Για να περάσεις καλά με τσικουδιά και μεζέδες

Για να περάσεις καλά με τσικουδιά και μεζέδες Facebook Twitter
Ανεπιτήδευτο περιβάλλον, χαλαρό, που ταιριάζει απόλυτα με την ονομασία «ραχάτι», αφού εδώ θα έρθεις για να χαλαρώσεις.
0



Η τσικουδιά ρέει δροσερή στα ποτήρια και μπορεί να μην την απολαμβάνουμε στην Κρήτη, όμως εδώ, στο ρακάδικο Ραχάτι, την ευχαριστιόμαστε εξίσου καλά. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια στον καινούργιο χώρο που στήθηκε στην Ηλιούπολη από μια οικογένεια γνήσιων Κρητικών. «Θέλαμε να φτιάξουμε το καφενείο που είχαμε στο χωριό μας στην Ιεράπετρα» λέει ο Χρήστος, ο γιος, ένα νέο παιδί που «άπλωσε» το όνειρό του μέσα σε αυτόν το ζεστό χώρο. Ανεπιτήδευτο περιβάλλον, χαλαρό, που ταιριάζει απόλυτα με την ονομασία «ραχάτι», αφού εδώ θα έρθεις για να χαλαρώσεις. Το διαπιστώνεις βλέποντας τον πάγκο με τις πολύχρωμες μαξιλάρες και τον μεγάλο μαυροπίνακα στη μία πλευρά, που δίνει πληροφορίες για τις μουσικές βραδιές και τους μεζέδες, ενώ στον απέναντι τοίχο φιγουράρουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των Ξυλούρη, Κατράκη, Χατζιδάκι, Καστοριάδη, Μπέλλου. Τα παλιά παντζούρια έγιναν ράφια και οι ρόδες ποδηλάτου φωτιστικά. Τα μπλε σχολικά τετράδια πάνω στα τραπέζια έχουν αναλάβει τον ρόλο μενού με τους κρητικούς μεζέδες. Στην κουζίνα μαγειρεύει η μαμά Μαριάνθη, που τιμά τις παραδοσιακές συνταγές του χωριού της και ό,τι ωραίο φαγητό της έμαθε η γιαγιά της. «Τα περισσότερα προϊόντα έρχονται από το Λασίθι, τα άγρια χόρτα για τα καλτσούνια, η φρέσκια μυζήθρα, που είναι στα καλύτερά της αυτή την εποχή, η τσικουδιά είναι από οικογενειακό ρακοκάζανο. Το ρακόμελο το φτιάχνουμε μόνοι μας, με το θυμαρίσιο μέλι του τόπου μας» λέει με πάθος ο Χρήστος και μου προσφέρει ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο.

Για να περάσεις καλά με τσικουδιά και μεζέδες Facebook Twitter
Πράσινες ελίτσες και παξιμάδι για ξεκίνημα...

Στο τραπέζι έρχονται μικρά πιατάκια και πιρουνάκια μαζί με πράσινες ελίτσες και παξιμάδι για ξεκίνημα. Μετά τις πρώτες τσικουδιές προσγειώνονται και οι μεζέδες και παίρνουμε δείγμα μαγειρικής γραφής της κυρίας Μαριάνθης. Χαρήκαμε οι τέσσερις συνδαιτυμόνες τα μικρά ευωδιαστά ντολμαδάκια (€4), μια μπουκιά το καθένα, που συνόδευε γιαούρτι, την πατάτα την οφτή (€4) που μόλις βγήκε από τη χόβολη και κάνει καλή παρέα στην τσικουδιά. Η κρητική σαλάτα με παξιμάδι, αγγούρι, ντομάτα, ελιές και ανθότυρο (€4,50) τρώγεται ευχάριστα. Το απάκι (€5) από τη Σητεία ήρθε ελαφρά ζεσταμένο, βγάζοντας τα αρώματα και τη νοστιμιά του. Τα αφράτα κεφτεδάκια (€4,50) ήταν λιμπιστικά και γρήγορα εξαφανίστηκαν από το πιάτο. Τα μοσχοβολιστά τηγανητά αυγά με στάκα (€5) και οι χειροποίητες πατάτες (€3) σαν λουκουμαδάκια πυροδότησαν τα πιρουνάκια της παρέας – ωραίο πιάτο. Το Ραχάτι δεν προσφέρει μόνο χαρά στον ουρανίσκο αλλά και στα αυτιά. Θα πετύχεις διάφορες κομπανίες από νέους που παίζουν με κέφι ρεμπέτικα, κρητικά ή έντεχνα με ήθος και άκουσμα που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του μαγαζιού. Αυτά που προσφέρει το Ραχάτι τιμώνται δεόντως από τους νέους ανθρώπους που γεμίζουν το μαγαζί ακόμα και τις καθημερινές. Δεν είναι να απορείς, αφού η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εξαιρετική και η κρητική φιλοξενία περισσεύει. 


☛Ραχάτι, Μαρίνου Αντύπα 93, Ηλιούπολη, 210 9920207.

 

Για να περάσεις καλά με τσικουδιά και μεζέδες Facebook Twitter
Μικρά ευωδιαστά ντολμαδάκια, μια μπουκιά το καθένα, με συνοδεία από γιαούρτι...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ