Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λέγεται πως κάποτε, όταν τα μαγαζιά στην πόλη ήταν πολύ λιγότερα, σε εποχές που μόνο εξ ακοής γνωρίζω, οι Αθηναίοι ενδιαφέρονταν και περιμέναν να δουν πώς θα ανανεωθούν και τι καινούργιο θα φέρουν τα μέρη από τα οποία συνήθιζαν να ψωνίζουν ή να περνάνε απ’ έξω − τότε που οι βιτρίνες έβαζαν τα καλά τους φιγουρίνια στους θαλαμίσκους που σχημάτιζαν. Σήμερα δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό, η πληροφορία είναι άπειρη, ψωνίζουμε πολύ και διαδικτυακά, η βόλτα στα μαγαζιά έχει περιοριστεί.  

Ωστόσο, τις προάλλες πέρασα έξω από μια βιτρίνα που εμφανίστηκε πρόσφατα στη γωνία της Ιπποκράτους με τη Βαλτετσίου και στάθηκα σε κάτι που έμοιαζε με αντικείμενο για το σπίτι, το πέρασα στιγμιαία και για ασυνήθιστο βοηθητικό τραπεζάκι, αλλά δεν ήταν τέτοιο. Ήταν μια λεκάνη τουαλέτας τοποθετημένη με ανορθόδοξο τρόπο.

Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων η οποία έχει όνομα −λέγεται «Αλεξάνδρεια» και χτίστηκε το 1935, ένα μείγμα bauhaus και art deco− δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά.

Tο Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο.

Πριν στήσει την πραμάτεια του εκεί, φρόντισε να επαναφέρει τα πιο ωραία χαρακτηριστικά από το παρελθόν του κτιρίου: εμφάνισε το ύψος του, αφαίρεσε τα αλουμινένια πλαίσια που είχαν τοποθετηθεί μεταγενέστερα και τα αντικατέστησε με σιδεριές, έφτιαξε μια καινούργια πόρτα όμοια με την πρώτη του, ανέδειξε το μωσαϊκό του αφαιρώντας τα πλακάκια με τα οποία το είχαν κρύψει, παρότι εμπορεύεται και ο ίδιος τέτοια.

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Oι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ενώ προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τα πλακάκια, οι βρύσες, οι νιπτήρες στέκονται στο Gonia δίπλα σε τραπεζάκια από μπετόν, αντικείμενα για το σπίτι και design φωτισμό − όλα αυτά έρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Δανία, ενώ κάποια είναι και ελληνικά.

Είναι όμως στημένα διαφορετικά, οι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ενώ προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου.

Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του, που η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια, ενώ μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta.

Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με αυτά πριν από 35 χρόνια. Ξεκίνησε από έναν μικρό χώρο στη Δραπετσώνα που μετρούσε όλα κι όλα δέκα τετραγωνικά, πέρασε στα είκοσι πέντε και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κατεβάσει κόσμο απ’ όλη την Αθήνα προκειμένου να προμηθευτεί από εκεί πλακάκια και είδη υγιεινής.

Ό,τι έχει στήσει από τότε έχει αντισυμβατικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν είχε ποτέ ένα ακόμα μαγαζί με πλακάκια. Στο λιμάνι, λοιπόν, στη βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου και κάτω από την ομπρέλα του Lab Pirée Superstudio, βρίσκεται ένα πρώην μηχανουργείο που το έχει μετατρέψει σε εκθεσιακό χώρο, μαζί με έναν χώρο που προορίζεται για pop ups, ενώ έχει δημιουργήσει και μια σειρά από δωμάτια που μας μεταφέρουν με τη διακόσμησή τους σε άλλες εποχές και στις φάσεις του Πειραιά.

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του, που η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια, ενώ μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τώρα πια που ήρθε στο κέντρο, αποφάσισε να συνδυάσει τα υλικά που εμπορεύεται με ένα καφέ, και έτσι το Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο.

Διαθέτει και ένα μεγάλο τραπέζι που μπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση γι’ αυτές τις πολύ ζεστές μέρες που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ σερβίρει απεριτίβο και κλασικά κοκτέιλ, ενώ έχει και μια μικρή λίστα με ελληνικά κυρίως κρασιά.

Σύντομα θα διοργανώνει και dj sets με μουσικές που θα επιλέγονται από τα βινύλια που στέκονται σε μια βιβλιοθήκη, έτσι ώστε οι βραδιές αυτές να μοιάζουν με σπιτικό πάρτι που θα κρατάει μέχρι τις έντεκα το βράδυ και θα κινείται σε funk, soul, electro pop ήχους, ενώ θα παίζουν και πολλά ρεμπέτικα από τη συλλογή του Κοσμά Καραβά −που είναι βαμβακαρικός πάνω απ’ όλα−, μαζί με μουσικές που έβγαιναν από τα σπίτια των Εξαρχείων και της Κυψέλης το ‘50 και το ‘60 και μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο της εποχής.  

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Mπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση γι’ αυτές τις πολύ ζεστές μέρες που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ιπποκράτους 48, Εξάρχεια

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ