Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Οι γυμνές κολόνες παντρεύονται με γήινα χρώματα, το παλιό κλιμακοστάσιο κρύβεται σε έναν τοίχο με καμάρα που χωρίζει το εστιατόριο σε δύο μικρότερα, δίνοντάς του ένα έξτρα coziness. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Στο επεισόδιο «Γαλλική Κουλτούρα», οι «Απαράδεκτοι» προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου να υποδεχτούν τον φίλο του Γιάννη, Ζεράρ. Αναδεικνύοντας τη μαζική νοοτροπία της Ελλάδας των ‘90s, η παρέα του Λυκαβηττού κάνει πολλές στερεοτυπικές σκέψεις εν αναμονή του φιλοξενούμενού της. Και από εκεί που περιμένει να φυσήξει ευρωπαϊκός αέρας φινέτσας στην Αδάμαντος 4, τελικά ο Γάλλος τους βγαίνει εντελώς αλλιώς. 

Πρόκειται για ένα επεισόδιο που βγάζει μέχρι σήμερα άφθονο γέλιο και έχει αφήσει πολλές ατάκες. Είναι εκείνο που ήρθε στο μυαλό των εμπνευστών ενός νέου εστιατορίου όταν αστειεύονταν μεταξύ τους με το γεγονός ότι ο σεφ είναι γαλλοτραφής ως προς τις τεχνικές του αλλά θα σερβίρει και ταραμά. Και κάπως έτσι προέκυψε το Jerár, ο ελληνικός τρόπος για να διαβάσει κανείς το Gérard. Αυτό το παιχνίδι με το όνομα του μαγαζιού συμπυκνώνει πολύ έξυπνα αυτό που έχουν στο μυαλό τους ο Γιώργος Καβακλής και ο Χάρης Νικολούζος. 

Γέννημα-θρέμμα Δαφνιώτης, ο πρώτος ήθελε καιρό να επιχειρήσει στον ήσυχο πεζόδρομο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος γι’ αυτό. Λίγα βήματα μακριά βρίσκεται το Spoiled, ο Γιώργος Καβακλής προέρχεται από τη bar σκηνή (σ.σ. είναι επίσης συνιδιοκτήτης του Barro Negro στο κέντρο) και αυτό το πρώτο του εγχείρημα μετράει σήμερα εννιά χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Κάποια στιγμή, μια φαρμακαποθήκη τοποθετημένη ανάμεσα σε δυο cult σουβλατζίδικα άδειασε. Τότε η ομάδα του Spoiled έσπευσε να τη διαμορφώσει με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Άννας Γαβαλά σε ένα λιτό, καλαίσθητο εστιατόριο. Οι γυμνές κολόνες παντρεύονται με γήινα χρώματα, το παλιό κλιμακοστάσιο κρύβεται σε έναν τοίχο με καμάρα που χωρίζει το εστιατόριο σε δύο μικρότερα, δίνοντάς του ένα έξτρα coziness. 

Το Jerár πατάει στη φιλοσοφία και τη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, σερβίροντας πιάτα που έχουν ξανασερβιριστεί σε fine dining περιβάλλον.

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Έφτιαξαν μια κουζίνα ορθάνοιχτη, που ντυμένη στα λευκά δίνει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το εστιατόριο που ήρθε για να συζητηθεί και να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη είναι αποτέλεσμα μιας φιλίας. Ο σεφ Χάρης Νικολούζος σύχναζε από τον πρώτο χρόνο στο Spoiled και από πελάτης κατέληξε να βοηθάει την ομάδα του σε διάφορες γαστρονομικού ενδιαφέροντος ιδέες που προέκυπταν κατά περιόδους εκεί. 

«Eίμαστε πάνω απ' όλα φίλοι, η σχέση μας είχε δοκιμαστεί. Και όταν τελικά βρήκαμε αυτό τον χώρο αποφασίσαμε ότι θα συνεργαστούμε», λέει ο Γιώργος Καβακλής. «Ό,τι έχω δοκιμάσει από τον Χάρη, είτε ήταν ένα street food πιάτο που σερβίραμε στο μπαρ είτε κάτι πιο εξεζητημένο όταν μαγείρευε στο 2 Μαζί, είχε βαθιά γεύση». 

Έφτιαξαν μια κουζίνα ορθάνοιχτη, που ντυμένη στα λευκά δίνει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας. Σε αυτή ο Χάρης Νικολούζος ετοιμάζει τα πιάτα που συνθέτουν ένα σφιχτό μενού με φαγητό που –αν πρέπει να του βάλει ταμπέλα– το χαρακτηρίζει «ελεύθερο».

Έτσι το Jerár πατάει στη φιλοσοφία και τη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, σερβίροντας πιάτα που έχουν ξανασερβιριστεί σε fine dining περιβάλλον. Μόνο που στο εστιατόριο της Δάφνης η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. «Θέλουμε να μη σκεφτεί κανείς αν είναι κατάλληλα ντυμένος για να μπει», «ένα μέρος που θα έρθεις για φαγητό φορώντας sneakers», όπως λένε οι εμπνευστές του, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Για το ψωμί του με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών κάνει ένα βούτυρο από ξινή κρέμα, μας προσφέρει και ελαιόλαδο από τη Μάνη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Τα σπανακοπιτάκια του είναι τραγανά και συνοδεύονται από ένα γιαούρτι με μυρωδικά για να τα καταναλώσουμε σαν σνακ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σχεδόν όλα τα πιάτα που αποτελούν τον βασικό του κορμό τα έχει προσφέρει ξανά. Για το ψωμί του με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών κάνει ένα βούτυρο από ξινή κρέμα, μας προσφέρει και ελαιόλαδο από τη Μάνη. Τα σπανακοπιτάκια του είναι τραγανά και συνοδεύονται από ένα γιαούρτι με μυρωδικά για να τα καταναλώσουμε σαν σνακ – το εστιατόριο έχει διαμορφώσει έτσι τις προτάσεις του ώστε να μπορούμε να το επισκεφθούμε για ένα ποτήρι κρασί και δυο-τρία μικρά πιάτα.

Τραγανό είναι και το κουνέλι του, που εξωτερικά μοιάζει με fried chicken και σερβίρεται με χειροποίητη μαγιονέζα με σπετσιερικό (με το μείγμα μπαχαρικών δηλαδή που χρησιμοποιούν για την παστιτσάδα τους στον τόπο του σεφ, την Κέρκυρα). Το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ζωμό από πίκλα είναι ένα πιάτο που έχει σερβιριστεί έτσι ακριβώς στην εμβληματική Selene της Σαντορίνης, και πρέπει να το δοκιμάσετε. 

Ετοιμάζει ένα ταρτάρ σαν μουσακά και ένα ψητό λάχανο σχάρας με πιπεριές, κάσιους, crumble τραχανά, βασιλικό και κουμκουάτ, αλλά δύο πιάτα που τα χαρακτηρίζουν και τα προσφέρουν τόσο ως ορεκτικά όσο και ως σνακ. Μετά, η δική του εκδοχή για την cacio e pepe εντυπωσιάζει, έχοντας ταρτάρ και μπισκ γαρίδας και λάδι δεντρολίβανου.

Μεταξύ άλλων, στο μενού που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση βρίσκουμε έναν μπακαλιάρο με ρεβυθάδα από ρεβύθια Πρεσπών, με σάλτσα ψητών κρεμμυδιών και λεμόνι κονφί, αρνί με κανκιόφολες και αρνίσιο λουκάνικο, το κοτόπουλο παστιτσάδα που επίσης έχει σερβίρει στο Selene, μόνο που εδώ του έχει δώσει ένα twist με ένα πιτάκι που παραπέμπει στο τυλιχτό όπως το τρώνε στο νησί του, «με σάρτσα», κόκκινη. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ζωμό από πίκλα είναι ένα πιάτο που έχει σερβιριστεί έτσι ακριβώς στην εμβληματική Selene της Σαντορίνης, και πρέπει να το δοκιμάσετε. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το μενού έχει χτιστεί και χτίζεται ώστε να ταιριάζει με το κρασί στο οποίο δίνει έμφαση το Jerár. Η οινική λίστα που έχουν δημιουργήσει ο Γιάννης Επιτροπάκης μαζί με τον Κώστα Φράγκο είναι σοβαρή και πραγματικά ενδιαφέρουσα, ανταποκρίνεται στο σήμερα και αναδεικνύει ΠΟΠ και ΠΓΕ ζώνες.

Φιλοξενώντας προς το παρόν δουλειές μπουτίκ οινοποιών, εναλλακτικές οινοποιήσεις, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά από την Ελλάδα και τη Γαλλία, προσφέρουν γύρω στις δώδεκα επιλογές σε ποτήρι οι οποίες θα ανανεώνονται ακολουθώντας την εποχικότητα και τον δρόμο που θα χαράζει η κουζίνα.

Θα φροντίσουν να μας εκπλήσσουν σε αυτό το κομμάτι, προτείνοντάς μας όσα νέα δοκιμάζουν και τους αρέσουν, ενώ ετοιμάζουν ένα κελάρι που θα είναι επισκέψιμο και ένα retail κομμάτι. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Το κοτόπουλο παστιτσάδα επίσης έχει σερβίρει στο Selene, μόνο που εδώ του έχει δώσει ένα twist με ένα πιτάκι που παραπέμπει στο τυλιχτό όπως το τρώνε στο νησί του, «με σάρτσα», κόκκινη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Jerár, Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, 6973039276

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Γεύση / Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Όλα ξεκίνησαν ένα μεσημέρι Κυριακής, όταν ένα απλό μεσημεριανό τραπέζι εξελίχθηκε σε αυθόρμητο γλέντι. Έτσι, οι άνθρωποι του Noel και του ΦΙΤΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν το κλίμα εκείνης της μέρας σε ένα oyster bar.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ