MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές»

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Ως παρορμητική που είμαι, έχω ξεχωρίσει ήδη ποιον θα υποστηρίξω με σθένος φέτος. Τη Μαρία! Τι κορίτσι είναι αυτό;
0



ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ!
Οι πρώτες auditions ολοκληρώθηκαν!


Kαι έχουμε ήδη τους πρώτους έξι παίκτες που έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο σπίτι. Κι άλλους δεκαπέντε που θα ξαναδιαγωνιστούν μεταξύ τους, για μία ακόμα φορά, σαν δεύτερη ευκαιρία, σε μελλοντικά επεισόδια στο τελικό bootcamp!

Μας είχαν προϊδεάσει ότι όλα θα είναι διαφορετικά αυτήν τη σεζόν και περίμενα κι εγώ να δω φαντασμαγορικές αλλαγές. Παίξαμε «Βρείτε τις 5 διαφορές στις δύο εικόνες» καθώς το βλέπαμε το παιχνίδι και μηδέν εις το πηλίκον.

Η μόνη αλλαγή που διάβασα βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, καθώς food stylist της εκπομπής αναλαμβάνει ο καταξιωμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος. Oι παίκτες του ριάλιτι είναι απίστευτα τυχεροί που θα μάθουν από τους καλύτερους μέντορες/δάσκαλους, τον σεφ Χαραλαμπόπουλο και, βέβαια, τον καθιερωμένο πια σεφ Νίκο Θωμά πώς να δημιουργούν και να διακοσμούν, πώς να στήνουν ένα πιάτο και όλα τα μυστικά της επαγγελματικής κουζίνας που αν δεν έμπαιναν στο παιχνίδι, ίσως ποτέ δεν θα τα διδάσκονταν δωρεάν. Έχω πει ότι το να ενταχθείς στο «MasterChef» είναι σαν να έκανες ένα Master στη μαγειρική, ακόμα κι αν δεν έχεις τελειώσει σχολή.

Προς το παρόν, από τους παίκτες που πήραν ποδιές, τα κορίτσια σκίζουν. Καιρός μας δεν ήταν;

Διαφορά είδα, όμως, στη συμπεριφορά των κριτών. Ίσως να είναι και σκηνοθετική, δεν λέω.

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter


Το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, Πάνος Ιωαννίδης, έχει γλυκάνει απίστευτα πολύ! Αισθάνομαι ότι είναι πολύ πιο ξεκούραστος από πέρσι, μάλλον λόγω κορωνοϊού. Δεν είναι μόνο τα χαμόγελα που απλόχερα μας χάρισε αλλά και η κρίση του απέναντι στους παίκτες.


Ο θείος Λεό για μένα είναι έτοιμος να κάνει την τελική στροφή και να ασχοληθεί πια μόνο με τη μουσική. Αν ήμουν παραγωγός, θα του είχα προτείνει ήδη εκπομπή μουσικής στην τηλεόραση. Το Samano Radio σκίζει κι εκείνος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις γνώσεις του. «Μουσική Βιβλιοθήκη» είναι ο άνθρωπος, τι να λέμε τώρα;


Το τραγούδι «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη μάς χάρισε με το που ξανανταμώσαμε.

Ό,τι φαντάστηκα ήταν απάτη
κι αν κάτι έλπιζα, έχει χαθεί
τέτοιο φθινόπωρο χωρίς αγάπη
τέτοιο φθινόπωρο μην ξαναρθεί


Τέτοιο φθινόπωρο με πανδημία, όντως να μην ξανάρθει, σεφ!

Το αφιέρωσε στο πιάτο της βουδίστριας Χριστίνας, που πήρε μάλιστα και την πολυπόθητη ποδιά, και παρουσίασε το πιάτο της σαν να ήταν δασκάλα στο «Εμείς και ο κόσμος».


Τέλος, ο σεφ Κοντιζάς. Έχει φύγει εντελώς πλέον η μάσκα της περσόνας του αυστηρού Sensei και έχει γίνει η γλυκιά φατσούλα από τα Άνω Πορόια.

Ως παρορμητική που είμαι, έχω ξεχωρίσει ήδη ποιον θα υποστηρίξω με σθένος φέτος. Τη Μαρία! Τι κορίτσι είναι αυτό; Σεμνή, ταπεινή, με μάτια γεμάτα όρεξη για τη μαγειρική. Το πιάτο της, με το που το είδα, έτρεξαν τα σάλια μου!

Προς το παρόν, από τους παίκτες που πήραν ποδιές, τα κορίτσια σκίζουν. Καιρός μας δεν ήταν; Με τόσα που γράψαμε πέρσι, νομίζω ότι η παραγωγή έλαβε το μήνυμα.


Η Ηρώ, τι τυπάκι τρελό είναι αυτό; Την πάω με σφαίρες την τσαούσα Κρητικιά. Έχει αυτοπεποίθηση που σπάει κόκαλα ξεκοκαλισμένης πάπιας.


Η Μαρίνα, πάλι, να αφήσει το οκτάμηνο για να πάει στο «MasterChef»; Ελπίζω η διαφήμιση να βοηθήσει το εστιατόριο που έχει μαζί με τον σύζυγό της.


Ο Κωνσταντίνος πολύ μου άρεσε επίσης. Το πιάτο του, μοντέρνο, πρωτότυπο, με προχωρημένες τεχνικές. Ελπίζω στο μέλλον να μας δείξει πολλά πιάτα που θα μας κάνουν να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό.

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Βουλιμία για τηλεόραση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών, Στέφανε;

Άφησα τελευταίο τον Στέφανο. Ο άνθρωπος αυτός είχε πάει στο ριάλιτι μαγειρικής του λατρεμένου σεφ Τσιοτίνη, είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο, αλλά προφανώς δεν του έφτασε! Θέλει να πάρει κι άλλο. Να θυμίσω ότι κριτής σ' εκείνον τον τελικό ήταν ο σεφ Ιωαννίδης. Επίσης, στην τελική τριάδα ήταν ο Σταύρος Βαρθαλίτης, ο οποίος έχασε από τον Στέφανο. Βουλιμία για τηλεόραση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών, Στέφανε;


Αν ήμουν σεναριογράφος τηλενουβέλας, θα έκανα πολλά σενάρια. Αλλά επειδή είμαι μια απλή τηλεθεάτρια εν μέσω πανδημίας, δεν επικροτώ ότι στερήθηκε κάποιο άλλο νέο παιδί μια ευκαιρία. #γνώμη_μου.

Δεν αναλύω τους παίκτες που θα ξαναπάνε στα bootcamps, για να μη μακρηγορώ. Έχω σημειώσει κάποιους που μου άρεσαν και κάποιους που δεν μου άρεσαν. Θα τους κρίνουμε στο μέλλον. Στενοχωρήθηκα πιο πολύ όμως, και βάζω ένα το κρατούμενο, που δεν έβαλαν στο παιχνίδι τη Νίνα. Σαφώς ήταν εξαιρετικό το πιάτο της και το έκριναν αυστηρά επειδή ήταν, λέει, μόνο ένα ταρτάρ. Το πιάτο της ήταν πίνακας ζωγραφικής και η ίδια ταμάμ για να μπει στο παιχνίδι. Αλλά, τηλεόραση βλέπουμε. Αυτό που έγινε με τη Νίνα μάς το θύμισε. Δεν πρόκειται περί διαγωνισμού του Chef's Club. Η τηλεθέαση κερδίζει, όχι η γεύση.

————————————————


ΠOΣΟ ΧΑΡΗΚΑ που η Μαρία έκανε μια τόσο παλιά παραδοσιακή γαλλική συνταγή και την πέτυχε. Έδειξε πόσο είχε κοπιάσει για να φτάσει στα bootcamps. Σχεδόν δεν το πίστευα. Τόσο, που ρώτησα για να βεβαιωθώ τι έβλεπα. Για κάποιον λόγο η παραγωγή δεν έγραψε τίτλους στα πιάτα που βλέπαμε. Είναι κι αυτό, ως φαίνεται, κομμάτι των «αλλαγών».

Οι φουσκωτές πατάτες, οι «Pommes soufflées», είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος τρόπος παρασκευής πατάτας και πρέπει να ξέρεις πολύ καλά να μαγειρεύεις για να τις πετύχεις. Βρήκα μια συνταγή στο αγαπημένο μου βιβλίο γαλλικής κουζίνας της Madame Saint-Ange του 1925.


Αλλά τελικά σας δίνω τη συνταγή του 1976, από το βιβλίο του Paul Bocuse, «La cuisine du marché» (σελ. 363).

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Pommes soufflées


Πατάτες φουσκωτές

Καθαρίζουμε τις πατάτες, χωρίς να τις πλύνουμε. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους 3 mm, οπωσδήποτε με μαντολίνο, καθώς έχει μεγάλη σημασία να έχουν όλες το ίδιο πάχος. Μετά τις σχηματίζουμε με στρογγυλό τσέρκι, για να έχουν όλες ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Τις πλένουμε σε δροσερό νερό, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά με πετσέτα.

Ετοιμάζουμε δύο φριτέζες, με δύο διαφορετικές θερμοκρασίες. Η πρώτη να έχει 150 βαθμούς και η δεύτερη 190 βαθμούς. Στην πρώτη θα τηγανίσουμε τις πατάτες για περίπου 7 λεπτά. Ανακατεύουμε το λάδι συχνά, κουνώντας το καλάθι μπρος-πίσω με προσοχή, γιατί δεν θέλουμε να τραυματίσουμε τις πατάτες. Μόλις αναδυθούν στην επιφάνεια, τις μαζεύουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα-αράχνη και μόλις στραγγίξουν λίγο, τις βουτάμε αμέσως στη δεύτερη φριτέζα, όπου έχουμε σταθμίσει τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Εκεί οι πατάτες θα χρυσίσουν και θα φουσκώσουν. Τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητική πετσέτα. Σερβίρουμε αμέσως με πλούσιο θαλασσινό αλάτι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ