Η απόλαυση της παύσης μ’ ένα κρασί

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Το Βίβλινο Οίνο εσοδείας 2015 διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και πωλείται αποκλειστικά στο M Shop. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ αρκετά νωρίτερα από την ώρα έναρξης της παράστασης, λόγω της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς μου. 

Ούτε το προσωπικό εξυπηρέτησης της αίθουσας Τριάντη δεν βρισκόταν στις θέσεις του.

Για καλή μου τύχη, το café στον χώρο υποδοχής λειτουργεί από το πρωί, ανεξάρτητα από τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της ευχάριστης αναμονής στον επισκέπτη. 

Απρόσμενα όμορφη έκπληξη το ανανεωμένο Μ Shop στον ίδιο χώρο, το οποίο άρχισε να επαναλειτουργεί τις πρώτες ημέρες του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ έδειξαν ότι πρόκειται για αρχαία ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε τη σύγχρονη εποχή.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, η μελέτη και η επίβλεψη έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΤΑF – Δημ. Ματθιόπουλος – Γιώργ. Ταλιάκης – Μιχ. Ταλιάκης, ευγενική χορηγία των τριών νέων αρχιτεκτόνων προς το Μέγαρο.

Τα αντικείμενα είναι δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών και πολλά από αυτά είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για το Μέγαρο. 

Μεταξύ των αντικειμένων υπάρχουν μεταξοτυπίες του κορυφαίου εικαστικού Π. Τέτση, υπογεγραμμένες και αριθμημένες από τον ίδιο, δημιουργίες της σχεδιάστριας Λουκίας, συλλεκτικά κουτιά από πλεξιγκλάς σε περιορισμένο αριθμό και διακοσμημένα με την καρφίτσα της πρώτης στολής ταξιθεσίας (1991), συλλεκτικές εκδόσεις, προγράμματα, κατάλογοι εκθέσεων και αφίσες του Μεγάρου. 

Όμως ένα κρασί ντυμένο με βελούδινη συσκευασία που βρίσκεται σε προθήκη του πωλητηρίου κλέβει το βλέμμα! 

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πρόκειται για τον Βίβλινο Οίνο εσοδείας 2015 που διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και πωλείται αποκλειστικά στο M Shop. Παράγεται από μια τοπική ερυθρή ποικιλία, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Παγγαίου το 2002 –κλήματα με μεγάλα τσαμπιά και ρίζες σε βάθος πάνω από 20 μέτρα– και καλλιεργείται σήμερα από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Παρά τα χρόνια έρευνας στα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα, δεν βρέθηκε κάποια αντιστοιχία με τις υπάρχουσες ελληνικές ποικιλίες. Η ταυτοποίηση μέσω των γενετικών της χαρακτηριστικών έδειξε ότι φέρει κάποια χαρακτηριστικά ελληνικών σύγχρονων ποικιλιών, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτές, είναι δηλαδή μακρινή συγγενής τους. 

Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ έδειξαν ότι πρόκειται για αρχαία ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε στη σύγχρονη εποχή.

Ο Βίβλινος Οίνος ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για δώδεκα μήνες και έχει εκτιμώμενη δυνατότητα παλαίωσης δέκα χρόνια. Χρώμα πορφυρό, αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, με νότες βανίλιας και σοκολάτας. Πλούσιο στο στόμα, με ευγενικές τανίνες και μακρά επίγευση με κυρίαρχο το φρούτο.

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ταυτότητα του κρασιού, που σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο Somethink*, συνδέοντας τη μουσική με το κρασί, αναφέρει: 

Παύση τετάρτου ανάμεσα στις νότες

ως σύμβολο μουσικό

μέχρι τη στιγμή που ο ήχος επανέρχεται.

Παύση για την απόλαυση ενός κρασιού

ως ανάσα αναγκαία

μέχρι τη στιγμή που ο ρυθμός επιστρέφει.

Ενώ η προσέλευση για την παράσταση έχει ξεκινήσει, σημειώνω ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου με τίτλο «Rising Stars», συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια μουσική σκηνή. 

Δύο ώρες αργότερα κατηφορίζω την απαστράπτουσα λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Η γοητεία αυτής της «δύσκολης» κατά το γενικό πλαίσιο πόλης είναι ότι συνέχεια εξελίσσεται. Πόσα όμορφα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, που δεν γνωρίζουμε; 

Την επόμενη φορά που θα περνάτε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «κάντε παύση». Μια παύση που ως σύμβολο στη μουσική δείχνει πώς θα σταματήσουμε, θα σιωπήσουμε για λίγο. Αξίζει να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Γεύση / «Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Ο ρέκτης του κρασιού Γιάννης Καρακάσης έχει γράψει δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία για τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα είναι o ιδρυτής του 50 Great Greek Wines. Του ζητήσαμε να μας απαντήσει όσο πιο απλά γίνεται σε απορίες γύρω από το κρασί που έχουν οι μη ειδικοί και συχνά ντρέπονται να τις λύσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Γουμένισσα, στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Γεύση / Γουμένισσα: Στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Στις πλαγιές που κυματίζουν στην ανατολική πλευρά του όρους Πάικου, τα αμπέλια εδώ και αιώνες δίνουν κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Εδώ το ξινόμαυρο βασιλεύει, αλλά, δίπλα σε αυτό, λευκές ποικιλίες όπως το ασύρτικο βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον για να εκφράσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα θέλετε να ξέρετε για το πιο fun κρασί, το Beaujolais!

Το κρασί με απλά λόγια / Beaujolais, το πιο fun κρασί!

Η Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) εξηγεί στον Παναγιώτη Ορφανίδη τι είναι το Beaujolais nouveau, πώς ξεκίνησε το κίνημα με την κυκλοφορία αυτού του φρέσκου κρασιού που έγινε μόδα, δημιούργησε έναν φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου και εξελίχθηκε σε ένα τρελό cash-flow με εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
THE LIFO TEAM
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Γεύση / Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Ο Γιάννης Μούσιος από τις Σεϋχέλλες και ο Γιώργος Κοντορίζος που έχει κάνει σομελιέ στη Σπονδή και στο VeriTable πήραν μια παλιά ταβέρνα και την ανανέωσαν διακριτικά. Κάτω από γιασεμιά προσφέρουν μια κουζίνα γαστροκαφενείου και προσιτά ελληνικά κρασιά, ενώ από τα ηχεία τους ακούγεται Πάνος Γαβαλάς και Μελίνα Κανά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Γεύση / Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Ο νεαρός σεφ και TikToker μάς υποδέχτηκε στην κουζίνα-στούντιο του σπιτιού του και μας εξήγησε πώς είναι να γίνεσαι αστέρι των social media με τα ελάχιστα, αν έχεις καλούς φίλους.
M. HULOT
Οι μαγικές αναμνήσεις των κυριακάτικων τραπεζιών

Greek Chic / Οι μαγικές αναμνήσεις των κυριακάτικων τραπεζιών

Τι κάνει την ιεροτελεστία των κυριακάτικων τραπεζιών τόσο μυθική και γιατί αποζητάμε μέχρι και σήμερα τη ζεστασιά που μας χαρίζουν; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη προσπαθεί να βρει το νόημα των οικογενειακών τραπεζιών, παραδοσιακών και νέων, με τον Μιχάλη Μιχαήλ, τον Άγγελο Παπαδημητρίου, τον Παναγή Παναγιωτόπουλο και τον Παναγιώτη Οικονόμου.