Μιλώντας για το «λ19», τον καινούργιο minimal all-day χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στη Λέκκα, δεν μπορείς παρά να αναφερθείς πρώτα στον δημιουργό του. Ακόμα και πριν τον τραβήξει η πολιτική, η «κάθοδος» του προβεβλημένου δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη στον στίβο της εστίασης το 2005 με το Αλάτσι είχε αποτελέσει γεγονός και για τους δύο χώρους, τόσο τον δημοσιογραφικό όσο και αυτόν των εστιατόριων, και όχι μόνο.

 

Στα δέκα χρόνια που λειτούργησε, το κρητικών μαγειρικών καταβολών Αλάτσι απέκτησε έναν μεγάλο κύκλο επισκεπτών και τελικά θαμώνων, θα μπορούσε να πει κανείς. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: η είσοδος του Σταύρου στην πολιτική, που συνοδεύτηκε από την πώληση του εστιατορίου, και η πρόσφατη αποχώρησή του από την πολιτική, που συνοδεύτηκε από την ασυνήθιστα έντιμη για τα πολιτικά ήθη επιστροφή, υπό μορφή δωρεάς, της κρατικής κομματικής επιχορήγησης.

 

Κλείνοντας τον κύκλο αυτόν, φαίνεται ότι δεν αισθάνεται ακόμη αρκετά ξεκούραστος για να επιστρέψει στη μάχιμη δημοσιογραφία, αλλά είναι αρκετά χαλαρός ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο των εστιατορίων, τον οποίο αγαπά. Κάπως έτσι προέκυψε το «λ19».

 

Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης
Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

 

Στο πλευρό του σε αυτήν του την προσπάθεια βρίσκονται η κόρη του Αργυρώ, η οποία μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στις ανάγκες του καινούργιου εστιατορίου και τις σπουδές της στην υποκριτική, και η συνεργάτις του Πάολα.

 

Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Η μόνη παραχώρηση για κάτι μη ελληνικό είναι ο εξαιρετικός καφές, ο οποίος ωστόσο είναι ειδικά διαλεγμένος από συγκεκριμένη ποικιλία της Γουατεμάλας.

 

Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπαλτούμας, ο οποίος, πέραν οποιασδήποτε άλλης εμπειρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του εξαιρετικού Περικλή Κοσκινά. Το μενού που έστησε ο Κωνσταντίνος μπορεί να υποστηρίξει την all-day λειτουργία του «λ19», καθώς από το πρωί μέχρι το μεσημέρι μπορείς να γευτείς καγιανά, στάκα, κρητικό ντάκο και, αντί για κέικ, σφακιανόπιτα, καθώς και διάφορα άλλα καλούδια το βράδυ.

 

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης
Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπαλτούμας, ο οποίος, πέραν οποιασδήποτε άλλης εμπειρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του εξαιρετικού Περικλή Κοσκινά.

 

«Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πατάω πάνω σε κλασικές ελληνικές συνταγές» εξηγεί ο σεφ και προσθέτει: «Το φαγητό είναι ανάμνηση». Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα πιάτα είναι έτσι δομημένα ώστε να προσφέρονται για τσιμπολόγημα και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν την καλή λίστα από ελληνικά κρασιά και μπίρες που διαθέτει.

 

Τη βραδιά που επισκεφτήκαμε το εστιατόριο δοκιμάσαμε καταρχάς τα ευωδιαστά ντολμαδάκια της Αργυρώς με αμπελόφυλλο (σε συνταγή της μητέρας του Σταύρου), που έχεις κάθε λόγο να τα θυμάσαι από το Αλάτσι και να τα παραγγείλεις ευθύς μόλις τα δεις στον κατάλογο.

 

Στο τραπέζι έρχονται ψωμί οργανικό με προζύμι και χαρουποπαξίμαδα που συνοδεύονται με φρέσκο ελαιόλαδο από τη Σπάρτη και ελιές ασκούδες Νάξου. Ο κατάλογος είναι ευέλικτος, με λίγες προτάσεις. Εξαιρετική η φάβα Σαντορίνης με κρεμμυδάκι, ντοματίνια και καπνιστό χέλι που ζεσταίνεται και το κάπνισμά του απογειώνει τη γεύση (€11).

 

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης
Καφές και γλυκό του κουταλιού.

 

Μεγάλο σουξέ έχουν τα σουβλάκια με γύρο μανιταριών από τη Δίρφη, ντομάτα, κρεμμύδι, σος γιαουρτιού και πάπρικα που αγκαλιάζουν αφράτες πίτες καλαμποκιού (€9). Γευστικό πιάτο που τιμούν οι περισσότεροι θαμώνες.

 

Η σαλάτα ντάκος με παξιμάδι χαρουπιού, ντομάτα, μυζήθρα Νάξου, αλατσοελιές Χανίων και κάππαρη ακολουθεί τη χανιώτικη παράδοση και ραντίζεται με κρασόξιδο που χαρίζει ένταση (€6).

 

Καλοφτιαγμένο είναι και το κριθαράκι με κρόκο Κοζάνης και αυγοτάραχο Μεσολογγίου (€17). Για το τέλος, κέρασμα η χανιώτικη τσικουδιά που συνοδεύει τη σφακιανόπιτα με μέλι, σουσάμι και κανέλα.

 

Info

Λ19, Λέκκα 19, 210 3311672