Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό;

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
0

Μαύρο παγωτό

Ως αντίδραση στα Unicorn Latte, τα πρασινωπά γλυκά με matcha και τις υπόλοιπες βρώσιμες πολυχρωμίες που αρέσουν στο Instagram, φτιάχτηκε το μαύρο παγωτό.

Το εντυπωσιακό χρώμα σε αυτή την περίπτωση το δίνει ο ενεργός άνθρακας, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων ή υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Εξαιρετικά πορώδης άρα και απορροφητικός, ο ενεργός άνθρακας παίρνει μαζί του τις τοξίνες. Για τον ίδιο λόγο, όμως, όταν προστίθεται στις τροφές απορροφά τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες τους. Είναι σχετικά άγευστος και η κατανάλωσή του ασφαλής, εφόσον δεν γίνεται πολύ συχνά και κρατιέται σε μικρές ποσότητες.

Μαύρο σκόρδο

Όταν ολόκληρα κεφάλια σκόρδου παλαιωθούν για εβδομάδες σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, οι σκελίδες τους γίνονται κατάμαυρες, μαλακές και κολλώδεις, ενώ η γεύση τους αλλάζει δραματικά.

Το μαύρο σκόρδο έλκει την καταγωγή του από την ασιατική κουζίνα, αλλά ευτυχώς έφτασε πλέον και σε αυτήν τη μεριά του κόσμου, δίνοντας γλυκό, γήινο, ουμάμι προφίλ σε ό,τι προστίθεται, από κρέας, μαγιονέζες, βούτυρα και λάδι μέχρι και σοκολάτες.

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
Yπερτερεί ποιοτικά, καθώς η διάρκεια εκτροφής του υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Μαύρο κοτόπουλο

Μετά την ψύχωση με τις καρύδες που δημιούργησε στους Έλληνες τηλεθεατές το «Survivor», με τα παιδιά να τις παίρνουν στο σχολείο μαζί με το κολατσιό και τα σούπερ-μάρκετ να στήνουν ξεχωριστά ράφια με νερό καρύδας, λάδι καρύδας κ.ο.κ., ήρθε και η τρέλα για το μαύρο κοτόπουλο.

Συγκεκριμένη εταιρεία το έφερε πρώτη στην Ελλάδα και το διαφήμισε στο reality ως καινοτόμο προϊόν που υπερτερεί ποιοτικά, καθώς η διάρκεια εκτροφής του υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Πάντως, μόνο τα πούπουλά του είναι στην πραγματικότητα μαύρα, σε αντίθεση με τα κοτόπουλα Silkie που έχουν μαύρο κρέας, ράμφος, οστά και εσωτερικά όργανα.

Μαύρο σουσάμι

Το σουσάμι είναι ένα από πρώτα καρυκεύματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική. Το μαύρο σουσάμι, με ελαφρώς πιο καπνιστή και βαθιά γεύση από το λευκό, προτιμάται όλο και περισσότερο για τα ευεργετικά αποτελέσματα που πιστεύεται πως έχει στην υγεία, και συγκεκριμένα για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Το λάδι από μαύρο σουσάμι χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την αγιουβέρδα.

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
Το «χαβανέζικο μαύρο αλάτι» ή «lava salt» παραδοσιακά περιλαμβάνει ηφαιστειακή λάβα από τη Χαβάη, περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και πλουσιότερη γεύση.

Μαύρο αλάτι

Το ροζ αλάτι πέθανε. Ζήτω το μαύρο αλάτι! Το «χαβανέζικο μαύρο αλάτι» ή «lava salt» παραδοσιακά περιλαμβάνει ηφαιστειακή λάβα από τη Χαβάη, περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και πλουσιότερη γεύση.

Τα περισσότερα εστιατόρια που ψάχνουν, όμως, τον πιο τρέντι τρόπο να αλατίσουν το φαγητό τους είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το μαύρο αλάτι που βαφτίζεται χαβανέζικο αλλά παίρνει το χρώμα του από την ανάμειξή του με ενεργό άνθρακα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ