Γκασπάτσο: Η παγωμένη σούπα από την Ισπανία είναι το ιδανικό φαγητό για τον καύσωνα

Η σπανιόλικη σούπα γκαζπάτσο είναι το δροσερότερο φαγητό για τον καύσωνα Facebook Twitter
Aπολαύστε την από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ!
0



ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να κλείσω το καλοκαίρι σε ένα μπολ θα ήταν με σούπα γκασπάτσο. Με σύγχρονη προέλευση μάλλον από την Ανδαλουσία στη νότια Ισπανία, η συνταγή του γκασπάτσο συνδυάζει με σοφία και ισορροπία όλα τα αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά, τις ντομάτες, τις πιπεριές και το αγγουράκι.

Με λίγο ψωμί, φρέσκο ή χθεσινό, γίνεται στιγμιαία η δροσερή σου όαση στην οποία θα καταφεύγεις όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, προσθέτοντας στο τελευταίο χτύπημα στο μπλέντερ και λίγα παγάκια. Ναι, η συνταγή είναι ιδιοφυής και γι' αυτό δεν προσθέτω ούτε ένα φυλλαράκι βασιλικό, ούτε τσίλι, ούτε tabasco, τίποτα δεν της λείπει.

Αφήστε την λοιπόν ως έχει η κλασική της εκδοχή και απολαύστε την από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ! Και την υπόλοιπη; Βράστε λίγα μακαρόνια και ανακατέψτε τα με όση σούπα περίσσεψε, λίγο λάδι και λίγο βασιλικό, για ένα μεταμεσονύκτιο ελαφρύ φαγητό όλο αρώματα.

Ένα αγγουράκι ξεσποριασμένο και χοντροκομμένο κάθετα στα δύο

Μία μικρή πράσινη πιπεριά ή μία πιπεριά «κέρατο» ψιλοκομμένη

Μια κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση

Ένα κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα (βγάλε τελείως το άσπρο μέρος του κοτσανιού που κρύβεται στη σάρκα τους)

Λίγες μπουκιές άσπρο ψωμί (και φρέσκο μπορείς να βάλεις και μπαγιάτικο μουσκεμένο και στυμμένο, το ίδιο είναι, αλλά να αποφύγεις ψωμί του τοστ!)

Λίγο ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Λίγες σταγόνες από σπανιόλικο ξίδι από σέρι ή από κόκκινο σταφύλι

Όλα μαζί μπαίνουν στο μπλέντερ, με τη σειρά που αναφέρονται μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε για αλάτι.

Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ λίγα παγάκια και ξαναχτυπάμε, μια και η σούπα αυτή σερβίρεται βελουτέ και παγωμένη.

Σερβίρουμε με ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυο-τρεις σταγόνες ελαιόλαδο και λίγες νιφάδες θαλασσινού αλατιού.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ