις πατάτες. Μόλις αναδυθούν στην επιφάνεια, τις μαζεύουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα-αράχνη και μόλις στραγγίξουν λίγο, τις βουτάμε αμέσως στη δεύτερη φριτέζα, όπου έχουμε σταθμίσει τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Εκεί οι πατάτες θα χρυσίσουν και θα φουσκώσουν. Τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητική πετσέτα. Σερβίρουμε αμέσως με πλούσιο θαλασσινό αλάτι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ