Η απόλαυση της παύσης μ’ ένα κρασί

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Το Βίβλινο Οίνο εσοδείας 2015 διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και πωλείται αποκλειστικά στο M Shop. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ αρκετά νωρίτερα από την ώρα έναρξης της παράστασης, λόγω της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς μου. 

Ούτε το προσωπικό εξυπηρέτησης της αίθουσας Τριάντη δεν βρισκόταν στις θέσεις του.

Για καλή μου τύχη, το café στον χώρο υποδοχής λειτουργεί από το πρωί, ανεξάρτητα από τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της ευχάριστης αναμονής στον επισκέπτη. 

Απρόσμενα όμορφη έκπληξη το ανανεωμένο Μ Shop στον ίδιο χώρο, το οποίο άρχισε να επαναλειτουργεί τις πρώτες ημέρες του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ έδειξαν ότι πρόκειται για αρχαία ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε τη σύγχρονη εποχή.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, η μελέτη και η επίβλεψη έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΤΑF – Δημ. Ματθιόπουλος – Γιώργ. Ταλιάκης – Μιχ. Ταλιάκης, ευγενική χορηγία των τριών νέων αρχιτεκτόνων προς το Μέγαρο.

Τα αντικείμενα είναι δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών και πολλά από αυτά είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για το Μέγαρο. 

Μεταξύ των αντικειμένων υπάρχουν μεταξοτυπίες του κορυφαίου εικαστικού Π. Τέτση, υπογεγραμμένες και αριθμημένες από τον ίδιο, δημιουργίες της σχεδιάστριας Λουκίας, συλλεκτικά κουτιά από πλεξιγκλάς σε περιορισμένο αριθμό και διακοσμημένα με την καρφίτσα της πρώτης στολής ταξιθεσίας (1991), συλλεκτικές εκδόσεις, προγράμματα, κατάλογοι εκθέσεων και αφίσες του Μεγάρου. 

Όμως ένα κρασί ντυμένο με βελούδινη συσκευασία που βρίσκεται σε προθήκη του πωλητηρίου κλέβει το βλέμμα! 

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πρόκειται για τον Βίβλινο Οίνο εσοδείας 2015 που διατίθεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και πωλείται αποκλειστικά στο M Shop. Παράγεται από μια τοπική ερυθρή ποικιλία, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Παγγαίου το 2002 –κλήματα με μεγάλα τσαμπιά και ρίζες σε βάθος πάνω από 20 μέτρα– και καλλιεργείται σήμερα από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Παρά τα χρόνια έρευνας στα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα, δεν βρέθηκε κάποια αντιστοιχία με τις υπάρχουσες ελληνικές ποικιλίες. Η ταυτοποίηση μέσω των γενετικών της χαρακτηριστικών έδειξε ότι φέρει κάποια χαρακτηριστικά ελληνικών σύγχρονων ποικιλιών, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτές, είναι δηλαδή μακρινή συγγενής τους. 

Τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ έδειξαν ότι πρόκειται για αρχαία ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε στη σύγχρονη εποχή.

Ο Βίβλινος Οίνος ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για δώδεκα μήνες και έχει εκτιμώμενη δυνατότητα παλαίωσης δέκα χρόνια. Χρώμα πορφυρό, αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, με νότες βανίλιας και σοκολάτας. Πλούσιο στο στόμα, με ευγενικές τανίνες και μακρά επίγευση με κυρίαρχο το φρούτο.

Η απόλαυση της παύσης, μ’ ένα κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ταυτότητα του κρασιού, που σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο Somethink*, συνδέοντας τη μουσική με το κρασί, αναφέρει: 

Παύση τετάρτου ανάμεσα στις νότες

ως σύμβολο μουσικό

μέχρι τη στιγμή που ο ήχος επανέρχεται.

Παύση για την απόλαυση ενός κρασιού

ως ανάσα αναγκαία

μέχρι τη στιγμή που ο ρυθμός επιστρέφει.

Ενώ η προσέλευση για την παράσταση έχει ξεκινήσει, σημειώνω ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου με τίτλο «Rising Stars», συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια μουσική σκηνή. 

Δύο ώρες αργότερα κατηφορίζω την απαστράπτουσα λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Η γοητεία αυτής της «δύσκολης» κατά το γενικό πλαίσιο πόλης είναι ότι συνέχεια εξελίσσεται. Πόσα όμορφα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, που δεν γνωρίζουμε; 

Την επόμενη φορά που θα περνάτε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «κάντε παύση». Μια παύση που ως σύμβολο στη μουσική δείχνει πώς θα σταματήσουμε, θα σιωπήσουμε για λίγο. Αξίζει να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Γεύση / «Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Ο ρέκτης του κρασιού Γιάννης Καρακάσης έχει γράψει δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία για τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα είναι o ιδρυτής του 50 Great Greek Wines. Του ζητήσαμε να μας απαντήσει όσο πιο απλά γίνεται σε απορίες γύρω από το κρασί που έχουν οι μη ειδικοί και συχνά ντρέπονται να τις λύσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Γουμένισσα, στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Γεύση / Γουμένισσα: Στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Στις πλαγιές που κυματίζουν στην ανατολική πλευρά του όρους Πάικου, τα αμπέλια εδώ και αιώνες δίνουν κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Εδώ το ξινόμαυρο βασιλεύει, αλλά, δίπλα σε αυτό, λευκές ποικιλίες όπως το ασύρτικο βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον για να εκφράσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ