Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Οι γυμνές κολόνες παντρεύονται με γήινα χρώματα, το παλιό κλιμακοστάσιο κρύβεται σε έναν τοίχο με καμάρα που χωρίζει το εστιατόριο σε δύο μικρότερα, δίνοντάς του ένα έξτρα coziness. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Στο επεισόδιο «Γαλλική Κουλτούρα», οι «Απαράδεκτοι» προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου να υποδεχτούν τον φίλο του Γιάννη, Ζεράρ. Αναδεικνύοντας τη μαζική νοοτροπία της Ελλάδας των ‘90s, η παρέα του Λυκαβηττού κάνει πολλές στερεοτυπικές σκέψεις εν αναμονή του φιλοξενούμενού της. Και από εκεί που περιμένει να φυσήξει ευρωπαϊκός αέρας φινέτσας στην Αδάμαντος 4, τελικά ο Γάλλος τους βγαίνει εντελώς αλλιώς. 

Πρόκειται για ένα επεισόδιο που βγάζει μέχρι σήμερα άφθονο γέλιο και έχει αφήσει πολλές ατάκες. Είναι εκείνο που ήρθε στο μυαλό των εμπνευστών ενός νέου εστιατορίου όταν αστειεύονταν μεταξύ τους με το γεγονός ότι ο σεφ είναι γαλλοτραφής ως προς τις τεχνικές του αλλά θα σερβίρει και ταραμά. Και κάπως έτσι προέκυψε το Jerár, ο ελληνικός τρόπος για να διαβάσει κανείς το Gérard. Αυτό το παιχνίδι με το όνομα του μαγαζιού συμπυκνώνει πολύ έξυπνα αυτό που έχουν στο μυαλό τους ο Γιώργος Καβακλής και ο Χάρης Νικολούζος. 

Γέννημα-θρέμμα Δαφνιώτης, ο πρώτος ήθελε καιρό να επιχειρήσει στον ήσυχο πεζόδρομο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος γι’ αυτό. Λίγα βήματα μακριά βρίσκεται το Spoiled, ο Γιώργος Καβακλής προέρχεται από τη bar σκηνή (σ.σ. είναι επίσης συνιδιοκτήτης του Barro Negro στο κέντρο) και αυτό το πρώτο του εγχείρημα μετράει σήμερα εννιά χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Κάποια στιγμή, μια φαρμακαποθήκη τοποθετημένη ανάμεσα σε δυο cult σουβλατζίδικα άδειασε. Τότε η ομάδα του Spoiled έσπευσε να τη διαμορφώσει με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Άννας Γαβαλά σε ένα λιτό, καλαίσθητο εστιατόριο. Οι γυμνές κολόνες παντρεύονται με γήινα χρώματα, το παλιό κλιμακοστάσιο κρύβεται σε έναν τοίχο με καμάρα που χωρίζει το εστιατόριο σε δύο μικρότερα, δίνοντάς του ένα έξτρα coziness. 

Το Jerár πατάει στη φιλοσοφία και τη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, σερβίροντας πιάτα που έχουν ξανασερβιριστεί σε fine dining περιβάλλον.

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Έφτιαξαν μια κουζίνα ορθάνοιχτη, που ντυμένη στα λευκά δίνει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το εστιατόριο που ήρθε για να συζητηθεί και να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη είναι αποτέλεσμα μιας φιλίας. Ο σεφ Χάρης Νικολούζος σύχναζε από τον πρώτο χρόνο στο Spoiled και από πελάτης κατέληξε να βοηθάει την ομάδα του σε διάφορες γαστρονομικού ενδιαφέροντος ιδέες που προέκυπταν κατά περιόδους εκεί. 

«Eίμαστε πάνω απ' όλα φίλοι, η σχέση μας είχε δοκιμαστεί. Και όταν τελικά βρήκαμε αυτό τον χώρο αποφασίσαμε ότι θα συνεργαστούμε», λέει ο Γιώργος Καβακλής. «Ό,τι έχω δοκιμάσει από τον Χάρη, είτε ήταν ένα street food πιάτο που σερβίραμε στο μπαρ είτε κάτι πιο εξεζητημένο όταν μαγείρευε στο 2 Μαζί, είχε βαθιά γεύση». 

Έφτιαξαν μια κουζίνα ορθάνοιχτη, που ντυμένη στα λευκά δίνει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας. Σε αυτή ο Χάρης Νικολούζος ετοιμάζει τα πιάτα που συνθέτουν ένα σφιχτό μενού με φαγητό που –αν πρέπει να του βάλει ταμπέλα– το χαρακτηρίζει «ελεύθερο».

Έτσι το Jerár πατάει στη φιλοσοφία και τη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, σερβίροντας πιάτα που έχουν ξανασερβιριστεί σε fine dining περιβάλλον. Μόνο που στο εστιατόριο της Δάφνης η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. «Θέλουμε να μη σκεφτεί κανείς αν είναι κατάλληλα ντυμένος για να μπει», «ένα μέρος που θα έρθεις για φαγητό φορώντας sneakers», όπως λένε οι εμπνευστές του, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Για το ψωμί του με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών κάνει ένα βούτυρο από ξινή κρέμα, μας προσφέρει και ελαιόλαδο από τη Μάνη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Τα σπανακοπιτάκια του είναι τραγανά και συνοδεύονται από ένα γιαούρτι με μυρωδικά για να τα καταναλώσουμε σαν σνακ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σχεδόν όλα τα πιάτα που αποτελούν τον βασικό του κορμό τα έχει προσφέρει ξανά. Για το ψωμί του με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών κάνει ένα βούτυρο από ξινή κρέμα, μας προσφέρει και ελαιόλαδο από τη Μάνη. Τα σπανακοπιτάκια του είναι τραγανά και συνοδεύονται από ένα γιαούρτι με μυρωδικά για να τα καταναλώσουμε σαν σνακ – το εστιατόριο έχει διαμορφώσει έτσι τις προτάσεις του ώστε να μπορούμε να το επισκεφθούμε για ένα ποτήρι κρασί και δυο-τρία μικρά πιάτα.

Τραγανό είναι και το κουνέλι του, που εξωτερικά μοιάζει με fried chicken και σερβίρεται με χειροποίητη μαγιονέζα με σπετσιερικό (με το μείγμα μπαχαρικών δηλαδή που χρησιμοποιούν για την παστιτσάδα τους στον τόπο του σεφ, την Κέρκυρα). Το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ζωμό από πίκλα είναι ένα πιάτο που έχει σερβιριστεί έτσι ακριβώς στην εμβληματική Selene της Σαντορίνης, και πρέπει να το δοκιμάσετε. 

Ετοιμάζει ένα ταρτάρ σαν μουσακά και ένα ψητό λάχανο σχάρας με πιπεριές, κάσιους, crumble τραχανά, βασιλικό και κουμκουάτ, αλλά δύο πιάτα που τα χαρακτηρίζουν και τα προσφέρουν τόσο ως ορεκτικά όσο και ως σνακ. Μετά, η δική του εκδοχή για την cacio e pepe εντυπωσιάζει, έχοντας ταρτάρ και μπισκ γαρίδας και λάδι δεντρολίβανου.

Μεταξύ άλλων, στο μενού που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση βρίσκουμε έναν μπακαλιάρο με ρεβυθάδα από ρεβύθια Πρεσπών, με σάλτσα ψητών κρεμμυδιών και λεμόνι κονφί, αρνί με κανκιόφολες και αρνίσιο λουκάνικο, το κοτόπουλο παστιτσάδα που επίσης έχει σερβίρει στο Selene, μόνο που εδώ του έχει δώσει ένα twist με ένα πιτάκι που παραπέμπει στο τυλιχτό όπως το τρώνε στο νησί του, «με σάρτσα», κόκκινη. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ζωμό από πίκλα είναι ένα πιάτο που έχει σερβιριστεί έτσι ακριβώς στην εμβληματική Selene της Σαντορίνης, και πρέπει να το δοκιμάσετε. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το μενού έχει χτιστεί και χτίζεται ώστε να ταιριάζει με το κρασί στο οποίο δίνει έμφαση το Jerár. Η οινική λίστα που έχουν δημιουργήσει ο Γιάννης Επιτροπάκης μαζί με τον Κώστα Φράγκο είναι σοβαρή και πραγματικά ενδιαφέρουσα, ανταποκρίνεται στο σήμερα και αναδεικνύει ΠΟΠ και ΠΓΕ ζώνες.

Φιλοξενώντας προς το παρόν δουλειές μπουτίκ οινοποιών, εναλλακτικές οινοποιήσεις, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά από την Ελλάδα και τη Γαλλία, προσφέρουν γύρω στις δώδεκα επιλογές σε ποτήρι οι οποίες θα ανανεώνονται ακολουθώντας την εποχικότητα και τον δρόμο που θα χαράζει η κουζίνα.

Θα φροντίσουν να μας εκπλήσσουν σε αυτό το κομμάτι, προτείνοντάς μας όσα νέα δοκιμάζουν και τους αρέσουν, ενώ ετοιμάζουν ένα κελάρι που θα είναι επισκέψιμο και ένα retail κομμάτι. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Το κοτόπουλο παστιτσάδα επίσης έχει σερβίρει στο Selene, μόνο που εδώ του έχει δώσει ένα twist με ένα πιτάκι που παραπέμπει στο τυλιχτό όπως το τρώνε στο νησί του, «με σάρτσα», κόκκινη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Jerár, Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, 6973039276

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Γεύση / Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Όλα ξεκίνησαν ένα μεσημέρι Κυριακής, όταν ένα απλό μεσημεριανό τραπέζι εξελίχθηκε σε αυθόρμητο γλέντι. Έτσι, οι άνθρωποι του Noel και του ΦΙΤΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν το κλίμα εκείνης της μέρας σε ένα oyster bar.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ