Η απόλαυση της παύσης μ’ ένα κρασί

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Το Βίβλινο Οίνο εσοδείας 2015 διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και πωλείται αποκλειστικά στο M Shop. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ αρκετά νωρίτερα από την ώρα έναρξης της παράστασης, λόγω της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς μου. 

Ούτε το προσωπικό εξυπηρέτησης της αίθουσας Τριάντη δεν βρισκόταν στις θέσεις του.

Για καλή μου τύχη, το café στον χώρο υποδοχής λειτουργεί από το πρωί, ανεξάρτητα από τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της ευχάριστης αναμονής στον επισκέπτη. 

Απρόσμενα όμορφη έκπληξη το ανανεωμένο Μ Shop στον ίδιο χώρο, το οποίο άρχισε να επαναλειτουργεί τις πρώτες ημέρες του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ έδειξαν ότι πρόκειται για αρχαία ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε τη σύγχρονη εποχή.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, η μελέτη και η επίβλεψη έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΤΑF – Δημ. Ματθιόπουλος – Γιώργ. Ταλιάκης – Μιχ. Ταλιάκης, ευγενική χορηγία των τριών νέων αρχιτεκτόνων προς το Μέγαρο.

Τα αντικείμενα είναι δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών και πολλά από αυτά είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για το Μέγαρο. 

Μεταξύ των αντικειμένων υπάρχουν μεταξοτυπίες του κορυφαίου εικαστικού Π. Τέτση, υπογεγραμμένες και αριθμημένες από τον ίδιο, δημιουργίες της σχεδιάστριας Λουκίας, συλλεκτικά κουτιά από πλεξιγκλάς σε περιορισμένο αριθμό και διακοσμημένα με την καρφίτσα της πρώτης στολής ταξιθεσίας (1991), συλλεκτικές εκδόσεις, προγράμματα, κατάλογοι εκθέσεων και αφίσες του Μεγάρου. 

Όμως ένα κρασί ντυμένο με βελούδινη συσκευασία που βρίσκεται σε προθήκη του πωλητηρίου κλέβει το βλέμμα! 

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πρόκειται για τον Βίβλινο Οίνο εσοδείας 2015 που διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και πωλείται αποκλειστικά στο M Shop. Παράγεται από μια τοπική ερυθρή ποικιλία, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Παγγαίου το 2002 –κλήματα με μεγάλα τσαμπιά και ρίζες σε βάθος πάνω από 20 μέτρα– και καλλιεργείται σήμερα από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Παρά τα χρόνια έρευνας στα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα, δεν βρέθηκε κάποια αντιστοιχία με τις υπάρχουσες ελληνικές ποικιλίες. Η ταυτοποίηση μέσω των γενετικών της χαρακτηριστικών έδειξε ότι φέρει κάποια χαρακτηριστικά ελληνικών σύγχρονων ποικιλιών, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτές, είναι δηλαδή μακρινή συγγενής τους. 

Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ έδειξαν ότι πρόκειται για αρχαία ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε στη σύγχρονη εποχή.

Ο Βίβλινος Οίνος ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για δώδεκα μήνες και έχει εκτιμώμενη δυνατότητα παλαίωσης δέκα χρόνια. Χρώμα πορφυρό, αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, με νότες βανίλιας και σοκολάτας. Πλούσιο στο στόμα, με ευγενικές τανίνες και μακρά επίγευση με κυρίαρχο το φρούτο.

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ταυτότητα του κρασιού, που σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο Somethink*, συνδέοντας τη μουσική με το κρασί, αναφέρει: 

Παύση τετάρτου ανάμεσα στις νότες

ως σύμβολο μουσικό

μέχρι τη στιγμή που ο ήχος επανέρχεται.

Παύση για την απόλαυση ενός κρασιού

ως ανάσα αναγκαία

μέχρι τη στιγμή που ο ρυθμός επιστρέφει.

Ενώ η προσέλευση για την παράσταση έχει ξεκινήσει, σημειώνω ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου με τίτλο «Rising Stars», συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια μουσική σκηνή. 

Δύο ώρες αργότερα κατηφορίζω την απαστράπτουσα λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Η γοητεία αυτής της «δύσκολης» κατά το γενικό πλαίσιο πόλης είναι ότι συνέχεια εξελίσσεται. Πόσα όμορφα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, που δεν γνωρίζουμε; 

Την επόμενη φορά που θα περνάτε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «κάντε παύση». Μια παύση που ως σύμβολο στη μουσική δείχνει πώς θα σταματήσουμε, θα σιωπήσουμε για λίγο. Αξίζει να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Γεύση / «Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Ο ρέκτης του κρασιού Γιάννης Καρακάσης έχει γράψει δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία για τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα είναι o ιδρυτής του 50 Great Greek Wines. Του ζητήσαμε να μας απαντήσει όσο πιο απλά γίνεται σε απορίες γύρω από το κρασί που έχουν οι μη ειδικοί και συχνά ντρέπονται να τις λύσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Γουμένισσα, στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Γεύση / Γουμένισσα: Στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Στις πλαγιές που κυματίζουν στην ανατολική πλευρά του όρους Πάικου, τα αμπέλια εδώ και αιώνες δίνουν κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Εδώ το ξινόμαυρο βασιλεύει, αλλά, δίπλα σε αυτό, λευκές ποικιλίες όπως το ασύρτικο βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον για να εκφράσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM